Τράπεζες

SOS για 18χρονους που είναι εγκλωβισμένοι σε δάνεια του Συνεργατισμού

Σήμα κινδύνου εξέπεμψε ο πρώην Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου, ο οποίος αναφέρθηκε σε περιπτώσεις νεαρών που υπέγραψαν ως εγγυητές για "δήθεν", όπως τις αποκάλεσε, αναδιαρθώσεις των γονέων τους

Για μία τεράστια στρέβλωση - “βασανιστήριο”, έκανε λόγο ο Οικονομολόγος και πρώην Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Ιωάννου που έχει οδηγήσει στο να εγκλωβιστούν χιλιάδες δανειολήπτες, αλλά κυρίως οι εγγυητές από την εποχή του πρώην Συνεργατισμού, οι οποίοι πλέον αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, αφού δεν μπορούν να αγοράσουν ούτε αυτοκίνητο.

“Το πρόβλημα είναι πράγματι τεράστιο”, δήλωσε ο κ. Ιωάννου. Αναφερόμενος αρχικά στο πόρισμα Αρέστη και την έκθεση της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, την οποία χαρακτήρισε ως πολύ εμπεριστατωμένη και αναλυτική, ο πρώην Χρηματοοικονομικός Επίτροπος είπε πως σε αυτήν υπήρχαν πολύ σημαντικά συμπεράσματα.

“Κατά τη γνώμη μου ένα από τα συμπεράσματα αυτά ήταν και είναι η αστική ευθύνη της Πολιτείας έναντι όλων αυτών των συμπολιτών μας οι οποίοι παράνομα και παράτυπα έχουν μπλεχτεί σε διάφορες δανειακές συμβάσεις, κυρίως όμως σε ορισμένες εγγυητικές συμβάσεις”, σημείωσε.

Παραβιάζονται βασικές αρχές του Δικαίου των Συμβάσεων

Όπως περιέγραψε σε κάποιες εγγυητικές συμβάσεις που έγιναν για σκοπούς “δήθεν” αναδιάρθρωσης, οι οποίες πόρρω απείχαν από το να ακολουθούν τις οδηγίες της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου, με αποτέλεσμα να εγκλωβίζονται σε αυτή τη διαδικασία νεαροί εθνοφρουροί και δεκαοχτάχρονα.

“Τους κουβαλούσαν αυτοί των συνεργατισμών για να υπογράψουν εγγυητές στην αναδιάρθρωση των γονιών τους, 18χρονοι εθνοφρουροί, το 2012, το 2013, το 2014, το 2015”, υπέδειξε. Αμέσως μόλις έγινε η κρίση, επεσήμανε ο κύριος Ιωάννου, προσπαθούσαν στον Συνεργατισμό να μετατρέψουν τα προβληματικά τους δάνεια, σε αναδιαρθρωμένα. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί αυτό το φαινόμενο. Ερωτηθείς για το τι εγγυητική αξιοπιστία μπορεί να έχει ένας άνθρωπος 18 μόλις χρονών, ο κ. Ιωάννου τόνισε πως εκτός από αυτό παραβιάζονται βασικές αρχές του Δικαίου των Συμβάσεων.

“Βρίσκεται σε κατάσταση τέλειας εξάρτησης από τους γονείς του και αν ακόμα ο ίδιος ήταν σε θέση να κρίνει ότι δεν πρέπει να το κάνει, λόγω της εξάρτησης το έκανε”, υπογράμμισε. Αναφέρθηκε ακόμη σε περιπτώσεις που εταιρείες βάζουν σε αυτή τη θέση φοιτητές, προτείνοντας αυτή τη ρύθμιση, δήθεν για να καταλήξουν σε βιώσιμη λύση.

Το κράτος έχει αστικές ευθύνες

Ο Συνεργατισμός ελεγχόταν από το Τμήμα Συνεργατικής Ανάπτυξης, το οποίο όφειλε όπως και η Ελεγκτική Υπηρεσία του Συνεργατισμού να προσέχουν αυτές τις διαδικασίες, είπε ο κ. Ιωάννου, τονίζοντας πως για το λόγο αυτό έχει αστικές ευθύνες απέναντι στους πολίτες.

Όπως εξήγησε, ο εκάστοτε “συνεργατιστής” προσερχόταν εκεί νομιζόμενος ότι θα τύχει “συνεργατιστικής προσέγγισης” για να βρεθεί τελικά βρέθηκε εγκλωβισμένος, με την προσέγγιση που ακολουθήθηκε για την περίπτωσή του να ήταν ακριβώς η αντίθετη. “Σταδιακά επέτρεψαν στον Συνεργατισμό να συμπεριφέρεται ως τραπεζικό ίδρυμα και όχι ως Συνεργατισμός, γεγονός το οποίο προκάλεσε σοβαρά προβλήματα”, συμπλήρωσε.

Επείγει νομοθετική ρύθμιση

Ο κ. Ιωάννου πρόσθεσε πως όταν γίνεται εκποίηση ολόκληρης της ακίνητης περιουσίας ενός συμπολίτη μας, δεν μένει τίποτα στην οικογένεια εκτός από ένα εκκρεμούν υπόλοιπο το οποίο η ΚΕΔΙΠΕΣ, που ανήκει στο κράτος εξακολουθεί να το απαιτεί, με αποτέλεσμα η μόνη διέξοδος να είναι οι εγγυητές, είτε να πτωχεύσει η οικογένεια ολόκληρη και στη συνέχεια οι εγγυητές.

“Αυτό το πράγμα χρήζει ρύθμισης και σε αυτό το θέμα θα πρέπει η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση, μέσω των μηχανισμών του κυπριακού κράτους να πειστεί ότι θα πρέπει να γίνονται ειδικές ρυθμίσεις”, επεσήμανε, λέγοντας πως για ορισμένα από τα παραδείγματα στα οποία αναφέρθηκε προηγουμένως, θα μπορούσαν κάλλιστα να γίνονται και νομοθετικές ρυθμίσεις που να αφορούν τις συγκεκριμένες περιπτώσεις του Συνεργατισμού. “Δεν θα κοστίσουν ιδιαίτερα στο κράτος, γιατί ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να εισπράξουν τίποτα από αυτά τα παιδιά”, κατέληξε.

Δείτε το βίντεο εδώ: