Συνεντεύξεις

Ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός είναι δίπλα στον άνθρωπο σε κάθε δύσκολη στιγμή

Η Πρόεδρος Φωτεινή Παπαδοπούλου αναδεικνύει τα ορόσημα της 75ετούς δράσης της Οργάνωσης

«Ο εθελοντισμός δείχνει στους νέους τον δρόμο της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης και τους βοηθά να κάνουν σωστές επιλογές, που θα επηρεάσουν θετικά ολόκληρη τη ζωή τους»

O Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός, ως ο μεγαλύτερος ανθρωπιστικός οργανισμός στη χώρα μας, δηλώνει παρών για 75 χρόνια και με τη δράση του συμβάλλει τα μέγιστα στην ανακούφιση του ανθρώπινου πόνου σε κάθε περίσταση, τόσο εν καιρώ ειρήνης όσο και σε μεγάλες κρίσεις και ένοπλες συγκρούσεις. Σε συνέντευξή της στη «Σ», η Πρόεδρος του Κ.Ε.Σ., κ. Φωτεινή Παπαδοπούλου, κάνει μιαν αναδρομή στις σημαντικές στιγμές που έζησε ως εθελόντρια για περισσότερα από 50 χρόνια, ενώ παράλληλα αποτυπώνει το εθελοντικό έργο και την αδιάλειπτη προσφορά του Οργανισμού.

Περισσότερα από 50 χρόνια στην εθελοντική δράση του Κ.Ε.Σ. και 20 χρόνια στο πηδάλιό του. Κάνοντας μιαν αναδρομή, τι θα ξεχωρίζατε απ’ όλες αυτές τις στιγμές που ζήσατε;

Ξεκίνησα στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό το 1973, ως μέλος του Τμήματος Νέων. Τον επόμενο χρόνο έγινε το πραξικόπημα και η εισβολή και οι στιγμές που ζήσαμε ήταν δύσκολες. Θυμούμαι τις πρώτες επισκέψεις στους καταυλισμούς και την απόγνωση που ένιωσα. Δεν είχαμε λόγια για να παρηγορήσουμε τους ανθρώπους που είχαν χάσει τα πάντα και ορισμένοι, βεβαίως, δικούς τους, που είτε είχαν σκοτωθεί, ήταν εγκλωβισμένοι ή αγνοούμενοι. Με αυτές τις πρώτες εμπειρίες κατάλαβα τη σημασία του Ερυθρού Σταυρού.

«Ξεκίνησα στον Κυπριακό Ερυθρό Σταυρό το 1973, ως μέλος του Τμήματος Νέων»

Η μεγάλη οικονομική κρίση του 2013 ήταν, επίσης, μια πολύ δύσκολη περίοδος για την Κύπρο και τον Ερυθρό Σταυρό, με συνανθρώπους μας που είχαν χάσει ξαφνικά τις περιουσίες τους και έρχονταν για βοήθεια. Τους αντιμετωπίζαμε με σεβασμό, για να μη νιώθουν άσχημα, εφόσον έρχονταν για να ζητήσουν είτε τρόφιμα είτε ρουχισμό.

Μεγάλη εμπειρία ήταν επίσης το άνοιγμα του Νοσοκομείου που κτίσαμε στη Σρι Λάνκα, στις 16 Νοεμβρίου 2008, που είχε ανεγερθεί μετά το τσουνάμι του 2004. Επίσης, στην Ελλάδα, μετά τις μεγάλες φωτιές στην Πελοπόννησο, κτίσαμε ένα μεγάλο Ιατρικό Κέντρο στην κοινότητα Καράτουλα, του Δήμου Ωλένης. Αυτά τα δύο έργα έγιναν σε συνεργασία με το Παγκύπριο Συντονιστικό Συμβούλιο Εθελοντισμού. Το 2012 ήρθε η μεγάλη στιγμή της αναγνώρισης του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού από τη Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού και το 2013, στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, η επίσημη ένταξή μας στη Διεθνή Ομοσπονδία Συνδέσμων Ερυθρού Σταυρού και Ερυθράς Ημισελήνου. Μια καταξίωση, που περιμέναμε για σαράντα χρόνια.

Σήμερα, σε μια εποχή που αλλάζει με ταχείς ρυθμούς, ο Κ.Ε.Σ. συνεχίζει αδιάλειπτα να προσφέρει στην κοινωνία. Ποιες ανάγκες καλείται να καλύψει;

Ο Κ.Ε.Σ. ως ανθρωπιστικός Οργανισμός συνεχίζει το έργο του παρέχοντας βοήθεια σε συνανθρώπους μας που το έχουν ανάγκη, με τρόφιμα, ρουχισμό, βοηθήματα και εξοπλισμό σε άτομα με κινητικά προβλήματα και κάθε άλλου είδους βοήθεια και στήριξη. Επιπλέον, κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα ετοιμάζουμε τα Πακέτα Αγάπης ή προσφέρουμε κουπόνια, έτσι ώστε ο κόσμος να μπορεί να διαλέγει τα είδη που χρειάζεται. Κατά την περίοδο της πανδημίας προσφέραμε, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής στήριξης με την Υπηρεσία «Ας μιλήσουμε», η οποία αποδείχθηκε πολύ σημαντική, ειδικά για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και συνεχίζουμε να την προσφέρουμε μέχρι και σήμερα. Διαχρονικά ως Κ.Ε.Σ. στηρίζουμε και προσφέρουμε ανελλιπώς για την κάλυψη κάθε είδους αναγκών των εγκλωβισμένων μας.

«Αναμφίβολα οι εθελοντές/τριές μας είναι η ραχοκοκκαλιά του Κ.Ε.Σ.»

Eπιγραμματικά ν’ αναφέρω μερικές από τις υπηρεσίες τις οποίες προσφέρουμε σε κάθε συνάνθρωπό μας που θα ζητήσει βοήθεια, χωρίς καμιά διάκριση. Μεταξύ άλλων προσφέρουμε προγράμματα κοινωνικής πρόνοιας, ψυχοκοινωνικής στήριξης, πρώτων βοηθειών, μεταφοράς ατόμων με κινητικές δυσκολίες, αποκατάστασης οικογενειακών δεσμών, προγράμματα και δραστηριότητες για παιδιά και νέους, υπηρεσίες διαχείρισης κρίσεων, θεραπευτική φροντίδα σε παιδιά με αναπηρίες. Πολύ σημαντική είναι επίσης η βοήθεια που προσφέρουμε τα τελευταία χρόνια σε χιλιάδες μετανάστες, καθώς και πρόσφατα σε υπηκόους τρίτων χωρών που εγκατέλειψαν τις χώρες τους, λόγω ένοπλων συγκρούσεων και έφθασαν στην Κύπρο στο πλαίσιο του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ.

Μεγάλο ενδιαφέρον από εθελοντές

Δύναμη του Κ.Ε.Σ. διαχρονικά αποτελούν οι εθελοντές του. Πόσους αριθμεί σήμερα και τι είδους εκπαίδευση λαμβάνουν για να μπορούν ν’ ανταποκριθούν στις ανάγκες που προκύπτουν;

Αναμφίβολα οι εθελοντές/τριές μας είναι η ραχοκοκκαλιά του Κ.Ε.Σ., αφού χωρίς αυτούς δεν θα μπορούσαμε να λειτουργήσουμε. Εκτιμώ ότι πλέον έχουμε περί τους 2000 εθελοντές στους Κλάδους, στο Τμήμα Νέων και στις ομάδες των σχολείων. Είναι ιδιαίτερα συγκινητική η πρόθυμη και αθρόα προσέλευσή τους σε κάθε έκκλησή μας για βοήθεια, κυρίως σε περιόδους κρίσεων. Kαταρτίσαμε προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης, για να μπορούν να προσφέρουν συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπως Α΄ βοήθειες, αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κ.λπ. Ιδιαίτερα σημαντική είναι τα τελευταία εννέα χρόνια η πολύ καλή συνεργασία μας με τον Νορβηγικό Ερυθρό Σταυρό, που ενισχύει μέσα από τα προγράμματά του και τους δικούς μας εθελοντές, για να μπορούν να παρέχουν πιο αποτελεσματικές υπηρεσίες.

Μέσα από τη μακρά πορεία σας στον εθελοντισμό, τι θα λέγατε σε έναν νέο για να τον παροτρύνετε να γίνει εθελοντής;

Θα έλεγα ότι είναι μεγάλη η προσωπική ικανοποίηση που νιώθει ο καθένας όταν μπορεί να προσφέρει σε κάποιον βοήθεια, όταν τη χρειάζεται. Θα πρόσθετα, επίσης, ότι ο κάθε άνθρωπος, ακόμα και τα παιδιά, καταξιώνονται από τις επιλογές που κάνουν στη ζωή τους. Η πολυπλοκότητα της ζωής σήμερα, σε συνδυασμό με την τεράστια ανάπτυξη της τεχνολογίας, προσφέρουν πολλές επιλογές, κάποιες που μας τιμούν και κάποιες όχι. Η επιλογή τού να προσφέρεις εθελοντικά στον συνάνθρωπό σου είναι από τις πιο σωστές.

Το Τμήμα Νέων, με τις Ομάδες που έχει στα σχολεία, μαθαίνει τους νέους και τις νέες για τον εθελοντισμό. Τους ευαισθητοποιεί από νωρίς, τους δείχνει τον δρόμο της προσφοράς και της κοινωνικής αλληλεγγύης και τους βοηθά να κάνουν σωστές επιλογές, που θα επηρεάσουν θετικά ολόκληρη τη ζωή τους. Γι’ αυτό και θα ήθελα να εκφράσω όχι μόνο τις ευχαριστίες μας, αλλά και τα συγχαρητήριά μας, σε όλους τους εθελοντές μας, στους εξαιρετικούς αυτούς ανθρώπους, που πρόθυμα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους και μας στηρίζουν σε κάθε έκτακτη ανάγκη.

Το 2025 ο Κ.Ε.Σ. συμπληρώνει 75 χρόνια δράσης και προσφοράς στην κυπριακή κοινωνία. Ποια ορόσημα ξεχωρίζετε και ποιοι είναι οι στόχοι της Οργάνωσης για το μέλλον;

Κοιτάζοντας πίσω στην 75χρονη πορεία και προσφορά της οργάνωσής μας υπάρχουν πολλά ορόσημα που καθόρισαν τη λειτουργία του Κ.Ε.Σ. και προδιαγράφουν το μέλλον του. Η εισβολή του 1974, η οικονομική κρίση του 2012, η πανδημία, οι πυρκαγιές, οι πλημμύρες, οι μετανάστες και τόσα άλλα, που έδωσαν περιεχόμενο προσφοράς στον Κ.Ε.Σ. όλα αυτά τα χρόνια, επιμαρτυρούν την αναγκαιότητα όχι μόνο ύπαρξης αλλά και ενίσχυσης της παρουσίας και προσφοράς του τα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Είναι φανερό ότι οι κοινωνικοοικονομικές ανάγκες στον τόπο μας θα αλλάξουν προς το χειρότερο, οι προκλήσεις από τη σχεδόν πάντα ταραχώδη γειτονιά μας, οι ανθρωπογενείς και λόγω της παγκόσμιας κλιματικής αλλαγής αναμενόμενες καταστροφές θα δημιουργήσουν αυξημένες ανθρωπιστικές ανάγκες. Γι’ αυτό και στόχος μας για το μέλλον είναι η αύξηση των οικονομικών δυνατοτήτων μας, η ποσοτική και ποιοτική αύξηση των εθελοντών μας, η αναβάθμιση των προγραμμάτων και η διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας, καθώς και η ενίσχυση της συνεργασίας μας με την Κυβέρνηση και τους άλλους ανθρωπιστικούς εταίρους μας, στην Κύπρο και το εξωτερικό.

Αναβάθμιση Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών

Τι ενέργειες έχουν τροχοδρομηθεί για επίτευξη των στόχων που έχετε θέσει;

Ανταποκρινόμενοι στις απαιτήσεις όχι μόνο του σήμερα αλλά και του αύριο, αρχίσαμε ήδη την αναβάθμιση των υποδομών και του τεχνολογικού εξοπλισμού μας μαζί με την παράλληλη εκπαίδευση του προσωπικού. Βελτιώνουμε τη μεταξύ μας επικοινωνία, αναγνωρίζουμε τη σημασία και εξασφαλίζουμε όπου χρειάζεται τις απαραίτητες συμβουλευτικές υπηρεσίες και τεχνογνωσία, αξιοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά προετοιμαζόμαστε με αισιοδοξία για την αντιμετώπιση κάθε μελλοντικής πρόκλησης.

Έχοντας προ πολλού συνειδητοποιήσει, μιας και ασχολούμαστε με το θέμα των παιδιών με αναπηρίες από το 1957, ότι η Κύπρος δεν διαθέτει ένα Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών, με ιδιαίτερη χαρά θα ήθελα να αναφέρω ότι, σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και την ΟΠΑΠ Κύπρου, προχωρούμε στην αναβάθμιση του Θεραπευτικού Κέντρου Παιδιών «Στέλλα Σουλιώτη» του Κ.Ε.Σ., στα Πολεμίδια και τη μετατροπή του σε ένα σύγχρονο Κέντρο Αποκατάστασης Παιδιών, το οποίο θα παραχωρήσουμε στην Κυβέρνηση και τον λαό της Κύπρου.

KES_1.jpg