Συνεντεύξεις

Στόχος η μείωση κατά 85% των εκκρεμουσών αιτήσεων ασύλου μέχρι το τέλος του 2024

Ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Ιωάννου μιλά στη «Σ» για την ολιστική προσπάθεια για επίλυση -ή έστω εξομάλυνση- του Μεταναστευτικού

Με το Μεταναστευτικό να βρίσκεται στο επίκεντρο των δράσεών του, το Υπουργείο Εσωτερικών συνεχίζει την ολιστική προσπάθεια για επίλυση -ή έστω εξομάλυνση- του ζητήματος, που διογκώνεται με αποκορύφωμα τις μεταναστευτικές ροές του 2022. Ο καθ’ ύλην αρμόδιος για να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα δεν είναι άλλος από την κεφαλή του Υπουργείου, Υπουργό Εσωτερικών Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο οποίος μιλά στη «Σημερινή» εφ’ όλης της ύλης. Απαντά στις αντιδράσεις μερίδας της κοινής γνώμης για πρόνοιες του ευρωπαϊκού συμφώνου για τη μετανάστευση, εξηγώντας τι κερδίζουμε και τι -όμως- χάνουμε ως χώρα, ενώ αναφέρεται και στο αγκάθι των ροών από την Τουρκία μέσω των κατεχομένων.

Ο απτός στόχος της μείωσης των εκκρεμουσών αιτήσεων ασύλου στο 85% μέχρι το τέλος του 2024, η μετουσίωση της προεκλογικής δέσμευσης για ίδρυση Υφυπουργείου Μετανάστευσης, τι μέλλει γενέσθαι με τις γειτνιάζουσες περιοχές των κέντρων υποδοχής μεταναστών. Η βελτίωση μέσα από τη γλώσσα των αριθμών και η σειρά δράσεων που θα καταστήσουν τη χώρα μας μη θελκτικό προορισμό, διά στόματος του αρμόδιου Υπουργού στη συνέντευξη που ακολουθεί.

Ευρωπαϊκό σύμφωνο μετανάστευσης των 27: Τα συν, τα πλην και το αγκάθι της Τουρκίας

- Τι θα κερδίσει και τι θα χάσει η Κύπρος εάν τελικά ψηφιστεί ως έχει το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση;

Εν πρώτοις, καθίσταται υποχρεωτική η εφαρμογή μέτρων αλληλεγγύης και κατ’ επέκτασιν είναι δυνατή η θεσμοθέτηση διαδικασίας παροχής στήριξης στα κράτη μέλη πρώτης γραμμής, με απλοποιημένες διαδικασίες. Στήριξη η οποία περιλαμβάνει και την ανακατανομή/μετεγκατάσταση, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα αποτελούσε κόκκινη γραμμή για πολλά κράτη μέλη.

Παρά το γεγονός ότι η εφαρμογή μέτρων μετεγκατάστασης δεν είναι υποχρεωτική, έχει γίνει το πρώτο βήμα για τον καθορισμό ελάχιστου αριθμού μετεγκαταστάσεων. Ο αριθμός, ανάλογα με τις εξελίξεις, θα μπορεί να αυξηθεί, μετακινώντας έτσι και το βάρος από τους ώμους των κρατών μελών της πρώτης γραμμής, σε άλλα κράτη μέλη.

Επομένως, η μεγάλη εικόνα, την οποία θα πρέπει να δούμε, δείχνει ότι η κατ’ αρχήν συμφωνία που επιτεύχθηκε, μπορεί ν’ αποτελέσει την αφετηρία για εφαρμογή πρόσθετων ειδικών μέτρων υπέρ των κρατών μελών πρώτης γραμμής.

Για πρώτη φορά εντός νομοθετικού κειμένου γίνεται ρητή αναφορά στην ανάγκη εξισορρόπησης των υποχρεώσεων με τη στήριξη που λαμβάνει το ΚΜ. Οι προθεσμίες για την εξέταση, καθώς επίσης και οι περίοδοι ευθύνης για τις διάφορες ομάδες αιτούντων άσυλο, λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαιτερότητες αυτές.

Σίγουρα, δεδομένων των ροών που αντιμετωπίζει η Κύπρος, και του τρόπου άφιξής τους, θα ήταν ιδανικό να υπάρχει υποχρεωτική εφαρμογή της ρήτρας ανακατανομής ατόμων. Εντούτοις, αυτό δεν ήταν δυνατό λόγω των έντονων αντιστάσεων από πλευράς αρκετών ΚΜ. Τούτου λεχθέντος, το γεγονός ότι διατηρήθηκε έστω και σε κάποιο ποσοστό η υποχρέωση αυτή, υπό τον συντονισμό της Ε. Επιτροπής, αποτελεί κεντρικό σημείο των διεκδικήσεών μας.

- Δηλώσατε ευχαριστημένος από τη συμφωνία, μερίδα όμως της κοινής γνώμης φέρει ενστάσεις κυρίως σε ό,τι αφορά α) το οικονομικό παράβολο 20 χιλιάδων ευρώ ανά μετανάστη (για χώρες που αρνούνται τη μετεγκατάσταση) και β) τη μη συμπερίληψη πρόνοιας που θα ανάγκαζε την Τουρκία (ως χώρα διέλευσης των πλείστων αιτητών ασύλου στην Κύπρο) να δέχεται επιστροφές παράνομων μεταναστών. Πώς σχολιάζετε τα δύο σημεία; Υπάρχει η δυνατότητα τροποποίησης των δύο σημείων πριν από την τελική εφαρμογή τους;

Όσον αφορά το σημείο για την Τουρκία, η συγκεκριμένη διάταξη στην οποία αναφέρεστε αφορά τις συνοριακές διαδικασίες μόνο, και όχι το ευρύτερο πλαίσιο εφαρμογής του κεκτημένου ασύλου.

Σαφώς, επιδίωξή μας παραμένει η εισαγωγή όσο το δυνατόν περισσότερων δικλίδων για αύξηση της πίεσης επί των χωρών διέλευσης, μεταξύ αυτών και της Τουρκίας. Όπως γνωρίζετε, η συγκεκριμένη προσπάθεια, η οποία παρεμπιπτόντως δεν αφορούσε μόνο την Τουρκία, αλλά όλες τις χώρες που παραδοσιακά λειτουργούν ως οδός διέλευσης, δημιούργησε πολλές αντιδράσεις εντός Συμβουλίου, οπόταν με βάση μια ρεαλιστική προσέγγιση, δεν μπορούμε παρά να θεωρήσουμε το αποτέλεσμα μια μικρή επιτυχία.

Να διευκρινίσω εκ νέου ότι η υποχρέωση πρόληψης παράτυπων ροών προς την ΕΕ από πλευράς τρίτων χωρών διέλευσης εξακολουθεί να ισχύει στο κεκτημένο επιστροφών, και αποτελεί σταθερή ρήτρα των συμφωνιών επανεισδοχής, όπως αυτές συνάπτονται μεταξύ Ε. Επιτροπής και τρίτων χωρών. Ανάλογη συμφωνία επανεισδοχής δεσμεύει εξάλλου και την Τουρκία, η οποία εντούτοις αρνείται να εφαρμόσει τη ρήτρα αυτή, όχι μόνο έναντι της ΚΔ, αλλά και έναντι όλων των ΚΜ, και η οποία έπρεπε να ισχύει από το 2016.

Όσον αφορά την παροχή του ποσού των 20.000 ευρώ για κάθε άτομο που δεν θα μετεγκατασταθεί, υπενθυμίζω ότι η αρχική μας επιδίωξη ήταν η υποχρεωτική μετεγκατάσταση ατόμων από ΚΜ με υπέρμετρες πιέσεις σε άλλα, με χαμηλότερες ή και καθόλου. Εντούτοις, από τα πρώτα στάδια των διαπραγματεύσεων το 2016, διεφάνη η έντονη αντίθεση σημαντικού αριθμού ΚΜ ως προς την υποχρεωτική φύση της μετεγκατάστασης. Καταφέραμε να διατηρήσουμε τη μετεγκατάσταση ως τη βασική μορφή έμπρακτης εφαρμογής της αλληλεγγύης.

Εντούτοις, για σκοπούς συμβιβασμού έχουν προστεθεί και εναλλακτικές επιλογές αλληλεγγύης, ώστε σε περίπτωση που ένα ΚΜ «αδυνατεί να ικανοποιήσει τις δεσμεύσεις αυτές», θα πρέπει να συνεισφέρει δίνοντας το ποσό των 20.000 για κάθε άτομο που δεν θα μετακινηθεί.

Το ποσό αυτό, παρεμπιπτόντως, είναι το ίδιο με το ποσό που δίνεται στα ΚΜ που τελικά θα μετεγκαταστήσουν άτομο στα εδάφη τους, και αποτελεί μια συμβολική κάλυψη των βασικών αναγκών των ατόμων. Ως εκ τούτου, δεν πρόκειται για έναν αυθαίρετο αριθμό, αλλά για έναν αριθμό που έχει υπολογιστεί από τα θεσμικά όργανα της ΕΕ, και θεωρείται ότι ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες ενός ατόμου. Σημειώνεται δε ότι η επιλογή αυτή δεν θα μπορεί να γίνεται αυθαίρετα από κάθε κράτος μέλος, αλλά θα πρέπει να τεκμηριώνεται στη βάση συγκεκριμένων δεδομένων.

Επιτρέψτε μου ένα σχόλιο, τέλος, για τις διάφορες αντιδράσεις που ακούγονται, όσον αφορά τη μορφή που έλαβε η προκαταρκτική συμφωνία εντός Συμβουλίου. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι πρόκειται για μια δέσμη νομοθετικών προτάσεων, 9 συνολικά, οι οποίες υποβλήθηκαν αρχικά το 2016, σε μια προσπάθεια αναθεώρησης του κεκτημένου ασύλου, μετά και την κρίση του 2015. Οι διαπραγματεύσεις οδηγήθηκαν σε αδιέξοδο, με την Ε. Επιτροπή να αναγκάζεται να υποβάλει νέες νομοθετικές προτάσεις, αποσύροντας κάποιες εκ των πρώτων, τις οποίες και συζητούμε από το 2020, χωρίς ουσιαστική πρόοδο. Αντιλαμβάνεστε ότι οι διαφωνίες μεταξύ ΚΜ του Νότου, και ΚΜ Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης ήταν τεράστιες.

Ως εκ τούτου, σαφώς, η πρόσφατη συμφωνία αποτελεί ένα τεράστιο βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, με αρκετές από τις ανησυχίες μας να έχουν ληφθεί υπόψη, κάτι που δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

Μεταξύ άλλων, η προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης της παροχής στήριξης στα ΚΜ πρώτης γραμμής, συμπεριλαμβανομένης της διάταξης για ανακατανομή, ήταν κεντρικής σημασίας, και αυτό το πετύχαμε. Θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι οι συμφωνίες εντός συμβουλίου αποτελούν προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των 27 ΚΜ με εντελώς διαφορετικά συμφέροντα. Και αυτό που πρέπει να κρατήσουμε είναι ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για μια ακόμα πιο διεκδικητική πολιτική στο μέλλον.

Συγκεκριμένος στόχος με ορόσημο τα τέλη του 2024

- Πόσοι είναι μέχρι στιγμής οι αιτητές ασύλου; Υπάρχει απτός στόχος από το Υπουργείο Εσωτερικών για την τρέχουσα πενταετία σε ό,τι αφορά τη μείωση του ποσοστού;

Οι εκκρεμούσες υποθέσεις ενώπιον της Υπηρεσίας Ασύλου αυτήν τη στιγμή ανέρχονται σε 30 χιλιάδες περίπου άτομα.

Για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων αιτήσεων ασύλου και τη διασφάλιση της ταχύτερης διεκπεραίωσης, η Υπηρεσία Ασύλου ενισχύθηκε με πρόσθετους εξεταστές αιτήσεων διεθνούς προστασίας, διαθέτοντας αυτήν τη στιγμή 65 εξεταστές συν 32 εξεταστές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασύλου (EUAA). Από τον Σεπτέμβριο η Υπηρεσία Ασύλου αναμένεται να ενισχυθεί με ακόμη 25 εξεταστές. Στο πλαίσιο μείωσης των εκκρεμουσών υποθέσεων, η Υπηρεσία Ασύλου έχει τροχοδρομήσει συγκεκριμένο πρόγραμμα διαχείρισής τους μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου του 2024, με στόχο οι υποθέσεις αυτές να μειωθούν από 26.859 σε 4.345.

Τα μέτρα που λήφθηκαν στο εσωτερικό επίπεδο φαίνεται να άρχισαν να έχουν αποτελέσματα, καθώς συγκρίνοντας τα στοιχεία των τριών τελευταίων μηνών με τους αντίστοιχους περσινούς βλέπουμε μια δραστική μείωση των αιτήσεων ασύλου, εξέλιξη η οποία δημιουργεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι βρισκόμαστε στον σωστό δρόμο. Συγκεκριμένα, οι αιτήσεις ασύλου για τους μήνες Μάρτιο-Μάιο 2022 ήταν 6.454, ενώ φέτος (2023) τους αντίστοιχους μήνες ήταν 3.325 - δηλαδή λιγότερες από μισές.

Σημαντική αύξηση σημειώθηκε και στον αριθμό των επιστροφών, οι οποίες, από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο του 2022 ήταν 1.169, ενώ το 2023 κατά την αντίστοιχη περίοδο, έχουν διπλασιαστεί φτάνοντας στις 2.312.

Υφυπουργείο Μετανάστευσης: Όροι εντολής και στελέχωση

- Την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκε το πράσινο φως από πλευράς Υπ. Συμβουλίου, που αφορά το νομοσχέδιο για τη δημιουργία του Υφυπουργείου Μετανάστευσης. Ποιοι θα είναι οι όροι εντολής του Υφυπουργείου; Από ποιους θα στελεχωθεί και πώς θα γίνει η στελέχωση; Αν και αντιλαμβάνομαι πως τον τελικό λόγο τον έχει ο ΠτΔ, υπάρχει για σας συγκεκριμένο προφίλ και χαρακτηριστικά που θα πρέπει να διέπουν τον νέο Υφυπουργό Μετανάστευσης; Έχετε ερωτηθεί για να προτείνετε οποιαδήποτε ονόματα;

Ο δικός μου όρος εντολής ήταν να προχωρήσω με το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Υφυπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Και είμαστε ικανοποιημένοι διότι έχουμε επιτύχει το πρώτο σημαντικό βήμα για τη δημιουργία του, που αποτελούσε βασικό πυλώνα της κυβερνητικής πολιτικής.

Απ’ εκεί και πέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίσει ποιος θα κρατήσει το πηδάλιο αυτού του νευραλγικού πόστου.

Το Υφυπουργείο θα αναλάβει τη χάραξη και εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τη μετανάστευση και το άσυλο, με αποτελεσματικότερες διαδικασίες στη διαχείριση της μετανάστευσης και του συστήματος ασύλου, στο πλαίσιο των διεθνών και ευρωπαϊκών υποχρεώσεων και πάντοτε με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το Υφυπουργείο θα στελεχωθεί, σε πρώτο στάδιο, με προσωπικό που έχει σχετικές αρμοδιότητες από το Υπουργείο Εσωτερικών, την Υπηρεσία Ασύλου, το Τμήμα Αρχείου Πληθυσμού και Μετανάστευσης, καθώς και από την Υπηρεσία Πρόνοιας, που χειρίζεται θέματα ευάλωτων μεταναστών, ασυνόδευτων ανηλίκων ή και επιδομάτων. Ασφαλώς, όμως, λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία του θέματος που θα αναλάβει, θα πρέπει να γίνει και η κατάλληλη ενίσχυσή του, ώστε να ξεπεράσει τα προβλήματα που εντοπίζονται σήμερα στις επιμέρους υπηρεσίες που θα μεταφερθούν.

ΜΚΟ και Πουρνάρα - Περιφερειακά προβλήματα και λύσεις

- Πώς ελέγχονται οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που λειτουργούν ως προαγωγοί της παράνομης μετανάστευσης;

Στη βάση των κατευθυντήριων γραμμών της Moneyval για αξιολόγηση των ΜΚΟ έχει ξεκινήσει ένα δεύτερο επίπεδο ελέγχου από το Υπουργείο Εσωτερικών, όπου για τον καθένα θα γίνει εις βάθος περαιτέρω αξιολόγηση, των οικονομικών κυρίως θεμάτων που τους αφορούν. Χρησιμοποιείται μία δομημένη διαδικασία, η οποία περιλαμβάνει και την αναζήτηση συνδρομής από εποπτικές ή διωκτικές Αρχές. Το αποτέλεσμα αυτού του ελέγχου πιθανόν να μας καταδείξει τους ΜΚΟ που λειτουργούν έξω από τα αποδεκτά πλαίσια.

- Τι κάνει το κράτος για τους κατοίκους των περιοχών που γειτνιάζουν με το Πουρνάρα ή άλλων περιοχών που μετατράπηκαν σε γκέτο (π.χ. οδός Τρικούπη) και έχουν απαυδήσει;

Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες που αφορούν στην τοποθέτηση περίφραξης γύρω από το Κέντρο Πρώτης Υποδοχής ‘‘Πουρνάρα’’, η οποία θα αποτρέπει τόσο τις παράνομες εξόδους από το Κέντρο όσο και την είσοδο στο Κέντρο προσώπων, τα οποία δεν είναι διαμένοντες του ΚΕΠΥ. Συνεπώς το πρόβλημα που αφορά τόσο στην ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής αλλά και των διαμενόντων στο Κέντρο, αναμένεται να επιλυθεί άμεσα. Σε σχέση με άλλες περιοχές, όπου τείνει να υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση μεταναστών, είμαστε σε επαφή με την Αστυνομία αλλά και άλλα συναρμόδια Υπουργεία και Υφυπουργεία για την εφαρμογή μέτρων περιορισμού του φαινομένου, όπως για παράδειγμα εκκένωση ακατάλληλων κτηρίων, έλεγχος ιδιοκτητών υποστατικών που φιλοξενούν αιτητές ασύλου κ.λπ.

Η σειρά δράσεων και το… ευαίσθητο σύνορο της Πράσινης Γραμμής

- Στην πρόσφατη δημοσιογραφική διάσκεψή του για τις 100 μέρες διακυβέρνησης, ο ΠτΔ έκανε αναφορά σε μία ολοκληρωμένη δέσμη αποτελεσματικών μέτρων και δράσεων, τα οποία παρουσιάσαμε στους Ευρωπαίους εταίρους μας, προκειμένου αυτά να περιληφθούν και να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο ετοιμασίας του Ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο. Ποια μέτρα και δράσεις περιλαμβάνονται στην πρότασή μας;

Βάσει των Συμπερασμάτων του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλήθηκε να ετοιμάσει Σχέδιο Δράσης για την Ανατολική Μεσόγειο, ως ζήτημα προτεραιότητας, με στόχο την πρόληψη ροών και την ταχεία αποσυμφόρηση των πλέον επηρεαζόμενων κρατών μελών.

Tο Σχέδιο Δράσης της Ανατολικής Μεσογείου αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη για την Κύπρο, καθότι συμβάλλει στο να επιτύχουμε απτά και ουσιαστικά αποτελέσματα στο ζήτημα της παράτυπης μετανάστευσης, διά μέσου της Πράσινης Γραμμής, ως αποτέλεσμα της εργαλειοποίησης της Τουρκίας.

Ως εκ τούτου πολλές δράσεις εστιάζουν μέσω μιας διπλωματικής προσέγγισης προς την Τουρκία, μέσα από πολιτικές και εργαλεία της ΕΕ.

Μερικές από τις θέσεις μας εστιάζουν, μεταξύ άλλων, στην ευθυγράμμιση της πολιτικής θεωρήσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, καθώς και την εγκατάσταση ευρωπαϊκού μηχανισμού στο αεροδρόμιο Κωνσταντινούπολης για εποπτεία θεωρήσεων. Επίσης, περιλαμβάνουν την τοποθέτηση στις πύλες αναχώρησης αεροδρομίων τρίτων χωρών αξιωματικών συνδέσμων (ίσως του FRONTEX), με σκοπό τον έλεγχο των επιβατών, στη βάση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Επιπρόσθετα, σημαντικές είναι και οι διαβουλεύσεις μεταξύ της ΕΕ και αερομεταφορέων, για να τεθούν προ των ευθυνών τους σε σχέση με την εμπορία προσώπων ή στη λαθραία μετακίνηση μεταναστών από την Τουρκία προς τις κατεχόμενες περιοχές, καθώς και σε θέσπιση αντικινήτρων στην παραχώρηση φοιτητικής βίζας σε «κολέγια» στις κατεχόμενες περιοχές, εκεί όπου προκύπτει πως πρόκειται για ουσιαστική διακίνηση παράτυπων μεταναστών.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για τις θέσεις και τις εισηγήσεις μας, σε σχέση με το περιεχόμενο του Σχεδίου, ώστε να καταστεί όσο πιο αποτελεσματικό γίνεται, ενώ ήδη άρχισαν κάποια μέτρα να εφαρμόζονται.

- Πώς απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν πως δεν υπάρχει από μέρους της Κυβέρνησης διάθεση λήψης μέτρων αποτροπής, όπως το ζήτημα του φράκτη αλλά και η αξιοποίηση των οριοφυλάκων; Σε ό,τι αφορά τους δεύτερους, όπως είδαμε σε προηγούμενο ρεπορτάζ της εφημερίδας μας, από τους 300 προσλήφθηκαν μέχρι τώρα 218, εκ των οποίων μόλις οι 71 τοποθετήθηκαν στην Πράσινη Γραμμή αφού τα καθήκοντα των υπολοίπων ποικίλλουν. Προτίθεστε να αυξήσετε τα άτομα που επιτηρούν τη γραμμή αντιπαράταξης;

Το θέμα της Πράσινης Γραμμής είναι ευαίσθητο. Έχει την ιδιαιτερότητα ότι δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο και, ως εκ τούτου, τα μέτρα που μπορούμε να λάβουμε επί του εδάφους είναι περιορισμένα. Θεωρώ επομένως ότι είναι πιο σημαντική και αποτελεσματική η επένδυση στο διπλωματικό επίπεδο -σε ό,τι αφορά την αποτροπή των ροών τόσο από την Πράσινη Γραμμή, αλλά και από τη θάλασσα- μέσα από τη στήριξη της ΕΕ και των κρατών μελών.

Όπως έχω ξαναπεί, η επέκταση του φράκτη δεν είναι στις προτεραιότητές μας, αλλά περισσότερο η έμφαση σε άλλα μέτρα, όπως για παράδειγμα η ενίσχυση των επιστροφών, η μείωση της περιόδου εξέτασης αιτήσεων ασύλου, η ενημέρωση και διαφώτιση των μεταναστών στις χώρες προέλευσης, τα οποία μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα θα έχουν μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία.

Για να απαντήσω στην ερώτηση για τους ειδικούς αστυνομικούς, έχουν μόλις εδώ και 3 εβδομάδες αναλάβει καθήκοντα, όπως προβλέπεται στους σχετικούς κανονισμούς, και μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και την Αστυνομία Κύπρου θα αξιολογήσουμε κατά πόσο χρήζουν ενίσχυσης.

Είμαι της φιλοσοφίας πως ένα μέτρο από μόνο του δεν μπορεί να επιφέρει τη λύση. Το μεταναστευτικό ζήτημα πρέπει να τύχει ολιστικής προσέγγισης. Άλλωστε η εκμετάλλευση του συστήματος ασύλου από τους διακινητές και τους παράτυπους μετανάστες είναι αποτέλεσμα του αποστήματος που έχει συσσωρευθεί λόγω των χρόνιων αναποτελεσματικών διαδικασιών, οι οποίες δεν μπορούσαν ν’ ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο των ροών.