Ελλάδα

Τέμπη - Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό μετά την παραδοχή Τερεζάκη για «μονταζιέρα» - Πόλεμος αλληλοκατηγοριών

Νέος γύρος πολιτικών αντιδράσεων για την μονταζιέρα στα Τέμπη

«Φωτιές» έχει ανάψει στο πολιτικό σκηνικό η παραδοχή Τερεζάκη για μονταζιέρα στις συνομιλίες του σταθμάρχη με τους μηχανοδηγούς, που ήρθαν στο φως μόλις μια ημέρα μετά την εθνική τραγωδία των Τεμπών.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπολύουν σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση από χτες, Τρίτη, ενώ σήμερα, ξέσπασε νέα κόντρα μεταξύ ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ μετά από δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Παύλου Μαρινάκη για «μη θέμα για την ουσία του ζητήματος των Τεμπών», αναφερόμενος στη μονταζιέρα.

Χαρίτσης: Θα παρέμβει εισαγγελέας;

Παράλληλα, η Νέα Αριστερά ζήτησε παρέμβαση εισαγγελέα για τα όσα παραδέχτηκε ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΕ. Το πρωί της Τετάρτης ο πρόεδρος της ΚΟ της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης μιλώντας στο OPEN και την εκπομπή Ώρα Ελλάδος, για τα Τέμπη και το μονταρισμένο υλικό ανέφερε πως μετά και τις τελευταίες δηλώσεις του κ, Τερεζάκη, ο οποίος παραδέχτηκε πως υπήρξε μονταζιέρα στα ηχητικά «εισαγγελέας θα παρέμβει; Ή ο ΟΣΕ τα παραποίησε ή η κυβέρνηση. Υπάρχει ζήτημα δημοκρατίας στη χώρα».

Οι δηλώσεις Μαρινάκη που προκάλεσαν νέες αντιδράσεις

Την ίδια ώρα, ο Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στην ΕΡΤ ανέφερε πως: «Επειδή είδα τον τίτλο και άκουσα και τη συνέντευξη, θεωρώ ότι υπάρχει μια αναντιστοιχία μεταξύ του τι προκύπτει από μια συνέντευξη και του τι λέει ο κ. Τερεζάκης, ο οποίος κάνει διάφορες υποθέσεις για το τι μπορεί να συνέβη, αλλά λέει ότι δεν έγινε κάτι συγκεκριμένα και στη Δικαιοσύνη και αποκλείει, τέλος πάντων, αυτό που έχουμε αποκλείσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

«Θεωρώ ότι είναι από τα πιο χαρακτηριστικά ζητήματα παραποίησης πραγματικότητας και κυρίως να μπερδευτεί ο κόσμος. Εδώ μιλάμε για ένα θέμα το οποίο είναι μη θέμα, ως προς την ουσία του ζητήματος των Τεμπών. Μιλάμε για το ανθρώπινο λάθος, για να συνεννοηθούμε. Μιλάμε για ένα σύνολο συνομιλιών. Θα το πω άλλη μια φορά, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό να μην χάνουμε, την ουσία: Αν υπάρχει ζήτημα διαρροής να το ερευνήσει η δικαιοσύνη και το ερευνά αυτό είναι άλλο θέμα. Αλλά εδώ έχουμε 15 συνομιλίες. Βγήκαν στη δημοσιότητα οι συνομιλίες αυτές και μία εξ αυτών τη μέρα εκείνη φαίνεται ότι δεν βγήκε σωστά», σημείωσε.

Οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου προκάλεσαν την σφοδρή αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ο τοξικός κυβερνητικός εκπρόσωπος καταφεύγει εκ νέου σήμερα στη γνωστή του τακτική: η επίθεση είναι η καλύτερη άμυνα», απάντησε ακολούθως σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Τολμά, λοιπόν, για πολλοστή φορά, να χαρακτηρίζει το έγκλημα των Τεμπών μη "θέμα". Δεν ακούσαμε σήμερα για "βδέλλες" (αυτός είναι ο χαρακτηρισμός του για την αντιπολίτευση που στηρίζει την απαίτηση των συγγενών για Δικαιοσύνη) αλλά για… influencers», επισημαίνει η αξιωματική αντιπολίτευση σχολιάζοντας ότι «μάλλον δεν έχουν φτάσει ούτε στα δικά του χέρια οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ».

«Λογικό αφού φροντίζουν από το Μαξίμου να τις κρύβουν επιμελώς», συμπληρώνει και απευθύνει στον κ. Μαρινάκη τα εξής ερωτήματα:

«Πρώτον, ενδιαφέρει ή όχι την κυβέρνηση να πληροφορηθεί ποιος έκανε μοντάζ συνομιλιών, δηλαδή αλλοίωση του υλικού μετά από ένα δυστύχημα που στοίχισε τη ζωή 57 ανθρώπων; Το θεωρεί "μη θέμα" και μετά τις δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ κ. Τερεζάκη στον ραδιοφωνικό Σκάι;

Δεύτερον, ποια συνομιλία είχε υπόψη του ο κ. Μητσοτάκης την 1η Μαρτίου του 2023, όταν έκανε τη δήλωση λίγες ώρες μετά το δυστύχημα ότι αυτό οφείλεται «αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος». Αυτή που δόθηκε στα ΜΜΕ την ίδια μέρα (δηλαδή την μονταρισμένη) ή αυτές που μεταδόθηκαν τις επόμενες μέρες και τις οποίες επικαλείται σήμερα;

Τρίτον, από χθες το πρωί που δημοσιεύθηκε στην «Καθημερινή» το άρθρο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανου Κασσελάκη δεν έχουμε λάβει απάντηση σε ένα βασικό ερώτημα, ενώ έχουμε ακούσει πολλά από Μητσοτάκη - Μαρινάκη».

«Επαναφέρουμε λοιπόν το ερώτημα που έθεσε ο Στέφανος Κασσελάκης: Σε συνέντευξη του στον Σταύρο Θεοδωράκη στον Alpha στις 22 Μαρτίου 2023 ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωνε: "Γνωρίζουμε με βεβαιότητα τι μετέφερε το εμπορικό τρένο. Δεν υπήρχε τίποτα εύφλεκτο. Δεν υπήρχε τίποτα ύποπτο στην εμπορική αμαξοστοιχία". Μπορεί σήμερα, ένα χρόνο μετά, να επαναλάβει την ίδια δήλωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης ή γνωρίζει ότι έλεγε ψέματα; Τον προκαλούμε να το πράξει», καταλήγει η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Απάντηση της κυβέρνησης στον ΣΥΡΙΖΑ – Ο Μαρινάκης επανέλαβε το αυτονόητο, πως δεν υπάρχει θέμα μονταζιέρας

«Έχουν το θράσος να μιλούν για τοξικότητα αυτοί που κάνουν προεκλογική εκστρατεία στις πλάτες πονεμένων ανθρώπων και καμπάνια επάνω σε ένα τραγικό δυστύχημα», απάντησαν άμεσα κυβερνητικές πηγές στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ επισημαίνουν πως «δεν υπάρχει θέμα μονταζιέρας» στα ηχητικά που κυκλοφόρησαν από το μοιραίο βράδυ της εθνικής τραγωδίας των Τεμπών.

Όπως αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης: «Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επανέλαβε το αυτονόητο: ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα μονταζιέρας, δηλαδή αλλοίωσης στοιχείων με σκοπό την παραπλάνηση της κοινής γνώμης σχετικά με τις επίμαχες συνομιλίες. Ούτε προέκυψε κάτι τέτοιο από κανένα στοιχείο ή οποιαδήποτε δήλωση».

«Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να βγάλει άλλη μια ανακοίνωση γεμάτη ψεύδη με παραπλανητικό τίτλο», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Και απάντηση Μαρινάκη στον ΣΥΡΙΖΑ

«Σε σημερινή μου συνέντευξη στην τηλεόραση της ΕΡΤ και στην εκπομπή ‘Συνδέσεις', ερωτηθείς για το θέμα της περιβόητης ‘μονταζιέρας', απάντησα επί λέξει: ‘Εδώ μιλάμε για ένα θέμα το οποίο είναι ‘μη θέμα', ως προς την ουσία του ζητήματος των Τεμπών'», επισημαίνει σε ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, απαντώντας με ξεχωριστή ανακοίνωση στον ΣΥΡΙΖΑ.

«Επανέλαβα, δηλαδή, το αυτονόητο ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα μονταζιέρας, δηλαδή αλλοίωσης στοιχείων με σκοπό την παραπλάνηση των πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την συνήθη χυδαία τακτική του, έβγαλε μια ακόμα ανακοίνωση με παραπλανητικό τίτλο γεμάτη ψεύδη, στην οποία ισχυρίζεται ότι δήθεν αποκάλεσα ‘μη θέμα' την τραγωδία των Τεμπών», υπογραμμίζει ο κ. Μαρινάκης.

«Το χειρότερο είναι ότι κάποια Μέσα Ενημέρωσης δεν μπήκαν καν στον κόπο να ακούσουν την συνέντευξή μου και υιοθέτησαν άκριτα το περιεχόμενο της κατάπτυστης ανακοίνωσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Η λάσπη στον ανεμιστήρα είναι μια τακτική που έχει εφαρμόσει κατά κόρον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης - με τα γνωστά αποτελέσματα.

Όλοι οι υπόλοιποι, όμως, ειδικά σε ένα τόσο ευαίσθητο θέμα όπως αυτό του δυστυχήματος των Τεμπών, έχουμε χρέος να προβάλλουμε την αλήθεια και μόνον εκείνη», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ανδρουλάκης: H κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για ένα αδίστακτο σχέδιο χειραγώγησης της κοινής γνώμης

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης σχολίασε από την πλευρά του αιχμηρά τη παραδοχή του διευθύνοντος συμβούλου του ΟΣΕ, Π. Τερεζάκη, πως υπήρξε συρραφή των επίμαχων ηχητικών για το δυστύχημα των Τεμπών.

«Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Τερεζάκη είναι αποκαλυπτικές, καθώς επιβεβαιώνουν ότι λίγες ώρες μετά την τραγωδία, κάποιος -που δεν θα έπρεπε-, είχε στα χέρια του τις επίμαχες συνομιλίες του σταθμάρχη, τις χάλκευσε και τις διοχέτευσε σε ένα φιλικό προς την κυβέρνηση μέσο μαζικής ενημέρωσης», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

Πρόσθεσε πως «έπρεπε να καταθέσουμε πρόταση δυσπιστίας και να καταθέσω αναφορά στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για να μάθουμε ότι η κυβέρνηση δεν είναι μόνο υπεύθυνη για την τραγωδία, αλλά και για ένα αδίστακτο σχέδιο χειραγώγησης της κοινής γνώμης».

Ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πώς «έχουμε χρέος και θα κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι της τραγωδίας και αυτού του αδίστακτου σχεδίου χειραγώγησης, στη δικαιοσύνη. Έχουμε χρέος απέναντι στις οικογένειες των θυμάτων, απέναντι στους τραυματίες και την ελληνική κοινή γνώμη».

ΠΗΓΗ ΕΘΝΟΣ