Αναλύσεις

Τελεσίγραφο από τους διπλωμάτες του ΥΠΕΞ

Προαναγγέλλουν απεργιακά μέτρα εάν δεν βρεθεί η φόρμουλα, η οποία θα σβήσει τις φωτιές που άναψε η νέα νομοθεσία για αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων

Καζάνι που βράζει μπορεί να χαρακτηριστεί η Δημόσια Υπηρεσία, με τους υπαλλήλους ν’ αντιδρούν στο νέο σύστημα αξιολόγησης που τέθηκε σε ισχύ πρώτη φορά φέτος. Πρώτοι φαίνεται ν’ ανοίγουν τον χορό των απεργιών οι υπάλληλοι του Υπουργείου Εξωτερικών, οι οποίοι με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Κλάδου αποφάσισαν να δώσουν διορία δέκα ημερών στην Κυβέρνηση, ώστε να αρθούν οι αδικίες και τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την εφαρμογή της νέας αξιολόγησης. Συγκεκριμένα, ζητούν όπως εφαρμοστεί δοκιμαστικά ο νέος νόμος τουλάχιστον για φέτος και έως ότου αντιμετωπιστούν οι διάφορες στρεβλώσεις που εντοπίζονται.

«Ο νέος νόμος είναι πιο άδικος από τον παλιό»

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Υπαλλήλων Υπουργείου Εξωτερικών, Πρέσβης, Πανίκος Κυριάκου, μιλώντας στη «Σ» τάχθηκε υπέρ της ρύθμισης του Νόμου περί Αξιολόγησης των Δημόσιων Υπαλλήλων, εκφράζοντας όμως παράλληλα την απογοήτευσή του για τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε ο νέος νόμος. Χαρακτηριστικά, ανέφερε πως «ο νέος νόμος είναι πιο άδικος από τον παλιό. Δεν μελετήθηκε αρκετά πριν από την ψήφισή του, έχει πολλά κενά, με αποτέλεσμα να εμφανιστούν πολλά προβλήματα με την εφαρμογή του».

Αρχικά εξήγησε πως χρησιμοποιήθηκε η αριθμητική αξιολόγηση από το 1 μέχρι το 10 χωρίς να υπάρχουν ποσοστώσεις, γιατί θεωρήθηκε αντισυνταγματικό, με αποτέλεσμα οι διπλωμάτες, για παράδειγμα, να πάρουν όλοι την ίδια βαθμολογία (9,6 από τα 10), γεγονός που καθιστά την αξιολόγησή τους ισοπεδωτική. Κι αυτό γιατί δεν γίνεται να έχουν όλοι την ίδια βαθμολογία.

Κατά δεύτερον, όπως είπε, «έγιναν σεμινάρια για το νέο σύστημα αξιολόγησης τελευταία στιγμή φέτος τον Φεβρουάριο, ενώ οι πλείστοι έβαλαν βαθμολογία και μετά τα παρακολούθησαν για να ενημερωθούν. Και ακόμα μέχρι και σήμερα δεν μας κοινοποιήθηκε ολόκληρη η νομοθεσία, παρά μόνο αποσπασματικά».

«Φοβούνται να κάνουν ένσταση»

Προβληματικό θεωρείται και το γεγονός ότι οι ενστάσεις εξετάζονται από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου, ο οποίος είναι αυτός που τις έβαλε εξαρχής. «Άρα ο κατήγορος γίνεται την ίδια ώρα και δικαστής», όπως χαρακτηριστικά σχολίασε ο κ. Κυριάκου. Από την άλλη, στην εξέταση των ενστάσεων συμμετέχουν και άλλοι δύο ΓΔ από άλλα Υπουργεία, οι οποίοι ουδεμία σχέση έχουν με τον υπάλληλο, αφού δεν γνωρίζουν τη δουλειά του, παρά μόνο μελετούν την υπηρεσιακή έκθεση με την αξιολόγηση.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, κάποιοι αποφεύγουν να ασκήσουν αυτό τους το δικαίωμα, γιατί από τη στιγμή που θα εξεταστεί από τον ίδιο άνθρωπο που τους αξιολόγησε, φοβούνται ότι εκδικητικά θα τους κατεβάσουν τον βαθμό. Ενώ με τον παλιό νόμο οι ενστάσεις εξετάζονταν από την ΕΔΥ και δεν υπήρχε τέτοιο ζήτημα.

Καταγγελίες για «στημένες» βαθμολογίες

Πέρα από τις στρεβλώσεις της νομοθεσίας, ο κ. Κυριάκου αναφέρθηκε και σε πρακτικές που παρατηρήθηκε ότι ακολουθήθηκαν κατά την εφαρμογή της αξιολόγησης, που μόνο άδικες μπορούν να χαρακτηριστούν. Για παράδειγμα, όπως κατήγγειλε, βάζουν 5 στα 10 σε υπαλλήλους με πείρα 30 χρόνων, γιατί πρόκειται να αφυπηρετήσουν σύντομα και δεν χρειάζονται τη βαθμολογία για να προαχθούν. Παράλληλα, ο κ. Κυριάκου κατήγγειλε και το γεγονός ότι κανείς δεν πήρε 10. Κι αυτό γιατί, όπως λέει, έρχονται και βάζουν ταβάνι στις βαθμολογίες να μην ξεπερνά το 8 ή στην περίπτωση των διπλωματών το 9,6, για να που ότι «ορίστε δεν είναι όλοι εξαίρετοι». Πράγμα που αποτελεί κατάχρηση εξουσίας γιατί θέτουν από μόνοι τους όριο κάτω από 10, ενώ ταυτόχρονα είναι και παράνομο, γιατί ο νόμος λέει ξεκάθαρα ότι η αξιολόγηση γίνεται από το 1 μέχρι το 10. Τη δική του βαθμολογία, όπως λέει ο κ. Κυριάκου, ενώ έβαλε 10 σε υφιστάμενό του, ήρθαν μετά οι δικοί του προϊστάμενοι και την μείωσαν στο 9,6. Κι αυτό γιατί δόθηκε έμμεσα οδηγία να μην ξεπεράσουν τη συγκεκριμένη βαθμολογία.

Οι ιδιαιτερότητες των διπλωματών

Η Συνέλευση εκφράζει τη βαθιά ανησυχία της για το γεγονός ότι οι ενστάσεις και τα επιχειρήματα του Κλάδου δεν λήφθηκαν υπόψη κατά τη διαδικασία της αξιολόγησης. Επιπλέον, εκφράζεται ανησυχία για τη μη τήρηση ομοιομορφίας και αντικειμενικών κριτηρίων αξιολόγησης, που έχει ως αποτέλεσμα τη θυματοποίηση συναδέλφων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον κ. Κυριάκου, το ζήτημα προκύπτει κυρίως για τους διπλωμάτες με τα κριτήρια αξιολόγησης, αφού ο βαθμός λαμβάνει υπόψη την παραγωγή και την εξυπηρέτηση του κοινού. Κατηγορίες οι οποίες δεν μπορούν να μετρηθούν, αν αναλογιστεί κανείς τα καθήκοντα των διπλωματών, αφού, όπως λέει χαριτολογώντας κι ο κ. Κυριάκου, «ούτε άμεση σχέση με τους πολίτες έχουν, ούτε και παράγουν πορτοκάλια». «Δεν παίρνουμε υπερωρίες γιατί είμαστε λειτουργοί και όχι δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά τώρα μάς αξιολογούν με τον ίδιο τρόπο», πρόσθεσε. «Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι από τους 160 διπλωμάτες δεν πήρε κανένας 10. Τι πρέπει να κάνουμε για να πάρουμε 10; Να λύσουμε το Κυπριακό;», είπε.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Κλάδος ζητά από τη Διοίκηση του Υπουργείου Εξωτερικών να επανεξετάσει τη διαδικασία αξιολόγησης, λαμβάνοντας υπόψη τις ενστάσεις του Κλάδου και τις ιδιαιτερότητες του Υπουργείου, και να διασφαλίσει την εφαρμογή ομοιόμορφων και αντικειμενικών κριτηρίων που θα αποτελέσουν τη βάση για μια δίκαιη και διαφανή διαδικασία αξιολόγησης.

«Αντί για ρύθμιση, κάναμε απορρύθμιση»

«Αντί για ρύθμιση, κάναμε απορρύθμιση», δηλώνει ο Πρέσβης που χαρακτηρίζει τη νέα νομοθεσία ως ένα «τερατούργημα με τόσα πολλά προβλήματα και αδικίες, που αδικεί εκατοντάδες δημόσιους υπαλλήλους».

Ο Κλάδος ζητά όπως η φετινή χρονιά θεωρηθεί δοκιμαστική και να μη ληφθούν υπόψη οι αξιολογήσεις αυτές για σκοπούς προαγωγής. «Να δοκιμαστεί η νέα μορφή αξιολόγησης και μετά να δούμε εάν υπάρχουν τρόποι βελτίωσης. Παράλληλα, να φροντίσουμε μέχρι του χρόνου να εκπαιδευτούμε καλύτερα, γιατί τώρα πήραμε μόνο αποσπασματικά τον νόμο, και μετά να εφαρμοστεί».

Προειδοποιούν για τη λήψη απεργιακών μέτρων

Ενώ ο Κλάδος αρχικά είχε λάβει την απόφαση να κατέλθει αύριο Δευτέρα σε στάση εργασίας από τις 9 μέχρι τις 11 το πρωί, τελικά η Γενική Συνέλευση ανέστειλε τα μέτρα, αφότου έθεσε τους προβληματισμούς της ενώπιον του Υπουργού Εξωτερικών και επειδή είναι σε εξέλιξη διάφορες πρωτοβουλίες από πλευράς ΠΑΣΥΔΥ με τα κόμματα και τον Υπουργό Οικονομικών. «Αποφασίσαμε να μην προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις την Δευτέρα, αλλά δίνουμε διορία 10 ημερών και ο Κλάδος επιφυλάσσεται να λάβει μέτρα σε περίπτωση που δεν έχουμε θετική ανταπόκριση στα αιτήματά μας μέσα σε αυτό το εύλογο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο κ. Κυριάκου. «Ήδη η ΠΑΣΥΔΥ άναψε το πράσινο φως για τη λήψη μέτρων από πλευράς μας και συμφώνησε μαζί μας, ενώ την ίδια ώρα γνωρίζουμε ότι σε περίπτωση που κατέλθουμε σε απεργία θα συμμετάσχουν και άλλοι κλάδοι, γιατί αυτήν την στιγμή δεν υπάρχει δημόσιος υπάλληλος που να μην αδικείται», κατέληξε.