Αναλύσεις

Μένουν σε ετοιμόρροπα εν αγνοία τους

Οι φονικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα των 43 ακατάλληλων προσφυγικών πολυκατοικιών

Σε τουλάχιστον 43 ακατάλληλες και επικίνδυνες προσφυγικές πολυκατοικίες διαμένουν αρκετοί συμπολίτες μας, χωρίς, ωστόσο, να το γνωρίζουν.

Το εν λόγω ζήτημα απασχολεί την Επιτροπή Προσφύγων από το 2019, όταν εξετάστηκε για πρώτη φορά, με την απερχόμενη Κυβέρνηση να δεσμεύεται για κατάθεση προγράμματος αναδόμησης είτε μετεγκατάστασης των ενοίκων.

Οι φονικοί σεισμοί σε Τουρκία και Συρία επανέφεραν στο προσκήνιο το ζήτημα. Η Επιτροπή ζήτησε επανειλημμένα τις μελέτες που έγιναν από το Τμήμα Πολεοδομίας για την κατάσταση των πολυκατοικιών, χωρίς, όμως, να βρίσκει ανταπόκριση.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Κέττηρος απέστειλε επιστολή προς τον Διευθυντή της Πολεοδομίας, Κυριάκο Κούνδουρο, στην οποία του ζητά να προσέλθει την Τρίτη (14/3) στη Βουλή. Στην επιστολή, ο κ. Κέττηρος θέτει τα ερωτήματα τι θα συμβεί σε περίπτωση σεισμού, καθώς η Κύπρος βρίσκεται σε μια ιδιαίτερα σεισμογενή περιοχή, και ποια είναι η ευθύνη όσων γνωρίζουν για την επικινδυνότητα των πολυκατοικιών και δεν έχουν ενημερώσει αρμοδίως τους κατοίκους που μένουν σε αυτές.

Στο μεταξύ, όπως πληροφορήθηκε η «Σ», για το θέμα ζήτησε ενημέρωση από το αρμόδιο Υπουργείο και ο Πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού -σύμφωνα με τις ίδιες πηγές- η Κυβέρνηση δεν φαίνεται να γνωρίζει ακόμη τι θα πράξει για να επιλυθεί το ζήτημα.

«Από τη στιγμή που υπάρχει ζήτημα ασφάλειας, δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί»

Ο κ. Κέττηρος, μιλώντας στη «Σ», ανέφερε ότι ζήτησαν μέσω επιστολής εκ μέρους όλων των μελών της Επιτροπής να κατατεθεί κατάλογος για τη στατική επάρκεια κάθε πολυκατοικίας σε όλους τους συνοικισμούς της Κύπρου, να δοθεί ο κατάλογος των 43 πολυκατοικιών που κρίθηκαν ακατάλληλες σε στατική έρευνα που έγινε στο παρελθόν, αλλά και το πλάνο της Κυβέρνησης για αντιμετώπιση του προβλήματος. «Αντιλαμβανόμαστε το γεγονός ότι ο Υπουργός ανέλαβε πριν από λίγες μέρες, αλλά η Πολεοδομία αρνείται να παραδώσει τη μελέτη για να γνωρίζουν οι κάτοικοι που διαμένουν στις πολυκατοικίες εάν το κτήριο όπου διαμένουν είναι κατάλληλο ή όχι και να λάβουν τα μέτρα τους, όπως πρέπει να πράξει και το κράτος».

Σημείωσε ότι ζήτησαν και τη νομοθεσία που δεν επιτρέπει στους δημόσιους λειτουργούς να αρνούνται να καταθέσουν στοιχεία στις Επιτροπές της Βουλής και πρέπει να τα φέρουν μέχρι την Τρίτη. «Πρέπει να πω ότι, παρά το γεγονός ότι ο Υπουργός Εσωτερικών έδειξε ενδιαφέρον και επικοινώνησε μαζί μου για να δούμε πώς θα αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα, η εικόνα που έχω είναι ότι η Κυβέρνηση δεν θα είναι έτοιμη μέχρι την επόμενη Τρίτη».

Επισήμανε ότι «δεν θέλω να δώσουμε χρόνο γιατί δεν ξέρουμε πότε θα συμβεί το κακό. Νομίζω ότι δεν έχουμε χρόνο. Ο χρόνος είναι μηδέν και πρέπει να βιαστούν τα αρμόδια Τμήματα, οι πολιτικοί προϊστάμενοι να καταθέσουν τα στοιχεία, να ενημερώσουν τον κόσμο και να λάβουν τα μέτρα τους. Δεν υπάρχει χρόνος για καμία παράταση στη συζήτηση του θέματος».

Ο κ. Κέττηρος διευκρίνισε ότι η Επιτροπή ζητούσε εδώ και αρκετά χρόνια τη μελέτη. «Ο Διευθυντής της Πολεοδομίας έλεγε πάντοτε ότι δεν μπορεί να την δώσει και επικαλείτο ότι χρειάζεται σχετική άδεια από τον Υπουργό, που είναι και ο πολιτικός του προϊστάμενος».

Υπογράμμισε ότι από τη στιγμή που υπάρχει ζήτημα ασφάλειας, δεν μπορεί κανείς να κρυφτεί. «Διαφορετικά αναλαμβάνει ο καθένας το μερίδιο που του αναλογεί. Και ο Διευθυντής της Πολεοδομίας και ο Υπουργός Εσωτερικών».

Τόνισε ότι ο ίδιος δεν γνωρίζει σε ποιες περιοχές βρίσκονται οι εν λόγω πολυκατοικίες. «Αν ήξερα θα τα έδινα αμέσως στη δημοσιότητα, γιατί τέτοιο βάρος δεν θα μπορούσα να σηκώσω».

«Αυτήν τη στιγμή όλοι οι κάτοικοι των συνοικισμών ανησυχούν»

Στη «Σ» μίλησε και ο Α΄ Αντιπρόεδρος του Επιστημονικού Τεχνικού Επιμελητηρίου Κύπρου (ΕΤΕΚ), Ανδρέας Θεοδότου, ο οποίος ανέφερε ότι παρευρέθησαν και σε άλλες συνεδρίες της Επιτροπής Προσφύγων. «Τα τελευταία 2-3 χρόνια έχει συζητηθεί αρκετές φορές, ενώ έχει ξαναζητηθεί από το Τμήμα Πολεοδομίας να δώσει ενημέρωση για τους προσφυγικούς συνοικισμούς».

Πρόσθεσε ότι, μέχρι στιγμής, δεν έχουν δοθεί λεπτομέρειες για την κατάσταση. «Αυτό που ζητούμε είναι να υπάρξει πλήρης διαφάνεια και να έρθει η Πολεοδομία στη Βουλή και να μας ενημερώσει αν έχουν γίνει έλεγχοι και κατά πόσον έχουν εντοπίσει επικίνδυνες πολυκατοικίες. Πρέπει να μας πουν τι σχεδιάζουν να κάνουν με αυτές τις πολυκατοικίες. Έχουν σκοπό να τις κατεδαφίσουν και να κάνουν καινούργιες ή θα τις ανακατασκευάσουν;», διερωτήθηκε.

Συμπλήρωσε ότι αν υπάρχουν επικίνδυνες οικοδομές τότε θα πρέπει να ενημερωθούν οι κάτοικοι και να τις εγκαταλείψουν. «Δεν μπορεί ο οποιοσδήποτε κάτοικος της χώρας να μένει σε επικίνδυνη οικοδομή, ενώ ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει οποιοδήποτε μέρος πάνω του ή να πέσει κάποιο μπαλκόνι», τόνισε.

Ο κ. Θεοδότου ανέφερε ότι αυτό που ζητούν είναι να ενημερωθούν ποιες πολυκατοικίες έχουν πρόβλημα. Εξήγησε ότι όλες αυτές οι πολυκατοικίες κτίστηκαν πριν από τον αντισεισμικό κανονισμό. «Και άλλα σπίτια και οικοδομές έχουν κτιστεί πριν από τον κανονισμό γι’ αυτό δεν περιμένουμε να είναι όλες αντισεισμικές, αλλά πρέπει να έχουν ένα επίπεδο ασφάλειας. Πολυκατοικίες οι οποίες κτίστηκαν το 1985 άντεξαν στους σεισμούς που έγιναν στη Λεμεσό το 1995. Δεν σημαίνει ότι δεν έχουν επάρκεια, αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι δεν έχει χειροτερέψει η κατάσταση», είπε.

Επιπλέον αναφέρθηκε και στα μέτρα που μπορούν να ενισχύσουν τις οικοδομές. «Αν μια πολυκατοικία έχει μπαλκόνια που κρέμονται, ραγισμένες κολώνες, σίδερα οξειδωμένα τότε σε πρώτη φάση μπορεί να χρειαστεί να ληφθούν κάποια προσωρινά μέτρα άρσης επικινδυνότητας. Να πάει κάποιος εργολάβος και να βάλει κάποιες προσωρινές υποστυλώσεις και να αφαιρεθούν επικίνδυνες προεξοχές». Σημείωσε ότι υπάρχουν υποδομές όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να πέσει μπετόν και να σκοτώσει έναν περαστικό. «Μετά την άρση επικινδυνότητας θα πρέπει να αξιολογηθεί και, αν είναι σε τόσο κακή κατάσταση και δεν έχει οποιαδήποτε επάρκεια στον σεισμό, τότε θα πρέπει να γίνει μια μελέτη για να αποφασιστεί αν συμφέρει να ξαναγίνει καινούργια ή να γίνει αναβάθμιση». Τόνισε ότι δεν μπορεί κάποιος πολίτης να μένει σε μια πολυκατοικία που είναι επικίνδυνη. «Ο νόμος ορίζει ότι ο υπεύθυνος για μια οικοδομή είναι ο ιδιοκτήτης της, ενώ στους συνοικισμούς πρέπει να ενημερωθούν οι διαμένοντες».

Επεσήμανε ότι δεν αντιλαμβάνονται για ποιο λόγο δεν υπάρχει ενημέρωση και δεν δημοσιοποιούνται οι μελέτες που έγιναν. «Αυτήν τη στιγμή όλοι οι κάτοικοι των συνοικισμών ανησυχούν. Μετά από αυτά που έγιναν στην Τουρκία και στην Ελλάδα, που κανείς δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του, προφανώς όλοι έχουν έγνοια αν ζουν σε επικίνδυνες πολυκατοικίες. Δεν είναι λύση να αφήνουν τους κάτοικους να μένουν σε οικοδομές που ενδεχομένως είναι ακατάλληλες».

Καταληκτικά είπε ότι το θέμα σχετίζεται με το πιστοποιητικό επιθεώρησης των κτηρίων, που βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση. «Θα πάει στη Βουλή και ουσιαστικά είναι το νομοσχέδιο που προνοεί ότι όλες οι οικοδομές μετά από κάποια χρόνια θα πρέπει να περνούν από έλεγχο επάρκειας και επιθεώρησης. Θα πρέπει να πάει κάποιος μηχανικός και να κάνει οπτικό έλεγχο και μελέτη των σχεδίων. Έτσι θα κριθεί η κάθε οικοδομή αν έχει ένα επίπεδο ασφαλείας και ανάλογα από τα αποτελέσματα θα συνεχιστούν οι μελέτες. Αυτό θα πρέπει να γίνεται και στους συνοικισμούς».

Ερωτήματα που χρήζουν απάντησης

Η «Σ» επικοινώνησε και με το Τμήμα Πολεοδομίας ζητώντας την τοποθέτηση του Διευθυντή επί του θέματος, χωρίς ωστόσο αυτό να καταστεί δυνατό. Μας ζητήθηκε να αποστείλουμε συγκεκριμένα ερωτήματα, τα οποία παρέμειναν αναπάντητα:

Πρώτον, έχουν διενεργηθεί μελέτες που δείχνουν ότι είναι επικίνδυνες ορισμένες από τις πολυκατοικίες σε προσφυγικούς συνοικισμούς;

Δεύτερον, για ποιο λόγο δεν έχουν δοθεί οι μελέτες στην αρμόδια Επιτροπή;

Τρίτον, πώς χειρίζεται το ζήτημα το Τμήμα Πολεοδομίας;

Αυτά τα ερωτήματα ευελπιστούμε πως θα απαντηθούν την ερχόμενη Τρίτη ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής.