Αναλύσεις

Αιχμάλωτη των ΗΠΑ η Ε.Ε. και ο βρόμικος πόλεμος κατά της Ρωσίας

Αντί η Ρωσία να βυθιστεί στην οικονομική ανέχεια και τη φτώχια, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση

Όταν ξεκίνησαν τα πακέτα κυρώσεων της συλλογικής Δύσης κατά της Μόσχας εξαιτίας της πολιτικής ΗΠΑ και ΝΑΤΟ να περικυκλώσουν τη Ρωσία, υπήρξε μια υστερική ευφορία και ένας υπέρτατος ενθουσιασμός πως η Ρωσία θα καταρρεύσει. Οι χώρες της Ε.Ε. ταυτίστηκαν απόλυτα με τις ΗΠΑ ακολουθώντας κατά γράμμα τις εντολές τους και, αντί η Ρωσία να βυθιστεί στην οικονομική ανέχεια και τη φτώχια, η Ευρώπη αντιμετωπίζει μια πρωτόγνωρη οικονομική κρίση. Οι εξεγέρσεις των αγροτών σε χώρες της Ευρώπης, περιλαμβανομένων της Κύπρου και της Ελλάδας, είναι το αντίτιμο της βρόμικης πολιτικής που ακολουθεί η Ε.Ε. για να συντηρηθεί ο πόλεμος στην Ουκρανία κατά της Ρωσίας.

Πακτωλός δισεκατομμυρίων εισρέει από τα ταμεία της Ε.Ε. στην Ουκρανία, η οποία δεν είναι καν μέλος της Ε.Ε., ενώ μειώνονται δραστικά τα κονδύλια για την υγεία και του πρωτογενούς τομέα. Το άκρως υποκριτικό στην περίπτωση των αγροτών είναι η δήλωση της Διευθύντριας του ΔΝΤ (πλήρως ελεγχομένου από τις ΗΠΑ), η οποία διεμήνυσε πως «οι κυβερνήσεις θα μετανιώσουν για ό,τι υπόσχονται» και αντίθετα θα πρέπει να προχωρήσουν στην… «απαραίτητη» δημοσιονομική σταθεροποίηση. Η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα -η οποία κατάγεται από τη Βουλγαρία, την πιο φτωχή χώρα της Ε.Ε.- είπε πως «κατανοεί» τις δυσκολίες των αγροτών που διαδηλώνουν για μέρες σε χώρες της Ευρώπης, αλλά προέχει η δημοσιονομική σταθερότητα.

Ωστόσο, για τα 50 δισεκατομμύρια που ενέκριναν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την Ουκρανία, το ΔΝΤ δεν είπε λέξη.

Όπως είναι γνωστό, την 1η Φεβρουαρίου, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής, συμφωνήθηκε η δημιουργία ενός νέου μηχανισμού στήριξης για την Ουκρανία, με προϋπολογισμό 50 δις ευρώ, για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Η συμφωνία επικυρώθηκε και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Στη σύνοδο οι αρχηγοί των κρατών μελών είχαν συμφωνήσει τη δημιουργία του νέου μηχανισμού χρηματοδότησης στο πλαίσιο της αναθεώρησης του τρέχοντος Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (2021 - 2027), που περιλαμβάνει εκτός από τον μηχανισμό για την Ουκρανία και την πλατφόρμα στρατηγικών τεχνολογιών για την Ευρώπη (STEP).

Τώρα βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαβουλεύσεις για την τελική διαμόρφωση της αναθεώρησης του ΠΔΠ, βάσει του διαπραγματευτικού πλαισίου στο οποίο κατέληξε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Η διευκόλυνση για την Ουκρανία θα μας επιτρέψει να διοχετεύσουμε συνεπή και προβλέψιμη στήριξη στην Ουκρανία για να βοηθήσουμε τον λαό της να ανοικοδομήσει τη χώρα εν μέσω των πρωτοφανών προκλήσεων που έφερε ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας», εξήγησε ο Βέλγος Υπουργός Οικονομικών, Βίνσεντ βαν Πέτεγκεμ, εκ μέρους της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Προτού στεγνώσει το μελάνι των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, οι αγρότες κλιμάκωναν τις διαμαρτυρίες τους στην καρδιά των Βρυξελλών προκαλώντας πανικό στους αξιωματούχους της ΕΕ, οι οποίοι αποδεικνύεται πως λειτουργούν ως εντεταλμένοι να ικανοποιούν τις αξιώσεις της Ουάσιγκτον. Την περασμένη Τρίτη, οι αγανακτισμένοι αγρότες περικύκλωσαν με τα τρακτέρ τους το κτήριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, εξαναγκάζοντας την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, να δηλώσει στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ότι θα πρέπει να αποφευχθεί το παιχνίδι ευθυνών και να βρεθούν λύσεις από κοινού για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.

Στο πλαίσιο της συζήτησης στην ολομέλεια του ΕΚ για τα αποτελέσματα των τελευταίων συνόδων κορυφής, η Φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στις κινητοποιήσεις των αγροτών στην Ευρώπη, είπε ότι είναι οι πρώτοι που αισθάνονται τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ενώ αισθάνονται τον αντίκτυπο του ρωσικού πολέμου, με τον πληθωρισμό, το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και λιπασμάτων.

Αντικοινωνικός ο γερμανικός προϋπολογισμός

Βέβαια, τα πιο πάνω είναι μόνο λόγια, για να κατευνάσουν τους οργισμένους αγρότες. Ήδη το γερμανικό Κοινοβούλιo, η Μπούντεστανγκ, ενέκρινε τελικά στις 2 Φεβρουαρίου με την πλειοψηφία των τριών κομμάτων συγκυβέρνησης τον γερμανικό προοϋπολογισμό για το 2024 μετά από πολύμηνες προστριβές και έντονες διαφωνίες με την αξιωματική αντιπολίτευση.

Για τη χρονιά που διανύουμε προβλέπονται έτσι στη Γερμανία κρατικές δαπάνες ύψους 477 δισεκατομμυρίων ευρώ. Ο νέος δημόσιος δανεισμός αγγίζει τα 39 δισεκατομμύρια ευρώ, το ανώτατο δηλαδή όριο που προβλέπεται συνταγματικά βάσει του κανόνα του χρεόφρενου.

Πάγωμα στην επιδότηση για το αγροτικό ντίζελ

Μεταξύ άλλων υπερψηφίστηκε και η κρίσιμη διάταξη περί σταδιακής κατάργησης της επιδότησης για το αγροτικό ντίζελ μέχρι το 2026, κάτι που αποτέλεσε τη βασική αιτία προστριβής της γερμανικής κυβέρνησης με τους αγρότες το τελευταίο διάστημα, πυροδοτώντας μαζικές κινητοποιήσεις, οι οποίες συνεχίζονται και σήμερα σε γερμανικά κρατίδια.

Υπερψηφίστηκαν επίσης από το γερμανικό Κοινοβούλιο και οι αμφιλεγόμενες διατάξεις για την επιβολή υψηλότερων φόρων στις επιβατικές πτήσεις, καθώς και νέες ρυθμίσεις για περιστολή κοινωνικών επιδομάτων.

Σε οικονομική ασφυξία και οι ΗΠΑ

Την ίδια ώρα η αμερικανική Γερουσία, της οποίας η πλειοψηφία ελέγχεται από τους Δημοκρατικούς, ενέκρινε χορήγηση βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων τη στιγμή που οι ΗΠΑ πρέπει να δανειστούν από τις αγορές 10 τρισεκατομμύρια δολάρια για να καλύψουν ληξιπρόθεσμες οφειλές τους!

Αντιστοιχεί σε ποσό μεγαλύτερο από το ένα τρίτο του ανεξόφλητου χρέους των ΗΠΑ και επίσης είναι ισοδύναμο με το ένα τρίτο της ετήσιας οικονομικής παραγωγής!

Το ποσό των 8,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων δημόσιου χρέους θα λήξει το επόμενο έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), ενώ το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού το 2024 θα διαμορφωθεί στο 1,4 τρισεκατομμύριο δολάρια σύμφωνα με το CBO και η FED μειώνει τον ισολογισμό της για τις παρεμβάσεις στη χρηματοπιστωτική αγορά κατά 60 δισεκατομμύρια δολάρια τον μήνα.

Κραχ στην παγκόσμια οικονομία

Τα πιο πάνω συμπληρώνουν ένα τρομακτικό παζλ για την παγκόσμια οικονομία. Ο πολυεκατομμυριούχος επενδυτής Ρόμπερτ Κιγιοσάκι προειδοποίησε για άλλη μια φορά πως «έρχεται το μεγαλύτερο κραχ στην παγκόσμια ιστορία», λόγω της κακής οικονομικής κατάστασης των ΗΠΑ.

«Τα κορόιδα στην πραγματικότητα πιστεύουν ότι η οικονομία είναι ισχυρή. Μην ξεγελιέστε. Οι Magnificent 7 (Nvidia NVDA, Tesla TSLA, Meta Platforms META, Apple AAPL, Amazon.com AMZN, Microsoft MSFT, and Alphabet GOOGL/GOOG), που χρηματοδοτούνται από αμερικανικά κρατικά δολάρια, διατηρούν το χρηματιστήριο ανοδικά».

Η προειδοποιητική στάση του οικονομολόγου εκτείνεται πέρα από το χρηματιστήριο, καθώς προβλέπει κραχ τόσο στις αγορές μετοχών όσο και στις αγορές ομολόγων.

Χρήμα και όπλα για να ηττηθεί η Ρωσία

Οι χώρες της ΕΕ, πέρα από τα δισεκατομμύρια που προσφέρουν στην Ουκρανία υποστηρίζοντας το διεφθαρμένο καθεστώς ενός πρώην ηθοποιού που περιφέρεται ως γελωτοποιός στις πρωτεύουσες της Ευρώπης, προσφέρουν και τεράστιες ποσότητες οπλισμού πιστεύοντας πως η Ρωσία θα ηττηθεί για να ριχτούν σε ένα πλιάτσικο προς όφελος των οικονομιών τους.

Βέβαια, πρόσφατη δήλωση του Ρώσου Προέδρου τούς προσγείωσε ανώμαλα αναφερόμενος στην οικονομική ευρωστία της Ρωσίας.

Πέραν της οικονομικής βοήθειας, Γερμανία, Σουηδία, Ελλάδα και πρώην χώρες του ανατολικού μπλοκ διέθεσαν τεράστιες ποσότητες όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, με τα αποτελέσματα στα πεδία των μαχών να είναι αποκαρδιωτικά.

Το τραγικότερο όλων όμως είναι πως η Κύπρος για πρώτη φορά στην ιστορία της συμπεριφέρθηκε με υπέρμετρη αχαριστία έναντι της Ρωσίας, η οποία ήταν η μόνη χώρα από το 1974 που ενίσχυε την Κυπριακή Εθνική Φρουρά με όπλα, την ώρα που οι ΗΠΑ και οι χώρες της Δύσης τηρούσαν εμπάργκο όπλων.

Παρά τις απανωτές διαψεύσεις πως η Κύπρος δεν θα στείλει ρωσικά όπλα στην Ουκρανία, η παρούσα κυβέρνηση φαίνεται να υπέκυψε στις πιέσεις των Αμερικανών και σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες τα λεγόμενα άχρηστα πυροβόλα της Εθνικής Φρουρά βρίσκονται σε πλήρη χρήση στην Ουκρανία.

Έτσι η Κύπρος από φίλος της Ρωσίας μπαίνει στη λίστα των εχθρών της, εφόσον με τα όπλα της πολεμά διαμέσου της Ουκρανίας τους υπηκόους της.

Για το τι θα ακολουθήσει δεν χρειάζονται προφητικές ικανότητες. Είναι ενδεικτικές εξάλλου οι προκλητικές δηλώσεις του Βρετανού Υπάτου Αρμοστή υπέρ των τουρκικών θέσεων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό. Την ώρα που η κυπριακή Κυβέρνηση παρέχει πλήρη στήριξη στις Βρετανικές Βάσεις για να υποστηρίζουν το Ισραήλ στον πόλεμο γενοκτονίας κατά των Παλαιστινίων, η Βρετανία μάς δείχνει το μεσαίο δάκτυλο για να μην τρέφουμε ψευδαισθήσεις με ποιους το μέρος τάσσεται.

Η Κύπρος κινδυνεύει να βρεθεί απομονωμένη από πρώην φίλους και συμμάχους, έρμαιο των ορέξεων αυτών που δημιούργησαν το Κυπριακό και είναι τροχοπέδη σε μια δίκαιη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.