Συνεντεύξεις

DEBATE: Τι (δεν) είπε ο Αναστασιάδης

Γιώργος Λουκαΐδης και Παύλος Μυλωνάς σχολιάζουν επίμαχες ατάκες του Προέδρου Αναστασιάδη

ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΣ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ («ΠΟΛΙΤΗΣ», 17 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ), Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ (ΑΚΕΛ) ΚΑΙ Ο ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ (ΔΗΚΟ) ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΜΑΧΑ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΤΟΥΝ ΕΡΜΗΝΕΙΕΣ ΚΑΙ ΘΕΣΕΙΣ

ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

  1. «Οφείλουμε να προβληματιστούμε και για το τι θα γίνει σε περίπτωση που, είτε λόγω της επιμονής της Τουρκίας είτε λόγω της αδυναμίας να διαμορφωθεί ένα σωστό πλαίσιο με όρους αναφοράς, δεν θα προχωρήσει η διαδικασία λύσης. Συνεχίζουμε την μη λύση, την αβεβαιότητα, μένουν οι Τ/κ στο έλεος της Τουρκίας;».
  2. «Πέστε μου πόσο ακόμα θα κοροϊδεύουμε τους Κερυνειώτες ότι θα έχουν τη δυνατότητα να επιστρέψουν ή ό,τι δεν θα μεταβληθεί προς το χειρότερο η κατάσταση».
  3. «Θα υπάρχει μια θετική ψήφος εάν και εφόσον οι αποφάσεις επηρεάζουν αρνητικά. Εάν είναι εφ’ όλης της ύλης η θετική ψήφος, θα υπάρχει μονίμως η ανησυχία από ε/κ πλευράς ότι το σύστημα θα είναι δυσλειτουργικό, με κινδύνους κατάρρευσης».
  4. «Εκείνο το οποίο είπα, είναι ότι ο EastMed αφορά τον τρόπο μεταφοράς του αερίου από τη Νοτιοανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη. Το από πού θα περάσει ο αγωγός δεν θεωρώ ότι είναι τόσης σημασίας, όση σημασία έχει να διασφαλιστούν τα συμφέροντα των Κυπρίων».
  5. «Δεν θα ήμουν ορθός εάν έλεγα ότι (σ.σ. ο Γενικός Ελεγκτής) παραμένει εντός των πλαισίων που το Σύνταγμα καθορίζει. Πολλές φορές παρατηρείται παρερμηνεία των καθηκόντων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν τριβές».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΟΥΚΑΪΔΗΣ
«Η αφαίρεση της θετικής ψήφου των Τ/κ επί των ενεργειακών ζητημάτων επηρεάζει την πολιτική ισότητα. Ή μήπως ο Πρόεδρος εννοεί ότι θα έχουμε δύο ΑΟΖ, τις οποίες θα διαχειρίζονται ξεχωριστά οι δύο συνιστώσες πολιτείες, κάτι που ισοδυναμεί με δύο κράτη;»

1 Από αυτήν την δήλωση και μόνο, είναι φανερό ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζητά και άλλες λύσεις πέραν της ομοσπονδίας. Το τελευταίο χρονικό διάστημα, μάλιστα, όχι μόνο παραλείπει σε διάφορες περιπτώσεις να προτάξει τη λύση ΔΔΟ, αλλά αντίθετα επιδίδεται σε μια αρνητική ρητορική και σε δαιμονοποίηση της λύσης ΔΔΟ με πολιτική ισότητα. Δίνοντας συνέχεια στο φλερτ του με τη λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας. Είναι ενδεικτική η δήλωσή του στις 18.01.2019, ότι δεν θα επιτρέψει το κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας να μετατραπεί σε κοινότητα. Μία θέση που, όταν την προέβαλε ο μ. Τάσσος Παπαδόπουλος, την επέκρινε δριμύτατα λέγοντας ότι οδηγεί σε λύση δύο χωριστών κρατών. Τυχαία, άραγε, την επικαλείται ο ίδιος σήμερα; Θέλω να επαναλάβω για άλλη μια φορά ότι για το ΑΚΕΛ, πέραν της ομοσπονδίας, υπάρχει μόνο η διχοτόμηση, η οποία θα οδηγήσει νομοτελειακά στην οριστική παράδοση της μισής Κύπρου στην Τουρκία, αλλά και στη διατήρηση της τεράστιας ανασφάλειας και των κινδύνων για την υπόλοιπη μισή. Εμείς θα συνεχίσουμε ακούραστα να συγκρουόμαστε με συνέπεια και σταθερότητα με οτιδήποτε και οποιονδήποτε οδηγεί σε διχοτομική λύση, σε λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας.

2 Είναι αλήθεια ότι ο παράγοντας «χρόνος» επενεργεί αρνητικά σε βάρος μας και δυσχεραίνει τις προσπάθειες για την επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής λύσης στο Κυπριακό. Έχουμε πει επανειλημμένως ότι η παρέλευση του χρόνου εδραιώνει περαιτέρω τα τετελεσμένα (δημογραφικά, οικονομικά κ.ά.) της κατοχής και κάθε μέρα που περνά η τ/κ κοινότητα αφομοιώνεται στην Τουρκία, όπως και συνολικά τα κατεχόμενα. H συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και το άλυτο πολιτικό πρόβλημα επηρεάζουν, επομένως, αρνητικά πρώτα τους ίδιους τους Κυπρίους, πόσω μάλλον τους πρόσφυγες, η πλειοψηφία των οποίων έχει αποβιώσει με τον καημό της επιστροφής. Είναι, επομένως, σημαντικό ο κ. Αναστασιάδης, πέραν της αυταπόδεικτης διαπίστωσης ότι ο χρόνος λειτουργεί σε βάρος μας, να συνειδητοποιήσει ότι οι χειρισμοί, οι πράξεις και οι παραλείψεις του έχουν ήδη προξενήσει τεράστια ζημιά στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Αυτό που χρειάζεται είναι να πείσει τον ΓΓ του ΟΗΕ ότι παραμένει σταθερά προσηλωμένος σε λύση ΔΔΟ και ότι έχει την απαιτούμενη βούληση και ετοιμότητα για να συμβάλει θετικά και εποικοδομητικά στη σύνταξη των όρων αναφοράς.

3 Η πολιτική ισότητα εδώ και δεκαετίες αναφέρεται και περιγράφεται σε σειρά ψηφισμάτων του ΟΗΕ και σε καμία περίπτωση αυτή δεν μεταφράζεται με αριθμητική ισότητα, ούτε βεβαίως και με μία θετική ψήφο σε όλα τα ομοσπονδιακά όργανα. Υπάρχει, δε, σύγκλιση που αφορά σε μια θετική ψήφο στις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου. Το τελευταίο διάστημα, ο κ. Αναστασιάδης έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα αμφισβήτησης και δαιμονοποίησης της πολιτικής ισότητας, μέσω μιας ακατάσχετης κινδυνολογίας. Με τέτοιες τοποθετήσεις ο κ. Αναστασιάδης το μόνο που καταφέρνει είναι να αποτρέπει τον ΓΓ του ΟΗΕ από την ανάληψη πρωτοβουλίας για επανέναρξη των συνομιλιών.

4 Το παράδειγμα του Προέδρου Αναστασιάδη για τον αγωγό EastMed ήταν ατυχέστατο, όπως επίσης και η άποψή του ότι δεν επηρεάζει τα ζωτικά συμφέροντα των Τουρκοκυπρίων. Οι αναφορές αυτές του Προέδρου δίνουν δικαιολογημένα την εντύπωση ότι η δική μας πλευρά υπαναχωρεί από την πολύ σημαντική σύγκλιση, η οποία σχετίζεται με τη μία θετική ψήφο που θα έχουν οι Τουρκοκύπριοι στο Υπουργικό Συμβούλιο. Την ώρα που ο Πρόεδρος διακηρύττει την ετοιμότητά του να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν, την ίδια στιγμή με τις αναφορές αυτές ακυρώνει συγκλίσεις, δημιουργώντας περαιτέρω προσκόμματα στις προσπάθειες επίτευξης λύσης. Κυρίως, όμως, οι αναφορές αυτές του Προέδρου είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνες. Η αφαίρεση της θετικής ψήφου των Τ/κ επί των ενεργειακών ζητημάτων επηρεάζει την πολιτική ισότητα. Ή μήπως ο Πρόεδρος εννοεί ότι θα έχουμε δύο ΑΟΖ, τις οποίες θα διαχειρίζονται ξεχωριστά οι δύο συνιστώσες πολιτείες, κάτι που ισοδυναμεί με δύο κράτη; Για το ΑΚΕΛ είναι προφανές ότι η διασφάλιση των συμφερόντων όλων των Κυπρίων και η αντιμετώπιση των εκατέρωθεν ανησυχιών επιτυγχάνεται μέσα από την υιοθέτηση των συγκλίσεων για τη διαχείριση των εσόδων από τους υδρογονάνθρακες: της σύγκλισης για μία ΑΟΖ, η οποία αποτελεί ομοσπονδιακό θέμα, της σύγκλισης ότι οι φυσικοί πόροι αποτελούν ομοσπονδιακή αρμοδιότητα και της σύγκλισης για τον διαμοιρασμό των ομοσπονδιακών εσόδων. Αυτές τις συγκλίσεις τις υπογραμμίζει, μάλιστα, στις τελευταίες του εκθέσεις και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

5 Οι θεσμοί και η αξιοκρατία έχουν δεινοπαθήσει στα χρόνια της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη. Η παρούσα Κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσωπικά έχουν έφεση στο να συγκρούονται με τους ανεξάρτητους θεσμούς. Και τα παραδείγματα είναι πολλά. Θυμίζω μόνο τη σφοδρή σύγκρουση του Προέδρου με τον Γενικό Εισαγγελέα, για να εισπράξει από τον τελευταίο το περιβόητο: «Ντροπή, κ. Πρόεδρε». Την ίδια στιγμή, ως ΑΚΕΛ έχουμε εντοπίσει παρεμβάσεις του Γενικού Ελεγκτή που εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του, όπως για παράδειγμα στη σύγκρουσή του με τους εκπαιδευτικούς. Σε κάθε περίπτωση, θέση του ΑΚΕΛ είναι πως όλοι οι ανεξάρτητοι θεσμοί πρέπει να επιτελούν τον ρόλο τους και να ασκούν τα καθήκοντά τους στη βάση της κείμενης νομοθεσίας και του Συντάγματος.

ΠΑΥΛΟΣ ΜΥΛΩΝΑΣ
«Αυτή η διαπίστωση του Προέδρου δεν συνάδει με την παραχώρηση στην άλλη πλευρά τής εκ περιτροπής Προεδρίας. Ούτε με τη συζήτηση και την υποβολή προτάσεων από μέρους του για δημιουργία θεσμών υποτίθεται επίλυσης διαφορών, οι οποίες δεν είναι καθόλου σαφείς»

1 Έχει απόλυτο δίκαιο ο Πρόεδρος. Πρέπει να προβληματιστούμε για το τι θα γίνει σε περίπτωση επιμονής της Τουρκίας σε λύση που θα μετατρέπει την πατρίδα μας σε τουρκικό προτεκτοράτο, είτε με τη μη λειτουργικότητα του κράτους είτε με την εσαεί παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και εγγυήσεων. Αυτό ίσως θα ήταν σοφότερο να το είχε σκεφτεί νωρίτερα, όταν δυστυχώς -καλοπροαίρετα πιστεύω- με τις συνεχείς του υποχωρήσεις έδωσε το δικαίωμα ακόμα και στα Ηνωμένα Έθνη να κρατούν ίσες αποστάσεις. Είναι γνωστό, και αισθανόμαστε δικαιωμένοι γι’ αυτό, ότι οι τουρκικοί σχεδιασμοί δεν αποτρέπονται με τις συνεχείς υποχωρήσεις, αλλά με την αλλαγή τακτικής και στρατηγικής. Υπάρχουν οι δυνατότητες, είμαστε μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι συμμαχίες με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και άλλες χώρες είναι εφικτό να αποφέρουν αποτελέσματα θετικά για εμάς, επομένως σωστή η διάγνωση του Προέδρου, λανθασμένη η λύση που προτείνει.


2 Δεν ξέρουμε ποιοι κοροϊδεύουν τους Κερυνειώτες - πάντως εμείς δεν το κάνουμε. Δικός μας στόχος είναι όλοι οι πολίτες αυτού του κράτους, επομένως και οι Κερυνειώτες, να απολαμβάνουν όλα τα δικαιώματα που σε άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητα. Η διεκδίκηση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν μπορεί να αποκαλείται κοροϊδία. Εάν λοιπόν η συνεχιζόμενη πολιτική των τελευταίων χρόνων μάς οδήγησε στα χειρότερα, τότε αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να αλλάξουμε αυτό που κάναμε και δεν αποδίδει. Από την άλλη, την ώρα που μπορούμε να αποδεχτούμε την παραμονή εποίκων, επικαλούμενοι διάφορες λογικοφανείς εξηγήσεις μεικτών γάμων και λοιπά, δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας η ανάγκη να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα των Κερυνειωτών, που διά της βίας των όπλων εξαναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους, και των απογόνων τους.

3 Συμφωνούμε απόλυτα. Η εφ’ όλης της ύλης θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις δυσλειτουργίας του κράτους και κατά συνέπειαν κατάρρευσής του. Αλλά αυτή η διαπίστωση του Προέδρου δεν συνάδει με την παραχώρηση στην άλλη πλευρά της εκ περιτροπής Προεδρίας. Ούτε με τη συζήτηση και την υποβολή προτάσεων από μέρους του για δημιουργία θεσμών υποτίθεται επίλυσης διαφορών, οι οποίες δεν είναι καθόλου σαφείς. Παράδειγμα, τα πολύπλοκα κριτήρια στο περιουσιακό, όπου πιθανή ερμηνεία από τουρκικής πλευράς πολλών από αυτών των κριτηρίων θα δικαίωνε τους σφετεριστές χρήστες σε βάρος των νόμιμων ιδιοκτητών.

4 Τα συμφέροντα των Κυπρίων, των νόμιμων κατοίκων δηλαδή του τόπου μας, δεν διασφαλίζονται με τη δημιουργία αγωγού που θα περνά από την Τουρκία. Μια τέτοια εξέλιξη θα έδινε το δικαίωμα στην Τουρκία ανά πάσα στιγμή να εκβιάζει και να παρεμβαίνει στα εσωτερικά ζητήματα μιας ανεξάρτητης, υποτίθεται, χώρας. Άλλωστε, η δημιουργία του EastMed επηρεάζει -και το γνωρίζουμε όλοι- και μεγαλύτερα συμφέροντα, που δεν έχουν σχέση με την Κύπρο. Επομένως, τα εμπλεκόμενα συμφέροντα Ρωσίας, Ευρώπης, Ηνωμένων Πολιτειών, Ισραήλ θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη.

5 Η παρέμβαση του Προέδρου με τον τρόπο αυτόν, όσον αφορά τη λειτουργία του θεσμού του Γενικού Ελεγκτή, είναι επιεικώς απαράδεκτη. Πέραν του γεγονότος ότι ο ανεξάρτητος θεσμός του Γενικού Ελεγκτή θα πρέπει να προστατεύεται από όλους και όχι να υποσκάπτεται, θα πρέπει να σημειώσουμε επίσης το γεγονός ότι ο συγκεκριμένος Γενικός Ελεγκτής αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους τους εκφραστές του δημοσίου συμφέροντος. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, κατά την άποψή μας, επιτελεί ίσως το σημαντικότερο έργο, ακολουθώντας πάντα κατά γράμμα τις νομοθεσίες και τους κανονισμούς υπερασπιζόμενος το δημόσιο χρήμα και την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, πράγμα που σημαίνει πως υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού. Εάν υπάρχουν ενέργειες οι οποίες μπορούν να ερμηνευτούν νομικά ως εκτός των πλαισίων που καθορίζει το Σύνταγμα, υπάρχουν οι συνταγματικές διαδικασίες που μπορούν να ακολουθηθούν.