Ελλάδα

Αντιμετώπιση ακρίβειας και στήριξη αγροτών συζήτησε το Υπουργικό στην Ελλάδα

«Τα αποτελέσματα αυτών των νέων παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά, καθώς πρόκειται για μία βαθιά, διαρθρωτική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς»

Οι παρεμβάσεις της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, καθώς και για τη στήριξη των αγροτών, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου στην Ελλάδα, υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Μιλώντας για τον πληθωρισμό που δείχνει να αντιστέκεται, ειδικά σε κάποια συγκεκριμένα είδη, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο όριο που έχει τεθεί από την Κυβέρνηση στο κέρδος των εταιρειών στο βρεφικό γάλα, καθώς και στον περιορισμό κατά 30% των παροχών των προμηθευτών προς τα σούπερ μάρκετ.

«Τα αποτελέσματα αυτών των νέων παρεμβάσεων θα φανούν σταδιακά, καθώς πρόκειται για μία βαθιά, διαρθρωτική παρέμβαση στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς. Τα πρώτα μηνύματα, όμως, είναι ενθαρρυντικά και προσδοκούμε οι αρχικές τιμές -το τονίζω- σε παραπάνω από 1.500 προϊόντα από τις αρχές Μαρτίου να είναι μειωμένες», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παράλληλα, εξήγγειλε ότι στο επόμενο Υπουργικό Συμβούλιο, του μήνα Μαρτίου, θα αποφασιστεί και η οριστική αύξηση για τον κατώτατο μισθό, που θα τεθεί σε ισχύ από 1η Απριλίου.

Ακόμη, ο Έλληνας Πρωθυπουργός μίλησε για τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα δρομολογηθούν για την προστασία των αγροτών. Πιο συγκεκριμένα, σε αυτές περιλαμβάνονται η ανάδειξη προϊόντων με ονομασίες προέλευσης και γεωγραφικές ενδείξεις, καθώς και η περαιτέρω αυστηροποίηση του πλαισίου αντιμετώπισης του προβλήματος των ελληνοποιήσεων προϊόντων.

Όπως είπε, τα συγκεκριμένα μέτρα αποτελούν συνέχεια όσων έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση για τη στήριξη των αγροτών, μεταξύ των οποίων η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το 2024 και η δέσμευση «για έναν πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του φόρου από το 2025». «Και βέβαια, τις σημαντικές -να το τονίσω αυτό- εκπτώσεις στο ρεύμα, με μόνιμες σταθερές τιμές για μεγάλο χρονικό διάστημα, το οποίο απαιτεί και μια προνομιακή χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Επίσης, υπογράμμισε ότι «στις Βρυξέλλες έχουν ήδη κατατεθεί 19 ελληνικές προτάσεις βελτίωσης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής», οι οποίες υιοθετήθηκαν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στις μεταρρυθμίσεις οι οποίες σχεδιάζονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και τον Υπουργό Νίκο Δένδια για αλλαγές στον τρόπο εκπλήρωσης της στρατιωτικής θητείας, με βάση και το φινλανδικό μοντέλο.

«Δεν συνδέουμε συχνά τις Ένοπλες Δυνάμεις με την καινοτομία, αλλά έχει έρθει η ώρα να το κάνουμε. Νομίζω ότι πια συντονίζουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις με τις απαιτήσεις των καιρών: την εφαρμογή της τεχνολογίας, τα θέματα της κυβερνοασφάλειας. Προτάσεις που ενδεχομένως θα πρέπει να είχαν υλοποιηθεί εδώ και καιρό, όπως η σύσταση ενός Κοινού Σώματος Πληροφορικής, μαζί με το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας, διασύνδεση με άλλους φορείς του εξωτερικού», κατέληξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.

ΚΥΠΕ