Πανάκριβο και το τελευταίο αντίο
Φέρετρα των €4.000, τάφοι σε τιμές χρυσού και καταγγελίες για κηδείες χωρίς αποδείξεις
Η ακρίβεια δεν σταματά ούτε μπροστά στον θάνατο. Μια κηδεία μπορεί να κοστίσει από μερικές εκατοντάδες ευρώ μέχρι και πενταψήφιο ποσό, καθώς στον λογαριασμό προστίθενται το φέρετρο, ο τάφος, η παραλαβή και η περιποίηση της σορού, τα λουλούδια και ο καφές της παρηγοριάς.
Μια μέση κηδεία ξεκινά περίπου από τα €1.200, ενώ οι πιο ακριβές περιπτώσεις που έχουν καταγραφεί έφτασαν τις €9.000 έως και τις €15.000. Αν η οικογένεια επιλέξει να μην έχει σταυρό και καφέ της παρηγοριάς, το κόστος μπορεί να περιοριστεί περίπου στα €600.
Φέρετρο και τάφος
Οι τιμές στα φέρετρα ξεκινούν από τα €400 και ανεβαίνουν ανάλογα με το υλικό και την κατασκευή. Υπάρχουν επιλογές από μασίφ ξύλο που φτάνουν τις €3.000, ενώ για ειδικές και πολυτελείς κατασκευές το ποσό μπορεί να αγγίξει τις €4.000.
Η ιδιοκτήτρια γραφείου κηδειών Βάνα Κεκκούρη αναφέρει ότι σε αυτήν την κατηγορία περιλαμβάνονται και φέρετρα που επιλέγονται για αρχιερείς. «Είμαι υποχρεωμένη να φέρνω και μασίφ ξύλα και απ’ όλα. Σέβομαι όλους τους πελάτες μου», αναφέρει.
Σημαντική διαφορά στην τελική τιμή κάνει και ο τάφος. Η οικογένεια καθοδηγείται στο δημαρχείο για την αγορά του οικοπέδου, με τις χρεώσεις να εξαρτώνται από το κοιμητήριο και τη θέση. Οι τιμές αρχίζουν από περίπου €700 και φτάνουν έως τις €2.000, ενώ στο Καϊμακλί μπορεί να αγγίξουν τις €4.000, λόγω του περιορισμένου διαθέσιμου χώρου.
Λουλούδια, μεταφορά και καφές της παρηγοριάς
Στα έξοδα προστίθεται η παραλαβή και η περιποίηση του νεκρού, καθώς και η μεταφορά του στην εκκλησία και στη συνέχεια στο κοιμητήριο. Γι’ αυτές τις υπηρεσίες, οι χρεώσεις που εντοπίσαμε αγγίζουν τα 450 με 550 ευρώ. Στο τελικό ποσό συνυπολογίζονται επίσης τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για την περιποίηση και την αποστείρωση στο νεκροτομείο, με το κόστος να αλλάζει ανάλογα με τα σκευάσματα και τον προμηθευτή.
Το κόστος των λουλουδιών ξεκινά από περίπου €100, αλλά μπορεί να φτάσει τις €4.500. Σε μιαν από τις πιο ακριβές συνθέσεις, που μας περιέγραψε η κ. Κεκκούρη, το φέρετρο στολίστηκε με ορχιδέες και τριαντάφυλλα.
Ο καφές της παρηγοριάς, τα κεράσματα και το φαγητό που προσφέρονται μετά την κηδεία, κοστίζουν περίπου €150 με €200. Ορισμένα γραφεία τελετών, ωστόσο, συνεργάζονται με συγκεκριμένα καταστήματα, από τα οποία παραλαμβάνουν σφραγισμένες πιατέλες, ώστε οι συγγενείς να γνωρίζουν την ποιότητα και την προέλευση των προϊόντων.
Πώς οργανώνεται μια κηδεία
Η διαδικασία ξεκινά συνήθως με ένα τηλεφώνημα από τους συγγενείς, οι οποίοι ενημερώνουν το γραφείο τελετών για τον θάνατο και δίνουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους - είτε βρίσκονται στο νοσοκομείο είτε σε οίκο ευγηρίας.
Στη συνέχεια επισκέπτονται το γραφείο για να οργανώσουν την τελετή. Το γραφείο συντονίζει τις συνεννοήσεις με την εκκλησία και τους ιερείς, καθώς και με τους αρμόδιους στο κοιμητήριο για τη θέση του τάφου, ενώ καθοδηγεί την οικογένεια για την αγορά του οικοπέδου.
«Βγάζουν τάφους και δεν εκδίδουν αποδείξεις»
Πέρα από τις τιμές, εκπρόσωποι του κλάδου θέτουν ζήτημα φορολογικής εποπτείας και ελέγχου, συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος των γραφείων κηδειών, Σόλωνας Μελάς, καταγγέλλει ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν εκδίδονται αποδείξεις.
«Υπάρχουν γραφεία που βγάζουν τάφους και δεν εκδίδουν απόδειξη. Κάποιος μπορεί να μου τηλεφωνήσει και να πει ότι δεν θέλει απόδειξη, για να μην πληρώσει ΦΠΑ», αναφέρει.
Η κ. Κεκκούρη, από την πλευρά της, εκτιμά ότι η φοροδιαφυγή είναι πλέον δυσκολότερη, καθώς οι περισσότεροι πελάτες πληρώνουν με κάρτα.
Παραμένουν, ωστόσο, ερωτήματα για τον τρόπο καταβολής του κρατικού επιδόματος κηδείας, ύψους €560. Αφού τα δικαιολογητικά που βγαίνουν από τα γραφεία κηδειών δεν καταγράφουν το ποσό που κατέβαλε η οικογένεια, η οποία δηλώνει ότι πλήρωσε, ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις κατά τις οποίες το επίδομα δεν καταβάλλεται.
«Ένα χάος» με τα μητρώα
Ο κ. Μελάς αναφέρει ότι είχε εισηγηθεί στο Υπουργείο Εργασίας να απαιτείται απόδειξη για την καταβολή του επιδόματος, αλλά και υπεύθυνη δήλωση σε περίπτωση που η κηδεία οργανώθηκε χωρίς τη χρήση γραφείου τελετών.
Το ισχύον πλαίσιο δεν υποχρεώνει τα γραφεία να τηρούν μητρώο με τον αριθμό των κηδειών που αναλαμβάνουν, τον τόπο θανάτου και τον τόπο ταφής. «Αν δεν προβλέπεται μητρώο, δεν μπορεί να γίνει ουσιαστικός φορολογικός έλεγχος», αναφέρει.
Ως παράδειγμα περιγράφει περίπτωση επαγγελματία, που δήλωσε τζίρο €20.000, ποσό το οποίο, όπως λέει, θα αντιστοιχούσε περίπου σε 20 κηδείες. Αυτόν τον αριθμό, όμως ο ίδιος τον θεωρεί απίθανο, καθώς είναι πολύ λίγο το ποσό για έναν χρόνο. «Είναι ένα χάος», αναφέρει ο κ. Μελάς.
Ο εκπρόσωπος των γραφείων κηδειών αναφέρθηκε και στην έκδοση πιστοποιητικών θανάτου, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν γιατροί που εκδίδουν τέτοια πιστοποιητικά χωρίς να έχουν δει τον άνθρωπο ούτε εν ζωή, ούτε μετά τον θάνατό του.