Αναλύσεις

«Σκοτεινό διαδίκτυο»: Εγκλήματα σε ζωντανή μετάδοση

Για τα διαρκώς αυξανόμενα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και για το πως μπορεί να θωρακιστεί η ελληνική κοινωνία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, μίλησε στην εκπομπή «Prime» της ΕΡΤ ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας.

Για τα διαρκώς αυξανόμενα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και για το πως μπορεί να θωρακιστεί η ελληνική κοινωνία απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα, μίλησε στην εκπομπή «Prime» της ΕΡΤ ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Βασίλης Παπακώστας.

«Η παραβατικότητα στον κυβερνοχώρο αυξάνεται συνεχώς. Κάθε έγκλημα το οποίο δεν απαιτεί την αυτοπρόσωπη παρουσία δράστη και θύματος, το συναντάμε καθημερινά στο διαδίκτυο, στην καθημερινότητά μας.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν συνέπειες. Εφαρμόζεται κανονικά ο Ποινικός κώδικας για όλα τα αδικήματα και υπάρχουν και κάποια πιο εξειδικευμένα αδικήματα που αφορούν το κυβερνοέγκλημα. Αυτό που παρατηρούμε το τελευταίο διάστημα είναι ότι όλο και περισσότεροι δημοσιοποιούν πράξεις που κάνουν.

Δηλαδή είτε γίνει ένα επεισόδιο, είτε βλέπουμε ακόμα και ανήλικους, οι οποίοι μπορεί να συμπλέκονται και στη συνέχεια να ανεβάζουν αυτό το υλικό, είτε κάποιος προσπαθεί να διαπόμπευσει κάποιον, είτε και στην περίπτωση αυτή που συζητάτε βλέπουμε ότι για κάποιο λόγο, ψυχικό κυρίως θα έλεγα ή για να εξοικονομήσουν χρήματα αποφασίζουν να δημοσιοποιήσουν αυτά στο διαδίκτυο.

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν εργαλεία, ανιχνεύεται αυτό το υλικό, σχηματίζονται δικογραφίες και οδηγούνται στη δικαιοσύνη. Όσον αφορά τις πλατφόρμες που έχουν αλγόριθμους, κοιτάξτε να δείτε τι γίνεται.

Ίσως είδατε την προηγούμενη εβδομάδα, όπου κλήθηκαν στο Κογκρέσο όλοι των μεγάλων εταιρειών, των μεγάλων μέσων κοινωνικής δικτύωσης και ζήτησαν συγνώμη.

Γιατί ενώ κάνουν αρκετά πράγματα, δεν είναι όμως τόσο εύκολο ούτε γι’ αυτούς το υλικό που έχουν στα χέρια τους και στο σέρβερ και στο αποθηκευμένο ή προσπελάσιμο μέσα από τις πλατφόρμες τις δικές τους, δεν μπορούν ούτε αυτό το υλικό να το να το αλλάξουν» υπογραμμίζει ο κ. Παπακώστας.

Ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος τονίζει ότι «οποιαδήποτε συμμετοχή σε μια εγκληματική πράξη έχει συνέπειες. Μπορεί να είσαι ο ηθικός αυτουργός ή συνεργός στην τέλεση της πράξης, όμως υπάρχει συμμετοχή στην πράξη.

Το να πληρώνω εγώ για να βασανίζεται κάποιος και αυτό να συνεχίζεται εξαιτίας αυτού του γεγονότος, είναι μια συμμετοχή σε μια εγκληματική πράξη.

Ο βαθμός εμπλοκής του καθενός εξετάζεται με βάση τα στοιχεία τα οποία συλλέγονται και εκτιμώνται από τις εισαγγελικές αρχές προκειμένου να ασκηθούν ποινικές διώξεις στους συνεργούς».

Σχετικά με το αν μπορεί να κάνει κάτι η ελληνική κοινωνία για να αντιμετωπίσει αυτά τα φαινόμενα ο κ. Παπακώστας αναφέρει ότι « χρειάζεται καταρχήν να αναπτυχθούν περισσότερο δράσεις πρόληψης, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών.

Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ό η ελληνική κοινωνία, είναι ευαισθητοποιημένη σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό. Δεχόμαστε τουλάχιστον 400 με 500 αναφορές μηνιαία και αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο πολίτης είναι ευαισθητοποιημένος πολύ περισσότερο πλέον».