Αθλητικά Ελλάδα

Ο Λευκός Πύργος ντύθηκε στα… λευκά

Ο ΠΑΟΚ πανηγυρίζει από προχθές την κατάκτηση του Κυπέλλου Ελλάδας για πέμπτη φορά στην ιστορία του και για πρώτη από το 2013

Ο ΠΑΟΚ, λοιπόν, είναι κυπελλούχος Ελλάδας 2017. Αλλά, μετά τα τραγικά συμβάντα πριν από τον προχθεσινό τελικό στον Βόλο, είχαμε και τραγικές διαιτητικές αποφάσεις, που καθόρισαν το τελικό αποτέλεσμα. Οι Θεσσαλονικείς κέρδισαν την ΑΕΚ με 2-1, αλλά λίγοι θα ξεχάσουν, όσα χρόνια κι αν περάσουν, ότι πήρε το κύπελλο με γκολ οφ-σάιντ του Ενρίκε (81 ́).



Ακόμη κι ο δεύτερος διαιτητής, που ήταν υπεύθυνος να ελέγχει τη συγκεκριμένη γραμμή, το παραδέχτηκε: «Έκανα λάθος. Ζητώ συγγνώμη, καταστράφηκα. Δυστυχώς, δεν μπορώ να πάρω πίσω την απόφασή μου», είπε στους παίκτες της ΑΕΚ ο Γιώργος Καλφόγλου.

Όπως και να 'χει, ο ΠΑΟΚ πανηγυρίζει από προχθές την κατάκτηση του τροπαίου, για πέμπτη φορά στην ιστορία του και για πρώτη από το 2013. Είναι κυπελλούχος Ελλάδας, διαδεχόμενος την ΑΕΚ, που είχε κερδίσει στον περσινό τελικό τον Ολυμπιακό. Πάντως, όπως μπορεί να φανταστεί ο καθένας, οι δύο ομάδες δεν άρχισαν καλά τον τελικό, φανερά επηρεασμένες με όσα είχαν προηγηθεί.



Τα πρώτα 20 λεπτά κύλησαν σε απόλυτη... ηρεμία, αλλά σε ένα τρίλεπτο το παιχνίδι πήρε «φωτιά». Πρώτα, προηγήθηκε ο ΠΑΟΚ με το γκολ του Μπίσεβαρ (24 ́) και η Ένωση απάντησε δύο λεπτά αργότερα, με το μοιραίο λάθος του Γλύκου και το γκολ του Χριστοδουλόπουλου (26 ́).



Κι εκεί που όλα έδειχναν ότι ο τελικός θα οδηγείτο σε παράταση (οι δυο ομάδες δεν μπορούσαν να φτιάξουν καλές ευκαιρίες), ήρθε το γκολ του Ενρίκε (81 ́): Σε εκτέλεση φάουλ από τον ΠΑΟΚ, ο σκόρερ επέστρεψε για να πάρει την μπάλα, αλλά δεν πρόλαβε να καλυφτεί. Ο επόπτης «έχασε» τη φάση, ο ΠΑΟΚ σκόραρε και ο τελικός κρίθηκε με αυτόν τον τρόπο.

Μετά τα καθιερωμένα πανηγύρια, ο προπονητής των νικητών, Βλάνταν Ίβιτς, είπε: «Συγχαρητήρια στους παίκτες και στους φιλάθλους. Καταφέραμε να πάρουμε κάτι μετά από 14 χρόνια. Αυτή η νίκη, αυτό το τρόπαιο είναι το κερασάκι σε μια μεγάλη τούρτα. Ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλη ομάδα, με φιλάθλους, με ιστορία.



Απ' εδώ και πέρα, η ομάδα θα προχωρήσει με στόχο να φτάσει σε νέους τίτλους». Για το οφ-σάιντ γκολ του Ενρίκε, ο Ίβιτς ανέφερε: «Δεν έχω δει τη φάση. Έχω πάρει πληροφορίες ότι ίσως να υπάρχει οφ-σάιντ. Αν δω τη φάση, ναι, θα σας πω αν είναι οφ-σάιντ».

Από την πλευρά του, ο προπονητής της ΑΕΚ, Μανόλο Χιμένεθ, έκανε σύντομες δηλώσεις και αποχώρησε από την αίθουσα προτού καν ο διερμηνέας ολοκληρώσει τη μετάφραση!



Είπε ο Ισπανός: «Συγχαρητήρια στον ΠΑΟΚ. Ο τελικός δεν ήταν καλός, όπως συνήθως όλοι οι τελικοί, λόγω του πάθους και της σημασίας του αγώνα. Γνωρίζω καλά πόσο δύσκολη δουλειά έχουν οι διαιτητές. Από την άλλη, όμως, δεν είναι δίκαιο να παίζουμε με τα συναισθήματα τόσων ανθρώπων, λόγω διαιτητικών λαθών».



Ενρίκε: «Δεν είδα αν ήμουν οφ-σάιντ»

Όλος ο κόσμος το είδε, όλος ο κόσμος το παραδέχεται: Το δεύτερο γκολ που πέτυχε στον προχθεσινό τελικό ο ΠΑΟΚ προήλθε από θέση οφ-σάιντ. Το γκολ όμως μέτρησε και μόνο αυτό έχει σημασία. Οι Θεσσαλονικείς επέστρεψαν στον Λευκό Πύργο με το Κύπελλο υπό μάλης και κανένας πλέον (τουλάχιστον στη Θεσσαλονίκη) δεν θέλει να συζητήσει οτιδήποτε.



Ένας από αυτούς είναι ο σκόρερ του «χρυσού» τέρματος, Πέδρο Ενρίκε. Κι όπως παραδέχθηκε ο Βραζιλιάνος παίκτης του ΠΑΟΚ, το γκολ αυτό, το είχε ονειρευτεί πριν από την έναρξη του τελικού: «Όσο κι αν δεν το πιστεύετε, το είχα ονειρευτεί αυτό το γκολ και ,μάλιστα, το είχα πει στους συμπαίκτες μου.



Όταν η μπάλα μπήκε στα δίχτυα δεν κοίταξα τον διαιτητή, γιατί ήμουν σίγουρος ότι θα μετρούσε. Αφού σας λέω, το είχα ονειρευτεί. Ούτε καν πρόσεξα αν ήμουν οφ-σάιντ ή όχι, δεν είδα το τέρμα, δεν είδα τίποτα. Η Θεσσαλονίκη το άξιζε αυτό το Κύπελλο, γιατί είχε πολλά χρόνια να πάρει έναν τίτλο».

Ο Ενρίκε «αποκάλυψε», επίσης, τι του είχε ζητήσει ο Ίβιτς πριν μπει στον αγώνα: «Μου είπε να είμαι συγκεντρωμένος, γιατί το παιχνίδι είχε ακόμη πολύ δρόμο και ήταν "ανοικτό" για κάθε αποτέλεσμα. Η παραμικρή λεπτομέρεια θα μετρούσε. Πιστεύω ότι ο ΠΑΟΚ έπαιξε καλύτερα από την ΑΕΚ και δικαιούται το τρόπαιο».