Συνεντεύξεις

DEBATE: Ταμείο για το μέλλον ή για το χρέος;

Ανδρέας Κυπριανού και Γιώργος Περδίκης τοποθετούνται για το Ταμείο Υδρογονανθράκων

ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ (ΔΗΣΥ) ΚΑΙ ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ (ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ) ΤΟΠΟΘΕΤΟΥΝΤΑΙ ΕΠΙ ΤΩΝ ΣΗΜΕΙΩΝ ΑΙΧΜΗΣ ΤΟΥ ΥΠΟ ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΑΜΕΙΟΥ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ
ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ
1. Ορθά ή λανθασμένα θα χρησιμοποιηθεί το Ταμείο Υδρογονανθράκων για απομείωση του δημόσιου χρέους;
2. Πρέπει ή όχι ο Γενικός Ελεγκτής να ελέγχει τη διαχείριση του Ταμείου και τα συμβόλαια που θα συνάπτονται;
3. Πρέπει ή όχι να ληφθούν υπ' όψιν οι «ανησυχίες» που διατυπώνουν οι Τουρκοκύπριοι στη διαχείριση του Ταμείου; Αν ναι, με ποιον τρόπο;
ΑΝΔΡΕΑΣ ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ
«Είναι απολύτως λογικό ένα μέρος από τα έσοδα να χρησιμοποιηθεί και για την απομείωση του δημόσιου χρέους»

1 Είναι η ταπεινή μου άποψη ότι τα έσοδα από τους υδρογονάνθρακες ανήκουν και σε αυτήν τη γενιά και στις επόμενες. Σαφέστατα και μετά την οικονομική κρίση είναι απολύτως λογικό ένα μέρος από τα έσοδα να χρησιμοποιηθεί, αν χρειαστεί, και για την απομείωση του δημόσιου χρέους. Η βάση του νορβηγικού μοντέλου είναι ακριβώς η διασφάλιση ότι αυτή η ευλογία θα μπορεί να αποτελέσει τη βάση στήριξης της ευημερίας πολλών γενιών Κυπρίων. Ούτως ή άλλως το νομοσχέδιο προβλέπει τη δυνατότητα χρησιμοποίησης πόρων του Ταμείου για τη μείωση του δημόσιου χρέους μέχρι και το 60% του ΑΕΠ και ουχί πέραν αυτού. Ας ελπίσουμε ότι μέσα από την ορθή δημοσιονομική πολιτική που ακολουθείται, μέχρι να εισρεύσουν τα πρώτα έσοδα στο ταμείο, θα έχουμε καταφέρει και σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους, ούτως ώστε να μη χρειαστεί καθόλου η οποιαδήποτε συνεισφορά του Ταμείου προς αυτήν την κατεύθυνση. Ας ελπίσουμε, επίσης, ότι θα έχουμε επιλύσει το κυπριακό πρόβλημα για να μην υπάρχει η οποιαδήποτε καχυποψία σε σχέση με το ότι αυτοί οι σημαντικοί πόροι, όταν και εφόσον προκύψουν, ανήκουν σε όλους του Κύπριους πολίτες.
2 Σαφέστατα και ο Γενικός Ελεγκτής θα πρέπει να έχει λόγο, όπως και άλλοι θεσμοί, στον έλεγχο του Ταμείου Υδρογονανθράκων. Ας μην ξεχνάμε ότι μιλούμε για δημόσιο χρήμα και, με βάση το Σύνταγμα, ο Γενικός Ελεγκτής είναι επιφορτισμένος με την ευθύνη της σωστής διαχείρισης των δημοσίων πόρων.
Θα πρέπει να διαχωρίσουμε, όμως, τις πολιτικές αποφάσεις που έχουν να κάνουν με επενδύσεις, υποδομές, κοινωνική πολιτική, οικονομική πολιτική, πολιτικές αποφάσεις για την άμυνα και ασφάλεια, από τον έλεγχο της διαχείρισης των κεφαλαίων που θα δαπανώνται με βάση τις πολιτικές αποφάσεις, που είναι ουσιαστικά και ο ρόλος του Γενικού Ελεγκτή.
3 Οι Τουρκοκύπριοι δεν πρέπει να έχουν ανησυχίες σε σχέση με τη διαχείριση του Ταμείου. Είναι εξάλλου πολιτική απόφαση, η οποία έχει εκφραστεί επανειλημμένα, ότι τα έσοδα από τη διαχείριση του φυσικού αερίου, άρα και του Ταμείου Υδρογονανθράκων, ανήκουν σε όλους τους Κύπριους πολίτες και οι Τουρκοκύπριοι είναι Κύπριοι πολίτες. Αυτό για το οποίο θα πρέπει να ανησυχούν είναι για τη γρήγορη και σωστή επίλυση του κυπριακού προβλήματος, ούτως ώστε η Κύπρος, ως κανονικό κράτος, ευρωπαϊκό, μέλος του ΟΗΕ, θα μπορεί να χρησιμοποιήσει όλους τους πόρους για την ευημερία όλων των νόμιμων πολιτών. Οι Τουρκοκύπριοι θα πρέπει επιτέλους να αντιληφθούν ότι η Κύπρος μπορεί να προχωρήσει ως κανονικό κράτος για το συμφέρον και την ευημερία όλων των πολιτών της χωρίς εγγυήσεις, επεμβατικά δικαιώματα και ξένα στρατεύματα.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΕΡΔΙΚΗΣ
«Εκείνο που σίγουρα αποκλείουμε είναι η πολιτική αυτοχειρίας μέσω της δημιουργίας ταμείου εμπιστεύματος για τους Τουρκοκυπρίους, στη βάση της σύγκλισης Χριστόφια - Ταλάτ»

1 Υπάρχουν πολλοί λόγοι που στηρίζουν την άποψη ότι δεν πρέπει οι πόροι του Ταμείου να χρησιμοποιηθούν για αποπληρωμή του χρέους. Οι λόγοι αυτοί είναι και πολιτικοί αλλά και οικονομικοί. Θα θέλαμε περισσότερο μέρος να χρησιμοποιηθεί για τις πραγματικές ανάγκες του λαού. Μέσω του ταμείου θα πρέπει να καλυφθούν οι δικαιολογημένες απαιτήσεις των προσφύγων και άλλων ιδιοκτητών γης στα κατεχόμενα, των θυμάτων της οικονομικής κρίσης, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, οι ανάγκες της στεγαστικής πολιτικής αλλά και οι επενδύσεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Θυμίζουμε ότι η Κυβέρνηση δεν επέδειξε καλή θέληση και δεν αποδέχθηκε ορισμένες από τις τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα δείχνοντας άτεγκτη σκληρή στάση χωρίς διάθεση διαπραγμάτευσης, παρόλο που εμείς δείξαμε καλή θέληση. Πλέον ετοιμάζουμε σειρά τροπολογιών για το νομοσχέδιο. Εκείνο που σίγουρα αποκλείουμε είναι η πολιτική αυτοχειρία μέσω της δημιουργίας ταμείου εμπιστεύματος (escrow account) για τους Τουρκοκυπρίους, στη βάση της σύγκλισης Χριστόφια - Ταλάτ, που αφορά τον διαμοιρασμό των κερδών από την αξιοποίηση των κοιτασμάτων των υδρογονανθράκων μετά τη λύση του Κυπριακού.


2 Ο Γενικός Ελεγκτής έχει υποχρέωση να ελέγχει αυτούς που ασκούν δημόσια διοίκηση και διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα, ακόμα και αυτό που προκύπτει από τη διαχείριση του Ταμείου Υδρογονανθράκων. Ως εκ τούτου, ο ρόλος του Γενικού Ελεγκτή είναι άμεσα συνυφασμένος με τον έλεγχο της διαχείρισης του Ταμείου, αλλά και τον συμβολαίων, ως επίσης και για την ενημέρωση των πολιτών για τα πεπραγμένα του Ταμείου.


3 Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι μια διαφορετική οντότητα, αλλά πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δυστυχώς, η Τουρκία αξιώνει περισσότερα από αυτά που πραγματικά τους ανήκουν, με αποτέλεσμα οι εδώ εγκάθετοί της να προσπαθούν να περάσουν το μήνυμα ότι η ελληνοκυπριακή ηγεσία θα τους αρπάξει αυτά που ανήκουν τάχα στους Τουρκοκυπρίους. Η Κυβέρνηση οφείλει πλέον να καταστήσει σαφές πως οι Τουρκοκύπριοι θα μπορούν να απολαμβάνουν τα κέρδη από το φυσικό αέριο μετά τη λύση του κυπριακού προβλήματος και ως μέρος του κυπριακού λαού, συμμετέχοντας και στη λήψη των αποφάσεων σχετικά με την αξιοποίησή του. Πριν από τη λύση του Κυπριακού δεν μπορεί να συζητείται κανένα εναλλακτικό σενάριο και καλά κάνουν όσοι προσπαθούν για το αντίθετο, να το ξεχάσουν!