Αναλύσεις

Στο «γήπεδο» της Νομικής Υπηρεσίας η μπάλα για την εποπτεία των Συνδέσμων Φιλάθλων

Μ. Χαρτσιώτης: Παρερμηνεύθηκε η αναφορά μου για δεύτερο Υπουργό που θα μπορεί να αποφασίζει για κεκλεισμένους αγώνες

Στο «γήπεδο» της Νομικής Υπηρεσίας βρίσκεται η «τύχη» του νομοσχεδίου που προωθεί η Κυβέρνηση για έλεγχο και εποπτεία των Συνδέσμων Φιλάθλων.

Η πρώτη παρουσίαση του κυβερνητικού σχεδίου στη Βουλή για πάταξη της οπαδικής βίας εντός και εκτός αγωνιστικών χώρων πυροδότησε σφοδρές αντιδράσεις και διαφωνίες, με τους αρμόδιους φορείς να ζητούν από το Υπουργείο Δικαιοσύνης να πάρει πίσω το νομοσχέδιο.

ΚΟΠ και Σωματεία ξεκαθάρισαν ότι διαφωνούν με τις προτάσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο Γιώργος Κούμας ζήτησε να μπορεί να συναποφασίζει η ΚΟΠ για τα «κεκλεισμένων των θυρών» παιχνίδια, ενώ οι πρόεδροι των Σωματείων ξεκαθάρισαν ότι δεν μπορούν να έχουν υπό τον έλεγχό τους τα σύνολα των οργανωμένων οπαδών, ούτε μπορούν να εποπτεύουν τους Συνδέσμους Φιλάθλων.

Ωστόσο, στην Επιτροπή Νομικών δεν παρουσιάστηκε κανένα νομοσχέδιο που να αφορά τους Συνδέσμους Φιλάθλων, καθώς η μελέτη που διεξήγαγε το Υπουργείο Δικαιοσύνης φανέρωσε αρκετά νομοτεχνικά ζητήματα, με αποτέλεσμα να ζητηθεί η συνδρομή της Νομικής Υπηρεσίας.

Νομοτεχνικά κολλήματα στην πρόνοια, που στόχο έχει να μην επιτρέπεται η λειτουργία οποιουδήποτε Συνδέσμου Φιλάθλων χωρίς την ευθύνη και εποπτεία Αθλητικού Σωματείου

Η επίμαχη πρόνοια για τα «κεκλεισμένων των θυρών» παιχνίδια

Το μοναδικό νομοσχέδιο που δόθηκε από το Υπουργείο Δικαιοσύνης προς τα μέλη της Επιτροπής και τους καλεσμένους ήταν αυτό που ετοιμάστηκε από το Υπουργείο υπό την τέως Υπουργό Άννα Κουκκίδη - Προκοπίου. Στο τροποποιητικό νομοσχέδιο Περί της Πρόληψης και της Καταστολής της Βίας από τους Αθλητικούς Χώρους προστέθηκε το ένα από τα δύο μέτρα που ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα η Κυβέρνηση και που αφορά στην εξουσιοδότηση του Υπουργικού Συμβουλίου για να αποφασίζει για «κεκλεισμένων των θυρών» αγώνες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το κυβερνητικό νομοσχέδιο, το Υπουργικό Συμβούλιο, σε εξαιρετικές περιπτώσεις έκτακτης και/ή επιτακτικής ανάγκης και/ή ιδιαζουσών συνθηκών, οι οποίες θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, δύναται, κατόπιν αιτιολογημένης σύστασης του Αρχηγού Αστυνομίας, η οποία υποβάλλεται γραπτώς μετά από διαβούλευση με την οικεία ομοσπονδία, να αποφασίσει, για σκοπούς δημοσίας τάξεως και ασφάλειας τη διεξαγωγή οιουδήποτε αθλητικού αγώνα ή αγώνων, και /ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, χωρίς οπαδούς. Επιπλέον, ο Αρχηγός της Αστυνομίας μπορεί να αποφασίζει ανάλογα με την πληροφόρηση που θα έχει για αγώνες χωρίς την παρουσία φιλοξενούμενων οπαδών ή τη διεξαγωγή αγώνων χωρίς οπαδούς των δύο ομάδων ή ακόμα τη μη διεξαγωγή του αγώνα.

Κάθε πρόσωπο το οποίο αρνείται ή παραλείπει να συμμορφωθεί με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου είναι ένοχο πλημμελήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δύο έτη ή σε χρηματική ποινή που δεν υπερβαίνει τις δύο χιλιάδες ευρώ ή και στις δύο αυτές ποινές.

4.2 ΧΑΡΤΣΙΩΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ.jpg

«Με στενοχώρησε... Φαινόταν η πρόθεση απόρριψης χωρίς συζήτηση»

Ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Μάριος Χαρτσιώτης, κλήθηκε να σχολιάσει στη «Σ» τα όσα ειπώθηκαν στη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών, αλλά και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν από τους αρμόδιους φορείς σε όσα προτείνει η Κυβέρνηση για επίλυση του ζητήματος της οπαδικής βίας εντός και εκτός των αγωνιστικών χώρων.

Αρχικά μίλησε για τους συνδέσμους φιλάθλων, τονίζοντας ότι κατά τη μελέτη που έκαναν παρουσιάστηκαν διάφορα νομοτεχνικά θέματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται περισσότερος χρόνος από τη Νομική Υπηρεσία για να επεξεργαστεί το κείμενο, προτού πάει στη Βουλή. «Αναλώθηκε πάρα πολύς χρόνος για ένα νομοσχέδιο, το οποίο δεν ήρθε καν ενώπιον της Βουλής. Αναλώθηκε τόσος χρόνος για συζητήσεις και σχόλια για ένα κείμενο που δεν ήταν ενώπιον κανενός», είπε.

Συμπλήρωσε ότι, απλά και μόνο με την πρόθεση του κράτους να φέρει ένα νομοσχέδιο, που αφορά την εποπτεία συνδέσμων φιλάθλων, υπήρξαν τόσες αντιδράσεις. «Τη δεδομένη στιγμή μελετώνται πάρα πολλά νομοτεχνικά σημεία και θέματα που χρήζουν επεξεργασίας. Ήταν ένα κομμάτι που με στενοχώρησε, γιατί εκεί φαινόταν η πρόθεση απόρριψης χωρίς συζήτηση. Απέρριπταν κάτι προτού να το έχουν οι αρμόδιοι φορείς στα χέρια τους», είπε.

«Ουσιαστικά μου είπαν να μην τους πάρω νομοσχέδιο»

Συνεχίζοντας, ανέφερε «κάποιοι μάς είπαν ‘‘πάρτε το σπίτι σας’’. Ουσιαστικά μου είπαν να μην τους πάρω νομοσχέδιο, γιατί θα έχει την ίδια ανταπόκριση που είχε και το νομοσχέδιο για την οπαδική βία».

Ο κ. Χαρτσιώτης εξήγησε ότι η φιλοσοφία του νομοσχεδίου είναι να μπει κάποιος έλεγχος και εποπτεία των συνδέσμων φιλάθλων, αφού, ομολογουμένως, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς αναγνωρίζουν ότι οι σύνδεσμοι φιλάθλων δεν εξυπηρετούν απόλυτα τον σκοπό, τον οποίο λέγεται ότι εξυπηρετούν». Πρόσθεσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να προχωρήσει σε διαβούλευση με όποιον φορέα κρίνεται σκόπιμο.

Επεσήμανε ότι τα μέτρα για την οπαδική βία ανακοινώθηκαν από τον Μάρτιο του 2023 και ακολούθως το σχετικό νομοσχέδιο καταρτίστηκε από το Υπουργείο και στάλθηκε στη Νομική Υπηρεσία. «Τα μέτρα αυτά δημοσιοποιήθηκαν αρκετές φορές και δημοσιεύθηκαν και στην τελευταία ανακοίνωση, στο πλαίσιο της λήψης άμεσων μέτρων για πάταξη της βίας». Υπογράμμισε ότι δεν υπήρξε καμία αντίδραση από κανέναν φορέα εδώ και 11 μήνες για να έρθουν για διαβούλευση. «Εμείς, στο πλαίσιο της αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης για άμεση λήψη μέτρων, τα προωθήσαμε άμεσα στη Βουλή», είπε.

Σημείωσε ότι μπορούσαν όσοι θέλουν διαβούλευση να το αναφέρουν. «Μόνο ένας ήθελε διαβούλευση. Οι άλλοι δεν ανέφεραν τη διαβούλευση. Είπαν ότι διαφωνούν κάθετα, πως δεν υπάρχει περίπτωση συζήτησης, απέφυγαν να σχολιάσουν άρθρα πρόνοιας του νομοσχεδίου. Υπήρξε ουσιαστικά μια καθολική αρνητική στάση στο να μπουν σε μια συζήτηση για τα 7-8 μέτρα που προτείναμε».

Η «παρεξήγηση» με τους δύο Υπουργούς και τα «κεκλεισμένων»

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι υπήρξαν παρεξηγήσεις. «Έπιασαν την αναφορά μου για δεύτερο Υπουργό που θα μπορεί να αποφασίζει για ‘‘κεκλεισμένων των θυρών’’ αγώνες και είπαν ότι είναι πρόνοια του νομοσχεδίου. Το νομοσχέδιο δεν έχει τέτοια πρόνοια. Το νομοσχέδιο λέει για το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο μπορεί να εξουσιοδοτήσει όργανα της εκτελεστικής εξουσίας για να μπορούν να λαμβάνουν αποφάσεις. Μπορούσε να ήταν ένας Υπουργός ή δύο Υπουργοί. Εγώ απλώς ανέφερα το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού. Μπορεί να είναι ο ίδιος ο Αρχηγός της Αστυνομίας. Δεν αποκλείσαμε κανέναν. Απλώς υπήρξε καθολική άρνηση».

Ερωτηθείς για το πλάνο που θα ακολουθήσει το επόμενο διάστημα, με στόχο τη συνέχιση της συζήτησης, ανέφερε ότι το Υπουργείο ζήτησε τα πρακτικά από τη συνεδρία της Βουλής ώστε να τύχουν μελέτης. «Θα δούμε ανάλογα τις θέσεις των εμπλεκόμενων φορέων και θα πάρουμε τις αποφάσεις μας. Αυτό που είναι δεδομένο είναι η έκφραση αποφασιστικότητας της Κυβέρνησης, ώστε τα δύο θέματα να μην τραβήξουν στο διηνεκές, αλλά με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε για να επιφέρουμε τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα σε αυτά τα καίρια σημεία που ταλανίζουν την κοινωνία εδώ και τόσα χρόνια».

Ακόμη, σχολίασε και τη στάση που επέδειξαν τα κόμματα, αναφέροντας ότι «κανένα κόμμα δεν ήρθε να μας πει σαν Κυβέρνηση ελάτε να δούμε το θέμα. Δεν καθόρισαν μια διαδικασία. Δεν καθόρισαν κάποιον τρόπο συζήτησης και συνδιαλλαγής».

Τέλος, είπε πως «εκεί που χρειάζεται, κάποιες πρόνοιες μπορεί να αφαιρεθούν ή να προστεθούν. Εγώ σας λέω ότι όλες οι πρόνοιες που υπάρχουν είναι διορθωτικές ή και νέες πρόνοιες, που δυναμώνουν το κράτος δικαίου σε κρίσιμες ή εξαιρετικές περιπτώσεις, έτσι ώστε να παρεμβαίνει για να προστατεύει τη δημόσια τάξη και ασφάλεια».