Ανθρώπινες Ιστορίες

Φίλη και μητέρα μιλούν στη «Σημερινή Online»: Πώς ο αστυφύλακας έσωσε την δεκαεξάχρονη Ουκρανή στην Πάφο (ΦΩΤΟ)

Η φίλη και η μητέρα της δεκαεξάχρονης Ουκρανής μιλούν στην «Σημερινή Online» - Αστυφύλακας του ΤΑΕ Πάφου την βγάζει από την θάλασσα, τις παρέχει τις Πρώτες Βοήθειες και σώζει τη ζωή της - Αποκλειστικές φωτογραφίες από τη σκηνή.

Το βράδυ του Σάββατου, 22 Ιουλίου 2023 θα μείνει αξέχαστο για μια παρέα έφηβων Ουκρανών, όχι για το πόσο διασκέδασαν, αλλά για το μάθημα ζωής που έλαβαν, αφού ο θάνατος πέρασε ξυστά από μπροστά τους όταν πήγαν για νυχτερινό κολύμπι στην θάλασσα της Πάφου. Ήταν δύο κοπέλες και δύο αγόρια, δεκαέξι με δεκαεφτά χρονών. Μία από τις κοπέλες γλίτωσε από σίγουρο πνιγμό, μετά από τη σωτήρια επέμβαση νεαρού αστυφύλακα του ΤΑΕ Πάφου ο οποίος, με κίνδυνο της ζωής του βούτηξε στην θάλασσα και την ανέσυρε.

Το συμβάν ανακοινώθηκε την Κυριακή από τον Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου και η «Σημερινή Online» ρίχνει σήμερα περισσότερο φως στα γεγονότα, καταγράφοντας μια ιστορία άψογης συνεργασίας μεταξύ τμημάτων της Αστυνομίας Κύπρου, που κατέληξαν στο να σωθεί μια ψυχή από βέβαιο θάνατο.

Μια παρέα έφηβων Ουκρανών για νυχτερινό κολύμπι

Ήταν αργά το βράδυ του περασμένου Σαββάτου, που η παρέα των τεσσάρων Ουκρανών μαθητών είχαν πάει για νυχτερινό κολύμπι στην παραλία κοντά στο ξενοδοχείο «Alexander the Great» στην Πάφο.

Μιλώντας στη «Σημερινή Online», η φίλη της κοπέλας (παραμένει ανώνυμη λόγω ηλικίας), που ήταν μαζί της το βράδυ του Σαββάτου, είπε πως κάποια στιγμή και οι τέσσερις μπήκαν μαζί στην θάλασσα και μετά βγήκαν έξω, όλοι μαζί. Κάποια στιγμή όμως, μετά που βγήκαν, η 16χρονη ξαναμπήκε στο νερό για να κολυμπήσει μόνη της. Αφού πέρασε περίπου μια ώρα, δεν επέστρεψε, κι εκεί είναι που οι υπόλοιποι άρχισαν να ανησυχούν σοβαρά. Μες το σκοτάδι, ξεκίνησαν να την ψάχνουν με τους φακούς των κινητών τους τηλεφώνων.

Όταν οι δικές τους προσπάθειες για εντοπισμό της απέβησαν άκαρπες, αποφάσισαν να καλέσουν την Αστυνομία.

Η πληροφορία στην ΑΔΕ Πάφου

Κατά τις 11:00 μμ, όπως αναφέρει το σχετικό επίσημο Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας Κύπρου, λήφθηκε πληροφορία στην Αστυνομική Διεύθυνση Επαρχίας Πάφου, για πρόσωπο που αγνοείτο στην θαλάσσια περιοχή μπροστά από το ξενοδοχείο «Alexander the Great», στην Λεωφόρο Ποσειδώνος. Κατόπιν αξιολόγησης της πληροφορίας, διαπιστώθηκε ότι το πρόσωπο ηλικίας 16 χρονών που αγνοείτο, η οποία ήταν μαθήτρια από την Ουκρανία, μπήκε στη θάλασσα κατά τις 10:30 μμ για κολύμπι και δεν είχε βγει. Η πληροφορία μεταβιβάστηκε άμεσα στον σταθμό της Λιμενικής & Ναυτικής Αστυνομίας (Λ&ΝΑ), στο Κεντρικό Σταθμό Πάφου και στο Τμήμα Ανιχνεύσεως Εγκλημάτων (ΤΑΕ) Πάφου, ενώ ενημερώθηκε και το Κέντρο Συντονισμού Έρευνας & Διάσωσης (ΚΣΕΔ).

Με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα, μέλη της Λ&ΝΑ επανδρώνουν την αστυνομική άκατο «Λοχίας Ανδρέας Γεωργίου» και μεταβαίνουν το ταχύτερο στην θαλάσσια περιοχή για εξετάσεις. Την ίδια στιγμή, μέλη που ήταν εν υπηρεσία στον Κεντρικό Σταθμό Πάφου, στον Ουλαμό Άμεσης Επέμβασης (ΟΥΛΑΕ) και στο ΤΑΕ της ΑΔΕ Πάφου μεταβαίνουν στην περιοχή με την χρήση υπηρεσιακών οχημάτων για να συνδράμουν στον εντοπισμό της νεαρής από την ξηρά.

paphosalexander (10).JPG

Άμεσος εντοπισμός από την Λ&ΝΑ

Περίπου στις 11:20 μμ και σε ελάχιστα λεπτά από την λήψη της πληροφορίας, αποπλέει η αστυνομική άκατος «Λοχίας Ανδρέας Γεωργίου». Το πλήρωμα αποτελούσαν ο χειριστής Αστυφύλακας 1014 Σίμος Λιασίδης και μηχανικός ο Αρχιαστυφύλακας 3955 Νεκτάριος Χριστοδούλου.

Η θάλασσα ήταν λίγο ταραγμένη με δυνατούς ανέμους. Με την μακρόχρονη εμπειρία τους στο νερό, και υπολογίζοντας τα ρεύματα και τις καιρικές συνθήκες, καθώς και την ύπαρξη υφάλων και βράχων, οι άνδρες της Λιμενικής οδηγούν το σκάφος τους, πίσω από τον τεχνητό λιμενοβραχίονα, προς τα ανατολικά. Ταχύτατα, περίπου στα δέκα λεπτά, και με την χρήση του προβολέα της ακάτου, εντοπίζουν από απόσταση την νεαρή να επιπλέει στο νερό.

Το επίσημο Δελτίο Τύπου της Αστυνομίας αναφέρει: «Γύρω στις 11:35 η νεαρή κοπέλα εντοπίστηκε χωρίς να έχει τις αισθήσεις της, σε σημείο που υπήρχαν βράχια με αποτέλεσμα να μην μπορεί να προσεγγιστεί από την άκατο της Λιμενικής.»

Η νεαρή βρισκόταν σε ανάσκελη θέση, χωρίς να κινείται, γεγονός που βάσει της μακρόχρονης εμπειρίας ανταπόκρισής τους σε τέτοιου είδους περιστατικά γέννησε υποψίες για το χειρότερο σενάριο. Ως εκ τούτου κάλεσαν φωνητικά τον συνάδελφό τους που βρισκόταν στην στεριά, υποδεικνύοντάς του την θέση της με τον προβολέα.

paphosalexander (13).JPG

Διάσωση από αστυφύλακα του ΤΑΕ Πάφου

Με αυτές τις πληροφορίες να φθάνουν από την θάλασσα, ο Αστυφύλακας 4323 Παναγιώτης Δημοσθένους του ΤΑΕ Πάφου, που βρισκόταν στην ξηρά για εξετάσεις, κατανοεί την κρισιμότητα της κατάστασης. Θεωρώντας πως στην κατάσταση που ευρισκόταν, αν υπήρχε η παραμικρή πιθανότητα να ζει η νεαρή, η πιθανότητα να κρατηθεί στη ζωή παιζόταν πλέον στα δευτερόλεπτα.

Αναλαμβάνει άμεσα πρωτοβουλία και θέτοντας άμεσα σε κίνδυνο την σωματική του ακεραιότητα, έτρεξε με ταχύτητα στον τεχνητό λιμενοβραχίονα, ο οποίος αποτελείται από μεγάλες πέτρες ακανόνιστου σχήματος (όπως φαίνεται στις αποκλειστικές φωτογραφίες), όπως επίσης χωρίς να γνωρίζει οτιδήποτε σχετικά με το βάθος ή την μορφολογία του βυθού.

Επιπρόσθετα, με το σκοτάδι να δυσχεραίνει περισσότερο την προσπάθειά του, μπαίνει με τα ρούχα στο νερό, και προσεγγίζει την νεαρή. Της φωνάζει και την καλεί, αλλά αυτή δεν ανταποκρίνεται. Την αρπάζει και την μεταφέρει κολυμπώντας προς τον τεχνητό λιμενοβραχίονα. Με την έξοδο τους από το νερό, ο αστυφύλακας της παρέχει τις Α’ Βοήθειες, πάντα σύμφωνα με την εκπαίδευση που έχει λάβει από την φοίτησή του στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου.

Η Ουκρανή μαθήτρια ανανήπτει και επαναφέρει της αισθήσεις της. Υποβασταζόμενη από τον Π. Δημοσθένους, μεταφέρεται πιο έξω όπου και αφίκνεται το ασθενοφόρο. Το επίσημο Δελτίο Τύπου κατάγραφει ως εξής το περιστατικό: «Μέλος της Αστυνομίας που βρισκόταν στο σημείο για τις εξετάσεις, εισήλθε στη θάλασσα, ανέσυρε την νεαρή κοπέλα και την μετέφερε στη στεριά όπου της παρείχε τις πρώτες βοήθειες μέχρι που επανέφερε τις αισθήσεις της.»

Γονείς, φίλοι και αστυνομικοί αγκαλιάζονται συγκινημένοι. Περίπου στις 11:45 το ασθενοφόρο την μεταφέρει στο Τμήμα Ατυχημάτων & Επειγόντων Περιστατικών (ΤΑΕΠ) του Γενικού Νοσοκομείου Πάφου, όπου της παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες, διαπιστώθηκε ότι η κατάσταση της υγείας της δεν ενέπνεε πλέον ανησυχία και πήρε εξιτήριο.

astinomikos-2023-07-23-11_54_58-765x500pafos24com.png

Πως το βίωσε η οικογένειά της

Τα πιο πάνω είχαν συμβεί υπό τα δακρυσμένα βλέμματα των γονιών και των φίλων της, οι οποίοι είχαν ήδη προετοιμαστεί για να τους ανακοινωθεί το χειρότερο. Παρακολουθούσαν τον νεαρό αστυνομικό να λαμβάνει την πρωτοβουλία, να θέτει τον εαυτό του και την σωματική του ακεραιότητα σε άμεσο κίνδυνο αψηφώντας οποιεσδήποτε παραμέτρους ή κινδύνους που ελλοχεύουν.

Η «Σημερινή Online» επικοινώνησε επίσης με την μητέρα της κοπέλας. Η κ. Βερόνικα, που μιλά με βαριά προφορά αλλά σχεδόν άπταιστα τα ελληνικά, βρίσκεται εννιά χρόνια στην Κύπρο με την οικογένειά της, από την Ουκρανία από την οποία κατάγονται.

«Νόμιζα πέθανε η κόρη μου, αλήθεια», ξεκίνησε συγκινημένη να εξιστορεί τα γεγονότα. Η πρώτη πληροφορία που είχε ήταν όταν καλούσε την κόρη της στο τηλέφωνο το βράδυ του Σαββάτου, αλλά αυτή δεν απαντούσε. Απάντησε τελικά το τηλέφωνο η φίλη της, που της είπε τα καθέκαστα και την ενημέρωσε πως είχαν ήδη καλέσει την Αστυνομία. Αφού τα έμαθε, έσπευσε αμέσως στην παραλία με την οικογένειά της και περίμεναν κατατρομαγμένοι να δουν τι θα κάνει η Αστυνομία.

«Ήρθαν στις πέτρες οι αστυνομικοί, αλλά η βάρκα δεν μπορούσε να πάει κοντά», ανέφερε. «Ένας άντρας, ο ήρωας, κατέβηκε κάτω, μέσα στο νερό, τις έδωσε πρώτες βοήθειες και μετά ήρθαν σιγά-σιγά από τις πέτρες κρατώντας την κόρη μου.»

Αφού βγήκαν έξω από το νερό, η κοπέλα μεταφέρθηκε αμέσως στο Γενικό Νοσοκομείο Πάφου. Η κ. Βερόνικα θυμάται πως ενώ βρίσκονταν στο νοσοκομείο, μετά από λίγη ώρα είχε συναντήσει και πάλι τον Παναγιώτη εκεί, αφού είχε πάει λόγω τραυματισμού στο αριστερό πόδι κατά την διάσωση της δεκαεξάχρονης. Εκεί είχε την ευκαιρία να ξαναμιλήσει μαζί τους και αφού έτυχε και αυτός των Α’ Βοηθειών, απολύθηκε.

Κλείνοντας, η κ. Βερόνικα ανέφερε: «Είμαι πολύ ευχαριστημένη γι’ αυτόν τον άντρα αφού έσωσε τη ζωή της κόρης μου. Το πιο σημαντικό, αυτά τα παιδιά, που ήταν μαζί τους, που πήραν τηλέφωνο την Αστυνομία.»

Η κοπέλα σήμερα χαίρει άκρας υγείας.

paphosalexander (15).JPG

Περιοχή με ιστορικό επικινδυνότητας

Στις 16 Μαΐου το 2010, επικρατούσε θαλασσοταραχή με δυνατούς ανέμους και ψύχος στην θάλασσα της Πάφου. Μια πληροφορία που έφτασε στην Αστυνομία μιλούσε για ένα ιστιοφόρο που ήταν ακυβέρνητο. Λόγω των σφοδρών ανέμων, δεν κατάφερε να προσαράξει στο Λιμάνι Πάφου, αλλά έχασε την ισορροπία του και η φουρτούνα το έριξε στην περιοχή του κόλπου του ΣΟΔΑΠ. Στο σκάφος βρισκόταν μια οικογένεια Ρώσων. Ο πατέρας, είχε καταφέρει να φτάσει στην ακτή κολυμπώντας και να ζητήσει βοήθεια για την σύζυγό και τα δύο του παιδιά.

Αμέσως κινητοποιήθηκαν δυνάμεις της Αστυνομίας. Είχαν εντοπιστεί και διασωθεί τα δύο παιδιά του, όμως συνέχισε να αγνοείται η τύχη της Ρωσίδας. Για εντοπισμό της, και με κίνδυνο της ζωής τους, επέστρεψαν στην θάλασσα ο Αστυφύλακας Ανδρέας Γεωργίου της Λ&ΝΑ μαζί με ένα συνάδελφό του.

Σε πολύ κοντινή περιοχή που έγινε και το συμβάν του Σαββάτου, 22/07/2023, η φουρτούνα έριξε στη θάλασσα το πλήρωμα με αποτέλεσμα πνιγεί εν ώρα καθήκοντος ο Ανδρέας Γεωργίου. Ο συνάδελφός του, μετά από μία δύσκολη μάχη με τα κύματα, κρατιέται στη ζωή και εντοπίζεται από ελικόπτερο της Μονάδας Αεροπορικών Επιχειρήσεων (ΜΑΕΠ) που βρισκόταν στην περιοχή για τον ίδιο λόγο. Η άτυχη Ρωσίδα θα βρεθεί μετά από λίγες μέρες νεκρή, μέσα σε βράχους στην περιοχή.

Ο Ανδρέας Γεωργίου, λόγω της αυτοθυσίας του, θα προαχθεί τιμητικά σε Λοχία και το όνομά του θα δοθεί σε φουσκωτό σκάφος της Λ&ΝΑ Πάφου.

Αυτό ήταν και το σκάφος που συνέτεινε στον γρήγορο εντοπισμό στη θάλασσα της 16χρονης Ουκρανής το Σάββατο, την οποία διέσωσε, δρώντας αστραπιαία και με κίνδυνο της ζωής του, ο Π. Δημοσθένους.

paphosalexander (19).JPG

Συγχαρητήρια από Σύνδεσμο Αστυνομίας Κύπρου

Όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου (ΣΑΚ), που δημοσιεύθηκε στο «SigmaLive» (23/07/2023), «η άμεση επέμβαση του αστυνομικού Παναγιώτη Δημοσθένους ήταν καταλυτική για να σωθεί 17χρονη από πνιγμό».

Ο ΣΑΚ «επιθυμεί να εκφράσει τα συγχαρητήριά του προς τον συνάδελφο Αστ. 4323 Παναγιώτη Δημοσθένους, ο οποίος με κίνδυνο της ζωής του, κατάφερε να διασώσει 17χρoνη από πνιγμό. Συγχαρητήρια και στο πλήρωμα της Ακάτου της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, Α/Αστ. 3955 Νεκτάριο Χριστοδούλου και Αστ. 1014 Σίμο Λιασίδη, των οποίων οι ενέργειες συνέτειναν στον γρήγορο εντοπισμό της 17χρονης στη θάλασσα. Τέτοιες πράξεις είναι αξιέπαινες, αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση και τιμούν τόσο την Αστυνομία όσο και την κοινωνία μας.»

paphosalexander (2).JPG

Σημερινή Security (29/07/2023), επιμέλεια: Λάμπρος Κ. ||| πηγές: Πληροφορίες "Σημερινής Online" | SigmaLive (23/07/2023), «Πάφος: Σωτήρια επέμβαση Αστυνομικού - Έσωσε 17χρονη από πνιγμό» | Police.gov.cy (23/07/2023), «Δελτίο Τύπου 1 - Διάσωση 17χρονης που εντοπίστηκε χωρίς να έχει τις αισθήσεις της σε θαλάσσια περιοχή της Πάφου» | Πάφος24 (23/07/2023), «Με κίνδυνο της ζωής του έσωσε 17χρόνη».| Ο Ταχυδρόμος 24 (23/07/2023), «Πάφος: Τα εύσημα στον Παναγιώτη».