Συνεντεύξεις

Δεν μπορώ να φανταστώ ΔΗΚΟϊκούς να υπονομεύουν την υποψηφιό

Δεν μπορώ να φανταστώ ΔΗΚΟϊκούς να υπονομεύουν την υποψηφιότητα Νικόλα

Το ΔΗΚΟ είναι κεντρώο κόμμα, χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις. Στο δε Κυπριακό έχει σαφείς, ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις, χωρίς εκπτώσεις κι επικίνδυνες αναπροσαρμογές, κοινές για όλα τα μέλη και στελέχη
ΤΟ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΣΩΚΟΜΜΑΤΙΚΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΥΓΙΕΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΚΟΜΜΑ. ΠΑΝΤΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΠΟΨΕΩΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΒΓΟΥΝ ΟΙ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ. ΚΑΙ ΕΞΑΚΟΛΟΥΘΩ ΝΑ ΤΟ ΠΙΣΤΕΥΩ ΑΥΤΟ. ΑΛΛΑ, ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙ ΧΡΗΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΥΤΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ, ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΑ ΟΡΓΑΝΑ ΤΟΥ ΚΟΜΜΑΤΟΣ, ΑΚΡΙΒΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Η βάση του ΔΗΚΟ συσπειρώνεται γύρω από την εκλογική προσπάθεια του κόμματος, τονίζει στη συνέντευξή του στη «Σημερινή» της Κυριακής ο Μάρκος Κυπριανού, καλώντας όσους έχουν διαφορετικές προσεγγίσεις για την πορεία και τις θέσεις της παράταξης να προσέλθουν στα συλλογικά όργανα και να τις καταθέσουν στο πλαίσιο του εσωκομματικού διαλόγου.


Υπογραμμίζει, ταυτόχρονα, ότι είναι αδιανόητο να υπάρχουν ΔΗΚΟϊκά στελέχη, τα οποία υποσκάπτουν την προσπάθεια του δικού τους κόμματος να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου, επισημαίνοντας πως η εσωκομματική αντιπολίτευση δεν πρέπει να μετατραπεί σε εξωτερική αντιπαλότητα και εμπόδιο για την εκλογική επιτυχία.
Μετά την τελευταία συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου ήσασταν ασυνήθιστα επικριτικός εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας για τους χειρισμούς στο Κραν Μοντανά. Να εικάσει, κανείς, ότι έχετε «εγκαταλείψει» κι εσείς το «μετριοπαθές» ΔΗΚΟ;


Δεν δέχομαι ότι υπάρχει μετριοπαθές και ακραίο ΔΗΚΟ. Το ΔΗΚΟ είναι κεντρώο κόμμα, χωρίς ιδεολογικές προκαταλήψεις. Στο δε Κυπριακό έχει σαφείς, ξεκάθαρες και σταθερές θέσεις, χωρίς εκπτώσεις κι επικίνδυνες αναπροσαρμογές, κοινές για όλα τα μέλη και στελέχη. Κι αυτές τις θέσεις εξέφρασα. Οι βασικές θέσεις, πολιτικές, αρχές και προτάσεις του ΔΗΚΟ παραμένουν οι ίδιες διαχρονικά, από την εποχή του Σπύρου Κυπριανού. Όπως και τότε, έτσι και τώρα κάποιοι κατηγορούν το ΔΗΚΟ ότι είναι ακραίο και προσπαθούν να πείσουν ότι άλλαξε θέσεις, ότι έγινε «πιο σκληρό».


Ακούω συνέχεια γενικούς αφορισμούς, αλλά όχι κάτι το συγκεκριμένο. Περιμένω ακόμα να μου πουν αυτοί που κατηγορούν το ΔΗΚΟ για σκλήρυνση των θέσεών του σε ποια σημεία έχουν αυτές αλλάξει. Το ότι επιμένουμε στην αποχώρηση των στρατευμάτων, την κατάργηση των εγγυήσεων, την επιστροφή των προσφύγων στα σπίτια τους, την επιστροφή των περιουσιών στους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, την αποχώρηση των εποίκων, τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας;


Το ότι δεν δεχόμαστε εκ περιτροπής προεδρία ή την παραχώρηση προνομίων διακίνησης κι εγκατάστασης των Τούρκων υπηκόων, ή την εκ των πραγμάτων παραχώρηση βέτο στους Τ/κ; Η επιμονή σε αυτά είναι σκλήρυνση θέσεων; Απλώς το ΔΗΚΟ δεν έχει νερώσει τις θέσεις του και επιμένει σε αυτές. Άλλοι τις έχουν εγκαταλείψει.


Όσο για μένα, θεωρώ τον εαυτό μου αντικειμενικό και χωρίς προκαταλήψεις. Όταν γίνεται κάτι σωστό, δεν έχω κανένα πρόβλημα να το αναγνωρίσω, και το έχω κάνει στο παρελθόν, διαφωνώντας κάποτε και με την επίσημη θέση του κόμματος. Με το ίδιο τρόπο, όμως, όταν βλέπω λανθασμένες και επικίνδυνες για την πλευρά μας κινήσεις, δεν μπορώ παρά να τις επικρίνω. Ο τρόπος που ο κ. Αναστασιάδης χειρίζεται τη διαδικασία του Κυπριακού, και τόσο οι προτάσεις που ο ίδιος υπέβαλε όσο και εκείνα που αποδέχτηκε, δημιουργούν αρνητικά δεδομένα για την πλευρά μας. Από τότε είχα εκφράσει τις ανησυχίες μου, και όφειλα και μετά τη Συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου να επαναλάβω τη διαφωνία του ΔΗΚΟ με αυτούς τους χειρισμούς.
Κάποιοι έχουν σκοπιμότητες για τη ΔΔΟ


Για πολλούς, η θέση του Δημοκρατικού Κόμματος όσον αφορά το θέμα της ΔΔΟ παραμένει εξαιρέτως ασαφής, σαν ένα είδος «δημιουργικής ασάφειας», όπως εκείνες τις πάμπολλες που βρίθουν στα ποικιλώνυμα σχέδια λύσης του Κυπριακού. Και εγκαλείστε από κάποιους, ότι σκοπίμως εμμένετε σ’ αυτήν (την ασάφεια), στο πλαίσιο μιας αμφίπλευρης, τακτικά, απεύθυνσης σε ετερόκλητα πολιτικά ακροατήρια. Τι απαντάτε;


Το αντιστρέφω. Η σκοπιμότητα βρίσκεται στους επικριτές. Ακριβώς, επειδή δεν μπορούν να απαντήσουν, ούτε βέβαια και να αμφισβητήσουν τις θέσεις του ΔΗΚΟ και του Νικόλα Παπαδόπουλου για το Κυπριακό, καταπιάνονται με ονοματολογίες. Σημασία έχει η ουσία της λύσης του Κυπριακού κι όχι το συνταγματικό κέλυφος. Το περιεχόμενο κι όχι το περιτύλιγμα. Κατά πόσον εξασφαλίζει τις βασικές ελευθερίες και τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους τους πολίτες, αν ανατρέπει όσο είναι δυνατόν τα δεδομένα της εισβολής και κατοχής κι όχι να τα νομιμοποιεί, αν δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας και σταθερότητας για τους Κυπρίους.


Το ΔΗΚΟ δεν έχει αλλάξει τη θέση του όσον αφορά τη ΔΔΟ, και σε αυτό είμαστε ξεκάθαροι. Αλλά, αυτό που συζητείται σήμερα δεν είναι πραγματική ομοσπονδία, αλλά συνομοσπονδία δύο ανεξάρτητων οντοτήτων. Να μην ξεχνάμε ότι η ΔΔΟ ήταν ο οδυνηρός συμβιβασμός για να λυθεί το Κυπριακό.


Σήμερα έχει μετατραπεί σε αρχική θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς και συρόμαστε όλο και πιο μακριά από μια πραγματική ομοσπονδία, σε μια συγκαλυμμένη λύση δύο κρατών. Εμείς, αντί να αποπροσανατολίζουμε τους πολίτες με συζητήσεις για τον τίτλο, τοποθετούμαστε σαφώς και λεπτομερώς επί της ουσίας και καλούμε και τους άλλους να πράξουν το ίδιο. Να πουν, επιτέλους, τι δέχονται και τι όχι.
Η Νέα Στρατηγική


Πρόσφατα, ο κ. Νικόλας Παπαδόπουλος παρουσίασε την πρότασή του για τη Νέα Στρατηγική στο Κυπριακό. Θεωρείτε ότι η επιστροφή στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, η συμφωνία του 2008 μεταξύ Τάσσου Παπαδόπουλου και Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, καθώς και η αποκήρυξη των υποχωρήσεων Χριστόφια-Αναστασιάδη συνιστούν νέα στρατηγική;


Η Νέα Στρατηγική που προτείνεται από τον Νικόλα Παπαδόπουλο αποτελείται από 7 κεφάλαια λεπτομερών μέσων επίτευξης της Στρατηγικής με 65 συγκεκριμένα μέτρα υλοποίησής τους. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η επιστροφή στη σωστή και ασφαλή βάση διαπραγμάτευσης του Κυπριακού, που έχει εγκαταλειφθεί. Είναι ένα από τα ουσιαστικά μέτρα για την αποτελεσματική διεκδίκηση μιας λύσης που θα εξασφαλίζει τουλάχιστον τα ελάχιστα εχέγγυα για τον κυπριακό Ελληνισμό.


Το βρίσκω υποκριτικό από τη μια να κατηγορούν τον Νικόλα Παπαδόπουλο και το ΔΗΚΟ ότι έχουν δήθεν αλλάξει θέσεις, αλλά, όταν επιμένουμε ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνονται με βάση τις διαχρονικές θέσεις της πλευράς μας, που, επαναλαμβάνω, έχουν εγκαταλειφθεί, μας λένε ότι δεν προτείνουμε κάτι καινούργιο.


Οι βασικές θέσεις δεν μπορούν να αναπροσαρμόζονται, λόγω παρέλευσης του χρόνου, ούτε και θα τις εγκαταλείψουμε, γιατί μπορεί κάποιοι κύκλοι να τις βρίσκουν ενοχλητικές, ειδικά όταν αυτές εμπεριέχουν τα ελάχιστα όρια ασφάλειας για τον κυπριακό Ελληνισμό. Και, σίγουρα, δεν θα τις αλλάξουμε απλώς και μόνο για να παρουσιαστεί κάτι καινούργιο. Η Νέα Στρατηγική είναι ακριβώς το πώς θα προωθήσουμε και πώς θα πετύχουμε αυτούς τους διαχρονικούς στόχους, διορθώνοντας την όποια ζημιά έχει γίνει στο μεταξύ.
Πληροφορίες φέρουν μερίδα της λεγόμενης εσωκομματικής «αντιπολίτευσης» στο ΔΗΚΟ να κινείται σε διάφορη φορά από την υποψηφιότητα του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου, εκφράζοντας διαφωνία τόσο ως προς το περιεχόμενο, όσο και ως προς το ύφος της πολιτικής του απεύθυνσης. Ποια είναι η δική σας εικόνα και εκτίμηση για τα διαδραματιζόμενα στο κόμμα;


Το να υπάρχει εσωκομματικός διάλογος είναι κάτι το υγιές για ένα κόμμα. Πάντα έλεγα ότι μέσα από τη σύνθεση απόψεων μπορούν να βγουν οι καλύτερες προτάσεις. Και εξακολουθώ να το πιστεύω αυτό. Αλλά για να έχει χρησιμότητα αυτός ο διάλογος θα πρέπει να γίνεται στα όργανα του κόμματος, ακριβώς για να αξιοποιηθούν από το σύνολο οι διαφορετικές προσεγγίσεις.


Όσον αφορά τις πολιτικές του ΔΗΚΟ, επιμένω ότι αυτές πρέπει να κρίνονται επί της ουσίας τους και όχι από το ύφος της παρουσίασής τους. Κι εγώ έχω διαφορετικό τρόπο έκφρασης από άλλους στην ηγεσία του κόμματός μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι οι θέσεις μας είναι διαφορετικές. Τώρα, αν υπάρχουν εισηγήσεις για το τι πρέπει να περιλαμβάνει το πολιτικό πρόγραμμα, αυτές είναι ευπρόσδεκτες, ακόμα και για τον τρόπο έκφρασης. Αλλά πρέπει να έρθουν να μας τις πουν.
Συσπειρώνεται η βάση του ΔΗΚΟ


Και οι εκλογές;


Το ΔΗΚΟ σήμερα διεκδικεί την Προεδρία της Δημοκρατίας με δικό του υποψήφιο, τον Πρόεδρό του. Και βλέπω ότι η βάση του ΔΗΚΟ ήδη συσπειρώνεται γύρω από αυτήν την προσπάθεια. Δεν μπορώ να φανταστώ ότι στελέχη του κόμματος θα υποσκάψουν την προσπάθεια του δικού τους κόμματος να αναλάβει τη διακυβέρνηση του τόπου. Η εσωκομματική αντιπολίτευση, που είναι κάτι δημοκρατικό, δεν πρέπει να μετατραπεί σε εξωτερική αντιπαλότητα και εμπόδιο για την εκλογική επιτυχία του κόμματος. Άλλο το να έχει κάποιος διαφωνίες με την ηγεσία του κόμματος κι άλλο να το εμποδίζει να πετύχει εκλογικά.
Θα σας ενδιέφερε η ανάληψη κυβερνητικής θέσης σ’ ένα ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα από τις δυνάμεις του ενδιάμεσου χώρου, σε περίπτωση εκλογικής επικράτησης του κ. Νικόλα Παπαδόπουλου;


Δεν με έχει απασχολήσει καθόλου αυτό το θέμα. Δυστυχώς, στην Κύπρο επικρατεί η εντύπωση ότι, για κάθε πολιτική τοποθέτηση, πρέπει να υπάρχει κάποιος απώτερος στόχος. Δεν συμφωνώ με αυτό. Η δική μου πολιτική επιλογή έγινε με βάση θέσεις και αρχές κι όχι τον διαμοιρασμό αξιωμάτων. Αυτές οι εκλογές δεν πρέπει να είναι για προσωπικές φιλοδοξίες, αλλά για το συνολικό καλό. Για μένα, εκείνο που έχει προτεραιότητα είναι η εκλογική επιτυχία του ΔΗΚΟ μέσω του υποψηφίου του Νικόλα Παπαδόπουλου. Όλα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα και θα ακολουθήσουν την κατάλληλη στιγμή.
Θα συνεχιστεί η συνεργασία


Οι προσεχείς προεδρικές εκλογές προαλείφονται εξαιρετικά σημαντικές για το πολιτικο-κομματικό σύστημα, με πιθανή ακόμη και μια ριζική αναδιάταξη του πολιτικού χάρτη την επομένη της εκλογικής αναμέτρησης. Ο ενδιάμεσος χώρος για πρώτη φορά εμφανίζεται να πορεύεται, σε μεγάλο βαθμό, ενωμένος προς τις κάλπες. Θεωρείτε πιθανή και μια μετεκλογική συνεργασία, που να οδηγήσει ακόμα και στην ενοποίηση; Και πόσο σημαντικό θα είναι, προς αυτήν την κατεύθυνση, το αποτέλεσμα των εκλογών;


Με την εκλογή του Νικόλα Παπαδόπουλου σίγουρα θα συνεχισθεί η συνεργασία των κομμάτων που στηρίζουν την υποψηφιότητά του, σαν κυβερνητικός σχηματισμός, πλέον, με βάση ένα κοινό και συμφωνημένο πρόγραμμα διακυβέρνησης, που θα είναι γνωστό στους Κύπριους πολίτες. Όμως, το κάθε κόμμα έχει τον δικό του λόγο ύπαρξης, τη δική του αυτόνομη παρουσία και τις επιμέρους θέσεις του, και αυτό θα συνεχισθεί και μετά τις εκλογές, όποιο και να είναι το αποτέλεσμα. Είναι πολύ διαφορετικό η πολιτική συνεργασία με βάση κοινό πρόγραμμα από την ταύτιση και ενοποίηση κομμάτων.


Ποιο μήνυμα θα στέλνατε προς τον κ. Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος ακολουθεί μιαν ανεξάρτητη πορεία από τις συνασπιζόμενες δυνάμεις του Κέντρου;


Ο Γιώργος Λιλλήκας έχει βέβαια κάθε δικαίωμα να υποβάλλει και να προωθεί τη δική του υποψηφιότητα, πιστεύοντας ότι μπορεί να πετύχει καλύτερα τους στόχους του. Όμως, θα ήθελα να τον έβλεπα συνασπισμένο μαζί μας, δηλαδή με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις με τις οποίες ακριβώς πιστεύω ότι συμμερίζεται αυτούς τους στόχους. Και έχει και θέση και ρόλο δίπλα μας. Αυτό, όμως, αναμφίβολα θα πρέπει να είναι δική του απόφαση.