Αθλητικά Ελλάδα

Με τον Γιάννη θα ήταν αλλιώς…

ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΟΛΟΓΙΣΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΦΤΑΣΕΙ Η «ΕΠΙΣΗΜΗ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ» ΣΤΟ ΕΥΡΩΜΠΑΣΚΕΤ, ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΕΤΟΚΟΥΝΜΠΟ ΣΤΟ ΡΟΣΤΕΡ ΤΗΣ
Τελικά, δεν τα κατάφερε η Εθνική Ελλάδας να περάσει στην ημιτελική φάση του Ευρωμπάσκετ. Πολλοί δήλωσαν απογοητευμένοι από την εικόνα που παρουσίασε ειδικά στην α’ φάση, άλλοι δυσαρεστημένοι από το γεγονός ότι δεν πέρασε στην τετράδα της διοργάνωσης, παρά το γεγονός ότι έδειξε ότι είχε όλα τα φόντα κόντρα στη Ρωσία. Για να λέμε τα πράγματα με τ' όνομά τους, η ίδια πέταξε την ευκαιρία που της παρουσιάστηκε στα σκουπίδια, αφού από το +13 βρέθηκε εκτός ημιτελικής φάσης. Όπως και να 'χουν τα πράγματα, το γεγονός ότι αποκλείστηκε από την ημιτελική φάση, είναι κάτι που σκόρπισε την απογοήτευση.


Ναι, η Ελλάδα ξεκίνησε μουδιασμένα τη διοργάνωση και η αλήθεια είναι ότι δεν βλεπόταν. Με τους διεθνείς λες και ξέχασαν το μπάσκετ που ήξεραν, να βλέπεις μια ομάδα χωρίς αρχή και τέλος και να γίνεται έρμαιο στις ορέξεις της Σλοβενίας, της Φινλανδίας και της Γαλλίας. Και εκεί που ήταν όλοι απογοητευμένοι, ήρθε η νίκη επί της Πολωνίας, που την έφερε στη φάση των «16». Εκεί, ύψωσε ανάστημα, οι διεθνείς έγιναν ένα, έπαιξαν μπάσκετ υψηλών προδιαγραφών και επιτέλους όλοι είδαμε την «επίσημη αγαπημένη», όπως θέλουμε να την βλέπουμε.


Το 77-64 επί των Λιθουανών ήρθε απολύτως φυσιολογικά και πλέον όλοι πίστεψαν ότι αυτή η ομάδα είχε δρόμο να διανύσει στη διοργάνωση. Απέναντι στη Ρωσία το ξεκίνημα ήταν εξαιρετικό και η διαφορά έφτασε μέχρι και το +13. Από τα μέσα του 3ου δεκαλέπτου, όμως, ήρθε η οπισθοχώρηση, ο Κώστας Μίσσας δεν έβρισκε τις λύσεις από τον πάγκο και οι Ρώσσοι όχι μόνο άρχισαν να ροκανίζουν τη διαφορά, αλλά έφτασαν και στο ροζ φύλλο αγώνος.


Είναι δεδομένο ότι, εάν ήταν στην ομάδα ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, τα πράγματα θα ήταν εντελώς διαφορετικά. Κάτι το οποίο είδαμε σε αυτό το Ευρωμπάσκετ, αφού υπήρξαν ορισμένοι διεθνείς που όχι μόνο ξεχώρισαν, αλλά πήραν και την Εθνική τους από το χέρι. Είμαι σίγουρος ότι το ίδιο θα γινόταν και στην περίπτωση της Ελλάδας, εάν είχε στο ρόστερ της τον Γιάννη. Γιατί όχι μόνο είναι σταρ, αλλά διαθέτει τρομερά μπασκετικά προσόντα. Και μαζί με τον Καλάθη, θα έκαναν ένα τρομερό δίδυμο και πραγματικά κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει πού θα μπορούσε να φτάσει αυτή η ομάδα.


Εν τέλει, η απουσία του Αντετοκούνμπο ήταν καταληκτική για την πορεία της Ελλάδας στη διοργάνωση. Έχω την αίσθηση ότι στις επόμενες διοργανώσεις η Ελλάδα θα παρουσιαστεί πολύ καλύτερη. Άλλωστε διαθέτει και την εμπειρία αλλά και το ταλέντο. Φτάνει να υπάρξουν νέα μυαλά στην Ομοσπονδία, αλλά και ένας προπονητής που θα την οδηγήσει από την αρχή.