Αναλύσεις

Απέφυγε να απαριθμήσει τα λάθη του ο Πρόεδρος

Παραδέχθηκε λάθη σε συμπεριφορές, αλλά όχι σε πολιτικές

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε ερώτηση δημοσιογράφου, παραδέχθηκε λάθη σε συμπεριφορές, και όχι σε πολιτικές. Κληθείς, για δεύτερη φορά από τον δημοσιογράφο, να απαριθμήσει τα λάθη, απέφυγε να αναφερθεί αναλυτικά σε αυτά και επέλεξε να αναφερθεί σε δύο λάθη, όπως οι υπερωρίες σε άτομα που διορίστηκαν από τον ίδιο και η κοινοποίηση σε κυβερνητικά μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσωπικών στιγμών, τα οποία όπως είπε διορθώθηκαν άμεσα.

Σε άλλη ερώτηση, ανέφερε πως το γνωμοδοτικό συμβούλιο θα έχει λόγο στους διορισμούς των Επιτρόπων που θα γίνουν σύντομα.

Σε σχόλιο δημοσιογράφου σχετικά με τα αποτελέσματα του ευρωβαρομέτρου ότι το 77% των πολιτών είδαν μείωση στο βιοτικό τους επίπεδο, ο Πρόεδρος ανέφερε ότι η δημοσιονομική υπευθυνότητα γι' αυτόν είναι αδιαπραγμάτευτη.

Σε βάθος πενταετίας, πρόσθεσε, όλα όσα υποσχέθηκε στον λαό θα υλοποιηθούν.

Όσον αφορά στον ανασχηματισμό είπε ότι ενδεχομένως να έγιναν λάθος επιλογές. «Ε δεν θα επιμείνω σ' αυτές», πρόσθεσε.

Για το υψηλό κόστος της ενέργειας είπε ότι αυτό δεν δημιουργήθηκε τον ένα χρόνο διακυβέρνησής του. «Έχουμε μπροστά μας το ζήτημα του τερματικού που είναι κάτι που κληρονομήσαμε. Ανακοινώσαμε το Σχέδιο φωτοβολταϊκά για όλους, τον συμψηφισμό μέτρησης για τον ηλεκτρισμό, σχέδια για επιχειρήσεις, εργαζόμαστε για την ηλεκτρική διασύνδεση της χώρας μας, αλλά αυτά δεν θα φέρουν αποτέλεσμα από τη μια μέρα στην άλλη».

Περαιτέρω, ο Πρόεδρος ερωτηθείς σχετικά είπε «σέβομαι και εκτιμώ την βοήθεια που μου δίνεται από τα κόμματα που με στήριξαν προεκλογικά. Διατηρούν την αυτονομία τους, έχουμε θέματα στα οποία διαφωνούμε αλλά εκτιμώ τη στήριξή τους».

Και πρόσθεσε πως «ενόψει εκλογών δεν θα ακούσετε καμία προεκλογική εξαγγελία. Το μεγαλύτερό μου πλεονέκτημα, αλλά και μειονέκτημα ταυτόχρονα, είναι ότι είμαι κομματικά ορφανός».

Για τις Κεντρικές Φυλακές και τα κινητά τηλέφωνα, τόνισε ότι δεν μπορεί να πει τίποτα περισσότερο.

Στον τομέα της υγείας και τα κενά που υπάρχουν στο ΓΕΣΥ, σε ερώτημα δημοσιογράφου, είπε ότι πρέπει να γίνουν πράγματα. «Θα πρέπει να ελεγχθεί το θέμα των προσωπικών γιατρών των οποίων οι παραπομπές τους είναι διπλάσιες από άλλες χώρες της Ευρώπης», ανέφερε, ενώ για τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία τόνισε ότι θα πάει το νομοσχέδιο στη Βουλή.