Αναλύσεις

Η Ημέρα της Γυναίκας: Η Σημασία, η Ιστορία και ο Ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Κάθε χρόνο, στις 8 Μαρτίου, γιορτάζουμε την Ημέρα της Γυναίκας, μια ημέρα που αναδεικνύει τη σημασία της ισότητας των φύλων και της ενίσχυσης των δικαιωμάτων των γυναικών σε όλο τον κόσμο. Αλλά πώς προέκυψε αυτή η γιορτή και ποιος είναι ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αυτό το πλαίσιο;

Η Ιστορία της Ημέρας της Γυναίκας

Η Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι απλά μια ημέρα για να γιορτάζουμε τις επιτεύξεις των γυναικών, αλλά είναι επίσης μια ημέρα για να θυμόμαστε τους αγώνες και τις προσπάθειες για ισότητα που ακόμα είναι αναγκαίες.

Η Ημέρα της Γυναίκας ξεκίνησε στις αρχές του 20ού αιώνα, όταν οι γυναίκες σε διάφορα μέρη του κόσμου άρχισαν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους. Το 1910, στο Διεθνές Συνέδριο των Γυναικών στην Κοπεγχάγη, η Κλάρα Τσέτκιν κατέθεσε την ιδέα για μια διεθνή ημέρα που θα αφιερωθεί στις γυναίκες και τα δικαιώματά τους. Έτσι, το 1911, η πρώτη Ημέρα της Γυναίκας τέθηκε υπό τη σημαία της αγώνα για την ίση μεταχείριση και την ψήφιση των γυναικών.

Έκτοτε, η Ημέρα της Γυναίκας έχει γίνει σύμβολο της διαρκούς προσπάθειας για την ισότητα των φύλων και την αναγνώριση των επιτευγμάτων των γυναικών σε όλους τους τομείς της ζωής.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ημέρα της Γυναίκας

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υιοθετήσει έναν δραστήριο ρόλο στην προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Μέσω διαφόρων προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, η ΕΕ προάγει την ισότητα των φύλων σε όλους τους τομείς, από την εκπαίδευση και την απασχόληση έως την υγεία και την πολιτική συμμετοχή.

Παράδειγμα αποτελεί η Οδηγία της ΕΕ για την Ισότητα των Φύλων, η οποία θέτει σαφείς κανόνες και πρότυπα για την προώθηση της ισότητας των φύλων σε όλα τα κράτη μέλη.

Ωστόσο, παρά τις προόδους που έχουν σημειωθεί, ακόμα υπάρχουν πολλές προκλήσεις και πολλά που χρειάζεται να γίνουν.

Η αμείλικτη ανισότητα στην αμοιβή μεταξύ των φύλων, η χαμηλή εκπροσώπηση των γυναικών σε θέσεις λήψης αποφάσεων, η βία κατά των γυναικών και η διαφορετική πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και κοινωνική προστασία είναι μόνο μερικά από τα θέματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν με προσοχή και αποφασιστικότητα.

Γι' αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται με συνέπεια και αποφασιστικότητα για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενίσχυση των δικαιωμάτων των γυναικών.

Μέσω της ενίσχυσης της νομοθεσίας, της ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης και της υποστήριξης προγραμμάτων και πρωτοβουλιών, η ΕΕ μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία ενός καλύτερου και πιο ισότιμου κόσμου για όλους.

Ως η μοναδική γυναίκα, ΕλληνοΚύπρια Ευρωβουλευτής, έχω θέσει ως προτεραιότητα την ανάπτυξη και στήριξη πολιτικών που θα επιτρέψουν επιτέλους την ισότητα των Φύλων, σε όλο το φάσμα της ζωής μας. Μέσω της συμμετοχής μου στην Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Γυναικών και της Ισότητας των Φύλων, αλλά και μέσα από τη διεξαγωγή Συνεδρίων για την Ισότητα και συνεχείς τοποθετήσεις επί του θέματος, επιδιώκω να αναδείξω αυτό το θέμα από την Ευρωπαϊκή του σκοπιά και προοπτική.

Στην Ημέρα της Γυναίκας, ας ανανεώσουμε τη δέσμευσή μας για την προώθηση της ισότητας των φύλων και την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο.