Συνεντεύξεις

ΣΥΝ. ΧΡΙΣΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ «Θέλουμε να φανούμε χρήσιμοι»

Πρόεδρος ΕΛΑΜ: Κανένας άνθρωπος στην Κύπρο δεν πρέπει να γίνει πρόσφυγας για χάρη των τραπεζών

«Σκοπεύουμε να εργαστούμε με σοβαρότητα και να αποδείξουμε σε όλους ότι η εικόνα, την οποία θέλησαν κάποια κομματικά στελέχη άλλων χώρων να περάσουν προς τα έξω, δεν είναι απλώς λανθασμένη, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα», τονίζει ο Χρίστος Χρίστου σε συνέντευξή του στη «Σημερινή»
«Η δική μας θέση όσον αφορά την εξωτερική πολιτική λέει ότι πρέπει να γίνει γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία»
«Αν σκεφτείτε ότι πριν από λίγο καιρό ένα νομοσχέδιο για να περάσει χρειαζόταν ακόμη και μία ψήφος, θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή οι δύο έδρες του ΕΛΑΜ θα είναι καθοριστικές»
«Κάποιοι λένε ότι προχωρήσαμε σε αυτήν τη βάση (ΔΔΟ) και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Εμείς διαφωνούμε πλήρως. Η δέσμευση μπορεί να γίνει και αποδέσμευση όταν πρόκειται για το μέλλον ενός ολόκληρου λαού»
«Θα ξεκινήσουμε από την οικονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προτάσεων νόμου, τις οποίες σκοπεύουμε να καταθέσουμε», δηλώνει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ και ένας εκ των δύο βουλευτών του εθνικιστικού κόμματος, Χρίστος Χρίστου, αναφερόμενος στο κοινοβουλευτικό έργο που επιδιώκει να επιτελέσει το ΕΛΑΜ.


Πέραν της πρότασης ο 13ος μισθός των βουλευτών να πηγαίνει σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, που έχει ήδη γνωστοποιηθεί, μια δεύτερη πρόταση νόμου που επεξεργάζεται το κόμμα αφορά στην αναστολή της εφαρμογής της νομοθεσίας για τις εκποιήσεις και επανεξέταση του ζητήματος από τη νέα Βουλή. Διαβεβαιώνει, ταυτόχρονα, πως αν ένα κόμμα προτείνει πράγματα με τα οποία συμφωνεί το ΕΛΑΜ και θεωρεί ότι θα συμβάλουν προς τη σωστή κατεύθυνση, θα τα στηρίξει, ασχέτως κομματικής ταμπέλας.
Πρεσβεύουμε αξίες
Πώς προσδιορίζετε το κόμμα σας; Πού κινείται ιδεολογικά το ΕΛΑΜ και ποιο είναι το στίγμα που θέλει να δώσει με την είσοδό του στη Βουλή;

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο έχει ταυτότητα. Σε αντίθεση με αρκετά κόμματα, που δηλώνουν σήμερα ότι δεν έχουν ταυτότητα, εμείς έχουμε πολιτική ταυτότητα. Είμαστε εθνικιστικό, πατριωτικό κίνημα, πρεσβεύουμε αξίες και ιδανικά ακατάληπτα, που προέρχονται από τα βάθη της ελληνικής ιστορίας και της ιστορίας της Κύπρου. Θεωρούμε ότι με την απόκτηση θεσμικού ρόλου θα μπορέσουμε να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση ουσιωδών προβλημάτων που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή η κυπριακή κοινωνία, όπως είναι η ανεργία, οι εκποιήσεις, το Κυπριακό, η θλιβερή οικονομική κατάσταση που περνά αυτήν τη στιγμή ο λαός μας, και θέλουμε πραγματικά, μέσα από τα έδρανα του Κοινοβουλίου, να παράγουμε ουσιαστικό κοινοβουλευτικό έργο και να φανούμε χρήσιμοι.
Με δεδομένο ότι έχουμε δει ποικίλες συμπεριφορές από κόμματα του δικού σας ιδεολογικού τόξου σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εσείς ποιο είδος πολιτικής συμπεριφοράς σκοπεύετε να επιδείξετε εντός και εκτός Βουλής;
Απ’ όλους τους κομματικούς χώρους, σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, υπάρχουν διάφορες πολιτικές συμπεριφορές και αντιδράσεις. Εμείς σκοπεύουμε να εργαστούμε με σοβαρότητα και να αποδείξουμε σε όλους ότι η εικόνα, την οποία θέλησαν κάποια κομματικά στελέχη άλλων χώρων να περάσουν προς τα έξω, δεν είναι απλώς λανθασμένη, αλλά δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την πραγματικότητα. Είμαστε διεκδικητικό κόμμα. Είμαστε πραγματικά νέο κόμμα, με νέους ανθρώπους -κι αυτό φαίνεται και από τις ηλικίες αλλά και από την είσοδο για πρώτη φορά στην κυπριακή Βουλή εθνικιστικού κινήματος- και ο σκοπός παρουσίας μας στην πολιτική είναι να βοηθήσουμε την πατρίδα μας και τον λαό μας και όχι οτιδήποτε άλλο.
Μπορείτε ρεαλιστικά να πετύχετε κάτι τέτοιο και να επιφέρετε μετρήσιμη διαφορά με μια κοινοβουλευτική ισχύ της τάξης των δύο εδρών;
Θεωρώ ότι μπορούμε να το κάνουμε, γιατί η κυπριακή Βουλή αυτήν τη στιγμή έχει διαμορφωθεί σε οκτώ χώρους. Αν σκεφτείτε ότι πριν από λίγο καιρό ένα νομοσχέδιο για να περάσει χρειαζόταν ακόμη και μία ψήφος, θεωρώ ότι αυτήν τη στιγμή οι δύο έδρες του ΕΛΑΜ θα είναι καθοριστικές για πολλά πράγματα.
Εκφράζονται ανησυχίες για το ΕΛΑΜ από διάφορους χώρους. Θα δούμε ξενοφοβικά ξεσπάσματα από τα έδρανα της κυπριακής Βουλής;
Στα έδρανα της Βουλής και πριν από την παρουσία του ΕΛΑΜ έχουν παρατηρηθεί διάφορα φαινόμενα. Και να φωνάζουν και να βρίζονται και διάφορα άλλα τραγελαφικά περιστατικά. Άρα, λοιπόν, δεν είναι η είσοδος του ΕΛΑΜ στη Βουλή που θα αλλάξει το πολιτικό ήθος. Εμείς, πρώτα ως άνθρωποι, και δεύτερον ως ΕΛΑΜίτες, θεωρώ ότι έχουμε ήθος, το οποίο θα τηρήσουμε και στα έδρανα της Βουλής. Θα καταθέσουμε, όμως, τις απόψεις μας και θα υπερασπιστούμε τις απόψεις μας.
«Δεν θα διεκδικήσουμε την Προεδρία»
Σε ποιους τομείς θα δώσετε έμφαση στο κοινοβουλευτικό σας έργο και ποιες νομοθεσίες σκοπεύετε να προωθήσετε άμεσα;

Θα ξεκινήσουμε από την οικονομική πολιτική, η οποία περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα προτάσεων νόμου, τις οποίες σκοπεύουμε να καταθέσουμε. Θεωρώ ότι η πολιτική κάθαρση που πρέπει να επέλθει, μέσω της ουσιαστικής και πραγματικής τιμωρίας των ενόχων της οικονομικής καταστροφής, πρέπει να περάσει από τη Βουλή.
Ετοιμάζουμε προτάσεις νόμου αυτήν τη στιγμή, οι οποίες θα δείξουν προς τον κόσμο ότι μια πολιτεία οφείλει, έστω και συμβολικά, να δώσει στους πολίτες να καταλάβουν ότι οι άνθρωποι που μπήκαν στη Βουλή ενδιαφέρονται πραγματικά για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους. Η πρώτη πρότασή μας θα είναι ο 13ος μισθός των βουλευτών να πάει σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.


Μια δεύτερη πρόταση νόμου, που ετοιμάζουμε για να καταθέσουμε, αφορά στις εκποιήσεις. Επειδή η σχετική νομοθεσία έχει περάσει, εμείς προτείνουμε την αναστολή της και επανεξέταση του ζητήματος από τη νέα Βουλή. Θεωρώ ότι κανένας άνθρωπος στην Κύπρο δεν πρέπει να γίνει πρόσφυγας για χάρη των τραπεζών. Θα καταθέσουμε τη δική μας άποψη για τις εκποιήσεις και θα φανεί ποιος στηρίζει τι.
Στη νέα, πολυκομματική Βουλή, για να προχωρεί το νομοθετικό έργο θα πρέπει να γίνονται άτυπες συμμαχίες μεταξύ των διαφόρων πολιτικών δυνάμεων. Εσείς πώς σκοπεύετε να συμβάλετε σε αυτήν τη διαδικασία;
Πρώτιστο μέλημά μας είναι να κοιτάξουμε τι προτάσεις νόμου καταθέτει το κάθε κόμμα. Αν είναι πράγματα με τα οποία συμφωνούμε και θεωρούμε ότι θα συμβάλουν προς τη σωστή κατεύθυνση, θα τα στηρίξουμε, ασχέτως κομματικής ταμπέλας. Είναι κάτι που κι εμείς με τη σειρά μας θα ζητήσουμε απ’ όλα τα υπόλοιπα κόμματα, για τις δικές μας προτάσεις νόμου. Άρα το κριτήριο είναι καθαρά το συμφέρον του λαού και το συμφέρον του τόπου μας.
Έχετε, δηλαδή, πρόθεση να στηρίξετε προτάσεις ακόμη και του ΑΚΕΛ, που αναπτύσσει τόσο έντονη ρητορική εναντίον σας;
Το ΑΚΕΛ προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη για την εκλογική του αποτυχία στο ΕΛΑΜ. Θεωρώ ότι η προσπάθειά του πέφτει στο κενό. Εν πάση περιπτώσει, στη Βουλή δεν πάμε για να εκδικηθούμε τον οποιονδήποτε, πάμε για να δουλέψουμε για όλους τους πολίτες και αν φέρει κάτι με το οποίο συμφωνούμε θα το στηρίξουμε, όχι μόνο το ΑΚΕΛ, αλλά οποιοδήποτε κόμμα.
Υπάρχουν κάποιες Κοινοβουλευτικές Επιτροπές στις οποίες δίνετε ιδιαίτερη έμφαση και θα θέλατε οι δύο σας βουλευτές να είναι μέλη;
Υπάρχουν ναι, συγκεκριμένες Επιτροπές όπου θα θέλαμε να συμμετέχουμε. Είναι οι Επιτροπές Θεσμών, Παιδείας, Υγείας, Άμυνας. Αυτό εξαρτάται, όμως, και από το κατά πόσον θα μπορέσουμε κι εγώ και ο άλλος βουλευτής του ΕΛΑΜ, ο Λίνος Παπαγιάννης, να συμμετέχουμε σε περισσότερες από δύο Επιτροπές.
Σας ενδιαφέρει η Προεδρία της Βουλής;
Σε αυτήν τη φάση όχι. Δεν θα διεκδικήσουμε την Προεδρία της Βουλής.
Έχετε αποφασίσει πώς θα κινηθείτε σε αυτό το θέμα;
Περιμένουμε την επίσημη κατάθεση των υποψηφιοτήτων και θα αποφασίσουμε στην πορεία. Ακούγονται κάποια ονόματα αλλά περιμένουμε να γίνουν πιο συγκεκριμένα.
Είμαστε οι μεγάλοι νικητές
Είχε ειπωθεί -και από εσάς- πως ένας από τους λόγους που αυξήθηκε το εκλογικό μέτρο ήταν για να αποφευχθεί η είσοδος του ΕΛΑΜ στη Βουλή. Πιστεύετε πως η αλλαγή σάς ευνόησε τελικά;

Το παραδέχθηκαν εκπρόσωποι κομμάτων, μιλώντας σε τηλεοπτικά πάνελ, ότι ο ουσιαστικός και ο πρώτος λόγος που αύξησαν το εκλογικό μέτρο ήταν για να αποφευχθεί η είσοδος του ΕΛΑΜ στη Βουλή. Κάτι τέτοιο, απ' ό,τι βλέπετε, δεν έγινε τελικά. Θεωρώ ότι η αύξηση του εκλογικού μέτρου λειτούργησε θετικά προς τους ανθρώπους οι οποίοι αποφάσισαν να στηρίξουν το ΕΛΑΜ, τους πείσμωσε, τους έκανε να καταλάβουν ότι το μοναδικό κόμμα αυτήν τη στιγμή που είναι αντισυστημικό είναι το ΕΛΑΜ, έκανε αρκετούς νέους, που δεν θα πήγαιναν καν να ψηφίσουν, τελικά να προσέλθουν στην κάλπη και να στηρίξουν ένα κόμμα, το οποίο στηρίζει με τη σειρά του, μέσω της φιλανθρωπικής του δράσης και της κοινωνικής του δραστηριότητας, πάσχοντες συμπολίτες μας.


Θα ήθελα να ευχαριστήσω γι' ακόμη μια φορά όσους ανθρώπους στάθηκαν δίπλα στο ΕΛΑΜ, βοήθησαν σε αυτήν τη δύσκολη μάχη και θεωρώ ότι είμαστε οι μεγάλοι νικητές αυτών των εκλογών. Διότι με πενιχρά μέσα καταφέραμε να εισέλθουμε στο Κοινοβούλιο, παρόλο που αύξησαν το εκλογικό μέτρο.
Πιστεύετε ότι θα παραμείνετε στον αντισυστημικό χώρο, τώρα που αποκτήσατε θεσμικό ρόλο μέσα από τη Βουλή;
Ο θεσμικός ρόλος θα μας βοηθήσει στο να θέσουμε τα ζητήματα, τα οποία μας απασχολούν και απασχολούν και μεγάλο μέρος της κυπριακής κοινωνίας, στο Κοινοβούλιο. Ο ρόλος μας, όμως, μέσα στη Βουλή δεν είναι να τα βρούμε με τα υπόλοιπα κόμματα, είναι να συνεργαστούμε όσον αφορά το καλό της πατρίδας μας. Θεωρώ ότι θα μείνουμε αντισυστημικοί γιατί είναι στο DNA μας.
«Θέλουμε ανθρώπους όχι μόνο από καταγωγή αλλά και με αγωγή»
Προεκλογικά είχατε κάνει πάρα πολλές αναφορές στα θέματα παιδείας. Πού εντοπίζετε τα βασικά προβλήματα και ποιες αλλαγές επιδιώκετε;

Εμείς θεωρούμε ότι η παιδεία πρέπει να είναι ελληνοκεντρική αλλά με επιστημονική κατεύθυνση. Θέλουμε ανθρώπους όχι μόνο από καταγωγή αλλά και με αγωγή. Υπάρχουν αρκετά πράγματα που πρέπει ν’ αλλάξουν. Κατ’ αρχήν το μάθημα της Ιστορίας, τα όσα διδάσκονται τα παιδιά μας σήμερα στο σχολείο είναι ελλιπή και διαστρεβλωμένα. Αλλά και τα ίδια τα μαθήματα, θεωρώ ότι ο τρόπος που γίνονται, δεν προσελκύει το ενδιαφέρον των μαθητών μας.


Όσον αφορά την επιστημονική κατεύθυνση της παιδείας, πρέπει να ετοιμάζουμε ανθρώπους να εισέρχονται σε αγορές εργασίας στις οποίες να μπορούν να εργαστούν και όχι απλώς να παράγουμε άνεργους επιστήμονες. Θα πρέπει να γίνει τεράστια μελέτη στην Κύπρο για τη βιομηχανία, η οποία θα αποτελέσει τον θεμέλιο λίθο της κυπριακής οικονομίας για τα επόμενα χρόνια, κι αυτή είναι η βιομηχανία του φυσικού αερίου. Πρέπει να κατευθύνουμε κόσμο σε σπουδές ανάλογες με τον συγκεκριμένο κλάδο. Κι αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα.
Ανοιχτές πόρτες σε όποια χώρα μπορεί να φανεί χρήσιμη
Δεν αρνείστε τη στενή σχέση με τη Χρυσή Αυγή, η οποία συχνά κατηγορείται στην Ελλάδα για αντισημιτισμό. Ποια είναι η άποψή σας για τις σχέσεις που αναπτύσσει η Κύπρος με το Ισραήλ σε όλα τα επίπεδα και δη για την τριμερή συνεργασία με την Ελλάδα;
Δεν έχουμε αρνηθεί ποτέ ότι έχουμε στενή σχέση με τη Χρυσή Αυγή. Είμαστε το εθνικιστικό κίνημα της Κύπρου, είναι το εθνικιστικό κίνημα της Ελλάδας. Έχουμε συνεργασία, όσον αφορά κυρίως θέματα εθνικού και ευρωπαϊκού χαρακτήρα. Συμμετέχουμε σε διάφορες εκδηλώσεις που διοργανώνει η ΧΑ και αυτοί σε διάφορες εκδηλώσεις του ΕΛΑΜ.
Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησής σας, σε οποιαδήποτε χώρα μπορεί να φανεί χρήσιμη και να στηρίξει τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού, πρέπει να έχουμε ανοιχτές πόρτες και ανοιχτό διάλογο. Αλλά ταυτόχρονα θα πρέπει να είμαστε και ιδιαίτερα προσεκτικοί, ώστε να αποφύγουμε παγίδες και να αποτρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να συνεργαστούν με την Τουρκία. Η συνεργασία μας με χώρες που έχουν ιδιαίτερες οικονομικές, πολιτικές και στρατιωτικές σχέσεις με την Τουρκία δεν είναι προς την ορθή κατεύθυνση.
Η δική μας θέση όσον αφορά την εξωτερική πολιτική λέει ότι πρέπει να γίνει γεωπολιτική στροφή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία. Είναι μια παγκόσμια δύναμη, βρίσκεται στην περιοχή μας με την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στη Συρία, είναι μια χώρα την οποία δεν πρέπει να αγνοήσουμε αλλά πρέπει να επιδιώξουμε να έχουμε επαφές και σε πολιτικό και σε οικονομικό/εμπορικό αλλά και σε στρατιωτικό επίπεδο. Είναι πολλαπλά τα οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε αν εκμεταλλευθούμε σωστά αυτό το χαρτί.


Η Ρωσία είναι μια σοβαρή χώρα, ασκεί εξωτερική πολιτική βάσει κριτηρίων που προέρχονται μέσα από τα συμφέροντά της. Η παρουσία τους και η εμπλοκή τους όσον αφορά την ΑΟΖ θεωρώ ότι θα ήταν προς την ορθή κατεύθυνση. Εμείς σαν ΕΛΑΜ αναπτύσσουμε σχέσεις με ρωσικά κινήματα, καθώς και με το κυβερνών κόμμα, και προεκλογικά Ρώσος βουλευτής παρευρέθη στην επαρχιακή εκδήλωση Αμμοχώστου και μίλησε. Θα προσπαθήσουμε μέσα από τις επαφές μας τόσο με τη Ρωσία όσο και την υπόλοιπη Ευρώπη να βρίσκουμε πραγματικούς φίλους για την Κύπρο.
Θα χαρακτηρίζατε το κόμμα σας ευρωσκεπτικιστικό;
Ναι, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί αυτός ο όρος. Στην Ευρώπη, όπως είναι αυτήν τη στιγμή, θεωρώ ότι δεν υπάρχει ούτε κοινή εξωτερική πολιτική ούτε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Βλέπουμε το παράδειγμα της Ελλάδας, η οποία δέχεται ένα τεράστιο κύμα μεταναστών και βλέπουμε μια Ευρώπη απούσα, που ζητά αλλά δεν δίνει. Αυτό το κλίμα δεν επικρατεί μόνο στην Κύπρο. Σε πάρα πολλές χώρες της Ευρώπης έχουν αρχίσει να σκέφτονται διπλά και τριπλά αν υπάρχει Ε.Ε. ή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Είναι ένα πράγμα που μας απασχολεί και θεωρώ ότι θα πρέπει να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Σε λανθασμένη κατεύθυνση οι συνομιλίες
Πώς σχολιάζετε τα όσα έγιναν αυτήν την εβδομάδα στην Κωνσταντινούπολη και το τι επακολούθησε;

Στην Κωνσταντινούπολη, η πολιτική ερμηνεία είναι ότι υπήρξε ένα διπλωματικό επεισόδιο. Δεν μας ξαφνιάζει η συμπεριφορά του εκπροσώπου των Ηνωμένων Εθνών. Θεωρώ ότι η στάση που τήρησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προασπίστηκε, στην ουσία, την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν ορθή. Σίγουρα όμως πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν θα γίνονται ανεχτές. Δεν είμαστε το κλοτσοσκούφι των οποιωνδήποτε διεθνών οργανισμών. Είμαστε ένα κράτος αναγνωρισμένο από τα Η.Ε. και θέλουμε να επιδεικνύεται προς εμάς η ανάλογη συμπεριφορά.
Όμως, πέραν τούτου, πρέπει να κοιτάξουμε σοβαρά το πώς θα χειριστούμε απ' εδώ και στο εξής την πορεία του Κυπριακού. Μην ξεχνάτε ότι αυτήν τη στιγμή, έξι από τα οκτώ κόμματα που βρίσκονται στο Κοινοβούλιο, ουσιαστικά απορρίπτουν τη λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Άτυπα, λοιπόν, δημιουργείται ένα αντιομοσπονδιακό τόξο, το οποίο πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπ’ όψιν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στους επόμενους χειρισμούς του. Επίσης, η δική μας θέση είναι ότι θέλουμε να συμμετέχουμε στο Εθνικό Συμβούλιο, θέλουμε να έχουμε πλήρη ενημέρωση όσον αφορά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και θεωρούμε ότι η παρουσία μας θα συμβάλει ουσιαστικά και όχι απλώς τυπικά. Έχουμε έτοιμες τις προτάσεις μας εδώ και οκτώ χρόνια.
Οι συνομιλίες οδηγούνται στη λανθασμένη κατεύθυνση. Στην Κύπρο υπάρχει πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, δεν υπάρχει απλώς μια δικοινοτική διαφορά. Κάποιοι λένε ότι προχωρήσαμε σε αυτήν τη βάση και δεν μπορούμε να ξεφύγουμε. Εμείς διαφωνούμε πλήρως. Η δέσμευση μπορεί να γίνει και αποδέσμευση όταν πρόκειται για το μέλλον ενός ολόκληρου λαού. Απέναντί μας, μην ξεχνάτε, έχουμε μια Τουρκία επιθετική, μια Τουρκία που ασκεί επεκτατική πολιτική, όχι μόνον εις βάρος της Κύπρου αλλά όπως πρόσφατα είδαμε και εις βάρος της Συρίας, εις βάρος του κουρδικού πληθυσμού, εις βάρος γενικά οποιουδήποτε γείτονά της.