Συνεντεύξεις

Γεάδης Γεάδη: «Δεν νιώθω απειλή από τον Μ. Πελεκάνο…»

«Να ξεφύγουμε από το ‘‘εγώ’’ και να περάσουμε στο ‘‘εμείς’’»

Άνοιξε τα χαρτιά του ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΕΛΑΜ, Γεάδης Γεάδη, ο οποίος κλήθηκε ν’ απαντήσει σε σειρά ερωτημάτων που του τέθηκαν από τη «Σημερινή». Ο Γεάδης Γεάδη δηλώνει ότι δεν νιώθει καμίαν απειλή από τη συμμετοχή του Μ. Πελεκάνου στο ευρωψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ και καλεί τον κόσμο να ξεφύγει από τη λογική τού «εγώ». Μετά τον πόλεμο, που, όπως λέγει, «βίωσε στο πετσί του» ως μέλος του κόμματος, παρουσιάζεται πλέον έτοιμος για τα έδρανα της Ευρωβουλής. Ο Γεάδης Γεάδη τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης των Εθνών και είναι αντίθετος σε περαιτέρω ομοσπονδοποίησή της. Παράλληλα εκφράζει την άποψη ότι τα ποσοστά του ΕΛΑΜ ανεβαίνουν λόγω των θέσεών του στο Κυπριακό και στο μεταναστευτικό, όπως επίσης και λόγω της αντίθεσής του σε αυτό που χαρακτηρίζει ως «επιβολή της ΛΟΑΤΚΙ ‘‘Woke’’ ατζέντας στην κοινωνία και στα σχολεία».

«Έχουμε ν’ ανεβούμε έναν Γολγοθά για τα δικαιώματα των Κυπρίων»

Ποιοι οι στόχοι σας εάν εκλεγείτε ευρωβουλευτής; Έχει προσωπικές φιλοδοξίες ο Γεάδης Γεάδη και πού θέλει να φτάσει στην πολιτική;

Πρωτίστως, οφείλω να ομολογήσω ότι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο νιώθουμε ότι έχουμε ν’ ανεβούμε έναν Γολγοθά για τα δικαιώματα των Κυπρίων πολιτών και κατ’ επέκτασιν της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Αυτό όμως που θα ήθελα, επίσης, να κάνω σαφές είναι ότι, σε περίπτωση εκλογής μας, η συμμετοχή μας στην Ευρώπη θα είναι για την Κύπρο, για να δώσουμε τη δική μας μάχη υπέρ των δικαιωμάτων των Ελλήνων της Κύπρου, υπέρ της Κυπριακής Δημοκρατίας και ευρύτερα όλου του Ελληνισμού.

Κατανοούμε πλήρως την ευθύνη που μας βαραίνει, όμως, επειδή δεν είμαστε ευθυνόφοβοι, όχι μόνο δεν προσπαθούμε να το αποφύγουμε, αλλά αντιθέτως το επιδιώκουμε.

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τη δική μας προσέγγιση, θεωρούμε ότι είναι πολλά που θα έπρεπε να έχουν γίνει όλα αυτά τα χρόνια, αλλά δεν έχουν γίνει, όπως για παράδειγμα στο Κυπριακό, στο μεταναστευτικό, αλλά και διάφορα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών. Ζητήματα για τα οποία οι Ευρωπαίοι μας δεν έχουν τη σωστή εικόνα για το τι συμβαίνει πραγματικά στην Κυπριακή Δημοκρατία και την πραγματική διάστασή τους.

Στο ερώτημά σας, πού θέλω να φτάσω στην πολιτική, θα απαντήσω διαφορετικά. Ως αυτοδημιούργητο άτομο, ως ένα άτομο που έχω μεγαλώσει μέσα από την πολιτική, αφού ήμουν εκεί από την πρώτη μέρα ίδρυσης του ΕΛΑΜ, βιώνοντας στο πετσί μου όλον τον πόλεμο που δέχθηκε το ΕΛΑΜ, αλλά και το υπόβαθρό μου, ως Πολιτικού Επιστήμονα, με ειδίκευση σε διάφορους τομείς της πολιτικής, θεωρώ αυτά από μόνα τους δείχνουν ποια θα πρέπει να είναι δική μου κατεύθυνση στον χώρο της πολιτικής. Γι’ αυτό άλλωστε έχω αναλάβει την ευθύνη να διεκδικήσω μια θέση στην επόμενη Ευρωβουλή.

31.3 BEL_9103.JPG

«Το ΕΛΑΜ μένει αμετακίνητο στις θέσεις τις οποίες πρεσβεύει και αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία, για να κατανοήσει κάποιος γιατί το ΕΛΑΜ σε κάθε εκλογική μάχη σημειώνει άνοδο»

«Η φωνή της Κύπρου θα ενισχυθεί»

Σε περίπτωση που το ΕΛΑΜ εκλέξει ευρωβουλευτή, είπατε ότι αυτός θα ενταχθεί στους Ευρωπαίους Συντηρητικούς και Μεταρρυθμιστές. Γιατί όχι στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα;

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ του EPP (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα) και του ECR (Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές). Στους μεν πρώτους ανήκει ο Δημοκρατικός Συναγερμός, οι οποίοι ασπάζονται την άποψη πως για να ενισχυθεί η Ευρώπη πρέπει να οδηγηθούμε σε περαιτέρω ομοσπονδοποίηση, μέσω της παραχώρησης μέρους της εθνικής κυριαρχίας, γεγονός που θα φέρει την απομάκρυνση των αποφάσεων από τους πολίτες.

Στον αντίποδα το ECR, όπου συμμετέχουν αντίστοιχα πολιτικά κόμματα με το ΕΛΑΜ ανά την Ευρώπη, έχει ως προσέγγιση τον ευρωρεαλισμό. Δηλαδή, την πραγματική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών, αλλά και την άποψη ότι οι αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τον ίδιο τον λαό, δηλαδή στα τοπικά κοινοβούλια.

Με πιο απλά λόγια, η δική μας επιδίωξη είναι η Ευρώπη των Εθνών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η Ε.Ε. δεν αποτελείται από Πολιτείες, όπως είναι οι ΗΠΑ, αλλά από κράτη με τη δική τους εθνική ταυτότητα, αξίες, παραδόσεις, ιστορία, θρησκεία, που δεν θέλουμε εμείς να καταλύσουμε.

Κλείνοντας το συγκεκριμένο σκέλος της ερώτησής σας, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι αν το ΕΛΑΜ εκλέξει ευρωβουλευτή, αυτό θα είναι προς όφελος της Κύπρου. Η Κύπρος αναλογικά εκλέγει 6 ευρωβουλευτές και έχει εκπροσώπηση σε 3 διαφορετικές πολιτικές ομάδες, με βάση τον χώρο του κάθε πολιτικού κόμματος. Αν λοιπόν το ΕΛΑΜ εκλέξει τον δικό του ευρωβουλευτή, αυτό μεταφράζεται ταυτόχρονα ότι η φωνή της Κύπρου θα ενισχυθεί, αφού η Πατρίδα μας θα έχει την ευκαιρία να ακουστεί σε 4 διαφορετικές ομάδες, μιας και το ΕΛΑΜ θα είναι μέλος σε άλλη πολιτική ομάδα, όπου συμμετέχουν τα αντίστοιχά του πολιτικά κόμματα.

Η αύξηση των ποσοστών των αντίστοιχων πολιτικών δυνάμεων με το ΕΛΑΜ ανά την Ευρώπη, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι σε πάρα πολλές χώρες αυτά τα κόμματα είτε κυβερνούν είτε συγκυβερνούν, είναι μια αναγκαιότητα που επιβάλλει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να έχει τη δική της εκπροσώπηση στη συγκεκριμένη ομάδα.

«Ουδέποτε θα αλλάξει η δική μας προσέγγιση στο Κυπριακό»

Το ΕΛΑΜ, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έχει μια διαφορετική προσέγγιση στο Κυπριακό από τα άλλα κόμματα. Ο μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος του ΔΗΣΥ, κόμμα το οποίο είναι υπέρ της ΔΔΟ, Μάριος Πελεκάνος, βρίσκεται πλέον στις τάξεις του ΕΛΑΜ και στο ψηφοδέλτιό του για τις Ευρωεκλογές. Συμφωνεί ο Μάριος Πελεκάνος και το ΕΛΑΜ στο Κυπριακό;

Οι πάγιες θέσεις του ΕΛΑΜ είναι εκεί και δεν αλλάζουν, άρα ουδέποτε θα αλλάξει η δική μας προσέγγιση στο Κυπριακό. Πάντοτε θα αποζητούμε και θα αγωνιζόμαστε για την εφαρμογή μιας πραγματικά δημοκρατικής λύσης στο Κυπριακό, αφού μόνο τότε θα μπορέσει να είναι λειτουργική και βιώσιμη.

Αυτό σημαίνει ότι ουδέποτε θα αποδεχθούμε ρατσιστικούς πειραματισμούς, που διαχωρίζουν τον λαό με βάση την εθνική του ταυτότητα και τη θρησκεία, όπως είναι η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία και όπως ήταν πριν από πολλά χρόνια το «Απαρτχάιντ».

Αναφορικά με το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, θα σας απαντήσω πιο γενικά, αφού όταν κάποιος, είτε σήμερα είτε στο μέλλον, αποφασίσει να ενταχθεί στο οποιοδήποτε κόμμα, σημαίνει ότι οφείλει να ασπαστεί και να σεβαστεί τις πολιτικές του θέσεις. Άλλωστε αυτό είναι το θεμιτό.

Αν σε κάθε μετακίνηση ατόμων, ένα κόμμα αλλάζει θέσεις σαν τα πουκάμισα, τότε εκεί μια πολιτική παράταξη έχει πρόβλημα.

Η διαχρονική πορεία του ΕΛΑΜ μέσα από τα χρόνια έχει αποδείξει πέρα από κάθε αμφιβολία ότι μένει αμετακίνητο στις θέσεις τις οποίες πρεσβεύει και αυτό είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά στοιχεία για να κατανοήσει κάποιος γιατί το ΕΛΑΜ σε κάθε εκλογική μάχη σημειώνει άνοδο.

31.3 BEL_9102.JPG

«Τα ποσοστά του ΕΛΑΜ ανεβαίνουν λόγω των θέσεών του στο Κυπριακό και στο μεταναστευτικό, όπως επίσης και λόγω της αντίθεσής του σε αυτό που χαρακτηρίζει ως ‘‘επιβολή της ΛΟΑΤΚΙ ‘Woke’ ατζέντας στην κοινωνία και στα σχολεία’’»

«Θα κάνω τα αδύνατα, δυνατά για το καλό της Πατρίδας»

Κατά πάσα πιθανότητα το ΕΛΑΜ, εάν εκπροσωπείται εν τέλει στην Ευρωβουλή, θα έχει μια έδρα. Νιώθετε ότι απειλείστε από την παρουσία του Μ. Πελεκάνου στο ψηφοδέλτιο του ΕΛΑΜ;

Ως άνθρωποι, και πιο συγκεκριμένα ως πολιτικοί, θα πρέπει να ξεφύγουμε από την προσέγγιση τού «εγώ» και να περάσουμε στην προσέγγιση τού «εμείς». Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να ανοίξουμε τους ορίζοντές μας και να προσφέρουμε πραγματικά στην Πατρίδα μας.

Άρα στο προσωπικό δεν νιώθω καμία απειλή, αφού ο λαός στις 9 του Ιούνη θα λάβει τις δικές του αποφάσεις και θα εκλέξει αυτόν που θεωρεί κατάλληλο να τον εκπροσωπήσει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Αν αυτή η επιλογή στο τέλος της ημέρας θα είμαι εγώ, τότε δηλώνω έτοιμος να ανταποκριθώ στη μεγάλη αυτή τιμή που θα μου κάνουν οι πολίτες και υπόσχομαι θα κάνω τα αδύνατα, δυνατά για το καλό της Πατρίδας μας και εν τέλει του συνόλου των Κυπρίων πολιτών.

«Το ΕΛΑΜ δεν αντλεί ψηφοφόρους μόνον από τον ΔΗΣΥ»

Γιατί το ΕΛΑΜ αντλεί ψηφοφόρους και στελέχη του ΔΗΣΥ; Υπάρχουν κοινές πεποιθήσεις, θέσεις και ιδέες που το επιτρέπουν αυτό;

Ο κάθε πολίτης όχι μόνο είναι ελεύθερος να αποφασίσει ποια πολιτική παράταξη πρεσβεύει καλύτερα αυτά που τον εκφράζουν, αλλά οφείλουν όλοι οι πολίτες να αποκτήσουν κριτική σκέψη, για να μπορούν να έχουν τα κατάλληλα άτομα να τους εκπροσωπούν. Δηλαδή, θα πρέπει άπαντες να κατανοήσουν ότι οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές, γι’ αυτό οφείλουμε να προσερχόμαστε στις κάλπες και να ψηφίζουμε με βάση το καλώς νοούμενο συμφέρον της Πατρίδας μας.

Απ’ εκεί και πέρα, το ΕΛΑΜ δεν αντλεί ψηφοφόρους μόνον από τον ΔΗΣΥ, αλλά από όλα τα πολιτικά κόμματα, αφού οι θέσεις του έχουν ευρεία απήχηση στην κοινωνία, όπως άλλωστε διαφαίνεται μέσω των δημοσκοπήσεων, αλλά και εν τέλει των εκλογών.

Σημαντικά ζητήματα τα οποία εμείς έχουμε αναδείξει όταν όλοι μάς κατηγορούσαν με τους χειρότερους χαρακτηρισμούς, όπως είναι το μεταναστευτικό. Η διαχρονική μας θέση στο Κυπριακό, ως η μοναδική πολιτική που δεν συμβιβάζεται με την κατοχή της Πατρίδας μας. Το γεγονός ότι είμαστε το μοναδικό πολιτικό κόμμα που έχει έντονη άποψη σε θέματα Πίστης, Οικογένειας και Παιδιών, ενάντια στην επιβολή της ΛΟΑΤΚΙ «Woke» ατζέντας στην κοινωνία και στα σχολεία.

Όλα τα προαναφερόμενα είναι μερικά από τα σημεία για τα οποία κάποιος πολίτης, σε οποιονδήποτε πολιτικό χώρο και αν ανήκει, τον ωθούν για να έρθει στο ΕΛΑΜ.