Αναλύσεις

ΕΕ: Αύξηση 2 δισ. για τη μετανάστευση

Την αύξηση της χρηματοδότησης στον τομέα της αντιμετώπισης της μετανάστευσης, ξεχωρίζουν κυβερνητικές πηγές από την αναθεώρηση του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου η οποία συμφωνήθηκε την Πέμπτη στις Βρυξέλλες στο πλαίσιο έκτακτης συνόδου κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Συμφώνα με τα συμπεράσματα για την αναθεώρηση Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατέληξε σε πολιτική συμφωνία για προσθήκη 64,6 δισεκατομμυρίων ευρώ στον πλαίσιο για την περίοδο 2021 - 2027, εκ των οποίων 33 δισ. ευρώ σε δάνεια και 10,6 δισ. ευρώ σε ανακατανομές κονδυλίων.

Ειδικότερα, στο ΠΔΠ προστίθενται 50 δισ. ευρώ για τη στήριξη της Ουκρανίας (17 δισ. ευρώ σε χρηματοδοτήσεις και 33 δισ. σε δάνεια), 2 δισ. για τη μετανάστευση και τη διαχείριση των συνόρων, 7,6 δισ. ευρώ για την πολιτική γειτονίας, 1,5 δισ. ευρώ για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας μέσω του νέου εργαλείου - πλατφόρμα για τις στρατηγικές τεχνολογίες (Strategic Technologies for Europe Platfom), 2 δισ. ευρώ για το μέσο ευελιξίας και 1,5 δισ. ευρώ για το αποθεματικό αλληλεγγύης και βοήθειας.

Το διαπραγματευτικό πλαίσιο (negotiation box) που συμφωνήθηκε θα αποτελέσει τη βάση για την τελική διαπραγμάτευση σε τεχνικό επίπεδο της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Στόχος των 27 είναι η πρώτη εκταμίευση της βοήθειας προς την Ουκρανία να μπορεί να γίνει τον Μάρτιο.

Κυβερνητικές πηγές σημείωσαν στο ΚΥΠΕ πως η Κύπρος συνέβαλε στη διαπραγμάτευση ειδικά όσον αφορά την αύξηση της χρηματοδότησης στο κεφάλαιο της μετανάστευσης ως θέματος που δεν αφορά μόνο κάποια κράτη μέλη αλλά απαιτεί συντονισμένη πολιτική προσέγγιση. Επίσης, σημειώνουν, στα συμπεράσματα γίνεται αναφορά και για χρηματοδοτική στήριξη των κρατών μελών που επηρεάζονται από την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, επιπρόσθετα προς τη στήριξη σε χώρες που επηρεάζονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία. 

Επίσης, ανέφεραν, διασφαλίστηκαν οι χρηματοδοτικές κατανομές μέσω των Ταμείων Συνοχής για συγχρηματοδοτούμενα έργα για ανάπτυξη, απασχόληση και κοινωνική συνοχή, και μέσω της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής για τη διατήρηση της γεωργικής παραγωγής και την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών. Παράλληλα δεν επηρεάζονται προγράμματα έρευνας και καινοτομίας από τα οποία επωφελείται η Κύπρος.

ΚΥΠΕ