Συνεντεύξεις

«Ο αμερικανικός αποκλεισμός δεν αποτελεί παρελθόν»

Ο Πρέσβης της Κούβας, κ. Angel Gustavo Suárez Cordero, σε μιαν αποκλειστική συνέντευξη για την εφημερίδα «Η Σημερινή»

Παρών στην καθημερινότητα των Κουβανέζων πολιτών παραμένει ο αμερικανικός οικονομικός αποκλεισμός, παρά τα όποια μέτρα ανακοίνωσε πρόσφατα η Κυβέρνηση των ΗΠΑ, ξεκαθαρίζει ο Πρέσβης της Κούβας, κ. Angel Gustavo Suárez Cordero. Σε μιαν αποκλειστική συνέντευξή του στην εφημερίδα «Η Σημερινή», αναλύει την κατάσταση που επικρατεί στην Κούβα, η οποία συνεχίζει να περνά δύσκολα, λόγω του οικονομικού αποκλεισμού, χωρίς όμως αυτός ν' αποτελεί εμπόδιο στις προσπάθειες για ανάπτυξη της χώρας. Περαιτέρω, σχολιάζει τη συμπερίληψη της Κούβας στον κατάλογο των φερόμενων ως κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας, ξεκαθαρίζοντας ότι η χώρα του όχι μόνο δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία, αλλά έχει πέσει θύμα της. Την ίδια ώρα μιλά για τις σχέσεις της Κούβας με την Κύπρο, λέγοντας πως το προσεχές έτος κλείνουμε 65 χρόνια διμερών σχέσεων, γεγονός που καταδεικνύει τη δύναμη και τη συνέχεια της φιλίας μας.

Κύριε Πρέσβη, το προσεχές έτος, η Κούβα και η Κύπρος θα γιορτάσουν την 65η επέτειο των διμερών τους σχέσεων. Τι σημαίνει αυτό το ορόσημο για τις δύο χώρες;

Αγαπητέ φίλε, ο εορτασμός των 65 χρόνων διμερών σχέσεων είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, που καταδεικνύει τη δύναμη και τη συνέχεια της φιλίας μας. Όλα αυτά τα χρόνια, η Κούβα και η Κύπρος έχουν οικοδομήσει μια σχέση βασισμένη στον αμοιβαίο σεβασμό, τη συνεργασία και την αλληλεγγύη. Αυτή η επέτειος είναι μια ευκαιρία να αναλογιστούμε τι έχουμε επιτύχει μαζί και να επαναβεβαιώσουμε τη δέσμευσή μας για ένα μέλλον ακόμη στενότερης συνεργασίας.

Επιπλέον, θα πραγματοποιήσουμε μια σειρά από δραστηριότητες για να παρουσιάσουμε τι έχουμε επιτύχει όλα αυτά τα χρόνια. Τα τελευταία χρόνια έχουμε υπογράψει αρκετά Μνημόνια Συναντίληψης σε βασικούς τομείς, όπως ο αθλητισμός, η υγεία και μεταξύ Δημάρχων, τα οποία βοηθούν επίσης σημαντικά στην ενίσχυση των οικονομικών και εμπορικών μας δεσμών. Οι εμπορικές σχέσεις έχουν αναπτυχθεί, με αύξηση της ανταλλαγής αγαθών μεταξύ των δύο χωρών, προς όφελος των οικονομιών και των δύο. Συγκεκριμένα, το κουβανικό κάρβουνο έφτασε πιο άμεσα στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο.

Στον πολιτιστικό τομέα, πραγματοποιήσαμε σημαντικές πολιτιστικές ανταλλαγές, όπως εκθέσεις τέχνης, φεστιβάλ μουσικής και κινηματογράφου, που εμπλούτισαν την αμοιβαία κατανόηση και έφεραν τους λαούς μας ακόμη πιο κοντά. Οι εορτασμοί αυτοί δεν θα τιμήσουν μόνο τις επιτυχίες του παρελθόντος, αλλά θα χρησιμεύσουν επίσης ως μια νέα αφετηρία για τους δύο λαούς να σταθούν ενωμένοι απέναντι στις τρέχουσες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν.

Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες και να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας σε όλους τους πιθανούς τομείς. Η διμερής συνεργασία ήταν και θα παραμείνει βασικός πυλώνας για τα έθνη μας και είμαι βέβαιος ότι μαζί μπορούμε να επιτύχουμε ακόμη περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Ποιες είναι οι κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν δύο μικρά κράτη όπως η Κούβα και η Κύπρος στο σημερινό διεθνές πλαίσιο;

Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν παρόμοιες προκλήσεις, όπως η ανάγκη να υπερασπιστούμε την κυριαρχία και την αυτοδιάθεσή μας σε έναν κόσμο όπου οι μεγάλες δυνάμεις συχνά προσπαθούν να επιβάλουν τη θέλησή τους. Αντιμετωπίζουμε επίσης οικονομικά προβλήματα και την ανάγκη να διαφοροποιήσουμε τις οικονομίες μας για να γίνουμε πιο ανθεκτικοί. Και δεν θέλω να παραλείψω να αναφέρω τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε ως νησιά λόγω των αρνητικών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Στην περίπτωση της Κούβας αντιμετωπίζουμε επίσης τον οικονομικό, εμπορικό και χρηματοπιστωτικό αποκλεισμό που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο οποίος επιδεινώνει περαιτέρω τις δυσκολίες μας.

Όσον αφορά τις σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, γιατί οι ΗΠΑ διατηρούν την Κούβα στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία;

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας έχει καταγγείλει με σαφήνεια ότι η συμπερίληψη της Κούβας σε αυτόν τον κατάλογο είναι εντελώς αδικαιολόγητη και πολιτικά υποκινούμενη. Δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να στηρίζει αυτήν την κατηγορία. Η πραγματικότητα είναι ότι το μέτρο αυτό είναι ένα εργαλείο πολιτικής πίεσης, που αποτελεί μέρος της εχθρικής πολιτικής των ΗΠΑ έναντι της Κούβας, σχεδιασμένο για να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό και τις κυρώσεις που προκαλούν τόση ζημιά στον λαό μας.

Στις 15 Μαΐου 2024, ο Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ υπέβαλε στο Κογκρέσο μια έκθεση που κατατάσσει αυθαίρετα τις χώρες ανάλογα με τη συνεργασία τους με τις αντιτρομοκρατικές προσπάθειες των ΗΠΑ. Με αυτήν την ευκαιρία, η Κούβα δεν συμπεριλήφθηκε στον κατάλογο των χωρών που «δεν συνεργάζονται πλήρως». Ωστόσο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ διατηρεί την Κούβα στον κατάλογο των χωρών που υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν την τρομοκρατία, ένα μονομερές και αβάσιμο μέτρο.

Η έκκληση προς τις ΗΠΑ να αφαιρέσουν την Κούβα από τον κατάλογο αυτό επαναλαμβάνεται όχι μόνο από τον κουβανικό λαό και πολλές κυβερνήσεις της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, αλλά και από οργανώσεις και πολιτικούς εντός των ΗΠΑ. Η Κούβα δεν υποστηρίζει την τρομοκρατία, αλλά έχει πέσει θύμα της, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής τρομοκρατίας. Αυτή η πραγματικότητα είναι γνωστή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ και τις Αρχές της.

Η αναγνώριση ότι η Κούβα συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τη διεθνή κοινότητα είναι γεγονός και ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών έχει τη δυνατότητα να ενεργήσει με ειλικρίνεια και να διορθώσει αυτήν την αδικία.

Πώς επηρεάζει ο αμερικανικός αποκλεισμός την καθημερινή ζωή των Κουβανών;

Στην πραγματικότητα, μιλάμε πάντα γι' αυτό το θέμα και μου προκαλεί έκπληξη το πόσο πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν ότι ο αποκλεισμός αποτελεί παρελθόν. Δυστυχώς, δεν είναι. Και ο κουβανικός λαός υποφέρει από τις συνέπειές του, καθώς έχει καταστροφικές επιπτώσεις σε όλες τις πτυχές της καθημερινής ζωής στην Κούβα. Εμποδίζει την απόκτηση τροφίμων, φαρμάκων και άλλων βασικών προμηθειών. Περιορίζει την πρόσβαση στην τεχνολογία και τη διεθνή χρηματοδότηση, γεγονός που περιορίζει την οικονομική και κοινωνική μας ανάπτυξη. Οι δυσκολίες στην απόκτηση καυσίμων και ανταλλακτικών για τις μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έχουν οδηγήσει σε διακοπές ρεύματος, που επηρεάζουν τον πληθυσμό και την οικονομία.

Η κατάσταση είναι δύσκολη, αλλά η κυβέρνηση και ο λαός μας εργάζονται καθημερινά και αναζητούν λύσεις. Ο αποκλεισμός είναι παρών στην καθημερινή μας ζωή, αλλά δεν μπορεί ν' αποτελέσει εμπόδιο στην ανάπτυξή μας. Πρόσφατα, η κυβέρνηση της Κούβας ανακοίνωσε την επένδυση σε 1000 MW ηλιακής ενέργειας προκειμένου να ξεπεραστεί η ενεργειακή κρίση που περνάμε. Ο Κουβανός Πρόεδρος δεν κουράζεται ποτέ να μιλάει με τους Κουβανούς στους δρόμους και να λαμβάνει την υποστήριξη και τη στοργή του καθενός από αυτούς. Η περασμένη 1η Μαΐου ήταν μια διαδήλωση του λαού μας, ο οποίος με απόλυτη ηρεμία βγήκε έξω για να γιορτάσει τα επιτεύγματα των εργαζομένων και να υποστηρίξει το διεθνές συνδικαλιστικό κίνημα στα αιτήματά του.

Στις 28 Μαΐου, η κυβέρνηση των ΗΠΑ ανακοίνωσε μια ομάδα μέτρων για να ευνοήσει τον ιδιωτικό τομέα στην Κούβα. Σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Κούβας, τα μέτρα αυτά είναι περιορισμένα και δεν αγγίζουν το θεμελιώδες σώμα του αποκλεισμού. Επιπλέον, η κυβέρνηση των ΗΠΑ σκοπεύει να διαχωρίσει τεχνητά τον ιδιωτικό τομέα από τον δημόσιο τομέα της Κούβας. Ποια είναι η γνώμη σας σχετικά με αυτό;

Είναι αλήθεια ότι, στις 28 Μαΐου, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν μέτρα για να ευνοήσουν τον ιδιωτικό τομέα στην Κούβα, αλλά αυτά είναι περιορισμένα και δεν αγγίζουν τον πυρήνα του αποκλεισμού ή τις πρόσθετες κυρώσεις. Η πρόθεση πίσω από αυτά τα μέτρα φαίνεται να είναι να διχάσουν την κοινωνία μας διαχωρίζοντας τεχνητά τον ιδιωτικό τομέα από τον δημόσιο. Και οι δύο τομείς αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του κουβανικού επιχειρηματικού συστήματος και της κοινωνίας στο σύνολό της.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει εκφράσει ρητά την πρόθεσή της να χρησιμοποιήσει τον ιδιωτικό τομέα για πολιτικούς σκοπούς κατά της Επανάστασης. Παρόλο που η κουβανική κυβέρνηση δεν θα εμποδίσει την εφαρμογή αυτών των μέτρων εάν ωφελήσουν τον πληθυσμό, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι τόσο ο δημόσιος όσο και ο ιδιωτικός τομέας θα συνεχίσουν να υφίστανται τις συνέπειες του αποκλεισμού. Τα καταναγκαστικά μέτρα θα συνεχίσουν να επηρεάζουν σκληρά ολόκληρο τον κουβανικό πληθυσμό και είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ επιδιώκουν να τιμωρήσουν τον κρατικό τομέα, που παρέχει βασικές υπηρεσίες όπως η εκπαίδευση, η υγεία, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός, σε όλους τους Κουβανούς.

Η Κούβα έχει εκφράσει την πρόθεσή της να μελετήσει τα μέτρα αυτά και να υποστηρίξει κάθε άνοιγμα που θα ωφελήσει τον πληθυσμό μας. Ωστόσο, η πραγματική λύση έγκειται στην άρση του αποκλεισμού και στην αφαίρεση της Κούβας από τον κατάλογο των φερόμενων ως κρατικών χορηγών της τρομοκρατίας.

Κουβανέζικα επιστημονικά επιτεύγματα

Η Κούβα έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στον τομέα της επιστήμης, ιδίως στην ιατρική. Θα μπορούσατε να μας μιλήσετε για μερικά από αυτά τα επιτεύγματα;

Φυσικά, η Κούβα έχει σημειώσει σημαντικές προόδους στην επιστήμη, ιδίως στον τομέα της βιοτεχνολογίας. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ λεπτομερώς σε ορισμένα εξαιρετικά παραδείγματα των επιτευγμάτων μας στην ιατρική:

Ένα από τα πιο εμβληματικά φάρμακα που αναπτύχθηκαν στην Κούβα είναι το Heberprot-P, μια καινοτόμος θεραπεία για τα έλκη διαβητικών ποδιών. Αυτό το φάρμακο, που παράγεται από το Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB), έχει επιδείξει αξιοσημείωτη αποτελεσματικότητα στην επούλωση των ελκών και στη μείωση των ακρωτηριασμών. Το Heberprot-P περιέχει επιδερμικό αυξητικό παράγοντα (EGF), ο οποίος διεγείρει την αναγέννηση των ιστών και επιταχύνει την επούλωση των χρόνιων τραυμάτων. Αυτή η θεραπεία έχει χρησιμοποιηθεί με επιτυχία σε περισσότερες από 30 χώρες, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των ασθενών και μειώνοντας σημαντικά το κόστος που σχετίζεται με τις σοβαρές επιπλοκές του διαβητικού ποδιού.

Ένα άλλο σημαντικό επίτευγμα είναι το Cimavax-EGF, ένα θεραπευτικό εμβόλιο κατά του καρκίνου του πνεύμονα, που αναπτύχθηκε από το Κέντρο Μοριακής Ανοσολογίας (CIM). Το εμβόλιο αυτό δεν προλαμβάνει τον καρκίνο, αλλά έχει σχεδιαστεί για να παρατείνει τη ζωή των ασθενών με προχωρημένο καρκίνο του πνεύμονα, διεγείροντας την ανοσολογική απόκριση κατά του επιδερμικού αυξητικού παράγοντα, ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Το Cimavax έχει δείξει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα, παρατείνοντας την επιβίωση των ασθενών και βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής τους. Το ενδιαφέρον για το Cimavax έχει ξεπεράσει τα σύνορα και έχει καταχωριστεί σε αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, όπου βρίσκονται σε εξέλιξη κλινικές δοκιμές για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας και της ασφάλειάς του σε ευρύτερο πληθυσμό.

Τα επιτεύγματα αυτά αποτελούν απόδειξη του υψηλού επιπέδου της επιστημονικής μας έρευνας και της δέσμευσης της Κούβας για καινοτομία στον τομέα της υγείας. Εκτός από τον άμεσο αντίκτυπό τους στην υγεία των πολιτών μας, αυτές οι πρόοδοι έχουν τη δυνατότητα να ωφελήσουν σημαντικά την παγκόσμια κοινότητα, συμπεριλαμβανομένων των Αμερικανών.

Η καταχώριση αυτών των φαρμάκων στις Ηνωμένες Πολιτείες δεν αποτελεί μόνο αναγνώριση της αποτελεσματικότητάς τους, αλλά και μια ευκαιρία για την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας. Χωρίς τους περιορισμούς που επιβάλλει ο αποκλεισμός, θα μπορούσαμε να διευκολύνουμε περαιτέρω την πρόσβαση σε αυτές τις καινοτόμες θεραπείες, ωφελώντας μεγαλύτερο αριθμό ασθενών και προωθώντας την ανταλλαγή γνώσεων και τεχνολογιών.

Η άρση του αποκλεισμού θα επέτρεπε μεγαλύτερη συνεργασία στην έρευνα και την ανάπτυξη, την ανταλλαγή επαγγελματιών και τεχνογνωσίας, καθώς και την ευρύτερη διανομή αυτών των φαρμάκων. Αυτό όχι μόνο θα βελτίωνε τη δημόσια υγεία και στις δύο χώρες, αλλά θα άνοιγε και νέες οικονομικές και επιστημονικές ευκαιρίες.

Εν ολίγοις, οι επιστημονικές πρόοδοι της Κούβας στη βιοτεχνολογία, με παραδείγματα το Heberprot-P και το Cimavax, αντανακλούν τη δέσμευσή μας για την παγκόσμια υγεία και ευημερία. Η άρση των εμποδίων για την πλήρη συνεργασία θα μπορούσε να αποφέρει σημαντικά αμοιβαία οφέλη, ενισχύοντας περαιτέρω τον θετικό αντίκτυπο αυτών των εξελίξεων.

Τουρισμός: Η ατμομηχανή της οικονομίας της Κούβας

Γνωρίζουμε ότι ο τουρισμός, όπως συμβαίνει στην Κύπρο, είναι η ατμομηχανή της οικονομίας της Κούβας. Πώς εξελίσσεται η ανάκαμψη μετά το COVID και ποια είναι η στρατηγική της κουβανικής κυβέρνησης; Τι κάνει την Κούβα να διαφέρει από τον υπόλοιπο κόσμο και τι την κάνει μοναδική;

Η ανάκαμψη του τουρισμού στην Κούβα μετά τον COVID-19 υπήρξε αργή αλλά προοδευτική. Η πανδημία επηρέασε σοβαρά τον τομέα, ο οποίος είναι θεμελιώδης για την κουβανική οικονομία. Από την επαναλειτουργία των συνόρων, η κυβέρνηση εφάρμοσε μια σειρά στρατηγικών για την επαναδραστηριοποίηση του τουρισμού, συμπεριλαμβανομένων αυστηρών υγειονομικών πρωτοκόλλων, της προώθησης ασφαλών προορισμών και του μαζικού εμβολιασμού του πληθυσμού και των εργαζομένων στον τουριστικό τομέα. Η κυβέρνηση της Κούβας επικεντρώνεται στη διαφοροποίηση της τουριστικής της προσφοράς, προωθώντας όχι μόνο τις παραλίες και τα θέρετρά της, αλλά και τον πολιτιστικό, τον υγειονομικό, τον οικολογικό και τον τουρισμό εκδηλώσεων.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται νέες επενδύσεις στις τουριστικές υποδομές, εκσυγχρονίζονται τα αεροδρόμια και βελτιώνεται η ποιότητα των υπηρεσιών. Η δέσμευση για βιώσιμο τουρισμό είναι επίσης καθοριστικής σημασίας, με πρωτοβουλίες για τη διατήρηση του περιβάλλοντος και την προώθηση του οικοτουρισμού σε προστατευόμενες περιοχές όπως το Viñales και το Εθνικό Πάρκο Alejandro de Humboldt.

Μέχρι στιγμής φέτος πολλοί Κύπριοι φίλοι έχουν επισκεφθεί την Κούβα και είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας προσκαλέσουμε να συνεχίσετε να εξερευνάτε και να απολαμβάνετε την Κούβα, έναν προορισμό γεμάτο γοητεία και μοναδικά θαύματα. Μετά από δύσκολους καιρούς, η Κούβα έχει αναγεννηθεί με ανανεωμένη ενέργεια και ασύγκριτη ζεστασιά, έτοιμη να σας υποδεχτεί με ανοιχτές αγκάλες.

Στην Κούβα θα βρείτε περισσότερα από παραδεισένιες παραλίες - θα ανακαλύψετε μια πλούσια πολιτιστική κληρονομιά, αποικιακές πόλεις γεμάτες ιστορία και μια ζωντανή μουσική και καλλιτεχνική σκηνή. Μπορείτε να περπατήσετε στα πλακόστρωτα δρομάκια της Αβάνας, να ανακαλύψετε όμορφες λευκές αμμώδεις παραλίες όπως το Βαραδέρο, να απολαύσετε την ηρεμία του Viñales ή να θαυμάσετε τη βιοποικιλότητα των φυσικών μας πάρκων.

Σας προσκαλούμε να βυθιστείτε στην αυθεντικότητα και τη γοητεία της Κούβας, να απολαύσετε τη γαστρονομία μας, να γνωρίσετε τους ανθρώπους μας και να πάρετε μαζί σας αξέχαστες αναμνήσεις. Η παρουσία σας στο νησί μας δεν είναι μόνο ευπρόσδεκτη, αλλά γιορτάζεται από μια μοναδική Κούβα.

Τέλος, ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους Κυπρίους με αφορμή αυτήν την ειδική περίσταση;

Μετά από δύο χρόνια εργασίας σε αυτήν την υπέροχη χώρα, θα ήθελα να ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου όλους τους Κυπρίους που επισκέφθηκαν την Κούβα και έδειξαν την υποστήριξη και την αλληλεγγύη τους. Το ενδιαφέρον σας και η εκτίμησή σας για τον πολιτισμό και τον λαό μας είναι ανεκτίμητα πολύτιμα. Είμαι βαθιά ευγνώμων για τη φιλία και τη στοργή που έχουμε λάβει από τους Κυπρίους. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε τους δεσμούς μας και να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίσουμε τις κοινές προκλήσεις. Σας στέλνω τους θερμούς μου χαιρετισμούς και τις ειλικρινείς μου ευχαριστίες και προσβλέπω στην οικοδόμηση ενός λαμπρού μέλλοντος μαζί!