Συνεντεύξεις

Σταθερή η θέση της Μόσχας

Πρέσβης: Το κοινό ανακοινωθέν μπορεί να κάνει τις συνομιλίες πιο αποδοτικές
Το κούρεμα καταθέσεων γέμισε τους Ρώσους καταθέτες με αρνητικά μόνο συναισθήματα και πικρία, και υπέσκαψε το κύρος των κυπριακών τραπεζών, δηλώνει ο Stanislav Osadshiy
Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ με την Itera δημιούργησε αρνητικές εντυπώσεις στον ρωσικό επιχειρηματικό κόσμο

Τη στήριξη της Μόσχας στην έκδοση κοινού ανακοινωθέντος, που θα επιβεβαιώνει τη μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα στην επιδιωκόμενη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, εκφράζει ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο Stanislav Osadshiy. Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Osadshiy δηλώνει ότι κάτι τέτοιο θα συμβάλει στην επιτυχή έκβαση των συνομιλιών, ενώ αναφέρεται παράλληλα στη διαχρονική στήριξη της Μόσχας, στη βάση αρχών. Εξάλλου, λέει ότι Μόσχα και Λευκωσία μπορούν να παίξουν από κοινού αποτελεσματικό ρόλο σε ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας.
Αναφορικά με την αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου», ο Ρώσος Πρέσβης απορρίπτει τα περί παραχώρησης κυπριακών στρατιωτικών βάσεων στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας και κάνει λόγο για εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για διευκολύνσεις σε αποστολές ανθρωπιστικού χαρακτήρα. Ως προς την πρόθεση της Λευκωσίας για ένταξη στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη», ο κ. Osadshiy εκτιμά ότι δεν θα επηρεάσει τις παραδοσιακά φιλικές σχέσεις με τη Ρωσία. Βλέπει προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό τομέα, παρά το πλήγμα που επέφεραν οι αποφάσεις του Eurogroup, ενώ επαναλαμβάνει την πιθανότητα να επιδειχθεί εκ νέου ρωσικό ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ.
Θέσεις αρχών
Η Μόσχα αποτελεί παραδοσιακό σύμμαχο της Λευκωσίας, στην προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Τι αναμένει στην παρούσα φάση, ενόψει της επικείμενης επανέναρξης των συνομιλιών και ενώ εκκρεμεί η συμφωνία για κοινό ανακοινωθέν;

Οι θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό ήταν πάντα θέσεις αρχών. Πάντα συμβάλλαμε στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού προς το συμφέρον των ίδιων των Κυπρίων, Ε/κ και Τ/κ. Και στην παρούσα φάση, ενόψει της επικείμενης επανέναρξης των συνομιλιών, θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε όλες τις ενέργειες, ιδέες και προτάσεις που αποβλέπουν στην επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, που να βασίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Πιστεύω ότι η έκδοση ενός κοινού ανακοινωθέντος, το οποίο θα επιβεβαιώσει την κατοχυρωμένη σε αυτά τα ψηφίσματα βάση -διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα των δύο κοινοτήτων και με μια κυριαρχία, μια ιθαγένεια και μια διεθνή προσωπικότητα- μπορεί να κάνει τις συνομιλίες πιο αποδοτικές και να συμβάλει στην επιτυχή έκβασή τους.
Δεν γίνεται λόγος για βάσεις
Πώς διαμορφώνεται η αμυντική συνεργασία Κύπρου-Ρωσίας, μετά την εισήγηση του Υπουργού Άμυνας προς το Υπουργικό Συμβούλιο για υπογραφή συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία, αναφορικά με την παραχώρηση διευκολύνσεων στη στρατιωτική αεροπορική βάση «Ανδρέας Παπανδρέου» προς ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη;

Μας ικανοποιεί το γεγονός ότι τα Υπουργεία Άμυνας των δύο χωρών μας διεξάγουν διαπραγματεύσεις για θέματα συνεργασίας στον τομέα της αρμοδιότητάς τους. Δεν γίνεται λόγος για παραχώρηση κυπριακών στρατιωτικών βάσεων στις ένοπλες δυνάμεις της Ρωσίας. Συζητάνε θέμα παραχώρησης διευκολύνσεων στα ρωσικά αεροπλάνα, από ένα αεροδρόμιο που βρίσκεται στην κυπριακή επικράτεια. Δηλαδή, πρόκειται για παροχή υπηρεσιών που προσφέρονται ήδη από τους Κυπρίους στα αεροπλάνα μιας σειράς ξένων χωρών.
Μιλάμε για διευκολύνσεις που έχουν σχέση, λόγου χάρη, με τον ανεφοδιασμό και που θα είναι αναγκαίες σε έκτακτες καταστάσεις, καθώς και κατά την πραγματοποίηση αποστολών ανθρωπιστικού χαρακτήρα, όπως εκκενώσεις πολιτών σε συνθήκες έκτακτης ανάγκης στην περιοχή. Όσον αφορά τη χρησιμοποίηση των λιμανιών της Λεμεσού και της Λάρνακας από τα πλοία μας -πολεμικά και εμπορικά- πρόκειται μόνον για την εξυπηρέτηση και τον ανεφοδιασμό τους με καύσιμα και τρόφιμα. Το ίδιο εννοούμε και σε σχέση με την εξάλειψη των χημικών όπλων της Συρίας.
Να μην επηρεασθούν οι σχέσεις
Θα επηρεασθούν οι σχέσεις των δύο χωρών από ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη;

ΑΠ: Ως προς την ενδεχόμενη ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, πρέπει να σημειώσω ότι ο χειρισμός αυτού του θέματος αποτελεί κυρίαρχο δικαίωμα της κυπριακής κυβέρνησης. Από την πλευρά μας, πιστεύουμε ότι η υλοποίηση της απόφασης για ένταξη στο πρόγραμμα Συνεταιρισμού για την Ειρήνη του ΝΑΤΟ δεν θα επηρεάσει αρνητικά την κυπρο-ρωσική συνεργασία. Γενικά, ευελπιστούμε ότι από τον επαναπροσδιορισμό της εξωτερικής πολιτικής της Κύπρου, που πραγματοποιείται σήμερα, δεν θα επηρεασθούν οι παραδοσιακές φιλικές σχέσεις μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας και των λαών τους, όπως διαβεβαίωσε γι' άλλη μια φορά ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, στην πρόσφατη ομιλία του στο London School of Economics.
Βίαιη κατάσχεση το κούρεμα
Οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών επλήγησαν την άνοιξη του 2013, με την απόφαση για το κούρεμα καταθέσεων, με τις συνέπειες να γίνονται αισθητές κυρίως στην Κύπρο. Πώς ανακάμπτουν οι σχέσεις των δύο πλευρών και ποιες οι προοπτικές στο άμεσο μέλλον;

Το κούρεμα καταθέσεων γέμισε τους Ρώσους καταθέτες με αρνητικά μόνο συναισθήματα και πικρία, και υπέσκαψε το κύρος των κυπριακών τραπεζών. Το κούρεμα αυτό, κατά τη γνώμη των εκπροσώπων των ρωσικών επιχειρηματικών κύκλων, αποτέλεσε «μια βίαιη κατάσχεση των προσωπικών και εταιρικών κεφαλαίων» τους, που «παραβίασε κοινά αποδεκτούς νόμους». Και όχι μόνον αυτό. Οι περιορισμοί των τραπεζικών δραστηριοτήτων που επιβλήθηκαν μαζί με το κούρεμα παρεμπόδισαν την κανονική λειτουργία των διεθνών οικονομικών σχέσεων της Κύπρου. Όλα αυτά, φυσικά, επέδρασαν αρνητικά και στην οικονομική συνεργασία των δύο χωρών μας.
Τα ζητήματα ανάκαμψής της βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνόδου της Διακυβερνητικής Επιτροπής Ρωσίας-Κύπρου για οικονομικά θέματα, που έλαβε χώρα στο τέλος του 2013, στη Μόσχα. Αυτά τα ζητήματα απασχολούν άμεσα τις επιχειρηματικές κοινότητες των δύο χωρών. Προοπτικές ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας στον οικονομικό τομέα υπάρχουν. Όμως η υλοποίησή τους θα εξαρτηθεί από ορισμένους παράγοντες. Ένας απ’ αυτούς είναι κατά πόσο η κυπριακή κυβέρνηση θα απαντήσει στις προσδοκίες των Ρώσων επιχειρηματιών. Τα μηνύματα που στέλνει η κυπριακή πλευρά είναι θετικά.
Χώρος για συνεργασία
Μπορούν Κύπρος και Ρωσία να παίξουν από κοινού ενεργό ρόλο σε περιφερειακά ζητήματα ασφάλειας;

Είμαι βέβαιος ότι οι χώρες μας μπορούν να παίξουν από κοινού ενεργό και αποτελεσματικό ρόλο στα ζητήματα της περιφερειακής ασφάλειας. Το παράδειγμα της καταστροφής του πυρηνικού οπλοστασίου της Συρίας δείχνει ότι αυτή η συνεργασία μπορεί να έχει και πολυμερή χαρακτήρα. Θα πρόσθετα ότι, όπως απέδειξε η κοινή μας πείρα, τέτοια συνεργασία μπορεί να αγκαλιάζει και αρκετά προβλήματα πανευρωπαϊκής καθώς και παγκόσμιας ασφάλειας, όπως την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, των ναρκωτικών, του οργανωμένου εγκλήματος και άλλα.
Υπάρχουν δυνατότητες για το φυσικό αέριο
Τον περασμένο Δεκέμβριο δηλώσατε ότι οι ρωσικές εταιρείες «θα επιδείξουν εκ νέου ενδιαφέρον στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου». Θεωρείτε πιθανό να υπάρξει ενδιαφέρον για την κυπριακή ΑΟΖ σε έναν ενδεχόμενο τρίτο γύρο αδειοδότησης;

Πάλι λέω ότι οι δυνατότητες για την επίδειξη ενδιαφέροντος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από μέρους των ρωσικών εταιρειών υπάρχουν. Μπορεί να επιδειχθεί ξανά το ρωσικό ενδιαφέρον και για την ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ποιες οι προοπτικές της κυπρο-ρωσικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα;
Θεωρώ ότι οι προοπτικές της κυπρο-ρωσικής συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα είναι ευοίωνες. Αν και βέβαια η ύπαρξη τέτοιων δυνατοτήτων και προοπτικών δεν σημαίνει ότι υλοποιούνται κάθε φορά. Για το μέλλον της συνεργασίας Ρωσίας και Κύπρου στον τομέα της ενέργειας είμαι μάλλον αισιόδοξος. Αν και την αισιοδοξία μου κάπως περιορίζουν οι αρνητικές εντυπώσεις που ο ρωσικός επιχειρηματικός κόσμος έχει συναποκομίσει από την πρόσφατη αποτυχημένη εμπειρία της ρωσικής εταιρείας Itera, που πήρε μέρος στον διαγωνισμό για ενδιάμεση προμήθεια φυσικού αερίου για τις ανάγκες της παραγωγής ηλεκτρισμού στην Κύπρο. Η προσφορά της εταιρείας μας κρίθηκε η καλύτερη, όμως τα πράγματα δεν έφθασαν στην υπογραφή σχετικού συμβολαίου, ενώ οι επεξηγήσεις που δόθηκαν δεν μας έπεισαν.
Πώς βλέπει η Μόσχα τις τουρκικές αντιδράσεις στις ενέργειες της Λευκωσίας για εκμετάλλευση του πλούτου στην ΑΟΖ;
Αναφορικά με τις απειλές και προκλήσεις που έχουν σχέση με τη νόμιμη δραστηριότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της, θέλω να επαναλάβω ότι απ’ όπου και αν ξεκινάνε, είναι επικίνδυνες για τη σταθερότητα, την ειρήνη και την ασφάλεια, ιδιαίτερα σε μια τόσο ταραγμένη περιοχή, όπως είναι η Ανατολική Μεσόγειος. Θέλω να προσθέσω ότι η ανακάλυψη των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ αποτελεί έναν επιπρόσθετο λόγο για την αναζήτηση δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος. Η λύση του σίγουρα θα ανεβάσει τον πήχη της ασφάλειας και θα ενισχύσει την ειρήνη στην περιοχή. Γεγονός που θα επιτρέψει στους Κυπρίους να εκμεταλλεύονται ήσυχα τον πλούτο της ΑΟΖ τους.