Αναλύσεις

«Τσουνάμι» διαζυγίων στην Κύπρο- Προβλήματα με διατροφή και επιδόματα (ΒΙΝΤΕΟ)

Στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο φιλοξενήθηκε πρόεδρος επιτροπή οικογενειακού δικαίου του ΠΔΣ, Αναστασία Τζίρτη μετά τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα διαζύγια στην Κύπρο.

Συγκεκριμένα όπως ακούστηκε στην Επιτροπή, οκτακόσια διαζύγια καταχωρίζονται ετησίως σε κάθε επαρχία της Κύπρου, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα έχουν καταχωριστεί σχεδόν 400 αιτήσεις διαζυγίου.

Η κ. Τζίρτη αναφέρθηκε στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι διαζευγμένοι είναι τα θέματα μη καταβληθέντων διατροφών, με τα επιδόματα μονογονιού και τέκνου από το κράτος, τα θέματα έγκρισης της δωρεάν νομικής αγωγής σε υποθέσεις οικογενειακού δικαίου.

Είχαν συζητηθεί και το θέμα στέγασης του γονέα που αναγκάζεται ή επιλέγει να φύγει από τη συζυγική κατοικία αλλά και η φύλαξη των ανήλικων παιδιών μετά το σχολείο όταν ο γονέας εργάζεται.

Για το θέμα της διατροφής, σημείωσε ότι όταν δε πληρώνεται στον δικαιούχο διατροφή από τον υπόχρεο γονέα, τότε προχωρά ο δικαιούχος με την έκδοση φυλακτηρίου.

Η διαδικασία από την κατάθεση μιας ένορκης δήλωσης στο οικογενειακό δικαστήριο για απαίτηση του ποσού μέχρι να εισπραχθεί είναι τόσο χρονοβόρα που καταλήγει ο δικαιούχος να εισπράττει την το ποσό στην καλύτερη περίπτωση μετά από δύο ή τρεις μήνες.

«Εισήγηση μας ήταν να τροποποιηθεί η νομοθεσία ώστε το δικαστήρια να μπορεί να επιβάλει αναλογικά πρόστιμο ανάλογα με το ποσό που οφείλεται, δίνοντας την δυνατότητα στον υπόχρεο αν αποδείξει στο Δικαστήριο ότι πραγματικά έχει αδυναμία καταβολής της διατροφής για εκείνη τη συγκεκριμένη περίοδο να αποφασίσει αναλόγως αν θα δώσει κάποια αναστολή», πρόσθεσε.

Ένα άλλο σοβαρό θέμα είναι αυτό των επιδομάτων. Διευκρινιστικά η κ. Τζίρτη ανέφερε ότι όταν χωρίζει ένα ζευγάρι ή τελεί σε διάσταση, ο γονέας με τον οποίο μένουν τα παιδιά δεν μπορεί να αποταθεί άμεσα για λήψη επιδόματος μονογονιού και τέκνου στη περίπτωση που λόγω οικογενειακού εισοδήματος πριν το χωρισμό δεν λάμβανε.

«Για να μπορεί να αιτηθεί επίδομα μονογονιού κάποιος, απαιτείται από το αρμόδιο Υφυπουργείο να επισυνάψουν στην αίτηση του και διαζύγιο, διάταγμα διατροφής και διάταγμα γονικής μέριμνας. Αυτές οι διαδικασίες παίρνουν χρόνο στο Δικαστήριο και δεν είναι όλοι οι άνθρωποι που χωρίζουν που συμφωνούν και αποτίνονται στο Δικαστήριο και εκδίδονται τα εκ συμφώνου διατάγματα. Επίσης δεν έχουν όλοι την οικονομική ευρωστία να πληρώσουν δικηγόρο και να αποταθούν άμεσα στο Οικογενειακό Δικαστήριο», τόνισε.

Δείτε το βίντεο: