Αθλητικά Ελλάδα

Τα τρία σενάρια για τις τιμωρίες ΠΑΟΚ και ΑΕΚ

Οι δύο ομάδες κατηγορούνται για τα εκτεταμένα επεισόδια των οπαδών τους



Μπορεί τα play offs να ξεκινούν σήμερα, με τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ να προετοιμάζονται για την πρώτη μεταξύ τους άτυπη ρεβάνς μετά τον αιματοβαμμένο τελικό Κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό, εντούτοις, πέραν από τα αγωνιστικά, έχουν το μυαλό τους και στα εξωαγωνιστικά.



Οι δυο ΠΑΕ θα βρεθούν ενώπιον της πειθαρχικής επιτροπής της ΕΠΟ στις 18 Μαΐου, αφού ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας Κωνσταντίνος Σιμιτζόγλου άσκησε δίωξη για εκτεταμένα επεισόδια για όσα διαδραματίστηκαν το περασμένο Σάββατο (6/5) στον Βόλο.



Απειλούνται



Οι δύο ομάδες κατηγορούνται για εκτεταμένα επεισόδια των οπαδών τους στις κερκίδες του γηπέδου και τον εν γένει χώρο του Πανθεσσαλικού πριν από την έναρξη του αγώνα, κάτι που επιφέρει ποινή 1 ή 2 αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών και πρόστιμο άνω των 100.000 ευρώ. Βέβαια, το κακό για τους «ασπρόμαυρους» και τους «κιτρινόμαυρους» είναι το γεγονός πως είναι υπότροποι από πέρυσι.



Ο μεν ΠΑΟΚ για τον πρώτο ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα, η δε ΑΕΚ για τον αγώνα πρωταθλήματος με τον Ατρόμητο στο Περιστέρι. Επομένως, σε αυτή την περίπτωση, δεν αποκλείεται να τιμωρηθούν με τρεις ακόμη αγώνες κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση τριών βαθμών.



Για τον ΠΑΟΚ βέβαια η ποινή θα μπορούσε να είναι πιο βαριά, διότι κατηγορείται και για εκτεταμένα επεισόδια εντός αγωνιστικού χώρου, κάτι που σημαίνει 2 ή 3 αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και αφαίρεση τριών βαθμών. Άρα, είναι ορατός ο κίνδυνος ακόμη και για -6 βαθμούς τιμωρία, όμως πρέπει να σημειωθεί πως ο α' παρατηρητής Νίκος Βακάλης, με συμπληρωματική έκθεση, διόρθωσε το κομμάτι στην κατάθεσή του που έκανε λόγο για εισβολή και επεισόδια των φίλων του ΠΑΟΚ με τα ΜΑΤ στις 20:44 και ότι το περιστατικό αυτό συνέβη στις 18:20, δηλαδή πριν φτάσει η αποστολή της ομάδας στο γήπεδο.

Στον «Δικέφαλο του Βορρά» εκτιμούν ότι, με βάση την έκθεση της αστυνομίας -ότι τα επεισόδια έγιναν πριν φτάσουν οι αποστολές στο γήπεδο- αλλά και με κάποια άλλα επιπλέον στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους, ίσως αποφύγουν την αφαίρεση βαθμών και δικαιωθούν στην πειθαρχική επιτροπή.



Τα σενάρια αφαίρεσης βαθμών



Τα τρία σενάρια που υπάρχουν για τον ΠΑΟΚ και την ΑΕΚ σε περίπτωση αφαίρεσης βαθμών, που κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα και προετοιμάζουν την υπερασπιστική γραμμή τους, προκειμένου να έχουν όσο το δυνατόν μικρότερη ποινή, έχουν ως εξής:

Σενάριο 1: Να αποφασίσει η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ ότι η τιμωρία θα έχει ισχύ από φέτος, άρα αφαίρεση βαθμών στα play offs. Θυμίζουμε πως υπάρχει και το δεδικασμένο του 2014 με τον ΠΑΟΚ, μετά τα επεισόδια στον δεύτερο ημιτελικό Κυπέλλου με τον Ολυμπιακό στην Τούμπα.

Τότε απορρίφθηκε η έφεση του «Δικεφάλου» για την πρωτόδικη απόφαση των -3 βαθμών και των δυο αγωνιστικών κεκλεισμένων των θυρών, με τους βαθμούς να αφαιρούνται από τη βαθμολογία των play offs. Από τους τέσσερεις βαθμούς που είχε, έπεσε στον έναν.

Αυτό σημαίνει ότι από το +2, ο ΠΑΟΚ ενδέχεται να βρεθεί ακόμη και στο -4 στο χειρότερο σενάριο, ενώ η ΑΕΚ, που εκκινεί χωρίς βαθμούς στη διαδικασία των play offs, ενδέχεται να βρεθεί στο -3.

Σενάριο 2: Να αποφασίσει η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ ότι η τιμωρία αφαίρεσης βαθμών θα ισχύσει από την επόμενη αγωνιστική περίοδο, κάτι που για τις δυο ομάδες είναι, ίσως, το χειρότερο σενάριο και δεν θέλουν να συμβεί σε καμία των περιπτώσεων. Ειδικά, δε, για τον ΠΑΟΚ, που υπάρχει ο κίνδυνος αφαίρεσης έξι βαθμών, δεν θα ήθελε με τίποτα να ξεκινήσει με τέτοιο ντεζαβαντάζ στο νέο πρωτάθλημα.

Σενάριο 3: Να πετάξει το μπαλάκι της ευθύνης η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ στην Ομοσπονδία και τη Super League, προκειμένου να βγάλουν αυτές το φίδι απ' την τρύπα. Με ποιον τρόπο μπορεί να συμβεί αυτό; Να τιμωρήσουν τις ομάδες με αφαίρεση βαθμών χωρίς να προσδιορίζουν αν ισχύει στα play offs ή από του χρόνου. Με τα play offs να έχουν ήδη ξεκινήσει και με τη βαθμολογία από τις θέσεις 1-5 επικυρωμένη, καταλαβαίνετε ότι δημιουργείται μπάχαλο.