Αναλύσεις

Νέο Εξειδικευμένο Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο: Βελτιωμένο Πλαίσιο Διεθνούς Επίλυσης Διαφορών

Με την εισαγωγή του νέου εξειδικευμένου Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου, τα οποία πρόκεινται να εγκαθιδρυθούν κατά τους ερχόμενους μήνες, είναι εμφανές ότι μπαίνουν τα θεμέλια για μία νέα εποχή Επίλυσης Διαφορών στην Κύπρο. Αυτές οι δύο ξεχωριστές δικαστικές οντότητες, αποτελούμενες από διακεκριμένους δικαστές και που ενέχουν μοναδικές εξουσίες, αποσκοπούν στην ελάφρυνση της αυξανόμενης πίεσης επί των επαρχιακών δικαστηρίων. Κατά τον τρόπο αυτό, η Κύπρος θα μετατραπεί σε παγκόσμιο κέντρο διεθνούς επίλυσης διαφορών, ταυτοχρόνως επιφέροντας όφελος στην εθνική οικονομία, μεταφέροντας σε ξένους επενδυτές ότι τα συμφέροντά τους θα διαφυλάσσονται από ένα εύρυθμο σύστημα δικαιοσύνης.

Το Εμπορικό Δικαστήριο, με πέντε δικαστές, και το Ναυτοδικείο, αποτελούμενο από δύο δικαστές, με εξειδικευμένη γνώση στον κάθε τομέα, θα παίζουν κομβικούς ρόλους στην επίλυση πολύπλοκων εμπορικών και ναυτικών διαφορών. Η δικαιοδοσία των εξειδικευμένων αυτών δικαστηρίων καθορίζεται από τα εμπλεκόμενα χρηματοοικονομικά διακυβεύματα, καθότι και τα δύο δικαστήρια θα χειρίζονται υποθέσεις όπου η αξία της απαίτησης ορίζεται τουλάχιστον στα 2 εκατομμύρια ευρώ, παρόλο που υπάρχουν εξαιρέσεις. Αυτό το χρηματικό όριο υπογραμμίζει τη δέσμευση των δικαστηρίων να αντιμετωπίσουν ουσιαστικές διαφορές διεθνούς συνέπειας.

Ένα από τα καθοριστικά χαρακτηριστικά του Εμπορικού Δικαστηρίου είναι η εξουσία έκδοσης ενδιάμεσων διαταγμάτων παγκόσμιας ισχύος, εξοπλίζοντας το Εμπορικό Δικαστήριο με ένα ισχυρό εργαλείο στη διασφάλιση των συμφερόντων των μερών που εμπλέκονται σε εμπορικές διαφορές υψηλών διακυβευμάτων, μεταξύ δικαιοδοσιών. Τέτοια διατάγματα δύνανται να αποδειχθούν καταλυτικής σημασίας στη διατήρηση περιουσιακών στοιχείων ή στην αποτροπή πρόκλησης ανεπανόρθωτης ζημιάς εκκρεμούσης της τελικής εκδίκασης υποθέσεων και θα είναι εκτελεστέα δυνάμει των διμερών και πολυμερών συνθηκών της Κύπρου. To Εμπορικό Δικαστήριο και Ναυτοδικείο σχεδιάστηκαν ως θεσμοί ταχείας εκδίκασης, με δέσμευση στην παροχή γρήγορης δικαιοσύνης εντός χρονοδιαγράμματος 12 μηνών. Αυτή η επισπευσμένη διαδικασία όχι μόνο βελτιώνει την αξιοπιστία της Κύπρου ως κέντρο διεθνούς επίλυσης διαφορών, αλλά υπογραμμίζει επίσης και τη δέσμευση του κράτους σε γρήγορες και αποτελεσματικές νομικές διαδικασίες.

Μία από τις πιο αξιοσημείωτες πτυχές των εξειδικευμένων αυτών δικαστηρίων είναι η αναγνώριση της αγγλικής γλώσσας ως επίσημη γλώσσα στις διαδικασίες ενώπιον τους. Η αναγνώριση αυτή είναι εμβληματική στην ετοιμότητα της Κύπρου να εξυπηρετεί τη διεθνή νομική κοινότητα. Σε περιπτώσεις όπου οι διαδικασίες διεκπεραιώνονται στα αγγλικά, όλες οι πτυχές της δικονομίας, περιλαμβανομένης της καταχώρησης δικογράφων και της έκδοσης αποφάσεων ή διαταγμάτων, θα διενεργούνται στα αγγλικά. Η ευελιξία των δικαστηρίων στη διενέργεια διαδικασιών στα αγγλικά, κατόπιν αιτήματος ενός μέρους, αποτελεί παράδειγμα της δέσμευσης στη συμπεριληπτικότητα και στη προσβασιμότητα. Η πρόνοια αυτή αναμένεται να εφαρμοστεί ελεύθερα, λαμβάνοντας υπόψη τη σημαντική παρουσία της διεθνούς ναυτικής κοινότητας εντός της δικαιοδοσίας της Κύπρου και της επιθυμίας για προσέλκυση διεθνών υποθέσεων.

Η εγκαθίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου σηματοδοτεί κομβική στιγμή στη νομική ιστορία της Κύπρου. Αποτελεί προορατικό διάβημα προς την κατεύθυνση της βελτίωσης του ρόλου του κράτους ως διεθνές κέντρο στη διεθνή επίλυση διαφορών. Τα δικαστήρια αυτά πρόκεινται να προσελκύσουν διεθνείς επιχειρήσεις, νομικούς και ναυτικές επιχειρήσεις που αναζητούν ταχείς και αποτελεσματικούς μηχανισμούς επίλυσης διαφορών, φιλικούς προς την αγγλική γλώσσα.

*Δικηγόρος

Δικ. Γρ.: Λούκας και Βίας Λ. Παρπαρίνος και Συνεργάτες Δ.Ε.Π.Ε