Χείρα βοηθείας ζητούν οι γονείς δύο αγγέλων…
Μωράκια 3 και 4 ετών από τη Λεμεσό βρίσκονται από τον περασμένο Δεκέμβριο σε Νοσοκομείο της Γερμανίας και περιμένουν το θαύμα της Αναστάσεως του Κυρίου
Αν αυτό δεν είναι θαύμα, τότε τίποτα δεν μπορεί να είναι… Κι όμως δύο αδελφούλες, με διαφορά ηλικίας ενός έτους, η Εμμέλια, που είναι 4 χρονών και η Λουκία, που είναι 3 χρονών, από τη Λεμεσό, μέσα στην ατυχία τους να γεννηθούν με θαλασσαιμία, βρήκαν και οι δύο ιστοσυμβατούς δότες για να προχωρήσουν σε μεταμόσχευση μυελού των οστών.
Ο πατέρας τους, κληρικός πατήρ Δημήτριος Χριστοδούλου, μιλώντας στη «Σημερινή», με πόνο ψυχής μάς εξήγησε πως τα παιδάκια του υποφέρουν εδώ και αρκετό καιρό και ο Θεός βοήθησε να βρεθεί ο δότης που θα τα γιατρέψει.
Ο πατήρ Δημήτριος και η σύζυγός του βρίσκονται όλο αυτό το διάστημα στο εξωτερικό με τα δύο αγγελούδια, που δέχονται καθημερινά εξετάσεις και προετοιμασία για τη μεταμόσχευση.
Η οικογένεια έχει ακόμα ένα παιδάκι, ένα αγοράκι ηλικίας 1.5 έτους, που βρίσκεται μακριά από τους γονείς του, στην Κύπρο, μαζί με τη γιαγιά μέχρι να επιστρέψουν οι δύο γονείς.
Για την ιστορία
Με βαθιά συγκίνηση και με ταλαίπωρη την ψυχή του, ο ιερέας, πατέρας των δυο κοριτσιών, πατήρ Δημήτρης, μας ανέφερε ότι τα παιδιά του γεννήθηκαν με θαλασσαιμία και κάθε μήνα υποβάλλονταν σε μεταγγίσεις αίματος και πολύωρες θεραπείες, σε νοσηλευτήρια καθώς στο σπίτι για αποσιδήρωση, λόγω των μεταγγίσεων. Ο Θεός όμως άκουσε τις προσευχές της οικογένειας και των φίλων τους και τον Αύγουστο του 2022 ενημερώθηκαν ότι βρέθηκε συμβατός δότης και για τα δύο κοριτσάκια, κάτι που έφερε ρίγη χαράς και ευγνωμοσύνης στις ψυχές των δύο γονιών.
Η διαδικασία για αποστολή στη Γερμανία ξεκίνησε άμεσα, σε κλινική η οποία βρίσκεται σε ένα χωριό πλησίον της Στουτγκάρδης, το Τίμπιγκεν, και θεωρείται ένα από τα καλύτερα μεταμοσχευτικά κέντρα της Ευρώπης. Ευτυχώς το Υπουργείο Υγείας βοήθησε να εισαχθούν τα παιδιά εκεί.
Τι είπε ο πατέρας
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε η «Σ» με τον πατέρα Δημήτριο στη Γερμανία μάς είπε ότι αυτός και η σύζυγός του είναι καθημερινά στο νοσοκομείο με τα δύο κοριτσάκια τους. «Τον Δεκέμβριο του 2022 ξεκινήσαμε με εξετάσεις από διάφορους γιατρούς και αρχίσαμε τις μεταγγίσεις. Στη συνέχεια έγιναν οι απαιτούμενες αναλύσεις. Τα μωρά έκαναν μαγνητικές τομογραφίες, για να δουν τα επίπεδα της φεριτίνης (σιδήρου), ενώ έκαναν 3 χειρουργικές επεμβάσεις για τοποθέτηση ειδικού καθετήρα στο στήθος για χορήγηση φαρμάκων, αιμοληψία και μετάγγιση. Στη συνέχεια υπεβλήθησαν σε συλλογή ιστού από τις ωοθήκες για τον λόγο ότι ενδεχομένως στο μέλλον μέσω της χημειοθεραπείας να μην μπορούν να αποκτήσουν φυσιολογικά παιδιά. Καθώς επίσης η συλλογή ιστού γίνεται και σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά με τη μεταμόσχευση, να συνεχίσουν τη ζωή τους όπως τώρα, χωρίς τη μεταμόσχευση».
Τέσσερεις μήνες τώρα βρίσκονται με τα μωρά στο εξωτερικό και, δυστυχώς, τα έξοδα είναι δυσβάσταχτα γι’ αυτούς και τα παιδιά τους.
Τα μωρά λαμβάνουν καθημερινά ειδική θεραπεία και φάρμακα. Τα έξοδα διαμονής και σίτισης, ένδυσης και υπόδησης των παιδιών δεν καλύπτονται από κράτος. Καλύπτεται μόνο η θεραπεία των παιδιών.
Πέρασαν ήδη 4 μήνες και η χημειοθεραπεία για το ένα μωρό θα ξεκινήσει αμέσως μετά το Πάσχα, στις 5 Μαΐου, και για το άλλο κοριτσάκι στις 12 Μαΐου 2023, με τη βοήθεια του Θεού.
Ποια η διαδικασία της θεραπείας
«Τα μωρά θα συνεχίσουν τη χημειοθεραπεία για 10 μέρες και μετά θα γίνει η μεταμόσχευση με τη μορφή μετάγγισης με ορό και θα παραμείνουμε συνολικά 6 εβδομάδες στο νοσοκομείο. Έπειτα, αν κριθεί ότι μπορούν, θα επιστρέψουμε στους ξενώνες όπου διαμέναμε μέχρι τώρα, μέχρι να συμπληρωθούν 100 μέρες από την ημέρα της μεταμόσχευσης.
»Πρέπει να είμαστε σε πλήρη απομόνωση, αυστηρή καθαριότητα και καθόλου επαφή με άλλο κόσμο. Μετά θα μας παρακολουθούν οι γιατροί τακτικά και θα επιστρέφουμε στην κλινική, μέχρι να κρίνουν οι ειδικοί ότι είναι εντάξει να επιστρέψουμε στην Κύπρο. Και στην Κύπρο θα είμαστε σε σχετική απομόνωση και φυσικά λιγότερη επαφή με κόσμο, όχι τόσο αυστηρά όπως στη Γερμανία», είπε ο πατέρας των δύο κοριτσιών.
Η όλη διαδικασία, αν όλα πάνε καλά, θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο, όπως μας εξήγησε, και τα έξοδα που έχουν σε καθημερινή βάση είναι: η διαμονή στους ξενώνες με ενοίκιο, η διακίνηση με τα μέσα συγκοινωνίας, ταξί ή λεωφορείο, η σίτιση των δύο γονέων και των παιδιών και η φαρμακευτική αγωγή, που δεν καλύπτεται από το κράτος, καθώς το κράτος καλύπτει μόνο τα νοσοκομειακά έξοδα.
Επιβάλλεται, όπως μας είπε, η παρουσία και των δύο γονέων για ευνόητους λόγους, αφού τα μωρά είναι δύο και δεν θα μπορούν να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και μετά τις θεραπείες θα χρειάζεται ένας γονιός να μείνει σε χωριστό δωμάτιο με ένα παιδί.
Ανοίχτηκε λογαριασμός για βοήθεια
Οι τεράστιες ανάγκες των γονέων και των μωρών αυξάνονται καθημερινά και για τον λόγο αυτό έχει δοθεί ειδική άδεια από το κράτος για έρανο προς στήριξη της οικογένειας και κάλυψη των εξόδων τους.
Ο σχετικός τραπεζικός λογαριασμός (IBAN) CY700050059200059210H0674701 (Ελληνική Τράπεζα) στον οποίο το κοινό μπορεί να συνεισφέρει οικονομικά σε αυτήν τη μεγάλη προσπάθεια όσο και η σχετική άδεια από το Υπουργείο φαίνονται και στις σχετικές φωτογραφίες.
Ευχαριστίες σε όλον τον κόσμο
Καταλήγοντας, ο πατήρ Δημήτριος έστειλε εγκάρδιες ευχαριστίες στο φιλανθρωπικό Ίδρυμα «Άγιος Παΐσιος ο Αγιορείτης», στην Πάφο, καθώς και στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Γερμανίας στο διπλανό χωριό, όπου βρίσκονται τώρα με την οικογένειά του για τη θεραπεία των δύο κοριτσιών, στο Ρίτινγκερ, οι οποίοι, όπως είπε, τους στήριξαν.
«Εύχομαι κι εγώ με τη σειρά μου σε όλα τα άτομα που υποφέρουν, η Ανάσταση του Χριστού μας να είναι και δική τους Ανάσταση και εμείς εδώ ζούμε τα Πάθη όπως ο Χριστός και στο τέλος θα ζήσουμε την Ανάσταση όπως ο Κύριός μας. Το ίδιο ευχόμαστε σε όλον τον κόσμο που υποφέρει», κατέληξε ο πατήρ Δημήτριος.