Αναλύσεις

(Αν)ασφάλεια σε παιδότοπους και παιδικές χαρές

Η πρόταση νόμου από το 2018 φέρεται να έχει παραμείνει στα ντουλάπια της Βουλής, με την ασφάλεια σε παιδότοπους και παιδικές χαρές να ψάχνει πρότυπα και υπεύθυνους… που ενεργούν κατά το δοκούν

Χίλιοι και πλέον παιδότοποι και παιδικές χαρές λειτουργούν μακριά από δεσμευτική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τόσο τα πρότυπα λειτουργίας, όσο και τις πρόνοιες των παιχνιδιών που τοποθετούνται σε αυτές. Τα πρότυπα όλης της υπόλοιπης Ε.Ε. δεν δεσμεύουν υπεύθυνους και ιδιοκτήτες και οι ασφαλιστικές δικλίδες ουσιαστικά μετακυλίονται στην καλή θέληση των ιδιοκτητών. Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι το γεγονός ότι αν, ο μη γένοιτο, κάποιο παιδί τραυματιστεί σε έναν τέτοιο χώρο, δεν υπάρχει η αρμόδια Αρχή για να καταγγελθεί το περιστατικό. 

Από 1 μήνα τελικά 15 και μετά… σιωπή

Πώς, όμως, φτάσαμε ώς εδώ; Προεξάρχοντος του βουλευτή και προέδρου του κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, ξεκίνησε προσπάθεια για την προώθηση πρότασης νόμου, η οποία θα ανάγκαζε παιδικές χαρές και παιδότοπους να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Το καλοκαίρι του 2018 μαζεύτηκαν στη Βουλή όλα τα αρμόδια τμήματα για να το ετοιμάσουν, ενώ με το πέρας της συνεδρίας η τότε επικεφαλής της Επιτροπής Εσωτερικών, κ. Ελένη Μαύρου, ανέφερε πως η επόμενη συνάντηση θα πραγματοποιείτο τον επόμενο μήνα. Αντ’ αυτού, ο ένας μήνας έγινε δεκαπέντε, φτάνοντας στο 2020, ενώ μετά την αποστολή σχολίων και διευκρινίσεων η συζήτηση κόπηκε και η πρόταση νόμου χάθηκε στα συρτάρια της Βουλής. 

Στην πραγματοποίηση ελέγχων και επιθεωρήσεων αυτό που λαμβάνεται υπόψη κατά πρώτο και κύριο λόγο, είναι η αποφυγή οποιουδήποτε τραυματισμού στο κεφάλι ή ο εγκλωβισμός κεφαλής/λαιμού σε διάκενο παιχνιδιού. Μιλώντας με τον Δημήτρη Βαρζακάκο, Επιθεωρητή της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης, ο οποίος βοήθησε και στη συγκρότηση της πρότασης νόμου το 2018, ανέφερε επίσης πως κατά τους ελέγχους δίνεται βαρύτητα στις αιχμηρές ακμές, στην παγίδευση δαχτύλου ή ρουχισμού σε εγκοπές, ενώ χρησιμοποιούνται καλίμπρες στα διάκενα των παιχνιδιών για να είναι ακριβείς οι μετρήσεις. Ο ίδιος υπερτόνισε πως στην Ελλάδα, μετά τον τραγικό θάνατο παιδιού (2014) σε λούνα-παρκ, έχει θεσπιστεί πολύ αυστηρή νομοθεσία που διέπει παιδότοπους, παιδικές χαρές και λούνα-παρκ, ενώ δήλωσε πως σε περίπτωση που η πρόταση νόμου ελάμβανε σάρκα και οστά, αρμόδια Αρχή θα ήταν το Υπουργείο Εσωτερικών. 

Τι θα άλλαζε η πρόταση νόμου

Με την πρόταση νόμου θα έπρεπε να υπάρχει ετήσια επιθεώρηση, ενώ θα επέβαλλε τον διορισμό υπευθύνου της παιδικής χαράς/παιδότοπου. Στη βάση μάλιστα των προτύπων της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα υπήρχαν αυξημένες απαιτήσεις που άπτονται του φωτισμού, του εξαερισμού (όταν μιλάμε για εσωτερικό χώρο), πλαφόν στον αριθμό παιδιών που μπορούν να βρίσκονται ταυτόχρονα μέσα, διαχωρισμός ηλικιακών ομάδων, ενώ πέραν των σημείων σκίασης (στην Κύπρο αρκετοί εξωτερικοί χώροι διαθέτουν ελάχιστο ή καθόλου) και της περίφραξης, κομβική θα ήταν η ανάγκη έκδοσης άδειας λειτουργίας.

Το χειρότερο όμως απ’ όλα είναι το γεγονός ότι αν, ο μη γένοιτο, κάποιο παιδί τραυματιστεί σε έναν τέτοιο χώρο, δεν υπάρχει η αρμόδια Αρχή για να καταγγελθεί το περιστατικό

Αυτό από μόνο του θα έβαζε την ασφάλεια σε διαφορετικό πλαίσιο αφού, πέραν του ελέγχου και των πιστοποιητικών κατασκευής των παιχνιδιών, θα υπήρχε αφενός πρόνοια για έκδοση άδειας λειτουργίας και αφετέρου ο υπεύθυνος θα είχε σε περίπτωση ατυχήματος ν’ αντιμετωπίσει αδικήματα και ποινές. Καταληκτικά έγινε ιδιαίτερη μνεία στο επικοινωνιακό κομμάτι και την ενημέρωση με τον Επιθεωρητή της Κυπριακής Εταιρείας Πιστοποίησης να δηλώνει πως αρκετοί από τους ιδιώτες όταν ενημερώνονται για τη χρησιμότητα και τα οφέλη του ελέγχου προβαίνουν σε αυτόν ανεξαρτήτως του κόστους, ακριβώς επειδή αντιλαμβάνονται τη σοβαρότητα και το μέγεθος του κινδύνου. 

Θεοπέμπτου: «Δυστυχώς μασούσαν τα λόγια τους» 

Γιατί κόλλησε στα συρτάρια η πρόταση νόμου; Η «Σημερινή» επικοινώνησε με τον εμπνευστή της προσπάθειας, βουλευτή και Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, με τον ίδιο ν’ αναφέρει πως ο εναρμονισμός διά νόμου με τα ευρωπαϊκά πρότυπα υπάρχει σε όλη την Ευρώπη πλην της Κύπρου. Επαναφέροντας το ζήτημα της πρότασης νόμου στη συζήτηση, ο Χ. Θεοπέμπτου δήλωσε πως, παρά το γεγονός ότι το ίδιο το Υπ. Παιδείας είχε παρουσιάσει έκθεση με απώτερο σκοπό τη μείωση των παιδικών τραυματισμών, στη συνέχεια «έριξε» το μπαλάκι στις σχολικές εφορείες. «Δεν είχαμε την υποστήριξη του Υπ. Παιδείας, ενώ το Τμήμα Δασών δεν είχε αντίρρηση με την πρόταση, απλώς δεν ήθελε κάποια άλλη Αρχή να το ελέγχει», είπε, ενώ καταφέρθηκε κατά της αντίθεσης των ιδιοκτητών νηπιαγωγείων. «Ένσταση έφεραν οι ιδιοκτήτες νηπιαγωγείων», τόνισε, για να προσθέσει χαρακτηριστικά πως σε πολλά νηπιαγωγεία βάζουν παιχνίδια εσωτερικών χώρων έξω στην αυλή, μη αντιλαμβανόμενοι τους κινδύνους. Πρόσθεσε καταλήγοντας πως η αγορά εξοπλισμού αλλά και η χωροθέτηση και τοποθέτησή τους στη βάση του ευρωπαϊκού προτύπου θα λειτουργούσε ευεργετικά στη μείωση των ατυχημάτων και τραυματισμών.  

Ας μη χρειαστεί να παίξουμε τους μετά Χριστόν προφήτες. Ας μην ανατρέξουμε μετά από ένα απευκταίο συμβάν να διασφαλίσουμε τα αυτονόητα. Ας μη χρειαστεί να βρούμε πού και πώς κόλλησε μια πρόταση νόμου που μόνο βελτιώσεις και ασφαλιστικές δικλείδες για τα παιδιά μας περιέχει. Ας την βγάλουμε από τα συρτάρια της Βουλής. Χθες κιόλας.