Αναλύσεις

667 αποφυλακισθέντες επέστρεψαν στο κελί την τελευταία 5ετία

Αδήριτη ανάγκη στήριξης από την Πολιτεία μέσω αλλαγών στο νομοθετικό πλαίσιο, ώστε να μπορούν οι αποφυλακισθέντες να επανεντάσσονται στην κοινωνία χωρίς να φέρουν το στίγμα του εγκληματία

Διαχρονικά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Σωφρονιστικό Ίδρυμα της Κύπρου. Μεταξύ αυτών είναι ο υπερπληθυσμός, η ανάγκη για εκσυγχρονισμό των εγκαταστάσεων, αλλά και η υλοποίηση προγραμμάτων επανένταξης των αποφυλακισθέντων στην κοινωνία.

Όσον αφορά τον υπερπληθυσμό, το προηγούμενο διάστημα η Υπουργός Δικαιοσύνης Άννα Προκοπίου είχε ανακοινώσει το πλάνο δράσης του Υπουργείου με στόχο να υπάρξει άμβλυνση του προβλήματος μέσα από βραχυπρόθεσμα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα.

Τα ζητήματα των αποφυλακισθέντων, όμως, παραμένουν ανοικτά, με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα αυτά κατά την προσπάθεια επανένταξής τους στην κοινωνία να συνεχίζουν να υφίστανται. Αρκετοί είναι αυτοί που αποφυλακίζονται χωρίς να έχουν την απαραίτητη στήριξη από το περιβάλλον τους, αλλά ούτε και από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στις παλιές κακές τους συνήθειες, να παρανομούν ξανά και να επιστρέφουν στο κελί τους.

«Οι στατιστικές δείχνουν ότι έχει μειωθεί η υποτροπή, όμως υπάρχουν οι περιπτώσεις που άνθρωποι δεν μπορούν να επανενταχθούν, δεν τους δέχεται η κοινωνία, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στους κύκλους όπου ήταν προηγουμένως και οι οποίοι ήταν η αιτία για τη διάπραξη αδικημάτων»

Πόσοι επιστρέφουν πίσω στο κελί

Η «Σ» επικοινώνησε με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, θέτοντας σειρά ερωτημάτων που αφορούν τα ζητήματα υπερπληθυσμού στις Κεντρικές Φυλακές, ενώ επικεντρωθήκαμε στους καταδίκους που, ενώ αποφυλακίστηκαν είτε γιατί εξέτισαν την ποινή τους είτε γιατί τους δόθηκε προεδρική χάρη, επέστρεψαν στο κελί με νέες καταδίκες.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία για τις αποφυλακίσεις, που μας παρέθεσε το αρμόδιο Υπουργείο, το 2019 είχαμε 911, το 2020 863, το 2021 579, το 2022 918, ενώ το 2023 (μέχρι και τις 14/9) 757 αποφυλακίσεις.

Όσον αφορά τους κρατουμένους οι οποίοι επέστρεψαν στη φυλακή με νέα καταδίκη, το 2019 ανέρχονταν σε 130, το 2020 σε 149, το 2021 σε 140, το 2022 σε 150 και μέχρι στιγμής (14/9) το 2023 ανέρχονται στους 98. Οι εν λόγω αριθμοί αφορούν κρατουμένους που καταδικάστηκαν εκ νέου την εκάστοτε αναφερόμενη ημερομηνία, ανεξαρτήτως από τη χρονιά αποφυλάκισής τους.

Περαιτέρω, το έτος 2022 αποφυλακίστηκαν 403 κατάδικοι με αναστολή ποινής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκ των οποίων 42 επέστρεψαν στο Τμήμα Φυλακών με νέα καταδίκη, ενώ φέτος αποφυλακίστηκαν 151 κατάδικοι με προεδρική χάρη και από αυτούς οι 17 επέστρεψαν στο Τμήμα Φυλακών με νέα καταδίκη.

Προγράμματα στήριξης αποφυλακισθέντων

Σε ερώτηση της «Σ» αναφορικά με τη στήριξη που παρέχεται στους αποφυλακισθέντες, με στόχο την ομαλή ένταξή τους στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης ανέφερε πως «η κοινωνική επανένταξη των ατόμων που αποφυλακίζονται αποτελεί προτεραιότητα για το Τμήμα Φυλακών, καθώς δεν νοείται αναμόρφωση του κρατουμένου χωρίς την ορθή του προετοιμασία για επανένταξη. Στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του τμήματος παρέχονται σε όλους τους κρατουμένους προγράμματα προετοιμασίας αλλά και στήριξης της κοινωνικής τους επανένταξης. Πιο συγκεκριμένα, προσφέρονται τα ακόλουθα:

Εκπαιδευτικά προγράμματα: Εκπαιδευτικά προγράμματα τα οποία στοχεύουν στην ανάπτυξη κοινωνικών, προσωπικών και επαγγελματικών δεξιοτήτων των κρατουμένων και που σκοπό έχουν την αξιοποίηση των προσόντων που αποκτώνται για την εργασιακή τους αποκατάσταση. Πέραν των προγραμμάτων τυπικής εκπαίδευσης για απόκτηση απολυτηρίου γυμνασίου , λυκείου και τεχνικής σχολής σε 8 διαφορετικούς κλάδους σπουδών, προσφέρονται προγράμματα προσωπικών δεξιοτήτων όπως γονικές δεξιότητες, διαχείριση άγχους , διαχείριση χρόνου κ.λπ αλλά και κοινωνικών δεξιοτήτων όπως διαχείριση κοινωνικού στιγματισμού κ.λπ.

Παράλληλα προσφέρονται ταχύρυθμα πιστοποιημένα προγράμματα επαγγελματικών προσόντων, τα οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμα στην εργοδότηση ή αυτοεργοδότησή τους μετά την αποφυλάκιση. Τέτοια προγράμματα αποτελούν, για παράδειγμα, η εγκατάσταση κλιματιστικών μονάδων, η εγκατάσταση και συντήρηση φωτοβολταϊκών συστημάτων, η επισκευή οικιακών συσκευών, η εγκατάσταση φθοριούχων αερίων, η αισθητική, η ονυχοπλαστική και η κομμωτική, ζαχαροπλαστική, αρτοποιία και μαγειρική τέχνη.

Ομάδες συμβουλευτικής κρατουμένων: Παράλληλα με τα προγράμματα εκπαίδευσης προσφέρονται σε τακτά χρονικά διαστήματα προγράμματα Συμβουλευτικής. Σκοπός της Συμβουλευτικής στο συγκεκριμένο πλαίσιο είναι η ψυχοκοινωνική υποστήριξη των κρατουμένων και η διευκόλυνση της συμμετοχής τους στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, καθώς και η προετοιμασία τους για κοινωνική επανένταξη και αποκατάσταση μετά την αποφυλάκισή τους. Συγκεκριμένα, η Συμβουλευτική διαδικασία αποσκοπεί στη στήριξη και ενδυνάμωση των κρατουμένων, ώστε να μπορέσουν να συμμετάσχουν δημιουργικά στην εκπαιδευτική διαδικασία (ενίσχυση του εκπαιδευτικού κινήτρου των συμμετεχόντων), καλλιέργεια δεξιοτήτων που βοηθούν τα μέλη στην καλύτερη διαχείριση της ζωής τους στη φυλακή και μετά από αυτήν, απόκτηση κοινωνικών δεξιοτήτων χρήσιμων για την αποκατάστασή τους μετά την αποφυλάκιση, κινητοποίηση και ενδυνάμωση ώστε να χαράξουν προσωπικούς στόχους, π.χ. εκπαίδευσης, εργασίας, διαχείριση παροχής πληροφοριών γύρω από θέματα που αφορούν ή ενδιαφέρουν άμεσα τους κρατουμένους και τις σχέσεις τους μέσα στην ελεύθερη κοινωνία.

Πρόγραμμα αποκατάστασης και επανένταξης: Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα, οι κρατούμενοι μαθαίνουν να εντοπίζουν θέσεις εργασίας και να υποβάλλουν αίτηση για σύνταξη βιογραφικού σημειώματος αλλά και πώς να δώσουν συνέντευξη για μια θέση εργασίας στο πλαίσιο της προσπάθειας κοινωνικής επανένταξης και αποκατάστασης. Επίσης, υπάρχουν προγράμματα για την αντιμετώπιση του εθισμού σε ουσίες και συμπεριφορές που είναι άμεσα συνδεδεμένα με τη διάπραξη αδικημάτων. Οι συμμετέχοντες μαθαίνουν πώς να διαχειριστούν τον θυμό και την επιθετικότητα και να εναρμονιστούν με το κοινωνικό σύνολο. Επιπλέον μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα γίνεται αξιολόγηση των κρατουμένων πριν από την αποφυλάκισή τους ή βοήθεια στον εντοπισμό θέσεων εργασίας.

Σχέδιο παροχής κινήτρων για εργασιακή αποκατάσταση αποφυλακισθέντων: Σε συνεργασία με το ΥΔΔΤ, το Τμήμα Εργασίας και την ΟΕΒ είναι σε ισχύ και αξιοποιείται το σχέδιο παροχής κινήτρων σε εργοδότες για την εργασιακή αποκατάσταση αποφυλακισθέντων. Μέσω του σχεδίου αυτού παραχωρούνται σοβαρά οικονομικά κίνητρα σε εργοδότες για περίοδο μέχρι και δύο ετών προκειμένου να αξιοποιήσουν αποφυλακισθέντες για εργοδότηση.

Πρόκειται για ένα φιλόδοξο σχέδιο, το οποίο λειτουργεί, έχει δείξει σημαντικά αποτελέσματα και μέσα από ενέργειες του ΥΔΔΤ, οι οποίες είναι σε εξέλιξη, θα αναβαθμιστεί σημαντικά, θα γίνει περαιτέρω προβολή και προώθησή του και θα προσφέρει ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας σε αποφυλακισθέντες στο άμεσο προσεχές διάστημα.

Σχέδιο κοινωνικής επανένταξης αποφυλακισθέντων με ιστορικό χρήσης ουσιών: Σε συνεργασία με το ΥΔΔΤ και την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Επανασύνδεση». Το πρόγραμμα είναι εγκεκριμένο και επιχορηγημένο από την Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου, στο πλαίσιο αναζήτησης τρόπων ενίσχυσης των παρεμβάσεων κοινωνικής υποστήριξης για την όσο το δυνατόν πιο ομαλή κοινωνική επανένταξη έγκλειστων ατόμων με ιστορικό χρήσης. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα έχει στόχο την παροχή κοινωνικής υποστήριξης για τη διασύνδεση των ατόμων με ιστορικό χρήσης που πρόκειται να αποφυλακιστούν με την ευρύτερη κοινωνία, με στόχο τη μείωση ή την εξάλειψη πιθανών κινδύνων υποτροπής. Το πρόγραμμα συντονίζεται από το Συστημικό Ινστιτούτο Κύπρου και διαθέτει κοινωνικούς λειτουργούς, οι οποίοι αξιολογούν τις ψυχο-κοινωνικές ανάγκες των αποφυλακισθέντων και καταρτίζουν σχέδιο δράσης σε συνεργασία με τα ίδια τα άτομα που θα επιλέγουν να συνεργαστούν με τους επαγγελματίες του προγράμματος, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής τους. Δίδουν δε ιδιαίτερη έμφαση στις βασικές πρώτες ανάγκες των αποφυλακισθέντων, όπως η στέγαση.

«Δύσκολο να βρουν δουλειά όταν υπάρχει το στίγμα του εγκληματία»

Στη «Σ» μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Φυλακισθέντων και Αποφυλακισθέντων, Γιάννης Πολυχρόνης, ο οποίος αναφέρθηκε στον υπερπληθυσμό των φυλακών και στην ανάγκη αλλαγής νομοθεσιών, ώστε να μπορούν οι αποφυλακισθέντες να επανεντάσσονται στην κοινωνία χωρίς να φέρουν το στίγμα του εγκληματία.

Αρχικά αναφέρθηκε στην επανένταξη των αποφυλακισθέντων, σημειώνοντας ότι κατάφεραν με την ΑΝΑΔ και εισήχθη πρόγραμμα εργοδότησης πρώην φυλακισμένων με χρηματοδότηση του 60% και άνω.

Πρόσθεσε ότι, δυστυχώς, δεν καλύπτει όλα τα άτομα που αποφυλακίζονται. Όπως εξήγησε, υπάρχει μία πολύ μεγάλη μερίδα καταδίκων που δεν καλύπτονται από το πρόγραμμα κι αυτό γιατί η διατύπωσή του μιλά για «αποφυλακισθέντες», ενώ τα άτομα που αποφυλακίζονται με το Συμβούλιο Αποφυλάκισης επ’ Αδεία εκτίουν ποινή εκτός των φυλακών. Οπότε, είναι κανονικά μέλη της κοινωνίας και επανεντάσσονται σ’ αυτήν, αλλά δεν θεωρούνται αποφυλακισθέντες, γιατί εκτίουν την ποινή τους εκτός των φυλακών.

Συμπλήρωσε ότι υπάρχει και μια μεγάλη κατηγορία ανθρώπων που δεν μπορούν να δουλέψουν είτε γιατί έχουν αναπηρίες είτε γιατί έχουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα είτε γιατί έχουν προβλήματα εθισμού, τα οποία απέκτησαν κατά τον χρόνο έκτισης της ποινή τους. «Ούτε αυτοί καλύπτονται και δυστυχώς το Γραφείο Ευημερίας είναι πολύ διστακτικό στην εξέταση τέτοιων αιτήσεων. Δεν θεωρεί ότι πρέπει να τους στηρίξει στα αρχικά στάδια της αποφυλάκισής τους», είπε.

Οι προτάσεις του Συνδέσμου

Στη συνέχεια ο κ. Πολυχρόνης παρέθεσε μια σειρά από ενέργειες και προτάσεις που προωθεί ο Σύνδεσμος. Ανέφερε ότι πρότειναν στους Δήμους να δημιουργήσουν ειδικές θέσεις εργασίας μόνο για αποφυλακισθέντες, οι οποίοι θα προσλαμβάνονται κατά προτεραιότητα.

Τόνισε ότι συναντήθηκαν και με το Υπουργείο Εργασίας και με την Επίτροπο Διοικήσεως προκειμένου να ληφθούν μέτρα στήριξης των οικογενειών και των ατόμων που αποφυλακίζονται γιατί μένουν εντελώς αστήρικτες όταν φυλακίζεται είτε ο γονέας είτε ο σύζυγος.

Συμπλήρωσε ότι προσπάθησαν να λύσουν το θέμα των δανείων ατόμων που φυλακίζονται με μικρής διάρκειας ποινή. «Θα μπορούσε η τράπεζα να τους δίνει κάποιαν αναστολή, για τον χρόνο που δεν θα μπορούν να καταβάλουν τις δόσεις. Όταν αποφυλακιστούν και θα μπορούν να δουλέψουν, να πληρώσουν το οφειλόμενο ποσό».

Ακόμη, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος προωθεί το θέμα μιας κουλτούρας φιλικής προς την επανένταξη και καταπολέμησης του στίγματος κάποιου που έχει εκτίσει ποινή φυλάκισης. «Είναι πολύ σημαντικό για να επανενταχθούν στην κοινωνία. Όταν υπάρχει το στίγμα του φυλακισμένου και του εγκληματία, τότε είναι πολύ δύσκολο γι’ αυτό το άτομο να εξεύρει εργασία ή να γίνει αποδεκτός στο κοινωνικό σύνολο σαν ένας κανονικός πολίτης».

Ο κ. Πολυχρόνης έθιξε και τις νομοθεσίες που πάσχουν, καθώς απαιτούν προσκόμιση λευκού ποινικού μητρώου για να εργοδοτηθεί κάποιος. «Αναφερόμαστε στα πιο απλά πράγματα, όπως η επαγγελματική οδήγηση», είπε. Πρόσθεσε ότι ως Σύνδεσμος ζήτησαν να καταργηθεί αυτή η πρόνοια, που αφορά πάρα πολλά επαγγέλματα, γιατί απορρίπτει τους αποφυλακισθέντες. «Δεν γίνεται να μην μπορεί να οδηγήσει τρακτέρ, φορτηγό ή να είναι φρουρός ασφαλείας σε ένα εργοστάσιο. Αφήσαμε μόνο τις χειρωνακτικές εργασίες για τους αποφυλακισθέντες», ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι καταγράφηκαν κάποια βήματα αλλά χρήζουν πολλής βελτίωσης. «Την ώρα που συναντιόμαστε όλοι μάς αντιμετωπίζουν θετικά, όμως δεν βλέπουμε να προχωρούν δυναμικά τα θέματα, με νομοσχέδια και κατάθεση προτάσεων στη Βουλή».

«Μειώθηκε η υποτροπή… χρήζουμε βελτίωσης»

Ερωτηθείς αν υπάρχει κάποιος αριθμός αποφυλακισθέντων οι οποίοι επιστρέφουν πίσω στη φυλακή, απάντησε ότι υπάρχει η υποτροπή, αν και έχει καταπολεμηθεί σε μεγάλο βαθμό μετά το 2015. «Οι στατιστικές δείχνουν ότι έχει μειωθεί η υποτροπή, όμως υπάρχουν οι περιπτώσεις που άνθρωποι δεν μπορούν να επανενταχθούν, δεν τους δέχεται η κοινωνία, με αποτέλεσμα να επιστρέφουν στους κύκλους όπου ήταν προηγουμένως και οι οποίοι ήταν η αιτία για την διάπραξη αδικημάτων. Χρήζουμε πάρα πολλής βελτίωσης. Πρέπει να διορθωθούν νομοθεσίες και να υπάρξει μια κουλτούρα φιλική προς την επανένταξη», τόνισε.

«Και να κτίσουμε πιο μεγάλες φυλακές, πάλι θα γεμίσουν»

Μιλώντας για τον υπερπληθυσμό στις Κεντρικές Φυλακές, ανέφερε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα. «Έχουμε μιλήσει με τον Διευθυντή των Φυλακών. Ο άνθρωπος το προσπαθεί, όπως έκανε και η προηγούμενη διεύθυνση».

Επεσήμανε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των φυλακισθέντων είναι αλλοδαποί και τα αδικήματά τους είναι η παράνομη είσοδος και παραμονή τους στην Κυπριακή Δημοκρατία. «Η έκτιση ποινής δεν μπορεί να προσφέρει κάτι, καθώς είναι αλλόγλωσσοι και δεν μπορούν να ακολουθήσουν σωφρονιστικά προγράμματα, ούτε μπορούν να επανενταχθούν γιατί απελαύνονται». Σημείωσε ότι ένα άλλο μεγάλο ποσοστό των φυλακισμένων έχουν διαπράξει μικροαδικήματα, όπως τροχαία αδικήματα, μικροαπάτες - μικροκλοπές. «Πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα και χάραξη πολιτικής γραμμής έτσι ώστε να βρεθεί μια λύση με τους αλλοδαπούς. Μπορούν να απελαύνονται άμεσα στη χώρα τους ή να υπάρξει ένας ξεχωριστός χώρος κράτησης. Για τους κρατουμένους για μικρο-αδικήματα πρέπει να θεσπιστούν εναλλακτικές ποινές. Η Πολιτεία να απαντά στη παράβαση του νόμου μεσώ ποινής, αλλά όχι άμεσης φυλάκισης. Να είναι είτε με αναστολή είτε με την επιβολή εργασίας υπό επιτήρηση είτε με τη χρήση της ηλεκτρονικής παρακολούθησης».

Διευκρίνισε ότι υπάρχουν έξυπνα μοντέλα απ’ όλες τις χώρες της Ευρώπης, που προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τον υπερπληθυσμό στις Φυλακές. «Θέση μας είναι ότι, και να κτίσουμε πιο μεγάλες φυλακές, πάλι θα γεμίσουν όταν η νοοτροπία μας είναι φυλάκιση σε κάθε παραβάτη».

Σχολιάζοντας την απόφαση της Υπουργού Δικαιοσύνης για μετατροπή την Ανοικτής Φυλακής σε Κλειστή, ανέφερε ότι αποτελεί μια προσωρινή λύση. «Θα λύσει προσωρινά το πρόβλημα».

«Κόλλησε» το βραχιολάκι

Ερωτηθείς για το πού βρίσκεται η διαδικασία για το ηλεκτρονικό βραχιολάκι, ανέφερε ότι έχει «κολλήσει» η διαδικασία. «Η Νομική Υπηρεσία έφερε ενστάσεις την προηγούμενη φορά που πήγαμε στη Βουλή περίπου πριν από ένα χρόνο. Δεν βλέπουμε να υπάρχει πολιτική βούληση για προώθηση της νομοθεσίας από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Το βραχιολάκι εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρώπης με επιτυχία. Εφαρμόζεται και στην Κύπρο για κατάδικους από το Τμήμα Κεντρικών Φυλακών, αλλά όχι από τα δικαστήριά μας. Δεν είδαμε κανέναν να αποδράσει».

«Πίσω από κάθε φυλακισμένο κρύβεται μια οικογένεια»

Τέλος, ανέφερε ότι ο Σύνδεσμος λειτουργεί σαν μία γέφυρα επικοινωνίας με όλους τους αρμόδιους φορείς προκειμένου να λυθούν αυτά τα προβλήματα. «Είμαστε σε επαφή με τη Διεύθυνση των Φυλακών και έχουν πολύ θετική ανταπόκριση. Προσπαθούν να λύσουν τα προβλήματα της επανένταξης και του υπερπληθυσμού. Χρειάζονται βοήθεια από τη Βουλή και τα αρμόδια Υπουργεία. Πίσω από κάθε φυλακισμένο κρύβεται μια οικογένεια και ένας κοινωνικός κύκλος προσώπων. Τα προβλήματα της φυλάκισης ενός καταδικασθέντος μεταφέρονται σε μια οικογένεια. Ως Πολιτεία δεν πρέπει να τους βλέπουμε σαν εγκληματίες. Ο φυλακισμένος για εκείνο που έκανε τιμωρείται».

«Ξεχειλίζουν» οι Κεντρικές

17.9 ΚΑΤΑΔΙΚΟΙ .png

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε στη «Σ» το Υπουργείο Δικαιοσύνης, όσον αφορά τον αριθμό κρατουμένων στις Κεντρικές Φυλακές αυτήν τη στιγμή (στις 14.09.2023) είναι 995 κρατούμενοι, με τη χωρητικότητα του Τμήματος να ανέρχεται στα 620 άτομα.

Από τους 995 κρατουμένους, οι 897 είναι άντρες άνω των 21 ετών και οι 26 άντρες μεταξύ 18-21 ετών, ενώ οι 69 είναι γυναίκες άνω των 21 ετών και οι 3 γυναίκες μεταξύ 19-21 ετών.

Σχετικά με τα αδικήματα, από τους 995 κρατουμένους, οι 224 είναι για αδικήματα σχετιζόμενα με εμπορία ναρκωτικών, οι 130 για σεξουαλικά αδικήματα, εκ των οποίων 85 κατά ανηλίκων, οι 29 για φόνο εκ προμελέτης, οι 44 για ανθρωποκτονία, οι 110 είναι παράνομοι αλλοδαποί και 196 κρατούνται για αδικήματα κατά περιουσίας (κλοπές, διαρρήξεις κ.λπ).

Περαιτέρω, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, το 2018 πραγματοποιήθηκαν 1.795 εισδοχές, το 2019 συνολικές εισδοχές 2.166, το 2020 συνολικές εισδοχές 1.670, το 2021 συνολικές εισδοχές 1.552, το 2022 συνολικές εισδοχές 2.144, ενώ φέτος μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου μετράμε 1.563 εισδοχές.

- Στις Κεντρικές Φυλακές αυτήν τη στιγμή (στις 14.09.2023) υπάρχουν 995 κρατούμενοι, με τη χωρητικότητα του Τμήματος να ανέρχεται στα 620 άτομα
- Από τους 995 κρατουμένους, οι 897 είναι άντρες άνω των 21 ετών και οι 26 άντρες μεταξύ 18-21 ετών, ενώ οι 69 είναι γυναίκες άνω των 21 ετών και οι 3 γυναίκες μεταξύ 19-21 ετών

Υπενθυμίζεται πως στις 15 Ιουνίου 2023 το Υπουργικό άναψε το πράσινο φως στην πρόταση της Υπουργού Δικαιοσύνης για άμβλυνση του προβλήματος του υπερπληθυσμού στις Φυλακές. Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε η θωράκιση της Ανοικτής Φυλακής, ώστε να μετατραπεί σε Κλειστή Φυλακή αυξάνοντας τη χωρητικότητα κατά 240 κρατουμένους. Επίσης, η μετατροπή του κτηρίου Κέντρου Καθοδήγησης Εξωιδρυματικής Απασχόλησης, Αποκατάστασης Καταδίκων σε Ανοικτή Φυλακή με χωρητικότητα 40 κρατουμένων, και η δημιουργία νέων εγκαταστάσεων για το Κέντρο. Παράλληλα, έχουν τροχοδρομηθεί περαιτέρω μέτρα για την οριστική επίλυση του προβλήματος με ορίζοντα υλοποίησης τα επόμενα τρία έτη.

Η ενημέρωση της οποίας τύχαμε για την πορεία υλοποίησης των αποφάσεων που λήφθηκαν το καλοκαίρι, είναι πως έχει ξεκινήσει με βάση τα χρονοδιαγράμματα που τέθηκαν. Το έργο ανέλαβε το Τμήμα Δημοσίων Έργων και η πρώτη φάση που αφορά την αναβάθμιση των υφιστάμενων εγκαταστάσεων, σύμφωνα με το Υπουργείο, υπολογίζεται πως θα ολοκληρωθεί σε ένα χρόνο.