Αναλύσεις

Η ακτινογραφία των θανατηφόρων για το 2023

Πώς η τραγωδία στη Λεμεσό ανέδειξε τα χρόνια προβλήματα στο οδικό δίκτυο

Το τραγικό συμβάν με τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων σε τροχαίο δυστύχημα που σημειώθηκε στη Λεμεσό, μισή ώρα μετά την έλευση του νέου χρόνου, επανέφερε στην επικαιρότητα το ζήτημα της οδικής συνείδησης.

Η νέα τραγωδία της ασφάλτου έφερε στην επιφάνεια και την κωλυσιεργία των κρατικών υπηρεσιών, καθώς κάτοικοι της περιοχής ενημέρωναν τις αρμόδιες Αρχές για τις παραβιάσεις του ορίου ταχύτητας και του φωτεινού σηματοδότη, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες.

Το ζήτημα των πολλών τροχαίων ατυχημάτων που καταγράφονται στην Κύπρο και η κακή νοοτροπία των οδηγών πίσω από το τιμόνι έχουν απασχολήσει πάμπολλες φορές το κράτος και τις αρμόδιες υπηρεσίες.

Τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί συγκεκριμένα μέτρα, όπως η εγκατάσταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης στους φωτεινούς σηματοδότες, οι κινητές κάμερες, η αύξηση των εξώδικων προστίμων για τροχαίες παραβιάσεις και η εφαρμογή Fix Cyprus, όπου ο κάθε πολίτης μπορεί να καταγράφει ποιοι δρόμοι χρήζουν βελτίωσης.

Παράλληλα, ανά το παγκύπριο διεξάγονται οδικά έργα και φτιάχνονται νέοι δρόμοι για απάμβλυνση του κυκλοφοριακού προβλήματος, αφού το κράτος ακόμη δεν κατόρθωσε να πείσει τους πολίτες να χρησιμοποιούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφεται μια μείωση στα θανατηφόρα δυστυχήματα, κάτι το οποίο δείχνει ότι σε κάποιο βαθμό τα μέτρα, οι έλεγχοι και οι συστάσεις λειτουργούν. Ωστόσο χρειάζεται να γίνουν ακόμη πολλά, έτσι ώστε ο Κύπριος οδηγός να είναι πιο συνεπής κατά την ώρα της οδήγησης.

Μειώθηκαν οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Αστυνομίας, μετά την αύξηση που καταγράφηκε το 2019 στις θανατηφόρες οδικές συγκρούσεις, από τότε κάθε χρόνο σημειώνεται μείωση.

Συγκεκριμένα, το 2018 καταγράφηκαν 49 νεκροί από τροχαίες συγκρούσεις, ενώ το 2019 οι νεκροί αυξήθηκαν στους 52. Το 2020 ο αριθμός των νεκρών ανήλθε στους 48, ενώ το 2021 καταγράφηκαν 45 θάνατοι από τροχαία δυστυχήματα. Το 2022 έχασαν τη ζωή τους 37 άνθρωποι, ενώ το 2023 οι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα μειώθηκαν σε 34.

Ειδικότερα, τον Ιανουάριο καταγράφηκαν έξι νεκροί από τροχαία δυστυχήματα, τρεις τον Μάρτιο, δύο τον Απρίλιο, ένα τον Μάιο, πέντε τον Ιούλιο, πέντε τον Σεπτέμβριο, πέντε τον Οκτώβριο, ένας τον Νοέμβριο και έξι τον Δεκέμβριο.

Σημειώνεται ότι, από τους 34 συνανθρώπους μας που έχασαν τη ζωή τους, οι επτά ήταν πεζοί, οι 15 οδηγοί, οι πέντε συνεπιβάτες, οι πέντε οδηγοί μοτοσικλέτας, ο ένας ποδηλάτης και ένας σε ηλεκτροκίνητο τροχοκάθισμα. Τα οκτώ θανατηφόρα δυστυχήματα σημειώθηκαν σε αυτοκινητόδρομους. Ακόμη, δώδεκα από τα θύματα της ασφάλτου είναι αλλοδαποί από ευρωπαϊκές χώρες ή τρίτες χώρες.

Οι καταγγελίες της Αστυνομίας για το 2023

Σημαντικά είναι και τα στοιχεία που προκύπτουν από τις καταγγελίες της Αστυνομίας σε οδηγούς που κινούνται στο οδικό δίκτυο παραβιάζοντας τους κανόνες οδικής κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, από την αρχή του χρόνου καταγράφηκαν 59.000 καταγγελίες για παραβίαση του ορίου ταχύτητας, 4.752 καταγγελίες για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης, 7.113 καταγγελίες για ζώνες ασφαλείας, 1.653 καταγγελίες για οδηγούς χωρίς κράνος και 775 καταγγελίες για παραβίαση του φωτεινού σηματοδότη. Σημειώνεται πως το 2023 καταγράφηκαν πέραν των 190.000 καταγγελιών από το σύστημα φωτοεπισήμανσης.

«Ολοφάνερα πήγαινε με πάρα πολλή ταχύτητα και είχαμε τέσσερεις νεκρούς»

Ο Υπουργός Μεταφορών Αλέξης Βαφεάδης μίλησε στη «Σ» για το τραγικό δυστύχημα, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων, αλλά και για τις σκέψεις που κάνουν ως αρμόδιες Αρχές για μείωση των προστίμων από τροχαίες παραβιάσεις.

Αρχικά ανέφερε ότι στις 15 Ιανουαρίου θα έχει μια συνάντηση με τα Δημόσια Έργα, όπου θα συζητηθεί το θέμα των τροχαίων. «Έχουν τους εμπειρογνώμονες και θα περιμένω να ακούσω τις εισηγήσεις τους», είπε.

Μιλώντας για το τετραπλό θανατηφόρο ατύχημα, ανέφερε ότι «ολοφάνερα έχουμε μια περίπτωση στην οποία κάποιος οδηγός παραβίασε τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας και πήγαινε με πάρα πολλή ταχύτητα, με αποτέλεσμα να προκαλέσει ατύχημα με τέσσερεις νεκρούς».

Συμπλήρωσε ότι θέλει ν’ ακούσει τις προτάσεις, ώστε να μπορούμε να περιορίσουμε τη δυνατότητα οι οδηγοί να παραβιάζουν τον κώδικα. «Με πήρε τηλέφωνο ένας κάτοικος της περιοχής και μου ανέφερε ότι τις βραδινές ώρες κάποιοι περνούν με ταχύτητα από το σημείο. Θεωρώ ότι κάτι πρέπει να γίνει και γι’ αυτό αναμένω τις εισηγήσεις των εμπειρογνωμόνων. Μπορεί να είναι κυκλικός κόμβος, κάμερες ή οποιαδήποτε μέτρα κυκλοφοριακής ύφεσης».

Σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για επέκταση του συστήματος φωτοεπισήμανσης, ανέφερε ότι τη δεδομένη στιγμή δεν υπάρχει κάτι. «Το μόνο που υπάρχει είναι το πράσινο νομοσχέδιο, το οποίο καθορίζει τους ρύπους. Αυτό επιτρέπει τη λειτουργία συστημάτων παρακολούθησης ταχύτητας και ρύπων σε κάποιες συγκεκριμένες περιοχές και θα τις διαχειρίζονται οι δήμοι και οι κοινότητες». Πρόσθεσε ότι μπορεί κάποιος δήμος ή κάποια κοινότητα να επιλέξει να εφαρμόσει το δικό της σύστημα.

Ο κ. Βαφεάδης υπογράμμισε ότι υπάρχει μια δέσμευση, την οποία έχει αναλάβει η Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά στη μείωση των θανατηφόρων ατυχημάτων στο 50% μέχρι το 2030 και στο 0% μέχρι το 2050. «Βεβαίως μακάρι να πάμε καλύτερα. Αυτό όμως σημαίνει ότι πρέπει να λάβουμε μέτρα που να μην επιτρέπουν σε οδηγούς να κινούνται με υπερβολική ταχύτητα, γιατί είναι ο πρώτο λόγος θανατηφόρων ατυχημάτων. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πόσο σημαντικό είναι να περιορίσουμε την ταχύτητα των οχημάτων», ανέφερε.

«Δεν συζητείται η μείωση του προστίμου για παραβίαση του κόκκινου»

Ο Υπουργός μίλησε και για τη συζήτηση που άνοιξε για τη μείωση των προστίμων, εξηγώντας ότι το εν λόγω θέμα συζητείται στο Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας. «Είχαμε μια συνάντηση μέσα στον Δεκέμβριο, όμως δεν πήραμε καμία απόφαση γιατί θέλαμε να δούμε στατιστικά δεδομένα από το σύστημα φωτοεπισήμανσης», είπε.

Τόνισε ότι δεν συζητείται η μείωση του προστίμου για παραβίαση του κόκκινου φαναριού. «Αυτό που συζητείται είναι κατά πόσον άλλα αδικήματα μπορούν να αποσαφηνιστούν, να διευκρινιστεί το περιβάλλον στο οποίο κινούνται τα οχήματα, να ξέρει ο κόσμος πότε θα πιάσει πρόστιμο και κατά πόσον πρέπει να ξεχωρίσει το αδίκημα ‘‘να πατήσω τη γραμμή της διάβασης πεζών ή να περάσω τη διασταύρωση για να θεωρείται ότι πέρασα το κόκκινο’’».

Όπως είπε, προκύπτουν διάφορα ζητήματα, αλλά σίγουρα το να περάσει κάποιος τη διασταύρωση με κόκκινο θέτει σε κίνδυνο όχι μόνο τους επιβάτες τους οχήματός του αλλά και των άλλων αυτοκινήτων. «Είναι πολύ σοβαρό αδίκημα. Το να είσαι στα φώτα και να σταματήσεις πατώντας στη διάβαση των πεζών είναι ένα αδίκημα, και είναι άλλο αδίκημα να περάσεις απέναντι. Αν πατήσεις τη διάβαση πεζών θέτεις σε κίνδυνο τον πεζό, αλλά αν περάσεις απέναντι σημαίνει ότι έθεσες σε κίνδυνο και όλα τα οχήματα που βρίσκονται στο σημείο», τόνισε.

*Αναδημοσίευση από την έντυπη έκδοση της Κυριακάτικης "Σημερινής", 7.1.2024