Αναλύσεις

S.O.S. από τους πολύτεκνους, λιγοστεύουν χρόνο με τον χρόνο

Την επιστροφή του 9% του επιδόματος τέκνου, που αφαιρέθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2013 λόγω της οικονομικής κρίσης, ζητά η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων

Κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, ζητά η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, ώστε να θέσει τα αιτήματα των μελών της.

Η ανοδική πορεία των τιμών σε όλους τους τομείς της αγοράς δυσχεραίνει τη θέση των πολύτεκνων οικογενειών, με αποτέλεσμα να στερούνται τα βασικά αγαθά. Με το πέρασμα του χρόνου οι πολύτεκνες οικογένειες ολοένα και λιγοστεύουν ως συνέπεια της κατάστασης αυτής.

Την ίδια ώρα η Κυβέρνηση στέκεται αρωγός στους πολύτεκνους, προαναγγέλλοντας μέτρα στήριξης και προσφέροντας αυξήσεις στα επιδόματα και τις χορηγίες.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 19 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, είχε ανακοινώσει, μεταξύ άλλων, την ένταξη φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών στο επίδομα τέκνου και την αύξηση του επιδόματος τέκνου κατά 5%.

Όπως έγινε γνωστό, στη νέα αυτή κατηγορία δικαιούχων θα καταβάλλεται το 50% του επιδόματος τέκνου και αφορά φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών μέχρι την απόκτηση πρώτου πτυχίου, μέχρι 23 ετών για κορίτσια και 24 ετών για αγόρια, εφόσον είναι φοιτητές. Ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων είναι 3.860 οικογένειες πολυτέκνων που λαμβάνουν επίδομα τέκνου, με το δημοσιονομικό κόστος να εκτιμάται σε ποσό ύψους περίπου 3.3 εκατομμυρίων ευρώ.

Επιπλέον για την αύξηση του 5% στο επίδομα τέκνου το δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε πόσο ύψους €3.7 εκ. και αφορά σχεδόν 60 χιλιάδες πολίτες, ανάμεσά τους και πολύτεκνες οικογένειες.

Ζητούν την επιστροφή του 9% οι πολύτεκνοι

Την επιστροφή του 9% του επιδόματος τέκνου που αφαιρέθηκε από την 1η Ιανουαρίου του 2013, λόγω της οικονομικής κρίσης, ζητά η Παγκύπρια Οργάνωση Πολυτέκνων, καθώς η αύξηση της τάξης του 5% δόθηκε την ώρα που η περικοπή είχε αγγίξει το 9%. Ουσιαστικά, όπως αναφέρει η Οργάνωση Πολυτέκνων, δεν αυξήθηκε το επίδομα τέκνου, αλλά τους επιστράφηκε μέρος του κουρεμένου επιδόματος.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρόεδρος της Οργάνωσης Πολυτέκνων, Ντίνος Ολύμπιος, ανέφερε ότι στην αύξηση επιδόματος που εξήγγειλε η Κυβέρνηση δεν περιλαμβάνεται το 9% που περικόπηκε το 2013 από το επίδομα και το οποίο δεν επιστράφηκε το 2023, όταν επιστράφηκαν οι περικοπές σε επιδόματα, μισθούς κ.λπ.

Την ίδια ώρα η Οργάνωση Πολυτέκνων επιδιώκει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καθώς ακόμη δεν κατέστη δυνατή μια κατ’ ιδίαν συνάντηση, ώστε να θέσουν τα αιτήματα των πολυτέκνων στο τραπέζι. «Δεν ζητούμε παράλογα πράγματα, ζητούμε εκείνα που μας έχουν περικοπεί να επιστραφούν», σημείωσε ο κ. Ολύμπιος.

Έτοιμο το νομοσχέδιο για το φοιτητικό επίδομα

Βάλσαμο για τους πολύτεκνους θεωρείται η επαναφορά του επιδόματος τέκνου για φοιτητές πολύτεκνων οικογενειών, καθώς πρόκειται για ένα επίδομα που είχε περικοπεί το 2011.

Όπως ανέφερε ο κ. Ολύμπιος, το νομοσχέδιο για την ένταξη φοιτητών πολύτεκνων οικογενειών στο επίδομα τέκνου ετοιμάστηκε από το Υφυπουργείο Πρόνοιας και δόθηκε στην Οργάνωση για να το μελετήσει αλλά και για να καταθέσουν τις απόψεις τους. «Το μελετήσαμε και δεν είδαμε κάτι το μεμπτό. Το μόνο που ζητήσαμε είναι να έχει αναδρομική ισχύ από 1/1/2024», επισήμανε.

Την ίδια ώρα, ακόμη ένα πρόβλημα, που μαστίζει τις πολύτεκνες οικογένειες και χρήζει επίλυσης, είναι η μη αφαίρεση της πολυτεκνικής ιδιότητας από την οικογένεια σε περίπτωση που υπάρχουν φοιτητές αλλά και εξαρτώμενα σε αυτή, όπως επίσης και να λαμβάνεται υπόψη το κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειας.

«Όταν έγινε η φορολογική μεταρρύθμιση μάς έδωσαν ένα έξτρα ποσό 500 λιρών, το οποίο αντιστοιχούσε σε €855. Την ίδια ώρα, όμως, εάν μια πολύτεκνη οικογένεια μένει με δύο εξαρτώμενα παιδιά χάνει την πολυτεκνική της ιδιότητα, με αποτέλεσμα να στερείται το έξτρα ποσό των €855. Δεν είναι το ίδιο να σπουδάζεις τέσσερα ή πέντε παιδιά με το να σπουδάζεις ένα ή δύο, έχουν περισσότερες ανάγκες οι πολύτεκνοι», ανέφερε ο κ. Ολύμπιος.

«Εξαφανίζονται» οι πολύτεκνοι

Οι ραγδαίες αυξήσεις των τελευταίων χρόνων σε ενέργεια, καύσιμα και τρόφιμα άλλαξαν τους ρυθμούς της ζωής, όπως και τον οικογενειακό προγραμματισμό, με τα περισσότερα ζευγάρια πλέον να επιλέγουν συνειδητά να κάνουν ένα παιδί ή, στις καλύτερες των περιπτώσεων, δύο παιδιά.

Πλέον αυτή η μικρή ομάδα των πολύτεκνων οικογενειών χρόνο με τον χρόνο μειώνεται, με την Οργάνωση να εκπέμπει «S.O.S.».

«Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του 2021, οι πολύτεκνες οικογένειες στην Κύπρο ήταν 4.200 ενώ το 2022 ο αριθμός αυτός μειώθηκε σε 3700. Τώρα ζητήσαμε τα στοιχεία για το 2023, αλλά γνωρίζουμε ότι ο αριθμός θα είναι μικρότερος», είπε ο κ. Ολύμπιος.

Επιπλέον, όπως διαφαίνεται από τα στοιχεία που κατέχει η Οργάνωση Πολυτέκνων, το 1992 στην Κύπρο γεννήθηκαν συνολικά 11.372 παιδιά, ενώ το 2019 οι γεννήσεις μειώθηκαν σε 9.329.

Παράλληλα ο κ. Ολύμπιος επισήμανε ότι οι πολύτεκνες οικογένειες δεν είναι αγνώμονες και ευχαριστούν για όλα όσα τους δόθηκαν.

Όπως αναφέρει, «ως ανάσα στις πολύτεκνες οικογένειες χαρακτηρίστηκε η αύξηση κατά €50 πάνω στο επίδομα Μάνας και η παραχώρηση εφάπαξ θερινού επιδόματος €70 ανά παιδί για κάθε οικογένεια με τρία εξαρτώμενα παιδιά και €100 ανά παιδί για οικογένειες με τέσσερα ή περισσότερα εξαρτώμενα παιδιά που ανακοινώθηκαν τον Μάιο του 2023 στη γιορτή της πολύτεκνης Μάνας».

Την ίδια ώρα αυξήθηκε η χορηγία του ποσού για τη βράβευση των πολύτεκνων Μάνων από €90.000 σε €100.000, όπως και η επέκταση των δικαιούχων του Σχεδίου Επιδότησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών που ανακοινώθηκαν τον Ιούνιο του 2023.

Επιπλέον, στις 26 Οκτωβρίου του 2023 το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τη χορηγία €100 για αγορά ταμπλετών για μαθητές/τριες που φοιτούν στη Γ΄ τάξη Δημόσιων Δημοτικών Σχολείων και τη χορηγία €300 για αγορά Φορητών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών για μαθητές/τριες που φοιτούν στη Β΄ τάξη Δημόσιων Γυμνασίων.

Επιπροσθέτως την περασμένη εβδομάδα ο Υπουργός Μεταφορών παρουσίασε την έναρξη του τρίτου σχεδίου επιχορήγησης ηλεκτρικών οχημάτων, το οποίο στοχεύει στη μείωση των εκπομπών αερίων και της ρύπανσης. Για τις πολύτεκνες οικογένειες θα δοθούν 30 χορηγίες ύψους €15.000 για απόσυρση και αντικατάσταση καινούργιου οχήματος χαμηλών εκπομπών CO2 (μέχρι 50 γρ/χλμ), όπως επίσης 60 χορηγίες ύψους €20.000 για αγορά καινούργιου οχήματος μηδενικών εκπομπών CO2.