Κυπριακό

Μονομερή μέτρα για τους Τ/κ με «σύνδρομο ενοχής» από τον Πρόεδρο

Προανήγγειλε σειρά μέτρων που βαφτίστηκαν... ενέργειες για να εξευμενίσει Άγκυρα και Τ/κ ενόψει της άφιξης της απεσταλμένης

Ενώ οι κατοχικές «αρχές» προκαλούν στη «νεκρή ζώνη» και όπως αποκάλυψε η «Σ» ο λεγόμενος τ/κ στρατός ενισχύεται από την Άγκυρα, ο Πρόεδρος, διακατεχόμενος από «σύνδρομο ενοχών», επιδιώκει να εξευμενίσει την τ/κ πλευρά διά της ανακοίνωσης μονομερών μέτρων για τους Τ/κ όταν θα αφιχθεί στην Κύπρο η νέα απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

Σε χθεσινές του δηλώσεις, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε τη σημαντικότητα της ανακοίνωσης των Ηνωμένων Εθνών για τον διορισμό προσωπικής απεσταλμένης, ενώ σημείωσε πως η κα. Κουεγιάρ άρχισε ήδη να έχει επαφές και συναντήσεις στη Νέα Υόρκη. «Ήδη ξεκίνησε τις επαφές και είχε συνάντηση με τη μόνιμη αντιπρόσωπο στη Νέα Υόρκη και λαμβάνοντας υπόψη το περιεχόμενο των όσων έχουν συζητηθεί, μπορώ να πω ότι θα γνωρίζει αρκετές λεπτομέρειες. Είναι έτοιμη να εργαστεί και θεωρώ ότι θα μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας για επανέναρξη των συνομιλιών».

Ο Πρόεδρος συνεχίζει να παίζει με τη νοημοσύνη του λαού, βαπτίζοντας τα μέτρα σε ενέργειες, αντιλαμβανόμενος ότι οι λέξεις και πράξεις ενοχλούν

Σε σχέση με την ημερομηνία καθόδου της στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως, «μας έχει ενημερώσει ότι θα επισκεφθεί την Κύπρο μετά τις 27 Ιανουαρίου, αφού δεν θα παραμείνει στο νησί για μια μόνο ημέρα. Θα επισκεφθεί τις εγγυήτριες δυνάμεις, καθώς και τις Βρυξέλλες και άλλες πρωτεύουσες. Έχει σημαντικές γνωριμίες από τις προηγούμενες ιδιότητές της και ιδιαίτερα ως Υπουργός Εξωτερικών. Απ’ εκεί και πέρα, είχε η ίδια συνομιλία με τον κ. Μπορέλ, κάτι που ήταν ιδιαίτερα σημαντικό και έχει αναφερθεί από την Ε.Ε. ότι έχει μεταφέρει την ετοιμότητά της για να συμβάλει σε όλα τα στάδια της διαπραγματευτικής διαδικασίας. Είμαστε πανέτοιμοι να την υποδεχθούμε στην Κύπρο και θα πράξουμε ό,τι είναι δυνατό, όχι με λόγια, αλλά με πράξεις, έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες επανέναρξης των συνομιλιών με έναν και μοναδικό στόχο, τη λύση στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου».

Την ίδια ώρα, ερωτηθείς για τα μέτρα στήριξης των Τουρκοκυπρίων που προανήγγειλε, ο Νίκος Χριστοδουλίδης σημείωσε πως «υπάρχουν δεκατέσσερα μέτρα, τα οποία έχουν ήδη αποφασιστεί και θα συνδεθούν με την κάθοδο. Είναι μονομερείς ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τους Τ/κ συμπατριώτες μας. Δεν είναι μέτρα και θέλω να το ξεκαθαρίσω για να μην υπάρχει οποιαδήποτε άλλη αντίληψη», κατέληξε.