«Αλλαγή»: Αδιαπραγμάτευτα: Εθνικός Ύμνος-προσευχή
Ο Δημήτρης Ταλιαδώρος μιλά στη «Σ» για τις επερχόμενες εκλογές στην ΟΕΛΜΕΚ, τα τετράμηνα, την αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, τη στελέχωση αλλά και για τον Εθνικό Ύμνο και την πρωινή προσευχή στα σχολεία μας
Έξι χιλιάδες διακόσιοι εκπαιδευτικοί, μέλη της ΟΕΛΜΕΚ, κατέρχονται την ερχόμενη Πέμπτη, 25 Μαΐου 2023, στις κάλπες για να ψηφίσουν την ηγεσία της συντεχνίας τους.
Οι προκλήσεις στη σημερινή Εκπαίδευση και Παιδεία γενικότερα, πολλές και συνεχείς, ωστόσο οι ουσιαστικότεροι άνθρωποι (οι εκπαιδευτικοί), που αναλαμβάνουν να μορφώσουν τα παιδιά μας και να τα γαλουχήσουν με αξίες και ιδανικά, είναι έτοιμοι να συνεχίσουν τον αγώνα για τη διαμόρφωση χαρακτήρων και προσφορά γνώσεων, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία.
Μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρώην Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ και νυν Πρόεδρος της Εκπαιδευτικής Κίνησης «Αλλαγή» και Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Κύπρου, Δημήτρης Ταλιαδώρος, αναφέρθηκε στις εκλογές των εκπαιδευτικών, στα τετράμηνα, στην αξιολόγηση του εκπαιδευτικού, στη στελέχωση αλλά και για τον Εθνικό Ύμνο και την πρωινή προσευχή στα σχολεία μας.
Εκλογές 25ης Μαΐου
Ποιες παρατάξεις μετέχουν στις εκλογές; Ενδέχεται να γίνουν κάποιες συνεργασίες στην ηγεσία όπως την προηγούμενη φορά;
Στις εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ μετέχουν οι παρατάξεις «ΑΛΛΑΓΗ», «Προοδευτική», ΔΗΚΙ, «Νέα Κίνηση» και «Νέα Πνοή». Με πλήρεις συνδυασμούς υποψηφίων σε όλα τα Επαρχιακά Γραφεία της ΟΕΛΜΕΚ κατέρχονται μόνο η «ΑΛΛΑΓΗ» και η «Προοδευτική».
Στις τελευταίες εκλογές, του Σεπτεμβρίου του 2020, το εκλογικό σκηνικό διαμορφώθηκε ως εξής: «ΑΛΛΑΓΗ» 1.540 ψήφους (36,93%) και εξέλεξε 67 Γενικούς Αντιπροσώπους (Γ.Α.), «Προοδευτική» 1.117 ψήφους (24,39%) και 44 Γ.Α., ΔΗ.ΚΙ. 804 ψήφους (19,28%) και 34 Γ.Α., «Νέα Κίνηση» 502 ψήφους (12,04%) και 23 Γ.Α. και «Νέα Πνοή» 307 ψήφους (7,36%) και 12 Γ.Α.
Η σύμπραξη Κινήσεων για τον καταρτισμό της νέας ηγετικής πυραμίδας της ΟΕΛΜΕΚ είναι αναγκαία, γιατί δεν διαφαίνεται να αποκτά κάποια παράταξη αυτοδυναμία. Θα ήταν λάθος να επαναληφθεί και φέτος το σενάριο του αποκλεισμού από την ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ του 40% που θα εκπροσωπεί η «ΑΛΛΑΓΗ». Μια τέτοια ενέργεια αποδυναμώνει σίγουρα τη συνδικαλιστική οργάνωση του καθηγητικού κόσμου. Ως «ΑΛΛΑΓΗ» δηλώνουμε την ετοιμότητά μας για να συνεργαστούμε με άλλες παρατάξεις στη βάση μιας προγραμματικής σύγκλισης. Σίγουρα συγκλίσεις με την «Προοδευτική» είναι δύσκολο να υπάρξουν, γιατί έχουμε ιδεολογικές διαφορές που αγγίζουν και ουσιαστικά ζητήματα ακόμα και του χαρακτήρα της Παιδείας μας. Για την «ΑΛΛΑΓΗ» είναι αδιαπραγμάτευτος ο ελληνορθόδοξος χαρακτήρας της Παιδείας μας.
Η οργάνωση που εκπροσωπείτε, η «ΑΛΛΑΓΗ», είχε τα υψηλότερα ποσοστά στις προηγούμενες εκλογές της ΟΕΛΜΕΚ. Πώς προβλέπετε τα νέα αποτελέσματα;
Πράγματι η Κίνηση Καθηγητών «ΑΛΛΑΓΗ» πέτυχε στις εκλογές του 2020 μια σημαντική νίκη, με την αύξηση των ποσοστών της κατά 6,30% και την αύξηση των εδρών της στη Γραμματεία από δύο σε τρεις και στο ΚΔΣ της ΟΕΛΜΕΚ από επτά σε οκτώ. Παράλληλα αύξησε τους Γενικούς Αντιπροσώπους της από 54 σε 67, δηλαδή αύξηση κατά 20%. Όλες οι άλλες Κινήσεις σημείωσαν μείωση σε ψήφους, σε ποσοστά και στον αριθμό των Γ.Α. που εξέλεξαν. Η «ΑΛΛΑΓΗ» εξασφάλισε, όπως ανέφερα πιο πάνω, 1.540 ψήφους, δηλαδή ποσοστό 36,93% και είχε μια διαφορά 423 ψήφων και 12,54% από τη δεύτερη παράταξη, αυτήν της «Προοδευτικής».
Τα μηνύματα και οι ενδείξεις για τις εκλογές της 25ης Μαΐου 2023 είναι αισιόδοξα και θετικά για την «ΑΛΛΑΓΗ» σε όλες τις επαρχίες. Η αδυναμία της σημερινής ηγεσίας της ΟΕΛΜΕΚ να προωθήσει τα μεγάλα και ουσιαστικά ζητήματα της εκπαίδευσης και η μονοθεματική συνδικαλιστική δράση της, που στόχευε μόνο στην πολεμική της κατά των εξετάσεων Τετραμήνων, έχει απογοητεύσει τον καθηγητικό κόσμο. Οι καθηγητές και οι καθηγήτριες θέλουν μια ηγεσία στην ΟΕΛΜΕΚ που με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα θα διαχειριστεί και θα προωθήσει τα ζητήματα της Μέσης Εκπαίδευσης.
Πώς αντιλαμβάνεστε ως «ΑΛΛΑΓΗ» τον εκπαιδευτικό συνδικαλισμό και πώς πολιτεύεστε στο συνδικαλιστικό γίγνεσθαι;
Η «ΑΛΛΑΓΗ» πολιτεύθηκε και πολιτεύεται πάντοτε με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και στη βάση αυτών τοποθετείται στα μεγάλα, αλλά και στα καθημερινά, προβλήματα της Παιδείας μας. Υπερασπίζεται αρχές και αξίες πέραν προσώπων. Στέκεται δίπλα στον εκπαιδευτικό και υπεραμύνεται της αξιοπρέπειας και του κύρους του. Η «ΑΛΛΑΓΗ» θέλει μια Παιδεία ενταγμένη στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, η οποία θα σέβεται τα εθνικά - θρησκευτικά - γλωσσικά χαρακτηριστικά των άλλων, αλλά ταυτόχρονα θα καλλιεργεί και τη δική μας εθνική - ελληνική - ορθόδοξη ιδιοπροσωπία. Αυτό επιβάλλει η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και ο στοιχειώδης αυτοσεβασμός μας.
Η «ΑΛΛΑΓΗ» πιστεύει στον ενεργό και γόνιμο ρόλο που δύναται να διαδραματίσει ο εκπαιδευτικός συνδικαλισμός, εφόσον καταθέτει θέσεις που διακρίνονται για τη σοβαρότητά τους και είναι τεκμηριωμένες με βάση επιστημονικά και εμπειρικά δεδομένα, μακριά από λαϊκισμούς και κακόγουστες και ανόσιες φωνασκίες. Συνεργαστήκαμε κατά καιρούς άψογα με άλλες Κινήσεις, όπως η Δημοκρατική Κίνηση και η Νέα Κίνηση τη δεκαετία του 1990 και τη δεκαετία 2008 - 2017, και προσφέραμε σημαντικό έργο στα εκπαιδευτικά μας πράγματα προωθώντας σημαντικές μεταρρυθμίσεις.
Ποιες είναι οι προγραμματικές θέσεις της παράταξής σας για την επόμενη τριετία που θα διαχειριστεί η νέα ηγεσία της συνδικαλιστικής οργάνωσης των καθηγητών;
Οι Δεσμεύσεις της «Αλλαγής» για την τριετία 2023-2026 καθορίστηκαν με σαφήνεια στις προγραμματικές μας θέσεις και είναι οι ακόλουθες:
- Η άσκηση ενός σοβαρού, υπεύθυνου και διεκδικητικού συνδικαλισμού, μέσω μιας σοβαρής ΟΕΛΜΕΚ, η οποία θα μπορέσει να υπερασπιστεί και να ενισχύσει τη δημόσια εκπαίδευση, να βελτιώσει τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών και να υπερασπιστεί το κύρος και την αξιοπρέπεια των καθηγητών και των καθηγητριών.
- Η υπεράσπιση και ενίσχυση της Ελληνικής Παιδείας, της Ελληνικής Γλώσσας και της Εθνικής και Ορθόδοξης ταυτότητάς μας, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
- Η εφαρμογή ενός πραγματικού Ολοήμερου Σχολείου, που θα προάγει τους ουσιαστικούς σκοπούς της εκπαίδευσης και παράλληλα θα σέβεται το υφιστάμενο εργασιακό καθεστώς των καθηγητών.
- Η υιοθέτηση ενός σύγχρονου αξιοκρατικού Συστήματος Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου, που θα στηρίζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και θα εδράζεται σε πολλαπλές πηγές αξιολόγησης. Η θεσμοθέτηση ενός ανεξάρτητου Δευτεροβάθμιου Οργάνου εξέτασης των ενστάσεων των καθηγητών για τις αξιολογήσεις τους.
- Η ενίσχυση του Προγράμματος Ελληνομάθειας των μαθητών με μεταναστευτική βιογραφία, με στόχο να γνωρίζουν επαρκώς την ελληνική γλώσσα πριν ενταχθούν στις κανονικές τάξεις διδασκαλίας.
- Η παρακολούθηση της εφαρμογής των Εξετάσεων Τετραμήνων με ετοιμότητα για διορθωτικές παρεμβάσεις, που απαιτούνται.
- Η βελτίωση του Νέου Συστήματος Διορισμού των Εκπαιδευτικών με τη διόρθωση κάποιων αδυναμιών που παρουσιάζει και διασφάλιση της επαγγελματικής αποκατάστασης των εκπαιδευτικών.
- Η δραστική αύξηση των μονίμων θέσεων στην Εκπαίδευση με στόχο τη βελτίωση του συστήματος στελέχωσης των Σχολικών Μονάδων. Η αύξηση αυτή θα βοηθήσει, επίσης, την επαγγελματική αποκατάσταση των συναδέλφων, που προέρχονται από τον Κατάλογο Διοριστέων.
- Η τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου λειτουργίας των Ιδιωτικών Σχολείων και η σύσταση στο Υπουργείο Παιδείας αποτελεσματικού ελέγχου της λειτουργίας τους.
- Ουσιαστική φύλαξη και προστασία των Σχολικών Μονάδων κατά τις ώρες μη λειτουργίας τους.
- Η εγκατάσταση στις σχολικές μονάδες - σχολικές αίθουσες, εργαστήρια, γραφεία - κλιματιστικών.
- Η πλήρης αποκατάσταση των μισθολογικών, συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων και των επιδομάτων που αφαιρέθηκαν την περίοδο 2011-2012.
Νέο σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικού
Ποια είναι η θέση σας για το νέο σχέδιο αξιολόγησης εκπαιδευτικού;
Είναι κοινή παραδοχή ότι το θεσμικό πλαίσιο που έχουμε για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών είναι αναχρονιστικό και ξεπερασμένο. Ένα σύστημα που θεσμοθετήθηκε το 1976 και δεν ανταποκρίνεται στην εποχή μας. Δεν είναι ορθό και αξιοκρατικό η αξιολόγηση του εκπαιδευτικού μας να κρίνεται ουσιαστικά σε δυο 45λεπτες επιθεωρήσεις που θα κάνει στην τάξη ο Επιθεωρητής και να παραγνωρίζεται επί της ουσίας η όλη δουλειά που κάνει ολόχρονα. Ως «ΑΛΛΑΓΗ» υποστηρίζουμε την υιοθέτηση ενός σύγχρονου αξιοκρατικού Συστήματος Αξιολόγησης των Εκπαιδευτικών και του Εκπαιδευτικού Έργου, που θα στηρίζεται σε αντικειμενικά και μετρήσιμα κριτήρια και θα εδράζεται σε πολλαπλές πηγές αξιολόγησης. Επίσης, είναι αναγκαία η θεσμοθέτηση ενός ανεξάρτητου Δευτεροβάθμιου Οργάνου εξέτασης των ενστάσεων των καθηγητών για τις αξιολογήσεις τους. Θα αναμένουμε τη νέα πρόταση του Υπουργείου Παιδείας για να τοποθετηθούμε.
Έγκαιρη στελέχωση
Τι γίνεται με τη στελέχωση για τη νέα σχολική χρονιά;
Τα τελευταία χρόνια έχει βελτιωθεί σημαντικά το ζήτημα της έγκαιρης στελέχωσης των σχολικών μονάδων μας και τα σχολεία μας είναι ουσιαστικά στελεχωμένα με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Οι προαγωγές, καθώς επίσης και οι μεταθέσεις, οι τοποθετήσεις και οι διορισμοί γίνονται από την ΕΕΥ έγκαιρα και αρκετά πριν την 1η Σεπτεμβρίου. Το παλιό φαινόμενο των μαζικών μεταθέσεων και διορισμών τον Σεπτέμβριο, ακόμη και τον Οκτώβριο, δεν υπάρχει πλέον. Τα σχολεία μας ξεκινούν, πλέον, από τις πρώτες μέρες του Σεπτεμβρίου, με πλήρες ωρολόγιο πρόγραμμα και με ετοιμότητα έναρξης της μαθησιακής διαδικασίας.
Τα ταλαιπωρημένα τετράμηνα
Ποια είναι η άποψη σας για τις Εξετάσεις Τετραμήνων;
Είναι ένας πολυσυζητημένος θεσμός, ο οποίος έχει ταλαιπωρηθεί αρκετά, με πράγματα που δεν έχουν σχέση με τη φιλοσοφία του. Θα πρέπει να γίνει μια επιστημονική αξιολόγησή τους, μακριά από φωνασκίες και λαϊκισμούς. Τα θετικά για την εκπαίδευση και τους μαθητές μας.
Η ετήσια διδακτέα ύλη δεν θα συσσωρεύεται προς εξέταση στο τέλος της χρονιάς, αλλά θα κατανέμεται στα δύο τετράμηνα, και ό,τι εξετάζεται στο Α΄ τετράμηνο, ΔΕΝ θα εξετάζεται στο Β΄.
Αυτό θα αποφορτώσει τους μαθητές από μεγάλη πίεση και θα συμβάλει στη μείωση του άγχους ενόψει της μίας εξέτασης.
Σε περίπτωση που οι μαθητές δεν επιτύχουν το προσδοκώμενο στην πρώτη εξέταση, θα έχουν και δεύτερη ευκαιρία τον Μάιο - Ιούνιο να βελτιώσουν την απόδοσή τους.
Με τις Εξετάσεις του Α΄ Τετραμήνου θα γίνεται έγκαιρος εντοπισμός των εκπαιδευτικών/μαθησιακών αναγκών των μαθητών και θα υπάρχει η δυνατότητα να λαμβάνονται άμεσα μέτρα για αντιμετώπιση των προβλημάτων, με στόχο την αντιμετώπιση των ιδιαιτεροτήτων κάθε μαθητή και τη βελτίωση των μαθησιακών αποτελεσμάτων του.
Οι μαθητές θα συστηματικοποιήσουν την καθημερινή τους προσπάθεια και ετοιμασία.
Τα διαγωνίσματα σε ενότητες θα μειωθούν δραστικά και θα προωθηθεί η 10-15λεπτη γραπτή άσκηση στο μάθημα της ημέρας και η αξιοποίηση νέων μορφών συνεχούς και δημιουργικής αξιολόγησης (ατομικές και συλλογικές διαθεματικές εργασίες, παρουσιάσεις, projects κ.λπ). Τα διαγωνίσματα σε ενότητα/ενότητες απορρυθμίζουν τους μαθητές και τους δυσκολεύουν στην καθημερινή μελέτη όλων των μαθημάτων.
Κατά την περίοδο διενέργειας των Εξετάσεων Τετραμήνων (Δεκεμβρίου και Μαΐου - Ιουνίου), όπως και τώρα κατά τη διάρκεια της εξεταστικής περιόδου Μαΐου - Ιουνίου, δεν θα γίνονται μαθήματα, αλλά οι μαθητές θα είναι αφοσιωμένοι στην προετοιμασία για τις εξετάσεις.
Τα περισσότερα προβλήματα που παρουσιάστηκαν είναι οργανωτικά και τα οποία σίγουρα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να βελτιωθεί η όλη μορφή των Εξετάσεων.
Ποια είναι η θέση σας για τη μείωση της αξιολόγησης του γραπτού στις εξετάσεις τετραμήνων;
Είναι ξεκάθαρο ότι η νομοθετική αυτή παρέμβαση δεν ήταν η ενδεδειγμένη λύση. Δεν μπορείς στο μέσο μια σχολικής χρονιάς να αλλάζεις τις παραμέτρους και το πλαίσιο που καθορίζουν την αξιολόγηση των μαθητών. Ούτε δίκαιο είναι, αλλά ούτε και ορθολογιστικό. Το Υπουργείο Παιδείας μπορούσε να διαχειριστεί διαφορετικά το θέμα και να λειτουργήσει μακριά από προεκλογικούς λαϊκισμούς των Προεδρικών Εκλογών. Θα μπορούσε να δώσει σαφείς οδηγίες στους Επιθεωρητές να είναι πιο προσεκτικοί στη θεματοθέτηση των εξεταζόμενων μαθημάτων για το Β΄ Τετράμηνο.
Εθνικός Ύμνος - προσευχή
Σε μια κοινωνία που συνεχώς βομβαρδίζεται από μειωμένες αξίες και ήθη, πού βρίσκεται σήμερα το θέμα του Εθνικού Ύμνου και της προσευχής στα σχολεία μας;
Θίγετε δυο θέματα που για την «ΑΛΛΑΓΗ» είναι αδιαπραγμάτευτα. Τόσο το θέμα του Εθνικού Ύμνου, που ευτυχώς δεν αμφισβητήθηκε τα τελευταία χρόνια, όσο και αυτό της πρωινής προσευχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Και τα δυο έχουν να κάνουν με τον χαρακτήρα της Παιδείας μας, όπως αυτός καθορίζεται από την Ιστορία μας αλλά και από το Σύνταγμα του 1960. Μου δίνεται την ευκαιρία με την ερώτησή σας να ξεκαθαρίσουμε ένα πράγμα: Σ’ αυτόν τον τόπο η ελληνική ρίζα και η ελληνική λαλιά είναι βαθιά ριζωμένες. Άλλοι για 300 χρόνια και άλλοι για 80 βάλθηκαν να τις ξεριζώσουν και απέτυχαν. Οι Βρετανοί μάς είπαν «μη μωαμεθανούς» και μετά «ελληνόφωνους». Μας απαγόρευσαν τις εικόνες των ηρώων μας, τη σημαία μας και τον Εθνικό μας Ύμνο και οι παππούδες και οι πατεράδες μας, δίπλα τους και οι μανάδες μας, τους απάντησαν με το Έπος της ΕΟΚΑ. Τους απάντησαν οι Αυξεντίου, οι Μάτσηδες και οι Κάρυοι με το Μολών Λαβέ και έστειλαν 40.000 Βρετανούς στρατιώτες στο σπίτι τους.