Αναλύσεις

Ετοιμόρροποι συνοικισμοί: Υπάρχει σχέδιο, ζητούμενο να υλοποιηθεί

Στόχος της Κυβέρνησης είναι η διαμόρφωση ενός σχεδίου χορηγιών, το κόστος του οποίου αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας, για τις 358 υφιστάμενες πολυκατοικίες, ώστε να μπορέσουν οι ένοικοι να εξασφαλίσουν ασφαλή στέγη και να μην υπάρχει εξάρτηση από το κράτος

Άσπρος καπνός προέκυψε στο ζήτημα με τις ακατάλληλες και επικίνδυνες προσφυγικές πολυκατοικίες. Οι παραλείψεις και η αμέλεια της προηγούμενης Κυβέρνησης στο εν λόγω ζήτημα δεν μπορούσε να συνεχιστεί άλλο, καθώς συνάνθρωποί μας παρέμειναν για αρκετά χρόνια στο περιθώριο διαμένοντας σε ακατάλληλες συνθήκες. Ηλικιωμένοι βρίσκονται εγκλωβισμένοι στις οικίες τους και οι πρόσφυγες είναι παρατημένοι από την Πολιτεία στο έλεος του Θεού.

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου βρέθηκε αυτήν την εβδομάδα στη συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής και παρουσίασε το πλάνο της Κυβέρνησης για να λύσει ένα πρόβλημα που χρονολογείται από το 2019, κληρονομώντας το από την προηγούμενη Κυβέρνηση.

Το ζήτημα επανήλθε στην επικαιρότητα λόγω των πολύνεκρων σεισμών σε Τουρκία και Συρία, με την Κύπρο να βρίσκεται σε μια έντονη σεισμογενή περιοχή. Η Επιτροπή Προσφύγων ζήτησε επανειλημμένα τις μελέτες που έγιναν από το Τμήμα Πολεοδομίας για την κατάσταση των πολυκατοικιών, χωρίς, όμως, να βρίσκει ανταπόκριση. Το κυριότερο πρόβλημα παρουσιάζεται σε 43 προσφυγικές πολυκατοικίες, οι οποίες θεωρούνται ακατάλληλες για διαμονή, χωρίς, όμως, να το γνωρίζουν οι ένοικοι.

Έγκριση του σχεδίου στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο

Ο κ. Ιωάννου, εξηγώντας το πλάνο της Κυβέρνησης, ανέφερε ότι το σχέδιο θα πάει προς έγκριση στην επόμενη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ το κόστος του σχεδίου αναμένεται να ανέλθει στα 100 εκ. ευρώ σε βάθος δεκαετίας. Εξήγησε ότι θα διαμορφωθεί σχέδιο χορηγιών και για τις 358 υφιστάμενες πολυκατοικίες, ώστε να μπορέσουν οι ένοικοι να εξασφαλίσουν ασφαλή στέγη και να μην υπάρχει εξάρτηση από το κράτος. Με την έγκριση του σχεδίου θα υπάρξουν προσωρινές διευθετήσεις για μεταστέγαση των ενοίκων, ώστε να αρχίσει η επιδιόρθωση των πολυκατοικιών.

Το σχέδιο προνοεί κρατική επιχορήγηση για να προβούν οι ιδιοκτήτες σε συντήρηση, επιδιόρθωση ή και αναδόμηση των πολυκατοικιών, ενώ θα δοθεί χορηγία για προσωρινή στέγαση. Στο πλάνο του Υπουργείου εμπεριέχεται και ο ιδιωτικός τομέας για να αποφευχθούν κωλυσιεργίες. Συγκεκριμένα, θα καλυφθεί κόστος υπηρεσιών για πολιτικούς μηχανικούς και ιδιώτες εργολάβους. Σε περιπτώσεις αναδόμησης στο ίδιο τεμάχιο θα γίνει αξιοποίηση του κινήτρου παραγωγής προσιτής κατοικίας για να καταστεί οικονομικά βιώσιμο το έργο. Ακόμη, θα δοθούν €50.000 σε κάθε πολυκατοικία για να εγκατασταθεί ανελκυστήρας.

Ειδικής αντιμετώπισης χρήζουν οι πολίτες που διαμένουν σε 43 προσφυγικές πολυκατοικίες οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες και χρειάζονται άμεση επιδιόρθωση, με το Υπουργείο να τις θέτει ως προτεραιότητα

Προτεραιότητα οι 43 επικίνδυνες πολυκατοικίες

Ειδικής αντιμετώπισης χρήζουν οι πολίτες που διαμένουν σε 43 προσφυγικές πολυκατοικίες,οι οποίες θεωρούνται ιδιαίτερα επικίνδυνες και χρειάζονται άμεση επιδιόρθωση, με το Υπουργείο να τις θέτει ως προτεραιότητα.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι, όσοι ανησυχούν για την επικινδυνότητα της κατοικίας τους σε αυτές τις 43 πολυκατοικίες, μπορούν με την ανακοίνωση του σχεδίου να πάρουν επιδότηση για να μετεγκατασταθούν αλλού. Πάντως ξεκαθάρισε ότι θα δοθούν τα ονόματα των πολυκατοικιών που θεωρούνται στην έκθεση ότι είναι επικίνδυνες, αλλά δεν θα δοθεί δημόσια η έκθεση, καθώς μπορεί να τύχει παρερμηνειών.


Ζήτημα με τους τίτλους ιδιοκτησίας

Ζήτημα υπάρχει σε αρκετές προσφυγικές πολυκατοικίες στις οποίες έχουν δοθεί τίτλοι ιδιοκτησίας, με αποτέλεσμα να προκύπτουν νομικά ζητήματα στην επιδιόρθωση ή αναδόμηση των πολυκατοικιών, με το κράτος να μην μπορεί να παρέμβει αν δεν συναινέσουν όλοι οι ιδιοκτήτες των διαμερισμάτων. Φυσικά υπάρχουν και αυτοί που νοικιάζουν τα διαμερίσματά τους παράνομα σε πολλά άτομα, συνήθως αλλοδαπούς, λαμβάνοντας υψηλά ενοίκια, εκμεταλλευόμενοι την ανάγκη τους για στέγη. Για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα το κράτος θα δίνει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να λάβουν ένα εφάπαξ ποσό και να δώσουν πίσω τον τίτλο ιδιοκτησίας.

Όσον αφορά το ποσό που αναμένεται να δοθεί για κάθε πολυκατοικία 9 διαμερισμάτων υπολογίζεται περίπου στις €300.000, ενώ σε περίπτωση κατεδάφισης, το κράτος θα πληρώνει τον μελετητή που θα κάνει την όλη διερεύνηση και θα προβεί στις προσφορές. Παράλληλα μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία η Κυβέρνηση θα επιδοτεί και το ενοίκιο αυτών που θα διαμένουν αλλού, ενώ οι τοπικές Αρχές θα αναλάβουν την ενημέρωση των ιδιοκτητών για τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν.

«Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιο ισχυρό σεισμό στην Κύπρο»

Στην Επιτροπή Προσφύγων παρευρέθη και ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου. Στις δηλώσεις του ανέφερε ότι, «μετά από δικές μας παραστάσεις και διαβήματα, συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων το θέμα που προκύπτει από τις μη επισκευάσιμες πολυκατοικίες σε προσφυγικούς συνοικισμούς και γενικότερα με τις μη επισκευάσιμες ή και επικίνδυνες πολυκατοικίες, έχοντας υπόψη τη μελέτη που έχει γίνει από το Τμήμα Πολεοδομίας το 2020. Η μελέτη αυτή κρύφτηκε στα συρτάρια, δεν έχει δοθεί καν στη Βουλή και γι’ ακόμα μια φορά την έχουμε ζητήσει, γιατί η Βουλή έχει το νομικό δικαίωμα να γνωρίζει».

Συμπλήρωσε ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση επέδειξε ασύγγνωστη αμέλεια σε σχέση με ένα θέμα που έχει να κάνει με την ασφάλεια των πολιτών. «Το να γνωρίζεις ότι υπάρχουν επικίνδυνες πολυκατοικίες σε μια σεισμογενή περιοχή, να αδιαφορείς και να μην προχωρείς στη λήψη μέτρων, πρόκειται για εγκληματική αδιαφορία. Ευτυχώς δεν είχαμε κάποιον ισχυρό σεισμό στην Κύπρο. Η νέα Κυβέρνηση φαίνεται ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα».

Ο κ. Στεφάνου εξήρε τα αντανακλαστικά του Υπουργού Εσωτερικών, «καθώς ανταποκρίθηκε αμέσως στο αίτημά μας να συζητηθεί το θέμα και να ενημερωθεί η Βουλή για το σχέδιο δράσης που έχει καταρτιστεί για αντιμετώπιση του ζητήματος. Η παρούσα Κυβέρνηση δεν έχει ευθύνη για την κατάσταση, έχει όμως την ευθύνη για την εφαρμογή ενός σχεδίου δράσης, το οποίο είναι απαιτητικό και έχει νομικές και άλλες δυσκολίες που θα πρέπει να επιλυθούν», είπε.

Επιστολή ΔΗΠΑ σε Ιωάννου με περαιτέρω εισηγήσεις

Η ΔΗΠΑ - Συνεργασία διά μέσου του βουλευτή Μιχάλη Γιακουμή απέστειλε επιστολή προς τον Κωνσταντίνο Ιωάννου, σχετικά με τις προσφυγικές πολυκατοικίες και την ασφάλεια των προσφύγων. Στην επιστολή εκφράζεται η θετική αποτίμηση των προτάσεων του Υπουργού για επίλυση του θέματος και παρατίθενται επιπλέον εισηγήσεις.

Συγκεκριμένα, γίνεται εισήγηση για συμπερίληψη επιπρόσθετων κινήτρων, την επέκταση των συντελεστών δόμησης, καθώς και την εισαγωγή του συστήματος αντιπαροχής. Σύμφωνα με τη ΔΗΠΑ, με αυτόν τον τρόπο, δημιουργούνται προϋποθέσεις παροχής ετοιμοπαράδοτων οικιστικών μονάδων προς δικαιούχους και επιτυγχάνεται ανανέωση των συνοικισμών με νέα ζευγάρια.

Να καθοριστούν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, ανά φάση του έργου, καθώς και να εκπονηθούν οι απαραίτητες μελέτες για την αντισεισμική αναβάθμιση των προσφυγικών πολυκατοικιών.Επιπλέον, γίνεται εισήγηση το κράτος να εξεύρει και να εξασφαλίσει χώρους ενοικίασης για όσους πρόσφυγες επηρεάζονται και να συνδράμει στη διαδικασία μετακόμισης, ειδικά των υπερηλίκων.

Το Υπουργείο να λάβει σοβαρά υπόψη τις απαιτήσεις των προσφύγων, που ζουν σε οικιστικές μονάδες εντός τουρκοκυπριακής γης, χωρίς να έχουν λάβει ποτέ τίτλους ιδιοκτησίας. Κάτι που φυσικά πρέπει να ισχύσει και για πρόσφυγες που διαμένουν εντός τουρκοκυπριακών οικιών.

Τέλος, επαναλαμβάνεται η πρόταση για ανάγκη θεσμοθέτησης εξειδικευμένου κρατικού φορέα, που θα ασχοληθεί εξολοκλήρου με τα θέματα προσφύγων στο σύνολό τους.