Συνεντεύξεις

Αθεμελίωτες οι επικρίσεις για το εκλογικό μέτρο

Το ΑΚΕΛ δεν ήρθε σε προσυνεννόηση για το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου ούτε συμπλέει με οιουσδήποτε χάριν σκοπιμοτήτων, διαμηνύει ο Άντρος Κυπριανού

Η δική μας προσπάθεια είναι, από τη μια, να διαφυλάξουμε τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας και, από την άλλη, να καταστήσουμε την πολιτική ζωή πιο σοβαρή και πιο υπεύθυνη. Δεν λειτουργούμε με καμιάν απολύτως σκοπιμότητα στον καθορισμό αυτού του ορίου
Η δική μας η άποψη είναι ότι και η δημοκρατική λειτουργία θα πρέπει να διαφυλαχτεί, αλλά και ένα λογικό όριο θα πρέπει να επιβληθεί, έτσι ώστε να λειτουργήσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα.
Ως αθεμελίωτες απορρίπτει τις επικρίσεις για την αλλαγή της εκλογικής νομοθεσίας ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, υπογραμμίζοντας πως προσπάθεια του κόμματός του είναι αφενός να διαφυλαχθεί η δημοκρατική λειτουργία των θεσμών και αφετέρου να κατοχυρωθεί και να βελτιστοποιηθεί η λειτουργία του υφιστάμενου κανονισμού της Βουλής.
Αποκηρύττει, ταυτόχρονα, ως εντελώς ανυπόστατες της κατηγορίες ότι έχει έρθει σε συνεννόηση με τον ΔΗΣΥ για αύξηση του εκλογικού μέτρου, ξεκαθαρίζοντας πως το ΑΚΕΛ δεν συμπλέει με κανέναν χάριν εξυπηρέτησης μικροπολιτικών ή μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Όσον αφορά το Κυπριακό, επισημαίνει ότι είναι πρόωρες οιεσδήποτε εκτιμήσεις ως προς το πώς θα συμπεριφερθεί ο Ρ. Τ. Ερντογάν, ενώ κάλεσε όλους τους εμπλεκομένους στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού να δρουν με πράξεις στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και όχι με δημόσιες λεκτικές παρεμβάσεις.
Συμφωνείτε με τη μεθοδολογία που συμφωνήθηκε ενόψει της εντατικοποίησης της διαπραγμάτευσης στο Kυπριακό, με ελλιπή ενημέρωση, χωρίς δηλώσεις και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας;
Συμφωνούμε με την εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων, είναι η θέση την οποία από την αρχή διατυπώναμε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων θα έπρεπε να είχαν πολύ πιο ενεργό ανάμειξη στις διαπραγματεύσεις και αντί να έχουμε διαπραγματευτές, να έχουμε όπως επί Δημήτρη Χριστόφια εκείνα τα άτομα τα οποία θα προετοίμαζαν ουσιαστικά τις συναντήσεις των δύο ηγετών. Νομίζω ότι σιγά-σιγά έχουμε περάσει σε αυτό το μοντέλο διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων, κάτι που θεωρούμε ως σωστό.


Θεωρούμε ότι θα πρέπει να υπάρχει πλήρης ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου για το τι συζητιέται στις διαπραγματεύσεις, την ίδια στιγμή, όμως, λέμε ότι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου θα πρέπει να αποδεχτούν ότι δεν θα αφήνουν διαρροές, δεν θα δίνουν στη δημοσιότητα την ενημέρωση της οποίας θα τυγχάνουν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, διότι κάτι τέτοιο ζημιώνει πάρα πολύ τη διαπραγματευτική προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη. Απαιτώντας, λοιπόν, τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, την ίδια στιγμή απαιτούμε και από τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου να επιβάλουν στον εαυτό τους την αυτοπειθαρχία τής μη διαρροής εγγράφων ή πληροφοριών.
Σύγκληση ΕΣ χωρίς διαρροές
Καλείτε, λοιπόν, άπαντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους...

Ασφαλώς, διότι πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αυτή η διαπραγμάτευση είναι πολύ κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον και της Κύπρου και του κυπριακού λαού στο σύνολό μας. Δεν επιτρέπεται ο καθένας, είτε για επικοινωνιακούς είτε για τους οποιουσδήποτε άλλους λόγους, να παίζει παιγνίδια σε βάρος της τύχης του λαού μας.
Θεωρείτε αντιπαραγωγικό το γεγονός ότι ο κ. Έιντε δημοσίως προεξοφλεί την έκβαση του διαλόγου τώρα που αυτός εισέρχεται στα βαθιά;
Θεωρώ ότι και ο κ. Έιντε αλλά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο κ. Ακιντζί θα πρέπει να περιορίσουν στο ελάχιστον τις δημόσιες παρεμβάσεις τους. Υπάρχει μια κυπριακή παροιμία που λέει «κάμνε πολλά και λέγε λίγα», νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό, και αυτό θα πρέπει να είναι το μότο που θα καθοδηγεί τους όποιους εμπλέκονται στις διαπραγματεύσεις.
Πρόωρες οι εκτιμήσεις για Ερντογάν
Η εκλογική επιτυχία του ΑΚΡ στην Τουρκία ερμηνεύεται ως ένας πολιτικός θρίαμβος του Ταγίπ Ερντογάν. Εκτιμάτε ότι αυτή η εδραίωση της κυριαρχίας του θα τον καταστήσει περισσότερο αδιάλλακτο, με τις ανάλογες επιπτώσεις και στο κυπριακό πρόβλημα;

Νομίζω ότι είναι πολύ πρόωρο να μπορέσει κάποιος να εκτιμήσει ολοκληρωμένα πώς θα λειτουργήσει ο κ. Ερντογάν. Ο Τούρκος Πρόεδρος έχει δώσει τα πρώτα δείγματα γραφής, που είναι ανησυχητικά, με περιορισμό των δημοκρατικών δικαιωμάτων των δημοσιογράφων. Θα πρέπει να δούμε πώς θα εξελιχθούν τα ζητήματα γενικότερα σε ό,τι αφορά τη δημοκρατία στην Τουρκία, αλλά ιδιαίτερα και σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Είναι πολύ άκαιρο τώρα είτε κάποιοι να θριαμβολογούν είτε κάποιοι να βιάζονται να πουν ότι είναι μια αρνητική εξέλιξη. Εμείς θα δούμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα κρίνουμε. Εκείνο που για εμάς έχει σημασία, είναι να βρεθεί λύση στο περιουσιακό, έτσι ώστε να περάσουμε στο δεύτερο στάδιο, που είναι η συζήτηση της εξωτερικής πτυχής του Κυπριακού και εκεί θα φανεί ποιες είναι οι πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας.
Αστήρικτα επιχειρήματα
Να πάμε, κ. Κυπριανού, στο θέμα του εκλογικού νόμου. Έχουν εγερθεί αρκετές επικρίσεις, κυρίως από τα μικρότερα κόμματα, για τη σπουδή του κυβερνώντος κόμματος να καταθέσει πρόταση νόμου για αλλαγή του εκλογικού μέτρου αυτήν τη στιγμή. Το ΑΚΕΛ φαίνεται να συναινεί στην αναγκαιότητα της αλλαγής του εκλογικού μέτρου, και καταθέτει τη δική του πρόταση. Εσείς θεωρείτε θεμιτό, έξι μήνες πριν από τις εκλογές, η Βουλή να προχωρήσει στην αλλαγή του εκλογικού νόμου; Και υπήρξε, όντως, προσυνεννόηση με τον ΔΗΣΥ;

Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι καταλήξαμε στο 1,8% όχι ως αποτέλεσμα ενός συλλογικού προβληματισμού ο οποίος στόχευε στο να υπηρετήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τη δημοκρατία στον τόπο μας. Το 1,8% ήταν αποτέλεσμα μίας στιγμιαίας αντίδρασης του α. Σπύρου Κυπριανού. Τότε, το εκλογικό όριο ήταν το 8%, το ΑΚΕΛ είχε υποβάλει πρόταση για να μειωθεί στο 4%, συμφωνούσε και ο ΔΗΣΥ στο 4%, ο Σπύρος Κυπριανού επέμενε στο 8% και, όταν διαπίστωσε ότι η δική του η πρόταση δεν γινόταν αποδεκτή, έτσι, με μίαν αστραπιαία αντίδραση, υπέβαλε την πρόταση για το 1,8 και υιοθετήθηκε το 1,8%. Αυτά τα λέω, για να πω ότι όλα αυτά τα επιχειρήματα που αναπτύσσονται για τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας, για την ανάγκη ύπαρξης ενός μέτρου που θα επιτρέπει σε όλους να συμμετέχουν, δεν ανταποκρίνονται στις ιστορικές πραγματικότητες.
Το δεύτερο που θέλω να πω, είναι ότι στο παρελθόν η συμμετοχή στις εκλογές ήταν πάνω από 90% και, ουσιαστικά, κάποιος, για να πάρει το 1,8%, χρειαζόταν περίπου 10.000 ψήφους. Με τη μεγάλη αποχή που παρατηρείται σήμερα, αυτό το ποσοστό έχει μειωθεί σε 5.500 ψήφους, κάτι που δίνει την ευκαιρία σε ευκαιριακές συνεργασίες να διαμορφώνονται προεκλογικά και να επιτυγχάνεται η είσοδός τους στη Βουλή, δίχως να υπάρχει μια πολιτική πλατφόρμα πάνω στην οποία να στηρίζονται αυτές οι ευκαιριακές συνεργασίες.
Αναρρύθμιση της λειτουργίας της Βουλής
Η δική μας η άποψη είναι ότι και η δημοκρατική λειτουργία θα πρέπει να διαφυλαχτεί, αλλά και ένα λογικό όριο θα πρέπει να επιβληθεί, έτσι ώστε να λειτουργήσουμε με τη δέουσα σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Έχουμε, λοιπόν, συζητήσει στην Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ και έχουμε αποφασίσει ότι απαιτείται μια μικρή αύξηση στο εκλογικό όριο. Το 5% είναι, κατά την άποψή μας, υπερβολικό, εμείς θα αντιπροτείνουμε το 3,6% και την ίδια στιγμή, διαπιστώνοντας ότι η αύξηση του εκλογικού ορίου από μόνη της δεν επιλύει τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν στη λειτουργία της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα προτείνουμε σειρά από αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής. Αλλαγές, οι οποίες θα αφορούν το τι είναι Κοινοβουλευτική Ομάδα, πώς καθορίζεται η Κοινοβουλευτική Ομάδα, για την εκλογή δύο Κοινοβουλευτικών Προέδρων οι οποίοι θα έχουν καθαρά συντονιστικό ρόλο όταν θα απουσιάζει ο Πρόεδρος της Βουλής και ταυτόχρονα σειρά άλλων αλλαγών, οι οποίες, από τη μια, θα στοχεύουν στην αυστηρή εφαρμογή του υφιστάμενου κανονισμού και, από την άλλη, θα τον βελτιώνουν, έτσι ώστε να μπορεί να ρυθμίζει τα διάφορα θέματα με έναν τρόπο πολύ πιο ξεκάθαρο και λειτουργικό.
Δεν υπήρξε προσυνεννόηση
Να πω, επίσης, ότι είναι αστείο να λέγεται ότι υπήρχε η όποια προσυνεννόηση ΑΚΕΛ με ΔΗΣΥ. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είχε καταθέσει κάποιες προτάσεις πριν από ένα χρόνο, συζητήθηκαν τότε, για διάφορους λόγους δεν προχώρησε η συζήτηση και, αυτήν του την πρόθεση, την επανέλαβε και σε εμένα, αλλά και σε άλλους αρχηγούς πολιτικών κομμάτων πρόσφατα. Είναι σωστή η άποψη ότι αυτή η συζήτηση που διεξάγεται σήμερα είναι προτιμότερο να διεξαγόταν πριν από ένα χρόνο.


Ωστόσο, δεν είναι η πρώτη φορά που συζητούμε αλλαγές στον εκλογικό νόμο 2 μήνες πριν από τις εκλογές - τώρα είναι 7 μήνες, τότε ήταν 2 μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές. Τότε, άλλα κόμματα, που μας κατηγορούν σήμερα, είχαν καταθέσει προτάσεις 2 μήνες πριν από τις Ευρωεκλογές. Μας αδικούν λοιπόν. Η δική μας προσπάθεια είναι, από τη μια, να διαφυλάξουμε τη δημοκρατική λειτουργία της κοινωνίας και, από την άλλη, να καταστήσουμε την πολιτική ζωή πιο σοβαρή και πιο υπεύθυνη. Δεν λειτουργούμε με καμιάν απολύτως σκοπιμότητα στον καθορισμό αυτού του ορίου.
Αντιπροτείνουμε το 3,6%
Σε ποιο ποσοστό, κατά την άποψή σας, θα κλειδώσει η αύξηση του εκλογικού ορίου;

Εμείς θα αντιπροτείνουμε το 3,6%, όμως θα εξαρτηθεί από το πώς θα τοποθετηθούν τα άλλα κόμματα.
Ποιες από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων ενδέχεται να στηρίξετε;
Θα τις μελετήσουμε. Σε ό,τι αφορά την πρόταση της ΕΔΕΚ, θα πω ότι την έχουμε μελετήσει, γιατί είναι μια πρόταση που μας υποβλήθηκε και παλαιότερα. Θεωρούμε ότι αυτή έχει μια σημαντική αδυναμία. Περίπου λέει ότι τα πολιτικά κόμματα λειτουργούν σε ομοσπονδιακή βάση, όμως δεν είναι έτσι που λειτουργούν τα κόμματα. Δεν είναι άλλο το ΑΚΕΛ Λεμεσού, άλλο το ΑΚΕΛ Λευκωσίας, άλλο το ΑΚΕΛ Λάρνακας, άλλο το ΑΚΕΛ Πάφου κ.λπ., για να φέρω ένα παράδειγμα.


Είμαστε ενιαίο κόμμα που έχει τις Επαρχιακές του Οργανώσεις στις Επαρχίες, οπόταν διαφωνούμε με την ίδια φιλοσοφία της πρότασης που κατατίθεται από την πλευρά της ΕΔΕΚ. Σε ό,τι αφορά την οριζόντια ψηφοφορία, κατ’ επανάληψιν έχουμε διαφωνήσει, για έναν απλούστατο λόγο: Καταρρίπτει το βασικό νόημα της πολιτικής ζωής. Εκλέγεις υποψηφίους στη βάση των πολιτικών τους θέσεων, τώρα επιχειρείται να εισέλθουν άλλα κριτήρια, στη βάση τού αν κάποιος μιλά ωραία, αν ντύνεται ωραία, αν έχει ωραίο παρουσιαστικό, που, κατά την άποψή μας, δεν είναι τα ζητούμενα. Δεν δέχομαι ότι θα επιλέγουμε τους τίμιους από κάθε πολιτικό κόμμα. Δεν μπορείς να επιλέξεις 2 ανθρώπους και να τους ψηφίσεις, γνωρίζοντας ότι έχουν εκ διαμέτρου αντίθετες θέσεις στα σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τον λαό.
Πολιτικός διάλογος για τη Βουλή
Έχετε πει ότι η αύξηση του εκλογικού μέτρου δεν είναι αυτοσκοπός και αναφέρατε συγκεκριμένες προτάσεις που θα υποβάλετε σε γενικότερη αναρρύθμιση της λειτουργίας της Βουλής. Αυτό δεν προϋποθέτει έναν ευρύτερο και εις βάθος κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, που να εμπλέξει την ευρύτερη κοινωνία;

Πολιτικό διάλογο... Διότι δεν νομίζω ότι η ευρύτερη κοινωνία γνωρίζει πώς λειτουργεί η Βουλή των Αντιπροσώπων, για να έχει καθοριστικό ρόλο και άποψη για το τι θα πρέπει να γίνει.
Ναι, αλλά η Βουλή δεν είναι ούτε μπορεί να είναι ένα αποκομμένο σύστημα...
Σίγουρα. Εμείς επιδιώκουμε έναν πολιτικό διάλογο που θα στοχεύει στο να καταστήσει τη Βουλή πολύ πιο λειτουργική απ' ό,τι είναι σήμερα, για να είναι πιο αποτελεσματική σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση των συμφερόντων του λαού, όπως βέβαια το κάθε πολιτικό κόμμα το αντιλαμβάνεται. Τα έχουμε συζητήσει κατ’ επανάληψιν, τα έχουμε εγείρει και λυπούμαι να πω ότι όποτε, εγώ, τουλάχιστον, στις Ολομέλειες ήγειρα κάποια ζητήματα που αφορούν τη σωστή λειτουργία, δεχόμουν επιθέσεις και από βουλευτές και από Μέσα Ενημέρωσης, λέγοντάς μου ότι εσύ ασχολείσαι με τα διαδικαστικά και δεν βλέπεις την ουσία.


Μα η διαδικασία είναι καθοριστική σε ό,τι αφορά την ουσία. Εάν λειτουργούμε σωστά, μπορούμε και στην ουσία να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτός θα είναι ο στόχος ο δικός μας, λοιπόν. Και στις πλείστες των περιπτώσεων, αυτό που ζητάμε είναι αυστηρή εφαρμογή του υφιστάμενου κανονισμού, με κάποιες αλλαγές οι οποίες θα βελτιώνουν ακόμα καλύτερα τον κανονισμό.
Άρα, θα πρέπει να εξασφαλίσετε και τη σύμπραξη και άλλων πολιτικών δυνάμεων.
Οπωσδήποτε, χρειάζεται πλειοψηφία για να αλλάξει ο κανονισμός.
Ανανέωση και στο ψηφοδέλτιο
Το ΑΚΕΛ έχει προβεί, μετά τις προεδρικές εκλογές, σε μία σημαντική ανανέωση των μηχανισμών και των συλλογικών του οργάνων. Αυτή η ανανέωση θα αντανακλαστεί και στα ψηφοδέλτια του κόμματος στις εκλογές;

Έχουμε διαδικασίες, όπως ξέρετε, οι οποίες είναι οι πιο δημοκρατικές, και αυτές οι διαδικασίες έχουν ήδη αρχίσει ενόψει των βουλευτικών εκλογών και αναμένεται να ολοκληρωθούν τον ερχόμενο Γενάρη. Το ποιοι θα προταθούν, θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα αυτών των διαδικασιών και το ποιο θα είναι το ψηφοδέλτιο σε κάθε Επαρχία θα αποφασιστεί σε ειδικές εκλογικές συνδιασκέψεις, που θα συγκληθούν ειδικά γι’ αυτόν τον σκοπό. Θέλω να πιστεύω ότι θα υπάρξει μια σχετική ανανέωση, εκείνο που έχει σημασία για εμάς είναι να έχουμε στη Βουλή άτομα τα οποία θα μπορούν αποτελεσματικά να υπερασπιστούν τα δικαιώματα του λαού και να προωθήσουν τα καλώς νοούμενα συμφέροντά του.
Υπάρχει ένα θέμα με βουλευτές, οι οποίοι καταστατικώς δεν μπορούν να επαναδιεκδικήσουν την εκλογή τους, τι θα γίνει με αυτό το θέμα;
Στο Συνέδριο έχουμε αποφασίσει ότι μέγιστος αριθμός θητειών που δικαιούται ο κάθε βουλευτής είναι τρεις και ότι σε εξαιρετικές περιπτώσεις μπορεί η Κεντρική Επιτροπή να αποφασίσει διαφορετικά. Είναι τέσσερεις οι περιπτώσεις αυτές. Είναι ο Γενικός Γραμματέας του Κόμματος, ο Κοινοβουλευτικός του Εκπρόσωπος, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και ο Νίκος Κατσουρίδης. Για όλα αυτά τα ζητήματα, λοιπόν, θα αποφασίσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος εγκαίρως, όταν θα έρθει η στιγμή.
Δεν συμπλέουμε με την Κυβέρνηση
Επικριτές της σύμπλευσης του ΑΚΕΛ με την Κυβέρνηση στο Κυπριακό κατηγορούν το κόμμα σας ότι το μόνο θέμα στο οποίο διαφωνεί, τελικά, με την Κυβέρνηση είναι η οικονομία. Πώς απαντάτε σε αυτό;

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, το ΑΚΕΛ υποστηρίζει από το 1974 και ιδιαίτερα μετά το 1977, που καταλήξαμε ως πλαίσιο λύσης στη Διζωνική, Δικοινοτική Ομοσπονδία, τις ίδιες θέσεις με συνέπεια, δεν έχει διαφοροποιηθεί καθόλου. Τα ίδια υποστηρίζαμε επί διακυβέρνησης Σπύρου Κυπριανού, επί διακυβέρνησης Γλαύκου Κληρίδη, επί Γιώργου Βασιλείου, Τάσσου Παπαδόπουλου, Δημήτρη Χριστόφια και σήμερα επί διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη.


Οπόταν, αν κάποιοι άλλοι έχουν μετακινηθεί και έχουν έρθει στις θέσεις που υποστήριζε διαχρονικά το ΑΚΕΛ, σε εκείνους θα πρέπει να απευθυνθεί το ερώτημα. Εμείς δεν έχουμε κόμπλεξ για να πούμε, «α! έρχεται ο τάδε και συμφωνεί μαζί μας, οπόταν εμείς θα πρέπει να μετακινηθούμε από αυτήν τη θέση που υποστηρίζαμε εδώ και δεκαετίες, μπας και παρεξηγηθούμε». Πέραν τούτου, οι χειρισμοί οι οποίοι γίνονται από την ηγεσία του κόμματος, με βάση δημοσκόπηση την οποία έχουμε κάνει, τυγχάνουν πολύ υψηλής αποδοχής από τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ στις βουλευτικές εκλογές του 2011, που είχαμε πάρει 33%. Οπόταν, εμείς δεν συμπλέουμε με κανέναν.


Εμείς υποστηρίζουμε τις θέσεις που υποστηρίζαμε διαχρονικά, και όποιοι άλλοι έρθουν να υποστηρίξουν αυτές τις θέσεις, είναι καλοδεχούμενοι από εμάς. Το δεύτερο που θέλω να πω είναι ότι δεν διαφωνούμε με την Κυβέρνηση μόνο στα οικονομικά, και διερωτώμαι, ειλικρινά, πώς κάποιοι λένε ότι «διαφωνείτε με την Κυβέρνηση μόνο στα κοινωνικοοικονομικά θέματα». Μα, κοινωνικοοικονομικά θέματα είναι όλο το φάσμα της καθημερινότητάς μας, οπόταν διαφωνούμε σε όλα τα ζητήματα.


Τόσο στο Κυπριακό όσο και στα υπόλοιπα ζητήματα εμείς ξεκινούμε από μιαν αφετηρία, πώς εξυπηρετούνται καλύτερα τα συμφέροντα του κυπριακού λαού. Θα το επαναλάβω, το ΑΚΕΛ είναι κόμμα πατριωτικό, κόμμα υπεύθυνο και σοβαρό, δεν παίζει με τις τύχες του κόσμου και της χώρας μας. Ξεκινώντας από αυτήν την αφετηρία, λοιπόν, διαμορφώνουμε θέσεις και στο Κυπριακό και σε όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, και νομίζω ότι θα πέσει στο κενό η προσπάθεια κάποιων να περάσουν το μήνυμα ότι το ΑΚΕΛ συμπλέει στη βάση σκοπιμοτήτων με τον οποιοδήποτε. Δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, ούτε καν για συζήτηση.