Συνεντεύξεις

Δύο ορόσημα στον ορίζοντα για το χαλλούμι

Έτοιμη η έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τον Ακάμα, η οποία θα τύχει εξέτασης από την Ad Hoc Επιτροπή την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024

Στα βαθιά και φουρτουνιασμένα νερά του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μπήκε αποφασισμένη να επιτύχει η νέα Υπουργός, Μαρία Παναγιώτου. Η μέχρι πρότινος Επίτροπος Περιβάλλοντος αποτέλεσε την εκλεκτή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη, κατά τον πρόσφατο ανασχηματισμό του κυβερνητικού σχήματος, ώστε να αναλάβει ένα δύσκολο χαρτοφυλάκιο με πολλά ανοικτά ζητήματα. Σε συνέντευξή της στη «Σ» η κ. Παναγιώτου τονίζει ότι ψηλά στην ατζέντα των προτεραιοτήτων της βρίσκεται η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της Κύπρου, το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), καθώς και η σωστή διαχείριση και προστασία του Ακάμα. Για τα δύο τελευταία ζητήματα, μάλιστα, αναφέρει πως πολύ σύντομα αναμένονται εξελίξεις.

Ποιες είναι οι τρεις προτεραιότητες του Υπουργείου που μόλις αναλάβατε;

Προφανώς δεν μπορούν να είναι μόνο τρεις. Όμως είναι σημαντικό να αναφερθεί πως, ανάμεσα σε άλλα, οι προτεραιότητές μας είναι προφανώς η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της Κύπρου, το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), η σωστή διαχείριση και προστασία του Ακάμα. Εξίσου όμως σημαντικά είναι και τα ζητήματα της ορθής διαχείρισης των αποβλήτων, της ευημερίας των ζώων, της πρόληψης των πυρκαγιών και της αειφόρου διαχείρισης των δασών μας.

Ένα από τα μεγάλα θέματα του Υπουργείου σας είναι η διασφάλιση της παραγωγής χαλλουμιού ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ). Πώς θα χειριστείτε το εν λόγω θέμα;

Όπως προανέφερα, η διαφύλαξη του χαλλουμιού ως προϊόντος προστατευόμενης προέλευσης ΠΟΠ είναι στις προτεραιότητές μας και, όπως αναφέρεται και στο πρόγραμμα διακυβέρνησης, ο στόχος μας είναι η προστασία του χαλλουμιού ΠΟΠ.

Στον ορίζοντα υπάρχουν δύο ορόσημα, που αφορούν τον περαιτέρω χειρισμό του προϊόντος. Το πρώτο αφορά την έκδοση απόφασης, στις 21 Φεβρουαρίου 2024, από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και το δεύτερο, τη δημοσίευση, τον ερχόμενο Μάρτιο, του νέου Ευρωπαϊκού Κανονισμού, βάσει του οποίου θα παραχωρηθεί η δυνατότητα πενταετούς παράτασης της μεταβατικής περιόδου για την τήρηση των προδιαγραφών παραγωγής του προϊόντος. Όπως δήλωσα αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με τους αιγοπροβατοτρόφους στις 26 Ιανουαρίου, μετά και την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου, ο ΠτΔ θα συγκαλέσει σύσκεψη στην παρουσία όλων των εμπλεκομένων στον τομέα παραγωγής χαλλουμιού (τυροκόμων, αγελαδοτρόφων, αιγοπροβατοτρόφων), όπου θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Κυβέρνησης.

«Ανάμεσα σε άλλα, η προτεραιότητά μας είναι προφανώς η ενίσχυση του πρωτογενούς τομέα της Κύπρου, το χαλλούμι ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), η σωστή διαχείριση και προστασία του Ακάμα»

Όσον αφορά το ζήτημα του Ακάμα, υπάρχει κάποια εξέλιξη; Έχετε στα χέρια σας την έκθεση των εμπειρογνωμόνων;

Η έκθεση παραδόθηκε στον Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του ΥΓΑΑΠ, κ. Κώστα Χατζηπαναγιώτου. Η έκθεση, η οποία ως γνωστόν ετοιμάστηκε από εμπειρογνώμονες, θα εξεταστεί από την Ad Hoc Επιτροπή, η οποία θα συγκληθεί μετά από πρόσκληση της Περιβαλλοντικής Αρχής την ερχόμενη Τετάρτη, 31 Ιανουαρίου 2024. Εμείς, ως Υπουργείο, ακολουθούμε τα χρονοδιαγράμματα και τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν, με βάση την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου της 20ής Δεκεμβρίου 2023, πάντα εντός του πλαισίου και της φιλοσοφίας του Σχεδίου Αειφόρου Ανάπτυξης (ΣΑΑ) Ακάμα.

Τι σας ζήτησε ο Πρόεδρος όταν σας πρότεινε να αναλάβετε το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου Γεωργίας; Γιατί πιστεύετε ότι σας επέλεξε;

Δεν θεωρώ πως υπάρχει λόγος να δημοσιοποιηθεί οποιαδήποτε προσωπική συνομιλία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και εμένα. Περιποιεί πολύ μεγάλη τιμή για μένα να αναλάβω αυτό το δύσκολο και συνάμα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, ως εκ τούτου θα εργαστώ άοκνα για να φανώ αντάξια στις προσδοκίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο και ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη. Αυτό στο οποίο προσδοκώ είναι, μαζί με τους συνεργάτες μου αλλά και το έμπειρο προσωπικό του Υπουργείου, πάντα σε συνεργασία με όλες τις οργανώσεις και φορείς (αγροτικές οργανώσεις, περιβαλλοντικές κ.ά.) που συνδέονται με το Υπουργείο, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμα διακυβέρνησης και δη όσα αφορούν τον πρωτογενή τομέα, την ευημερία των ζώων και την προστασία του περιβάλλοντος.

«Περιποιεί πολύ μεγάλη τιμή για μένα να αναλάβω αυτό το δύσκολο και συνάμα σημαντικό χαρτοφυλάκιο, ως εκ τούτου θα εργαστώ άοκνα για να φανώ αντάξια στις προσδοκίες του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο και ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη»

Εκ των προτέρων για να γνωρίζει ο κόσμος και να μπορεί να σας κρίνει δίκαια. Τι θεωρείτε επιτυχία ως Υπουργός και τι αποτυχία;

Είναι ξεκάθαρο ότι, τόσο η επιτυχία όσο και η αποτυχία θα φανούν εκ του αποτελέσματος. Το σημαντικό για μένα, και αυτό που θα επιδιώξω να κάνω, είναι σε συνεννόηση με τους άξιους συνεργάτες και συμβούλους μου στο Υπουργείο, με τη βοήθεια όλων των εμπλεκομένων και των αγροτικών οργανώσεων, να φέρουμε τέτοια αποτελέσματα, που στο τέλος της διαδρομής να έχουν ένα θετικό πρόσημο και συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, που είναι και ο στόχος του ανθρωποκεντρικού προγράμματος διακυβέρνησης Νίκου Χριστοδουλίδη.

Βρισκόμαστε μόλις λίγους μήνες πριν από την κάλπη και οι μέχρι στιγμής δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα από το οποίο προέρχεστε, την ΕΔΕΚ, στον πάτο. Λένε πως ένας από τους βασικούς λόγους είναι η συμμετοχή της ΕΔΕΚ στη συγκυβέρνηση, η οποία δεν φαίνεται να αποδίδει. Κατά την άποψή σας, αυτό ισχύει; Ή ποιοι άλλοι λόγοι φέρνουν την ΕΔΕΚ χαμηλά στις δημοσκοπήσεις;

Η ΕΔΕΚ είναι ασφαλώς το κόμμα από το οποίο προέρχομαι και στο οποίο είχα την τιμή να διατελέσω Επικεφαλής του Γραφείου Τύπου και Εκπρόσωπος Τύπου. Στην παρούσα φάση οφείλω να είμαι συγκεντρωμένη και επικεντρωμένη στην πολύ σοβαρή και σημαντική αποστολή που έχω αναλάβει και που ευελπιστώ να καταφέρω να ολοκληρώσω με επιτυχία. Ως εκ τούτου, δεν μπορώ και δεν θα ήθελα να σχολιάσω οτιδήποτε συνδέεται με το κυπριακό κομματικό σκηνικό.