Συνεντεύξεις

Κενά και λύσεις για πρότυπα πυρασφάλειας στην Κύπρο

Αποκλειστική συνέντευξη με τον CEO του Fire Industry Association - Οι στόχοι στην Κύπρο

Η άνοδος της θερμοκρασίας, ο κίνδυνος πυρκαγιών με αφορμή και το πρόσφατο περιστατικό σε ξενοδοχείο του Πρωταρά, επανέφεραν στον δημόσιο διάλογο το θέμα της πυρασφάλειας.

Το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο γίνονται διάφορες ζυμώσεις με εμπλεκόμενους φορείς, όπως η Πυροσβεστική και η Αστυνομία και επαγγελματίες του κλάδου πυρασφάλειας, προκειμένου να υπάρξει διαμόρφωση νομοθεσίας και επαγγελματικών προτύπων στον συγκεκριμένο τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο ιδρύθηκε και το Fire Industry Assocation Cyprus, το οποίο φιλοδοξεί να εξυψώσει τα πρότυπα επαγγελματισμού, ικανότητας και γνώσης στην κυπριακή πυροσβεστική βιομηχανία.

Στη «Σημερινή» μίλησε ο CEO της FIA (Fire Industry Association), Ian Moore, o οποίος, όπως εξήγησε, τους πλησίασαν κυπριακές πυροσβεστικές εταιρείες και ρώτησαν αν μπορούν να παρέχουν εκπαίδευση. Η Fire Industry Association (FIA) είναι η μεγαλύτερη εμπορική ένωση στην Ευρώπη στον τομέα της πυροπροστασίας, και είναι ένας μη κερδοσκοπικός εμπορικός σύλλογος με πάνω από 1000+ πιστοποιημένα τρίτα μέρη-μέλη, που συμβάλλουν ενεργά και διαμορφώνουν την πυροσβεστική βιομηχανία.

Η αποστολή της περιστρέφεται γύρω από την προώθηση και την ενίσχυση των μεθόδων πυρασφάλειας, υπηρεσίες και συσκευές. Για την επίτευξη αυτού του στόχου, η FIA παρέχει φάσμα ευκαιριών, που περιλαμβάνει την παροχή τεχνικής υποστήριξης και την παροχή δυνατότητας επαγγελματικής κατάρτισης.

«Με αυτήν την τοπική παρουσία, έχουμε το προνόμιο να προσφέρουμε εξατομικευμένα πόρους, προγράμματα κατάρτισης και υποστήριξη για την απόλυση επαγγελματιών και εταιρειών εντός Κύπρο».

Κύριε Moore, ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Κύπρος όσον αφορά την πυρασφάλεια και πώς αυτές μπορούν να αντιμετωπιστούν με στόχο τη βελτίωση των συνολικών προτύπων πυρασφάλειας;

Ένας βασικός τομέας ανησυχίας αφορά στις πολυάριθμες κατασκευές, από ζωτικής σημασίας υποδομές έως οικιστικές εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν διαθέτουν επαρκή συστήματα πυρασφάλειας. Η επιτακτική φύση αυτών των συστημάτων επισημάνθηκε πρόσφατα κατά τη διάρκεια πυρκαγιάς σε ξενοδοχείο στον Πρωταρά, όπου αποδείχθηκαν καθοριστικά για τη διαφύλαξη 250 ζωών.

Επί του παρόντος υπάρχει ένα αξιοσημείωτο κενό, όπου οι επαγγελματίες μπορούν να λάβουν την άδειά τους χωρίς απτές αποδείξεις ικανότητας στη διαχείριση συστημάτων πυρασφάλειας. Είναι υψίστης σημασίας να ενισχυθεί η ασφάλεια της βιομηχανίας, διασφαλίζοντας ότι όσοι εργάζονται σε συστήματα πυρασφάλειας είναι αποδεδειγμένα καταρτισμένοι και ικανοί.

Η Fire Industry Association (FIA) είναι η μεγαλύτερη εμπορική ένωση στην Ευρώπη στον τομέα της πυροπροστασίας και είναι ένας μη κερδοσκοπικός εμπορικός σύλλογος με πάνω από 1000+ πιστοποιημένα τρίτα μέρη-μέλη, που συμβάλλουν ενεργά και διαμορφώνουν την πυροσβεστική βιομηχανία

Μέσω της κοινής δράσης και της συνεργασίας με τη FIA Κύπρου, οι κυπριακές επιχειρήσεις και οργανισμοί μπορούν να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά αυτές. Καλλιεργώντας ένα περιβάλλον συνεπούς, ποιοτικής εκπαίδευσης και ελέγχου ικανοτήτων για επαγγελματίες, και υποστηρίζοντας την ευρύτερη εφαρμογή συστημάτων πυρασφάλειας, μπορούμε να βελτιώσουμε το συνολικό τοπίο πυρασφάλειας στην Κύπρο. Αυτό θα διασφαλίσει ότι ο κοινός μας στόχος για τη διατήρηση ζωών και περιουσιών δεν είναι απλώς μια ελπιδοφόρα φιλοδοξία, αλλά μια απτή πραγματικότητα.

Πώς θα αξιολογούσατε την τρέχουσα κατάσταση των κανονισμών και προτύπων πυρασφάλειας στην Κύπρο, και ποιοι τομείς πιστεύετε ότι απαιτούν άμεση προσοχή και βελτίωση;

Η τρέχουσα κατάσταση των κανονισμών και προτύπων πυρασφάλειας στην Κύπρο απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και δομημένες προσπάθειες για βελτίωση. Επί του παρόντος, ένας σημαντικός τομέας ανησυχίας είναι η απουσία υποχρεωτικής συμμόρφωσης για τη θέσπιση προτύπων από εταιρείες που εργάζονται σε συστήματα πυρασφάλειας. Για να αντιμετωπιστεί αυτό, συνιστάται η εφαρμογή προτύπων. Για να ξεκινήσετε με φορείς όπως η επιτροπή κτηρίων, θα πρέπει να είστε προορατικοί για να διασφαλίσετε ότι αυτά τα πρότυπα τηρούνται με συνέπεια από τις εταιρείες που παραδίδουν το έργο.

Η πιστοποίηση τρίτου μέρους (TPC) στην Κύπρο μπορεί να χρησιμεύσει ως καταλύτης γι’ αυτήν την αλλαγή, εξετάζοντας ενδελεχώς τη συμμόρφωση των εταιρειών συστημάτων πυρασφάλειας για τη διόρθωση των προτύπων και των διαδικασιών, ενώ θα αξιολογείται και η ικανότητά τους. Αυτό το πρόσθετο επίπεδο επίβλεψης θα χρησιμεύσει για τη διασφάλιση υψηλού επιπέδου επαγγελματικής ακεραιότητας, αυξάνοντας την ασφάλεια και ελαχιστοποιώντας τους κινδύνους.

Υπάρχουν δύο τρόποι με τους οποίους μπορεί να λειτουργήσει το TPC. Η Κυβέρνηση μπορεί να προβεί σε ρυθμίσεις καθιστώντας νομική απαίτηση για τους ιδιοκτήτες κτηρίων να χρησιμοποιούν πιστοποιημένες εταιρείες τρίτων για να αναλάβουν οποιαδήποτε εργασία σχετικά με την πυρασφάλεια. Εναλλακτικά, οι ασφαλιστές μπορούν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο παρέχοντας κίνητρα σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές κτηρίων να χρησιμοποιούν πιστοποιημένες εταιρείες μέσω μειώσεων των ασφαλίστρων, ευθυγραμμίζοντας έτσι τον μετριασμό του κινδύνου με μέτρα εξοικονόμησης κόστους.

Επιπλέον, υπάρχει επιτακτική ανάγκη να επιβληθεί η τακτική συντήρηση των συστημάτων πυρασφάλειας από ικανούς επαγγελματίες. Επί του παρόντος, αυτά τα σωτήρια συστήματα επιθεωρούνται όταν ένα κτήριο ανοίγει, αλλά στη συνέχεια παραβλέπονται. Η τακτική συντήρηση είναι καθοριστικής σημασίας για τη διασφάλιση ότι αυτά τα συστήματα εξακολουθούν να είναι λειτουργικά και αποτελεσματικά. Η συνεργασία με τον Κυπριακό Οργανισμό Τυποποίησης (CYS) για τη δημιουργία ενός εθνικού προτύπου, με βάση το BS 5839-1, θα παρείχε σαφείς, εφαρμόσιμες κατευθυντήριες γραμμές για τη συντήρηση των συστημάτων πυρασφάλειας.

Η FIA Κύπρου είναι έτοιμη να συνεργαστεί και να βοηθήσει στην εφαρμογή αυτών των αλλαγών, ώστε να ανέβει ο πήχης των προτύπων πυρασφάλειας στην Κύπρο, και συνεργάζεται με βασικούς ενδιαφερόμενους για να ξεκινήσουν αυτές οι τόσο απαραίτητες αλλαγές.

Πόσο σημαντικό είναι να υπάρχουν καλά εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι επαγγελματίες στον τομέα της πυρασφάλειας και ποια βήματα μπορούν να γίνουν για την ενίσχυση των ικανοτήτων και των προσόντων στην Κύπρο;

Η σημασία της ύπαρξης ικανών, καλά εκπαιδευμένων επαγγελματιών στον τομέα της πυρασφάλειας δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εξάλλου, συζητάμε για έναν τομέα όπου διακυβεύεται η προστασία και η διατήρηση της ανθρώπινης ζωής. Για να βελτιωθεί αυτό το επίπεδο ικανότητας, το σύνολο δεξιοτήτων ενός ατόμου πρέπει να καλλιεργηθεί μέσω της αναγνωρισμένης από τον κλάδο εκπαίδευσης, με υψηλή εκτίμηση - μια πτυχή που είναι θεμελιωδώς σημαντική αλλά αποτελεί μόνο ένα μέρος της εξίσωσης ικανοτήτων.

Η πρακτική εμπειρία στον τομέα, η κατοχή των σωστών εργαλείων και πόρων και η συμμετοχή σε μια πιστοποιημένη εταιρεία τρίτου μέρους, συμβάλλουν στην ενίσχυση της συνολικής ικανότητας ενός επαγγελματία. Πιστεύουμε ότι η ικανότητα δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ενιαία οντότητα αλλά ως συνένωση δεξιοτήτων, γνώσεων και εμπειριών.

Πρέπει να δοθεί έμφαση στην ενσωμάτωση της διαδικασίας αδειοδότησης με την κατάρτιση και τα προσόντα ενός επαγγελματία. Ο φορέας αδειοδότησης (που είναι τώρα η Αστυνομική Υπηρεσία) θα μπορούσε να έχει εγκεκριμένο κατάλογο μαθημάτων κατάρτισης που είναι κατάλληλα για επαγγελματίες και θα μπορούσε να εκδώσει άδεια μόνο με τη λήψη πιστοποιητικού επιτυχίας από εγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Αυτή η προσέγγιση διασφαλίζει ότι τα συστήματα πυρασφάλειας -η πρώτη μας γραμμή άμυνας για τη διατήρηση ζωών- συντηρούνται και λειτουργούν από επαγγελματίες που δεν είναι απλώς καταρτισμένοι, αλλά και άρτια εκπαιδευμένοι και ικανοί. Η FIA είναι πλήρως αφοσιωμένη σε αυτό το όραμα και είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τις αρμόδιες Αρχές στην Κύπρο για να βοηθήσει στην ενίσχυση αυτού του ζωτικού δεσμού.

Ποιοι είναι οι πιθανοί κίνδυνοι και οι συνέπειες εάν δεν βελτιωθούν τα πρότυπα και οι πρακτικές πυρασφάλειας στην Κύπρο;

Οι πιθανοί κίνδυνοι και οι συνέπειες της μη βελτίωσης των προτύπων και πρακτικών πυρασφάλειας είναι σοβαροί και, δυστυχώς, θανατηφόροι. Η ευθύνη μας να διασφαλίσουμε την ασφάλεια των ατόμων πρέπει να αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα.

Για παράδειγμα, σκεφτείτε την πυρκαγιά του ξενοδοχείου στον Πρωταρά, στις 30 Ιουνίου, όπου ένα εγκατεστημένο σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς επέτρεψε την ασφαλή εκκένωση 250 ατόμων. Αυτό το σενάριο υπογραμμίζει ξεκάθαρα τον κρίσιμο ρόλο ενός καλά εγκατεστημένου και συντηρημένου συστήματος πυρασφάλειας.

Τώρα, ας αναλογιστούμε τις ζοφερές προοπτικές ενός κτηρίου εξοπλισμένου με σύστημα συναγερμού πυρκαγιάς που δεν εγκαταστάθηκε σωστά, σύμφωνα με τα κατάλληλα πρότυπα ασφαλείας ή δεν έχει συντηρηθεί δεόντως. Σε τέτοιες περιπτώσεις, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το σύστημα να αποτύχει όταν παραστεί πραγματική ανάγκη. Τα άτομα μέσα στο κτήριο ενδέχεται να μη λάβουν αρκετή προειδοποίηση για εκκένωση, κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε καταστροφικές απώλειες ζωών.

Δυστυχώς, πολλά κτήρια στην Κύπρο επί του παρόντος δεν έχουν καθόλου εγκατεστημένα συστήματα πυρασφάλειας. Η απουσία κρίσιμων μέτρων ασφαλείας σημαίνει ότι, σε περίπτωση πυρκαγιάς, δεν θα υπάρξει καμία αντίδραση για την προστασία ζωών.

Αυτό το σενάριο είναι μια έντονη υπενθύμιση τού γιατί πρέπει να αγωνιστούμε για καλύτερα μέτρα πυρασφάλειας. Η FIA Κύπρου δεσμεύεται να παίξει τον ρόλο της στην επίτευξη των απαραίτητων βελτιώσεων στα πρότυπα πυρασφάλειας της Κύπρου, διασφαλίζοντας ότι μπορούν να αποτραπούν τέτοια τραγικά περιστατικά.

Υπάρχουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες ή προγράμματα που έχουν επιτύχει στην ευαισθητοποίηση για την πυρασφάλεια και την εκπαίδευση του κοινού στην Κύπρο/Ηνωμένο Βασίλειο;

Η FIA UK είχε σημαντική επιτυχία με μια σειρά από πρωτοβουλίες που θα συνεργαστούμε με Κύπριους για να παραδώσουμε στην Κύπρο μέσω της πρώτης μας αυτόνομης εμπορικής ένωσης που ονομάζεται FIA Cyprus.

Αρχικά, ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα ήταν η ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου προγράμματος εκπαίδευσης για επαγγελματίες πυροσβέστες. Είναι σημαντικό να διασφαλίσουμε πρώτα ότι όσοι εργάζονται στα συστήματα είναι όσο το δυνατόν πιο εκπαιδευμένοι. Το FIA Training είναι το χρυσό πρότυπο στον κλάδο της πυρκαγιάς, έχοντας εκπαιδεύσει πάνω από 40.000 επαγγελματίες.

Μια άλλη σημαντική πρωτοβουλία περιλαμβάνει την προώθηση της υιοθέτησης Πιστοποίησης Τρίτων μεταξύ των επιχειρήσεων. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πιο αξιόπιστες εταιρείες δεσμεύονται σε αυτήν τη διαδικασία επαλήθευσης, η οποία περιλαμβάνει έναν ανεξάρτητο οργανισμό, που επικυρώνει τη συμμόρφωση με συγκεκριμένα πρότυπα. Η FIA έχει πάνω από χίλιες επιχειρήσεις ως μέλη και καθεμία από αυτές έχει λάβει πιστοποίηση τρίτου μέρους. Ως αποτέλεσμα, είναι ευκολότερο να εκπαιδεύσετε τους τελικούς χρήστες και τους ιδιοκτήτες κτηρίων καθώς τους συμβουλεύετε πως το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να χρησιμοποιείτε μόνο εταιρείες με πιστοποίηση τρίτων. Αυτό επιτρέπει στους τελικούς χρήστες και τους ιδιοκτήτες κτηρίων να αναθέσουν σε εξωτερικούς συνεργάτες την ανάγκη τους για πιστοποίηση ικανότητας, κάτι που μπορεί να είναι δύσκολο να γίνει στον τομέα της πυρασφάλειας, καθώς μπορεί να είναι περίπλοκο.

Πώς, λοιπόν, αυτή η πιστοποίηση ευαισθητοποιεί και εκπαιδεύει το κοινό; Πολύ απλά, δημιουργεί μια κοινότητα αριστείας. Μέσω της FIA, κορυφαίες εταιρείες από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ευρώπη ενώνονται για να μοιραστούν τη γνώση, την εμπειρία και τις βέλτιστες πρακτικές. Για παράδειγμα, αναπτύσσουμε μαθήματα κατάρτισης, γράφουμε έγγραφα καθοδήγησης και προσφέρουμε μια σειρά από πόρους στον ιστότοπό μας, όλα με στόχο τη βελτίωση των βιομηχανικών προτύπων, των προσόντων και των ικανοτήτων.

Η FIA διοργανώνει επίσης εκδηλώσεις, συμπεριλαμβανομένων εκθέσεων και συνεδρίων σε όλη την Ευρώπη, όπου συζητούνται βασικά θέματα πυρασφάλειας. Είμαστε στην ευχάριστη θέση να φιλοξενήσουμε την πρώτη μας εκδήλωση στην Κύπρο στις 19 Οκτωβρίου, ένα συνέδριο που επικεντρώνεται σε βασικά ζητήματα όπως δασικές πυρκαγιές, ψηφιακές λύσεις, μαθήματα από την τραγωδία Grenfell και στρατηγικές για τη βελτίωση της πυρασφάλειας της Κύπρου.

Πέρα από τις εκδηλώσεις, προσελκύουμε ένα ευρύ κοινό μέσω των ισχυρών καναλιών μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, προσεγγίζοντας πάνω από 50.000 επαγγελματίες. Μέσω αυτών των οδών - εκπαίδευση, πιστοποίηση τρίτων και μια ενεργή και δεσμευμένη εμπορική ένωση - συμβάλλουμε σημαντικά στην ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της εκπαίδευσης σε θέματα πυρασφάλειας.

Η σημασία των νέων τεχνολογιών

Πώς μπορούν οι τεχνολογικές εξελίξεις, όπως τα συστήματα πυρανίχνευσης και τα εργαλεία αντιμετώπισης καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, να συμβάλουν στην ενίσχυση της πυρασφάλειας στην Κύπρο;

Οι τεχνολογικές καινοτομίες, συμπεριλαμβανομένου του Internet of Things (IoT), του αυτοματισμού, της τεχνητής νοημοσύνης (AI), της ψηφιοποίησης και των μεγάλων δεδομένων, προσφέρουν μετασχηματιστικές δυνατότητες για την ενίσχυση της πυρασφάλειας στην Κύπρο.

Οι συσκευές IoT επιτρέπουν την επικοινωνία σε πραγματικό χρόνο κρίσιμων πληροφοριών πυρασφάλειας, επιτρέποντας την έγκαιρη ανίχνευση και ειδοποιήσεις που μπορούν να σώσουν ζωές και περιουσίες. Επιπλέον, αυτές οι συσκευές διευκολύνουν την απομακρυσμένη παρακολούθηση και τον έλεγχο των συστημάτων πυρασφάλειας, διασφαλίζοντας μια προληπτική προσέγγιση πυρασφάλειας.

Ο αυτοματισμός, εν τω μεταξύ, παρέχει ταχύτερες αποκρίσεις από τις ανθρώπινες αντιδράσεις, όπως η ενεργοποίηση συστημάτων καταιωνιστήρων (συσκευή που εκτοξεύει οποιοδήποτε υγρό με μεγάλη πίεση) ή το κλείσιμο των θυρών για την παρεμπόδιση της εξάπλωσης της πυρκαγιάς.

Η τεχνητή νοημοσύνη και τα μεγάλα δεδομένα, μέσω της προγνωστικής τους ανάλυσης, μπορούν να προβλέψουν κινδύνους πυρκαγιάς με βάση πολλούς παράγοντες, επιτρέποντας στοχευμένα μέτρα πυρασφάλειας.

Η ψηφιοποίηση διασφαλίζει αποτελεσματική επικοινωνία μεταξύ των ενδιαφερομένων μερών πυρασφάλειας και ολοκληρωμένα, εύκολα προσβάσιμα αρχεία των εργασιών πυρασφάλειας.

Συμπερασματικά, αυτές οι εξελίξεις εξορθολογίζουν τη διαχείριση πυρασφάλειας, προσφέροντας ταχύτερη ανίχνευση, προγνωστικές πληροφορίες και βελτιωμένο συντονισμό. Η συμμετοχή σε μια εμπορική ένωση, όπως η FIA Κύπρου, επιτρέπει στις επιχειρήσεις να διαμορφώνουν αυτές τις αλλαγές, να επηρεάζουν τα πρότυπα, να δημιουργούν καθοδήγηση και να συνεργάζονται με ομολόγους του κλάδου.

Η ανάγκη για σύστημα πιστοποίησης – διαπίστευσης

Υπάρχουν σχέδια ή προβληματισμοί για τη δημιουργία ενός συστήματος πιστοποίησης ή διαπίστευσης για επαγγελματίες πυρασφάλειας στην Κύπρο ώστε να διασφαλίζονται συνεπή και υψηλής ποιότητας πρότυπα;

Η δημιουργία ενός συστήματος πιστοποίησης ή διαπίστευσης για τους επαγγελματίες πυρασφάλειας στην Κύπρο είναι πράγματι βασικός παράγοντας για τη διασφάλιση συνεπών και υψηλής ποιότητας προτύπων σε ολόκληρο τον κλάδο. Η ιδέα δεν είναι μόνο στον ορίζοντα, αλλά είναι ένας στόχος που πιστεύουμε ότι είναι ουσιαστικός και εφικτός με σωστές συνεργασίες και έμφαση στην εκπαίδευση.

Η πιστοποίηση τρίτου μέρους πρέπει να είναι ο στόχος. Αυτό σημαίνει ότι ένας ανεξάρτητος φορέας επαληθεύει ότι οι εταιρείες όχι μόνο τηρούν τα καθιερωμένα πρότυπα πυρασφάλειας, αλλά και ότι το προσωπικό τους είναι ικανό και εκπαιδευμένο κατάλληλα.

Η τρέχουσα πρόκληση έγκειται στον περιορισμένο αριθμό ικανών ελεγκτών που μπορούν να επαληθεύσουν τη συμμόρφωση με αυτά τα πρότυπα. Αλλά η απάντηση βρίσκεται στην έμφαση στην εκπαίδευση. Παρέχοντας εκπαίδευση ειδικά για τον κλάδο, μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη μιας ομάδας επαγγελματιών με τις κατάλληλες δεξιότητες και γνώσεις για να γίνουν ελεγκτές.

Ωστόσο, η δημιουργία πιστοποίησης τρίτων δεν είναι μια εργασία που μπορεί να γίνει μεμονωμένα. Απαιτεί συλλογική προσπάθεια από τα ενδιαφερόμενα μέρη του κλάδου, τις σχετικές βιομηχανίες όπως η φιλοξενία και οι ασφάλειες, καθώς και κρατική υποστήριξη. Αυτό είναι κάτι που εμείς, η FIA, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι, καθώς το εγκαθιστούσαμε στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Όταν υπάρχει μια σημαντική ομάδα επαγγελματιών κατάλληλα εκπαιδευμένων, μπορούμε να αρχίσουμε να βάζουμε τις βάσεις για την πιστοποίηση τρίτων. Μια αφοσιωμένη εμπορική ένωση μπορεί να βοηθήσει στην πρωτοπορία αυτής της πρωτοβουλίας, συνεργαζόμενη χέρι-χέρι με τους ενδιαφερόμενους φορείς του κλάδου για να διασφαλίσει τη δύναμη και την αξιοπιστία της διαδικασίας πιστοποίησης.

Αυτή η προσέγγιση θα παρέχει διαβεβαίωση ότι τα συστήματα πυρασφάλειας στην Κύπρο αναπτύσσονται, εφαρμόζονται και τα διαχειρίζονται επαγγελματίες που έχουν αποδείξει τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους μέσω πιστοποίησης. Κατά συνέπειαν, αυτό θα ενισχύσει τα γενικά πρότυπα ποιότητας σε ολόκληρο τον κλάδο.

4 απαραίτητα μέτρα που πρέπει να ληφθούν

Ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν από την Κυβέρνηση, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλες σχετικές Αρχές για να διασφαλιστεί η αποτελεσματική επιβολή των κανονισμών πυρασφάλειας και η συμμόρφωση σε διαφορετικούς τύπους κτηρίων και εγκαταστάσεων στην Κύπρο;

Η αποτελεσματική επιβολή των κανονισμών πυρασφάλειας απαιτεί συντονισμένη προσπάθεια από την Κυβέρνηση, την Πυροσβεστική Υπηρεσία και άλλες αρμόδιες Αρχές. Μια αξιόπιστη εμπορική ένωση όπως η FIA Κύπρου θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση αυτής της προσπάθειας. Δείτε πώς:

Βοήθεια στην εφαρμογή ισχυρής νομοθεσίας: Μια εμπορική ένωση εξοπλισμένη με μια εις βάθος κατανόηση των αναγκών του κλάδου, θα μπορούσε να βοηθήσει την κυβέρνηση στη διαμόρφωση αυστηρών, σαφών κανονισμών πυρασφάλειας. Η τεχνογνωσία που μπορεί να προσφέρει μια εμπορική ένωση μπορεί να οδηγήσει σε κανονισμούς που ταιριάζουν περισσότερο στην πολυπλοκότητα διαφόρων τύπων κτηρίων και εγκαταστάσεων.

Υποστήριξη των τακτικών επιθεωρήσεων: Οι εμπορικές ενώσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην εκπαίδευση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και άλλων σχετικών αρχών για τη διεξαγωγή αποτελεσματικών, τακτικών επιθεωρήσεων, ενισχύοντας τη συμμόρφωση με τους κανονισμούς πυρασφάλειας. Με τις εκτεταμένες γνώσεις τους στον κλάδο, οι εμπορικές ενώσεις μπορούν να βοηθήσουν να διασφαλιστεί ότι οι επιθεωρήσεις είναι επαρκείς μέσω τεχνικής υποστήριξης και καθοδήγησης - κάτι που η FIA έχει προσφέρει στην Κυπριακή Πυροσβεστική Υπηρεσία Διάσωσης.

Παροχή Εκπαίδευσης Εμπειρογνωμόνων: Οι εμπορικές ενώσεις είναι μοναδικά τοποθετημένες για να παρέχουν εκπαίδευση σε κυβερνητικούς αξιωματούχους, προσωπικό πυροσβεστικών υπηρεσιών και επαγγελματίες του κλάδου. Αυτή η ενημερωμένη εκπαίδευση θα μπορούσε να διασφαλίσει ότι οι υπεύθυνοι για την αξιολόγηση της συμμόρφωσης γνωρίζουν καλά τα πιο πρόσφατα πρότυπα πυρασφάλειας.

Προώθηση της ευαισθητοποίησης του κοινού: Οι εμπορικές ενώσεις θα μπορούσαν να συνεργαστούν μαζί με την Κυβέρνηση και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για τη διεξαγωγή εκστρατειών ευαισθητοποίησης. Η μοναδική βιομηχανική προοπτική μιας εμπορικής ένωσης μπορεί να βοηθήσει στην κοινοποίηση της σημασίας της πυρασφάλειας στο κοινό, διασφαλίζοντας ότι όλοι κατανοούν τις ευθύνες τους και τις συνέπειες της μη συμμόρφωσης.

Προώθηση της πιστοποίησης του κλάδου: Ενώ η νομοθεσία και οι επιθεωρήσεις είναι ζωτικής σημασίας, η προώθηση της αυτορρύθμισης του κλάδου μέσω της πιστοποίησης μπορεί να είναι μια ουσιαστική αλλαγή και εδώ είναι που μια εμπορική ένωση μπορεί πραγματικά να λάμψει. Οι εμπορικές ενώσεις μπορούν να αναπτύξουν και να υποστηρίξουν πιστοποιήσεις που διασφαλίζουν ότι οι επαγγελματίες του κλάδου πληρούν συγκεκριμένα πρότυπα ικανότητας, βελτιώνοντας έτσι την πυρασφάλεια σε όλους τους τομείς.

Μέσω αυτών των πρωτοβουλιών, μια εμπορική ένωση όπως η FIA θα μπορούσε να προσφέρει ανεκτίμητη υποστήριξη για την ενίσχυση της επιβολής των κανονισμών πυρασφάλειας στην Κύπρο, συμβάλλοντας έτσι σημαντικά στη συνολική ασφάλεια των κτηρίων και των εγκαταστάσεών της.