Αθλητικά Ελλάδα

ΑΕΚ-ΠΑΟΚ Δυο «Δικέφαλοι», μια Κούπα!

Απόψε στις 20:30, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ θα αναμετρηθούν στον 75ο τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας



Aπόψε στο Πανθεσσαλικό στάδιο του Βόλου (20:30) θα αναμετρηθούν στον 75ο τελικό δύο παραδοσιακές δυνάμεις, οι δύο «Δικέφαλοι» του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ΑΕΚ με τους 22 τελικούς και τα 15 τρόπαια και ο ΠΑΟΚ με τους 17 τελικούς και τα 4 τρόπαια. Το σίγουρο είναι ότι θέλουν με πάθος και αποφασιστικότητα να σηκώσουν την κούπα του Κυπελλούχου.



Το πιθανό σχήμα (ΑΕΚ)



Ο Χιμένεθ ενδεχομένως να γυρίσει το σύστημα σε 4-3-3. Πλέον η αίσθηση που υπάρχει στα Σπάτα, είναι πως ο Ισπανός τεχνικός έχει αποφασίσει για το 4-2-3-1, που μπορεί να μοιάζει περισσότερο με 4-4-2, με τον Μάνταλο κοντά στον Αραούχο στην επίθεση, με το δίδυμο Γιόχανσον και Σιμόες στα αμυντικά χαφ, τον Μάνταλο πίσω από τον Αραούχο και τον Χριστοδουλόπουλο στο δεξί άκρο της επίθεσης.



Το πιθανό δίλλημα



Αν όντως το 4-2-3-1 έχει «κλειδώσει», είναι πολύ πιθανόν να υπάρχει ένα δίλημμα, ίσως μέχρι και την τελευταία στιγμή πριν από τη σέντρα του τελικού. Και αφορά τη θέση στο αριστερό άκρο της επίθεσης. Το προβάδισμα το έχει ο Πατίτο Ροντρίγκες. Αφενός διότι ο Χιμένεθ είχε εμπιστευτεί τον Αργεντινό στην αντίστοιχη θέση και στους δυο ημιτελικούς με τον Ολυμπιακό. Αφετέρου ο Πατίτο σκόραρε την περασμένη Κυριακή (30/4) στα Γιάννενα. Από την άλλη μεριά, υπάρχει και ο Ρόναλντ Βάργκας, που πάντα βρίσκεται στους υποψηφίους για μια θέση στα άκρα της επίθεσης. Ειδικά σε ντέρμπι.



Η πιθανή έκπληξη



Παρόλο που η απουσία του Αϊντάρεβιτς μείωσε «δραματικά» τις πιθανότητες να κάνει ο Χιμένεθ έκπληξη με σχήμα 4-3-3, δεν τις... εκμηδένισε. Αν ο Ισπανός τεχνικός αποφασίσει να αιφνιδιάσει, αλλάζοντας το σύστημα, δεν αποκλείεται να επιλέξει τον Κώστα Γαλανόπουλο, για να συμπληρώσει την τριάδα της μεσαίας γραμμής μαζί με τον Γιάκομπ Γιόχανσον και τον Αντρέ Σιμόες. Άλλωστε, ο νεαρός μέσος είναι ένας παίκτης που δίνει τρεξίματα και ενέργεια στην ομάδα. Χωρίς πάντως η επιλογή αυτού του συστήματος, να είναι το... φαβορί.



Έτοιμη η ομάδα και το πιθανό αρχικό της σχήμα



Ο προπονητής Βλάνταν Ιβιτς έχει ουσιαστικά καταστρώσει τα βασικά του σχέδια για τον αγώνα του Σαββάτου και ερωτηματικά υπάρχουν μόνο για μια θέση, όπου στο κέντρο του γηπέδου ακόμα δεν έχει αποφασίσει αν ο Μπίσεσβαρ ή ο Κάνιας θα πάρουν τη μια θέση που «εκκρεμεί». Ο Ολλανδός προσθέτει σε ποιότητα στον οργανωτικό επιθετικό τομέα, ενώ ο Ισπανός Κάνιας έχει σαφώς καλύτερα ανασταλτικά χαρίσματα. Με βάση όλες τις πιθανότητες θα αγωνιστούν οι Γλύκος κάτω από την εστία, Λέοβατς και Μάτος στα πλάγια της άμυνας, Βαρέλα και Κρέσπο στο κέντρο αυτής. Τσίμιροτ και Σάκχοφ στη μεσαία γραμμή, ενώ από τους Κάνιας και Μπίσεσβαρ ένας θα πάρει την τρίτη θέση, και τέλος στην επίθεση Κάμπος και Πρίγιοβιτς είναι σίγουροι και για τη μια επιπλέον θέση οι Ενρίκε και Ουάρντα είναι υποψήφιοι.



85 έτη ζωής



Αισίως τα 85 έτη ζωής έφτασε φέτος ο θεσμός του Κυπέλλου Ελλάδας. Μια διοργάνωση, που στο παρελθόν πέρασε από... σαράντα κύματα μέχρι να επιβιώσει. Άλλωστε, μόνο τις 74 φορές διεξήχθη τελικός και τις 73 απονεμήθηκε Κύπελλο. Το ένα μάλιστα... ετεροχρονισμένα! Κάτι το μειωμένο ενδιαφέρον των πρώτων ετών, που οδήγησε στη διακοπή του από το 1933 έως το 1938, κάτι η Κατοχή αμέσως μετά, κάτι οι άγριες κόντρες Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, που οδήγησαν σε ματαίωση δύο τελικών, και να πώς τα δέκα χρόνια από τα 85 του θεσμού είναι σαν να μην υπήρξαν ποτέ. Απ' όλα είχε ο «μπαχτσές» κατά το παρελθόν. Ακόμη και απονομή στο... κορώνα-γράμματα!



Απόλυτη επικράτηση της ΑΕΚ



Είναι μόλις η 4η φορά που θα βρεθούν αντιμέτωποι στον τελικό του Κυπέλλου η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, με την Ένωση να έχει το απόλυτο σε επιτυχίες στις προηγούμενες τρεις αναμετρήσεις. Μάλιστα και στις τρεις νίκησε, πετυχαίνοντας δύο γκολ.



Οι τελικοί με τους δύο φετινούς φιναλίστ:



1938-39: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-1

1977-78: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0

1982-83: ΑΕΚ-ΠΑΟΚ 2-0