Πολιτισμός

Επανεκκίνηση του "Pafos Aphrodite Festival"

Σημαντική για την Πάφο και την Κύπρο

Το μήνυμα ότι η επανεκκίνηση του θεσμού του Pafos Aphrodite Festival έχει πολλαπλό όφελος για τη χώρα μας αναδείχθηκε μέσα από τη διάσκεψη Τύπου που οργάνωσε την Παρασκευή 10 Αυγούστου, η εταιρεία Pafos Aphrodite Festival Cyprus στο ξενοδοχείο Alexander The Great στην Πάφο.

Μιλώντας στη διάσκεψη, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της οργανώτριας εταιρείας – Δήμαρχος Πάφου, Φαίδωνας Φαίδωνος επισήμανε ότι η απόφαση για επανεκκίνηση του Pafos Aphrodite Festival βασίστηκε στο κεκτημένο των συνεχόμενων διοργανώσεων της περιόδου 1999 - 2019 και ότι μέσα από την πορεία του που δεν ήταν ούτε εύκολη ούτε προεξασφαλισμένη, το Φεστιβάλ καθιερώθηκε ως ο κορυφαίος αυτοτελής θεσμός της χώρας μας, με μεγάλη συμβολή στην απόκτηση από την Κύπρο στίγματος στον πολιτιστικό χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου.

12.8. ΟΠΕΡΑ 2.jpg

Προβάλλοντας τη θέση ότι η χώρα μας χρειάζεται να αποκτήσει καλλιτεχνικούς θεσμούς διεθνούς εμβέλειας κατά το παράδειγμα του Φεστιβάλ της Πάφου, τόνισε ότι το παράδειγμα αυτό δείχνει ότι η χώρα μας διαθέτει δυνάμεις και δυνατότητες για να καθιερώσει διοργανώσεις σε διάφορα πεδία των Τεχνών που θα της εξασφαλίσουν ένα σταθερό και ευδιάκριτο στίγμα στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη.

Αναφερόμενος στη φετινή διοργάνωση, επισήμανε ότι συνδυάζει στοιχεία και χαρακτηριστικά τα οποία εγγυώνται ότι η επανεκκίνηση του Φεστιβάλ θα είναι επιτυχημένη από καλλιτεχνικής και οργανωτικής σκοπιάς: Ο παραγωγός, το Κρατικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Τιφλίδας (Γεωργία), είναι ένα από τα αρχαιότερα λυρικά θέατρα της Ευρασίας, η "La Traviata" του Giuseppe Verdi αποτελεί έναν από τους δημοφιλέστερους τίτλους του οπερατικού ρεπερτορίου παγκόσμια και ο ιδιώτης που ανέλαβε την οργάνωση και εκτέλεση του Φεστιβάλ, η εταιρεία Παπαδόπουλος & Σχοινής Παραγωγές Λτδ, έχει την πείρα και την τεχνογνωσία να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που ανέλαβε.

Ο Πρέσβης της Γεωργίας στην Κύπρο, Konstantine Kvachakidze, συγχαίροντας τους οργανωτές, εξέφρασε τη χαρά του γιατί το Κρατικό Θέατρο Όπερας και Μπαλέτου Τιφλίδας συνδέεται με το Pafos Aphrodite Festival μέσω μιας παραγωγής υψηλής στάθμης.

12.8. ΟΠΕΡΑ 3.jpg

Η Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου, Χριστιάνα Ρουσουνίδου, αφού αναφέρθηκε στο ιστορικό της σχέσης της Ορχήστρας με το Pafos Aphrodite Festival, κάλεσε το κοινό να στηρίξει τη συνέχιση του θεσμού που τοποθετεί επάξια τη χώρα μας στον διεθνή πολιτιστικό χάρτη. Ευχαρίστησε επίσης τον Δήμο Πάφου για την προώθηση της οπερατικής δημιουργίας στη χώρα μας, καθώς επίσης και για την προώθηση ενός πολύ επιτυχημένου καλλιτεχνικού θεσμού ο οποίος, μέσα από τη σύζευξη χώρου και θεάματος, πέτυχε την ανάδειξη ενός εξέχοντος μνημείου της πολιτιστικής μας κληρονομιάς – του Μεσαιωνικού Κάστρου της Πάφου – σε χώρο φιλοξενίας οπερατικών παραγωγών γνωστών ανά το παγκόσμιο.

Από την πλευρά του, ο κ. Μάριος Παπαδόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Παπαδόπουλος & Σχοινής Παραγωγές Λτδ, ανέφερε ότι για την εταιρεία του το φετινό Φεστιβάλ αποτελεί πραγματική πρόκληση επειδή τους δίνεται η ευκαιρία, για δεύτερη φορά, να συμβάλουν στην εκκίνηση ή την επανεκκίνηση του θεσμού. Αυτό που υπόσχονται στους λάτρεις του λυρικού δράματος είναι ένα σπουδαίο καλλιτεχνικό θέαμα με την εγγύηση ενός από τους αρχαιότερους οπερατικούς οίκους της Ευρώπης.

12.8.ΟΠΕΡΑ 4.jpg