Αναλύσεις

Η Eκκλησία των Γ.Ο.Χ. Κύπρου σε πορεία ανάκαμψης

Η Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Κύπρου ανασυγκροτήθηκε μετά την εισαγωγή του νέου ημερολογίου και συνέχισε να τηρεί το πάτριο εορτολόγιο (παλαιό)

Σε πορεία ανάκαμψης φαίνεται να οδεύει η Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Κύπρου (Παλαιοημερολογιτών), μετά το χάος που προκάλεσαν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, αφού σε διάστημα έξι μηνών κατόρθωσε να αποκαταστήσει μέσω παγκύπριου δημοψηφίσματος τον Μητροπολίτη Κιτίου και να πληρώσει τον κενό Μητροπολιτικό Θρόνο σε μιαν από τις αρχαιότερες και ιστορικότερες Μητροπόλεις που ανήκουν στην Ορθόδοξο Εκκλησία της Κύπρου, τη Μητρόπολη Κυρηνείας, με τη χειροτονία Μητροπολίτου Κυρηνείας. Η χειροτονία τελέστηκε σε πλήρη εκκλησιαστική ευταξία την Κυριακή, 28 Ιανουαρίου 2024, στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως στο Αβδελλερό, Λάρνακα, παρουσία χιλιάδων πιστών, οι οποίοι κατέκλυσαν τον ομώνυμο Δεσποτικό Ναό για να παρακολουθήσουν το ιστορικό γεγονός. Στην τελετή της χειροτονίας παρέστησαν εκπρόσωποι του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας, Βουλευτές απ’ όλα τα μεγάλα κόμματα, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες και άλλοι επίτιμοι προσκεκλημένοι.

Με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια και εμφανές ταπεινό φρόνημα η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. Κύπρου με τη βοήθεια του Ιερού Κλήρου της Εκκλησίας τέλεσε το μυστήριο της Θείας Λειτουργίας και παρέδωσε με τη συμμετοχή Αρχιερέων από την Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Ελλάδος το αρχιερατικό αξίωμα στον κ. Ματθαίο Σιήκκη σε ένα από τα ιστορικότερα μοναστήρια της Κύπρου, αφού η Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως στο Αβδελλερό είναι το πρώτο κοινοβιακό γυναικείο μοναστήρι που δημιουργήθηκε στην Κύπρο. Με πλήρη επίγνωση του βάρους των ευθυνών που αναλαμβάνει ο νεοχειροτονηθείς Μητροπολίτης Κυρηνείας, κ. Ματθαίος Σιήκκης, απηύθυνε λόγο παραινετικό προς όλους τους παρευρισκομένους εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, αν και το έργο το οποίον καλείται να αναλάβει είναι έργο ανθρωπίνως ακατόρθωτο, με τη δύναμη του Θεού θα καταστεί κατορθωτό. Εξέφρασε δε τις ευχαριστίες του στους Αρχιερείς, τους συμμοναστές του της Αδελφότητας της Ιεράς Μονής Αγίου Επιφανίου και στην οικογένειά του.

Λόγο απηύθυναν, επίσης, ο Αρχιεπίσκοπος των Γ.Ο.Χ. Κύπρου κ. Επιφάνιος, ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Παντελεήμων (από την Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Ελλάδος), και ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Σεβαστιανός. Τόσο ο Αρχιεπίσκοπος των Γ.Ο.Χ. κ. Επιφάνιος όσο και ο Μητροπολίτης Κιτίου κ. Σεβαστιανός τόνισαν τη σημασία της υπακοής στην Εκκλησία και της ουσιαστικής πνευματικής σχέσης που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των πιστών και των αγίων Πατέρων, αλλά και μεταξύ των πιστών και των Πνευματικών τους Πατέρων.

Η τελετή της χειροτονίας διήρκεσε περίπου τρεις ώρες. Στο τέλος της τελετής όλοι οι παρευρισκόμενοι χαιρέτισαν τον νεοχειροτονηθέντα Μητροπολίτη Κυρηνείας και του ευχήθηκαν δύναμη και υπομονή στο δύσκολο έργο του. Ο κ. Ματθαίος Σιήκκης έδωσε σε όλους αναμνηστικό δώρο ένα μικρό προσευχητάριο με ιερές ακολουθίες στην Υπεραγία Θεοτόκο. Η Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως πρόσφερε φαγητό σε όλους τους παρευρισκομένους.

11.2 XEIROTONIA.jpg

Δημοψήφισμα, Σεπτέμβριος 2023

Το αδιέξοδο που δημιούργησαν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου της 12ης Οκτωβρίου 2022 για την Μητρόπολη Κιτίου της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου επέλυσε ο ίδιος ο λαός της Εκκλησίας, όταν με την ψήφο του κατέστησε σαφές ότι Μητροπολίτης Κιτίου για την Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Κύπρου αναγνωρίζεται μόνον ο κ. Σεβαστιανός Σταύρου.

Το δημοψήφισμα διενεργήθηκε την 30ή Σεπτεμβρίου 2023 με διαφανείς, δημοκρατικές διαδικασίες, και ανοικτό παγκύπριο κάλεσμα προς όλους τους πιστούς της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου, άνδρες και γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων και όσων είχαν από το 2007 αμφισβητήσει τη διαδικασία εκλογής του. Με ποσοστό προσέλευσης 66% το Σώμα της Εκκλησίας, Κλήρος και λαός, επισφράγισε την εκλογή ως Μητροπολίτη Κιτίου του Σεβαστιανού Σταύρου με ποσοστό 92,7%, απαντώντας στο ερώτημα «Εάν επιθυμείτε να παραμείνει Μητροπολίτης Κιτίου ο κ.κ. Σεβαστιανός τοποθετήστε ένα P ή Χ ή + στο κουτί που βρίσκεται κάτω από τη φωτογραφία του. Εάν επιθυμείτε νέο Μητροπολίτη Κιτίου ψηφίζετε έναν από τους τρεις ιερομονάχους με τον ίδιο τρόπο».

11.2 ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ ΣΕΠΤΕΜΡΙΟΣ.jpg

Ως ανθυποψήφιοι του κ. Σεβαστιανού Σταύρου έλαβαν μέρος όλοι οι ιερομόναχοι της Εκκλησίας Γ.Ο.Χ. Κύπρου άνω των 30 ετών. Δικαίωμα ψήφου είχαν όλοι οι άντρες και γυναίκες που ανήκουν στην Εκκλησία Γ.Ο.Χ. Κύπρου, άνω των 18 ετών. Εκλογικά κέντρα στήθηκαν στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στη Λάρνακα για την επαρχία Λάρνακας, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στη Χοιροκοιτία, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου στη Λευκωσία, στην Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου στη Λεμεσό, και στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Αυγόρου. Τον εξοπλισμό για το δημοψήφισμα, κάλπες και εκλογικούς θαλάμους, χορήγησε το Υπουργείο Εσωτερικών. Η ψηφοφορία διενεργήθηκε από τις 08.00 το πρωί μέχρι τις 6.00 το απόγευμα υπό την επίβλεψη της Αστυνομίας, ενώ η καταμέτρηση των ψήφων έγινε στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων στην Λάρνακα με πλήρη διαφάνεια.

Η απόφαση για την διενέργεια του δημοψηφίσματος πάρθηκε για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα που προέκυψαν μετά τις αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, οι οποίες απ’ ό,τι φάνηκε δημιούργησαν μόνο χάος και ακαταστασία αντί να δώσουν την τελική λύση. Η διαδικασία του δημοψηφίσματος δεν άφησε να δημιουργηθούν άλλα κενά, αφού με το ανοικτό κάλεσμα που έγινε προσήλθαν στις κάλπες και άτομα που εξ αρχής αμφισβητούσαν τη διαδικασία εκλογής του Μητροπολίτη Κιτίου κ. Σεβαστιανού.

Το αποτέλεσμα επικυρώθηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου των Γ.Ο.Χ. Κύπρου, η οποία φέρει και την υπογραφή όλων των κληρικών, με την οποία επισφραγίζεται η χειροτονία και εκλογή του Μητροπολίτου Κιτίου κ. Σεβαστιανού στον θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Κιτίου, καθώς και η νομιμότητα και δικαιοδοσία του ενώπιον της Πολιτείας ως Μητροπολίτη Κιτίου.

Ιστορική αναδρομή

Ο θάνατος του μοναδικού Επισκόπου της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. Κύπρου κ.κ. Επιφανίου το 2005 προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων από μικρή ομάδα ιερέων ως προς το ποιος είχε το δικαίωμα διαδοχής του και εν τέλει ποιος θα είχε δικαίωμα στη διαχείριση της περιουσίας της Εκκλησίας. Ως ο μόνος ιερομόναχος που ανήκε στην Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Κύπρου, ο κ. Σεβαστιανός Σταύρου ήταν ο μόνος που μπορούσε να εκλεγεί ως ο επόμενος Επίσκοπος της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. Κύπρου, με βάση τα ευρήματα του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Η διαδικασία εκλογής του, όμως, αμφισβητήθηκε από ορισμένους ιερείς και λαϊκούς.

Από το 2006 μέχρι το 2020 η Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Κύπρου αντιμετώπιζε τεράστια προβλήματα, που είχαν δημιουργηθεί στην καθημερινή της λειτουργία λόγω των δικαστικών διαδικασιών στις οποίες αναγκάστηκε να υπεισέλθει. Στον πολυετή δικαστικό αγώνα εκδόθηκαν δύο αποφάσεις από τα πρωτόδικα δικαστήρια, το 2015 και 2020, οι οποίες σε πρώτο στάδιο απέρριψαν τους ισχυρισμούς των αντιφρονούντων ιερέων και λαϊκών.

Το 2022, το Ανώτατο Δικαστήριο ανέτρεψε τις αποφάσεις των Πρωτόδικων Δικαστηρίων και αποφάσισε ότι η διαδικασία εκλογής του Μητροπολίτη Κιτίου κ.κ. Σεβαστιανού ήταν αντικαταστατική. Για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησαν οι αποφάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου, η Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Κύπρου έθεσε το ζήτημα σε ολόκληρο το Σώμα της Εκκλησίας και, μέσω του δημοψηφίσματος, έλαβε από όλους τους πιστούς και κληρικούς τη λύση. Σήμερα η Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Κύπρου φαίνεται ότι αντιμετωπίζει τα σοβαρά ζητήματα που προέκυψαν και συνεχίζει την πορεία της απρόσκοπτα.

Η Εκκλησία των Γ.Ο.Χ. Κύπρου ανασυγκροτήθηκε μετά την εισαγωγή του νέου ημερολογίου και συνέχισε να τηρεί το πάτριο εορτολόγιο (παλαιό). Από το 1956 μέχρι το 2005 είχε μόνον ένα επίσκοπο, ενώ το 2016 συγκροτήθηκε Ιερά Σύνοδος, η οποία σήμερα αποτελείται από τέσσερεις επισκόπους.

*Πληρωμένη ανακοίνωση