Συνεντεύξεις

«Κυβέρνηση και ΟΑΥ να διευρύνουν τον κατάλογο φαρμάκων»

Τέσσερα χρόνια μετά τη λειτουργία του ΓεΣΥ, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Ευθύμιος Δίπλαρος, κάνει αποτίμηση του έργου του

Το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) είναι εδώ και ήδη μετρά τέσσερα χρόνια λειτουργίας. Ωστόσο οι φωνές για βελτίωσή του και οι καταχρήσεις συνεχίζουν να υπάρχουν. Τις τελευταίες μέρες η Επιτροπή Υγείας της Βουλής και όλοι οι αρμόδιοι φορείς συζητούν εντατικά τις εξελίξεις γύρω από το ΓεΣΥ, αλλά και τρόπους βιωσιμότητας και βελτίωσής του, με στόχο να επιτευχθεί όσο το δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα για τους ασθενείς και την κοινωνία γενικότερα.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής, Ευθύμιος Δίπλαρος, κάνει αποτίμηση των χρόνων που πέρασαν μετά την υλοποίησή του, καθώς ξεκαθαρίζει πως η θέση του ιδίου καθώς και του κόμματος είναι να στηρίξουν την προσπάθεια για βελτίωση του συστήματος και παροχή περισσότερων καινοτόμων φαρμάκων.

Ποια είναι η αποτίμηση για τα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του Γενικού Συστήματος Υγείας;

Είναι γεγονός ότι τα τέσσερα χρόνια ΓεΣΥ αποτελούν ορόσημο για την υγεία των συμπολιτών μας και την κυπριακή κοινωνία γενικότερα. Μιλάμε για τη μεγαλύτερη και ριζοσπαστικότερη μεταρρύθμιση από εγκαθιδρύσεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κοινωνικό κεκτημένο, το οποίο, όσο κι αν ακούγεται τετριμμένο, θα πρέπει να προφυλάξουμε ως κόρην οφθαλμού. Είναι χάρη σε αυτήν τη μεταρρύθμιση, απόρροια της επιμονής τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, των Υπουργών που θήτευσαν στο Υπουργείο Υγείας αλλά και του Δημοκρατικού Συναγερμού, που δώσαμε στους συμπολίτες μας πρόσβαση σε υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας, ενώ όλοι θυμόμαστε πολύ καλά τι ίσχυε και ποιες ήταν οι συνθήκες πριν από το ΓεΣΥ. Δεν είμαστε όμως εδώ για να παρελθοντολογούμε, αλλά για να κοιτάξουμε μπροστά. Για να διαφυλάξουμε αυτό το κοινωνικό κεκτημένο.

Ωστόσο, την ίδια ώρα γνωρίζετε και εσείς καλά ότι υπάρχουν προβλήματα που αφορούν την επάρκεια φαρμάκων, τον οριζόντιο χαρακτήρα περιορισμών που έχουν εφαρμοστεί στην προσπάθεια για καταπολέμηση των καταχρήσεων, την καθυστέρηση που παρατηρείται στην ένταξη νέων φαρμάκων στο Σύστημα και πολλά άλλα.

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν προβλήματα, αλλά για ένα δεν μπορείτε να μας κατηγορήσετε, ότι τα κρύψαμε κάτω από το χαλί. Μπορεί οι επιμέρους στρεβλώσεις του συστήματος, οι παραλείψεις να γίνονται, και σωστά, ανά τακτά χρονικά διαστήματα γνωστές, αλλά γνωρίζετε πως τα τελευταία χρόνια και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Δημοκρατικού Συναγερμού και μέσα στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής, δεν αφήσαμε πρόβλημα που να μην το αντιμετωπίσουμε. Και ξέρουμε από πρώτο χέρι, από την επικοινωνία που έχουμε και θα συνεχίσουμε να έχουμε και με τα οργανωμένα σύνολα των ασθενών και με τον κόσμο προσωπικά, ότι είναι συγκεκριμένα τα παράπονα και ως επί το πλείστον αφορούν την έλλειψη συγκεκριμένων φαρμάκων. Ζήτημα με το οποίο καταπιανόμαστε στις τελευταίες συνεδρίες της Επιτροπής Υγείας, με τη θέση μας να είναι σαφής και να συμπίπτει με την πρωτοβουλία της Ευρωπαίας Επιτρόπου Υγείας, κ. Στέλλας Κυριακίδου, για αναθεώρηση της φαρμακευτικής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τη δημιουργία μιας Ενιαίας Αγοράς Φαρμάκων, με στόχο να αυξηθεί η πρόσβαση των πολιτών σε οικονομικά προσιτά φάρμακα. Αυτό το θέμα εμείς θα το θέσουμε και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), αλλά ώς τότε πρέπει ο ΟΑΥ να συνεχίσει τις προσπάθειες για εξασφάλιση καλύτερων τιμών στα φάρμακα. Παράλληλα, έχουμε πει δημόσια ότι κυβέρνηση και ΟΑΥ θα πρέπει να διευρύνουν το συντομότερο τον κατάλογο και να εντάξουν νέα καινοτόμα φάρμακα, ώστε να αποφεύγονται καθυστερήσεις. Γνωρίζουμε τα προβλήματα, να είστε βέβαιη γι’ αυτό, αλλά γνωρίζουμε και τις λύσεις. Η βάση ποια είναι. Έχουμε, κατά την άποψή μου, ξεπεράσει ένα μεγάλο εμπόδιο. Να αποσυνδέσουμε την ασθένεια από το κόστος. Με το ΓεΣΥ αυτός ο φόβος έχει εξαλειφθεί. Οφείλουμε να είμαστε αισιόδοξοι και συνεχίζουμε να εργαζόμαστε προς όφελος του ΓεΣΥ.

Ποια είναι τα συγκεκριμένα προβλήματα που εσείς καταγράφετε ως τα μεγαλύτερα αυτήν τη στιγμή αναφορικά με το ΓεΣΥ;

Όπως προανέφερα, ένα από τα πιο βασικά προβλήματα είναι η έλλειψη φαρμάκων όπως καταγράφεται. Πρέπει να κινηθούμε προς επίλυση του συγκεκριμένου προβλήματος ταχύτατα. Με την ίδια ταχύτητα θα πρέπει να κινηθούμε και προς ενίσχυση των δημόσιων νοσηλευτηρίων σε διοικητικό επίπεδο, όπως και σε θέματα στελέχωσης σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Το θέμα του ΟΚΥπΥ εφόσον σ’ ένα χρόνο από σήμερα θα είναι και πάλι στο επίκεντρο των συζητήσεων για το εάν ή όχι θα επεκταθεί η κρατική χορηγία. Επίσης πρέπει να προχωρήσει η αυτονόμηση των νοσηλευτηρίων, ενώ έχουμε και σημαντικές εκκρεμότητες όπως τα ΤΑΕΠ, οι πανεπιστημιακές κλίνες, τα κέντρα αποκατάστασης, η μονάδα εντατικής νοσηλείας νεογνών αλλά και το σχέδιο επιδότησης για εξωσωματικές διαδικασίες. Αυτά είναι στο σύνολό τους σημαντικά ζητήματα, ζητήματα που απασχολούν μεγάλο μέρος της κοινωνίας και θα πρέπει όλοι να επιδείξουμε την πολιτική βούληση που τους αρμόζει, ώστε να τα επιλύσουμε το συντομότερο δυνατό.

Τα θέσατε αυτά τα ζητήματα στην Υπουργό Υγείας, την οποία συναντήσατε ως ηγεσία του ΔΗΣΥ μέσα στην εβδομάδα;

Ως ηγεσία μαζί και με την Πρόεδρό μας κ. Αννίτα Δημητρίου συναντηθήκαμε με την Υπουργό Υγείας και ναι, όπως σωστά αναφέρατε, εκφράσαμε τις ανησυχίες και τους προβληματισμούς μας γύρω από το σύνολο των ζητημάτων που συζητάμε σήμερα. Θεωρώ ότι είναι κοινή στόχευση όλων, και της Κυβέρνησης και των πολιτικών δυνάμεων, για ενίσχυση του ΓεΣΥ μέσα από τη διόρθωση των στρεβλώσεων και την επίλυση των προβλημάτων, η οικονομική βιωσιμότητά του, με δεδηλωμένη τη θέση μας ότι είναι εκτός συζήτησης οποιαδήποτε σκέψη για αύξηση των εισφορών και επιβάρυνση της οικονομίας. Οπότε ναι, τα συζητήσαμε και με την Υπουργό Υγείας και είναι με χαρά που ακούσαμε και τις δικές της πρωτοβουλίες όπως και το τι θα επακολουθήσει μέσα από νομοθετικές προτεραιότητες. Το έχουμε πει πολλές φορές και θέλω να το επαναλάβω και σήμερα. Το ΓεΣΥ στέκει πάνω από ιδεολογικές διαφορές και κομματικές προσεγγίσεις. Καταφέραμε αυτήν τη μεγάλη εφαρμογή και τη βάλαμε στις ράγες, σκοπός τώρα είναι να την κρατήσουμε σε κίνηση, με ορθολογισμό, συνέπεια και σοβαρότητα.

Πώς προχωρεί το ΓεΣΥ…

Πώς θα προχωρήσει το ΓεΣΥ απ’ εδώ και πέρα για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητά του;

Το ΓεΣΥ είναι ένα δυναμικό σύστημα, ένα ζωντανό σύστημα, και οι όποιες προσπάθειες για βελτίωσή του είναι συνεχείς. Αυτό ακριβώς συζητήσαμε και με τους αρμόδιους φορείς με τους οποίους συναντηθήκαμε πρόσφατα με την Πρόεδρο κ. Αννίτα Δημητρίου και τα υπόλοιπα μέλη της ηγεσίας. Πώς θα προχωρήσουμε μπροστά βάσει και των όσων έχουμε χτίσει μέχρι σήμερα. Έχουν εφαρμοστεί καινοτομίες, όπως ο προσωπικός γιατρός, το φαρμακείο της γειτονιάς, καθολικό σύστημα πληροφορικής για σύνδεση όλων των συστημάτων.

Το ΓεΣΥ αυτήν τη στιγμή διαθέτει πέραν των 2.000 ειδικών ιατρών, πέραν των 580 προσωπικών γιατρών ενηλίκων και 200 παιδιάτρων. Παράλληλα στο σύστημα συμπεριλαμβάνονται 160 εργαστήρια, 550 φαρμακεία, 50 νοσηλευτήρια και επαγγελματίες υγείας. Θα πρέπει να προχωρήσουμε επιλύοντας προβλήματα και κατακτώντας τους στόχους που έχουν τεθεί επί τάπητος.