Συνεντεύξεις

Ελ.Χρυσοστόμου:Δεν είναι στιγμή για πολιτικές αποστρατεύσεις

Γεγονότα και συμπεριφορές στο Κίνημα συχνά ήταν αντίθετα προς την προσωπική και πολιτική ηθική μου, δηλώνει η Ελένη Χρυσοστόμου

"Θα συνεχίσω να προσφέρω, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου, στα κοινά. Ως νέος άνθρωπος, θέλω να εξακολουθήσω να έχω άποψη και γνώμη στη διαμόρφωση του δικού μου «αύριο», αλλά και των γενεών που θα έρθουν"
Τους λόγους οι οποίοι την ώθησαν να υποβάλει την παραίτησή της από τη θέση της Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Οικολόγων αναλύει στη συνέντευξή της στη «Σημερινή» η Ελένη Χρυσοστόμου, ξεκαθαρίζοντας πως η παραίτηση από το κομματικό της αξίωμα δεν συνεπάγεται και αποστράτευσή της από την πολιτική. Επισημαίνει, ταυτόχρονα, την ανάγκη προώθησης ριζικών αλλαγών τόσο στο πολιτικό σύστημα όσο και στα ίδια τα κόμματα, καθώς και την ανατοποθέτηση της αναπτυξιακής πολιτικής σε οικολογική βάση, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί με τρόπο «βιώσιμο», στις ανάγκες και στις απαιτήσεις των καιρών.
Σειρά από γεγονότα
Ποιοι λόγοι σάς οδήγησαν στην υποβολή παραίτησης από τη θέση της Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος Οικολόγων, λίγους, μάλιστα, μήνες πριν από τις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές του Μαΐου;

Τους λόγους τους εξήγησα μέσα από την επιστολή παραίτησής μου στην Πολιτική Επιτροπή του Κινήματος. Δυστυχώς, υπήρξε σειρά από γεγονότα τα οποία με έβρισκαν αντίθετη και πολλές φορές προσέβαλλαν την προσωπική και πολιτική ηθική μου. Παρόλο που εξέφρασα επανειλημμένως την άποψή μου, δεν εισακούστηκα. Όμως, το κερασάκι στην τούρτα για μένα ήταν η απρεπής συμπεριφορά προς το πρόσωπό μου εκ μέρους του Προέδρου του Κινήματος στο Παγκύπριο Συνέδριο, γιατί επέτρεψα -κατά τη δική του εντύπωση- σε συνεργείο καναλιού να πάρει πλάνα από το συνέδριο, σε μια χρονική στιγμή κατά την οποία έλειπαν πολλά στελέχη από την αίθουσα.
Για μένα τέτοιου είδους συμπεριφορά είναι ανεπίτρεπτη και προσέβαλε όχι μόνον εμένα προσωπικά, αλλά και το ίδιο το Κίνημα, αφού το επεισόδιο έλαβε χώραν σε δημόσια εκδήλωση, μπροστά σε μέλη, φίλους και στελέχη του Κινήματος. Τέθηκε, έτσι, θέμα αξιοπρέπειας, αφού ούτε μπορώ να ανεχθώ κάτι τέτοιο, αλλά και ούτε μπορώ να αποτελώ μέρος αυτής της υποβάθμισης του Κινήματος.
Δύσκολη απόφαση
Η παραίτησή σας, πάντως, ήταν κεραυνός εν αιθρία για τον περισσότερο κόσμο.

Η απόφαση για την παραίτησή μου δεν ήταν καθόλου εύκολη, αντίθετα πέρασα μέσα από μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία προβληματισμού, γιατί, όπως πολύ σωστά το θέσατε, είναι μια κρίσιμη αναμέτρηση για το Κίνημα Οικολόγων οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές. Όμως, πιστεύω ότι κάποιος πρέπει να αναγνωρίζει πότε πρέπει να αποχωρήσει. Λαμβάνοντας υπόψη πολλά δεδομένα και ιδιαίτερα την έλλειψη ισότιμης και αμοιβαίως αναγνωρισμένης συνεργασίας, καθώς επίσης και το γεγονός ότι η παραμονή μου στη θέση της Εκπροσώπου Τύπου του Κινήματος ήταν, εφεξής, θέμα αρχής, η πλάστιγγα, δυστυχώς, έγειρε προς την παραίτηση.
Πρέπει εδώ να σημειώσω, ότι η θέση της Εκπροσώπου Τύπου απαιτεί συνεχή και επίπονη εργασία. Και θέλω να πιστεύω ότι, μέσα στις δυσμενείς συνθήκες τις οποίες αντιμετωπίζουν τα μικρά κόμματα στο θέμα της προβολής τους, έκανα το καλύτερο δυνατό, για να έχει το Κίνημα Οικολόγων μιαν αξιοπρεπή προβολή. Πιστεύω ότι το έχω καταφέρει σε μεγάλο βαθμό, λαμβάνοντας υπόψη την καθημερινή προβολή των θέσεων του Κινήματος από τα ΜΜΕ.
Είχατε, λίγο πολύ, ένα σχεδόν «αθόρυβο» διαζύγιο με το Κίνημα, και είναι όντως δύσκολο να θυμηθεί κανείς κάποια περισσότερο ανεπαίσθητη πολιτική παραίτηση από τη δική σας. Γιατί επιλέξατε αυτή την οδό;
Γιατί δεν ήταν σκοπός μου και ούτε είναι να βλάψω το Κίνημα, το οποίο υπηρέτησα 15 χρόνια. Για να είμαι ειλικρινής, δεν ήθελα καν να πω τους λόγους δημόσια, αλλά κάποια πράγματα επιβάλλονται από τα γεγονότα, καθώς και από τον κόσμο, από τον οποίο κρινόμαστε ως άτομα που ασχολούμαστε με την πολιτική. Για μένα το Κίνημα Οικολόγων δεν είναι μόνον ο Πρόεδρος του Κινήματος με τον οποίο προέκυψε η διαφορά, αλλά και πολλά άλλα άτομα τα οποία δουλεύουν για το Κίνημα είτε ως υπάλληλοι είτε ως μέλη είτε ως αξιωματούχοι είτε ως απλοί υποστηρικτές.
Ασχέτως, λοιπόν, με την εικόνα που βγαίνει προς τα έξω, όλοι αυτοί οι συναγωνιστές αποτελούν τη μηχανή κίνησης του Κινήματος, έχω συνεργαστεί μαζί τους όλα αυτά τα χρόνια και εκτιμώ την προσφορά τους. Για τον λόγο αυτό δεν ήθελα η αποχώρησή μου να τους βλάψει με οποιονδήποτε τρόπο. Άλλωστε, δεν θεωρώ ότι όταν ασχολείσαι με την πολιτική πρέπει να «κάνεις φασαρία» και να καλλιεργείς «συγκρουσιακό κλίμα» για λίγα λεπτά δημοσιότητας. Θέλω να ασχολούμαι με την ουσία και μόνο.
Επιβάλλονται ριζικές αλλαγές
Την τελευταία, κυρίως, περίοδο παρατηρείται ένα σχετικά ογκούμενο κύμα εξόδου από τον κομματικό σας χώρο -έστω και αν οι συντελούμενες αποχωρήσεις δεν ανάγονται η μία στην άλλη-, τη στιγμή, ακριβώς, που επιχειρεί ένα άνοιγμα προς την «κοινωνία των πολιτών», διενεργώντας συνεργασίες με διάφορες κοινωνικές ομάδες. Πού οφείλεται, κατά τη γνώμη σας, το προφανώς αμφίσημο αυτό φαινόμενο;

Πρώτον, θεωρώ ότι είναι εντελώς συμπτωματικές οι αποχωρήσεις. Ο καθένας έχει τους λόγους του, οι οποίοι δεν πιστεύω ότι συμπίπτουν, αφού ο καθένας είχε διαφορετική πορεία και προσφορά στο Κίνημα.
Όμως, οι καιροί αλλάζουν και επιβάλλουν ριζικές αλλαγές. Το Κίνημα Οικολόγων πιστεύω ότι πρέπει να αφουγκραστεί τα μηνύματα των καιρών και προπαντός τις ανάγκες των Κυπρίων πολιτών. Θεωρώ ότι ο εκσυγχρονισμός και η αλλαγή πρέπει να υπάρχουν στην ατζέντα των πολιτικών κομμάτων ως πρώτα θέματα. Το ίδιο θα έπρεπε να συμβαίνει και με το Κίνημα Οικολόγων. Η έλλειψη προόδου και οράματος, αλλά και η προσκόλληση σε νοοτροπίες οι οποίες έχουν βλάψει στο παρελθόν το Κίνημα, δυστυχώς έχουν φέρει τα σημερινά αποτελέσματα.
Δεύτερον, το γεγονός ότι το Κίνημα Οικολόγων έχει κάνει ανοίγματα στην κοινωνία και συνεργάστηκε με κοινωνικές ομάδες είναι πολύ θετικό, γιατί δείχνει τη διαφορετικότητά του από άλλα κινήματα ή κόμματα. Έδωσε την ευκαιρία στους πολίτες να αποκτήσουν φωνή και να ακουστούν. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται αναδιάρθρωση, σκληρή αυτοκριτική εκ των έσω και ριζικές αλλαγές σε όλα τα επίπεδα, αν θέλει το Κίνημα να επιβιώσει στον πολιτικό στίβο. Προπαντός, πρέπει να επαναορίσει τον σκοπό της ύπαρξής του, επαναπροσδιορίζοντας την έννοια της οικολογίας στα σύγχρονα πολιτικά, οικονομικά, κοινωνικά, ακόμη και πολιτισμικά συμφραζόμενα, σε σχέση με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών.
Η πολιτική είναι συνώνυμη με τη λέξη υπηρετώ
Οι επικείμενες βουλευτικές εκλογές, αλλά και οι κρίσιμες εξελίξεις στο εθνικό πρόβλημα φαίνεται ότι μοχλεύουν σοβαρές διεργασίες και ζυμώσεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό αλλά και μέσα στα ίδια τα κόμματα. Παρά την παραίτησή σας και ενόψει των πιο πάνω, διατηρείτε ενεργή την πολιτική σας διαθεσιμότητα;

Πιστεύω ότι δεν είναι καιρός για πολιτικές αποστρατεύσεις. Η παραίτηση από μια θέση σε ένα πολιτικό κόμμα δεν συνεπάγεται και απόσυρση από την πολιτική ζωή. Για μένα η πολιτική -και το έχω πει άλλωστε πολλές φορές- είναι συνώνυμη με τη λέξη υπηρετώ. Υπηρετώ την πατρίδα μου, υπηρετώ το κοινό καλό.
Θα συνεχίσω, λοιπόν, να προσφέρω, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων μου στα κοινά. Ως νέος άνθρωπος, θέλω να εξακολουθήσω να έχω άποψη και γνώμη στη διαμόρφωση του δικού μου «αύριο», αλλά και των γενεών που θα έρθουν. Θεωρώ ότι η πατρίδα μας χρειάζεται νέες φωνές, οι οποίες να μπορέσουν να αντισταθούν στις παλιές νοοτροπίες και στα διεφθαρμένα κατεστημένα, τα οποία χαλιναγωγούν την πορεία της κοινωνίας μας προς τα εμπρός, σε όλα τα επίπεδα.
Αναπτυξιακή πολιτική σε οικολογική βάση
Σε συνάρτηση με το πιο πάνω, έχοντας βιώσει σχεδόν από την αρχή τη δημιουργική «περιπέτεια» της Οικολογίας στον τόπο μας, πώς βλέπετε να διαμορφώνονται εφεξής οι προοπτικές της;

Μπορεί να υπάρξει προοπτική μόνο μέσα από τον επαναπροσδιορισμό της, όπως προανέφερα. Αν αφουγκραστούμε το τι γίνεται στην Ευρώπη και παγκόσμια με τα πράσινα κινήματα και προσαρμόσουμε πρακτικές και πολιτικές στη χώρα μας, οι οποίες εφαρμόζονται με επιτυχία στο εξωτερικό, τότε μπορεί να υπάρξει μέλλον. Πιστεύω ότι είναι σημαντικό να δοθεί η δυνατότητα στους συμπατριώτες μας να καταλάβουν τα οφέλη της Οικολογίας. Γιατί η Οικολογία περιλαμβάνει όλα τα επίπεδα και τις διαστάσεις της ζωής μας, δεν είναι δηλαδή μόνον τα δέντρα και τα ζώα. Προπαντός, αγγίζει την ποιότητα της ζωής μας και τον τρόπο που είναι οργανωμένη η καθημερινότητά μας.
Πρέπει, π.χ., στο πλαίσιο αυτό, να προωθηθούν πρακτικές προστασίας του περιβάλλοντος και πάντρεμα του περιβάλλοντος με την ανάπτυξη, ανατρέποντας αυτό που συμβαίνει σήμερα, τη θυσία, δηλαδή, του περιβάλλοντος στον βωμό της άμετρης ανάπτυξης. Πρέπει, επίσης, να αναπτυχθούν τα «πράσινα επαγγέλματα», που θα δώσουν θέσεις εργασίας σε ανέργους. Αλλά, πάνω από όλα, πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος σχεδιασμός αναπτυξιακών πολιτικών πάνω σε οικολογική βάση. Δεν χρειάζεται να ανακαλύψουμε τον τροχό, υπάρχουν άπειρα παραδείγματα, παγκοσμίως, τα οποία μπορούμε απλώς να αντιγράψουμε ή να μεταφέρουμε στις δικές μας συνθήκες, το μόνο που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση.