Αναλύσεις

Συναντήσεις για ξεπέρασμα της κρίσης

Ο Σύνδεσμος Διαιτητών βλέπει την ερχόμενη Δευτέρα, Αρχηγό Αστυνομίας και Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ πιθανόν να πραγματοποιηθεί και συνάντηση στο Προεδρικό μετά από αίτημα των διαιτητών

Αλλεπάλληλες συναντήσεις θα έχουν την ερχόμενη Δευτέρα ο Σύνδεσμος Διαιτητών και οι πολιτειακές Αρχές, μετά την κρίση που ξέσπασε στο κυπριακό ποδόσφαιρο και την απόφαση των διαιτητών να απέχουν από τους αγώνες των ποδοσφαιρικών πρωταθλημάτων.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα το πρωί θα έχουν συνάντηση με τον Αρχηγό Αστυνομίας και στη συνέχεια ξεχωριστή συνάντηση με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ πιθανόν να πραγματοποιηθεί και συνάντηση στο Προεδρικό μετά από αίτημα των διαιτητών.

Υπενθυμίζεται ότι η βομβιστική επίθεση κατά του 33χρονου διαιτητή, Ανδρέα Κωνσταντίνου, που σημειώθηκε μετά τις καταγγελτικές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για διαφθορά στους διαιτητές και στους παράγοντες των ομάδων, είχε ως αποτέλεσμα οι διαιτητές να λάβουν την περασμένη Παρασκευή την απόφαση για επ' αόριστον αποχή τους από τους αγώνες. Με την ΚΟΠ να στηρίζει την απόφαση αυτή και να αναβάλλει όλους τους προγραμματισμένους αγώνες των πρωταθλημάτων της.

Τη Δευτέρα αναμένεται ο Σύνδεσμος Διαιτητών να θέσει επί τάπητος όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το κυπριακό ποδόσφαιρο, προκειμένου να ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για την εξυγίανσή του.

Άλλωστε, οι συνολικά 86 κόκκινοι φάκελοι από την UEFA, που βρίσκονται στην ΚΟΠ και ενώπιον της Αστυνομίας από το 2011 και εντεύθεν και ειδικότερα η μηδαμινή εξιχνίασή τους από την Αστυνομία, καταδεικνύουν και το μέγεθος του προβλήματος που εδώ και χρόνια μεγαλώνει και γιγαντώνεται στον χώρο του κυπριακού ποδοσφαίρου.

Πάντως, χθες Παρασκευή, με το πέρας της σύσκεψης του Υπουργού Δικαιοσύνης, Γιώργου Σαββίδη, με τον Πρόεδρο της ΚΟΠ, Γιώργο Κούμα και την ηγεσία της Αστυνομίας, έγινε ξεκάθαρη η προσπάθεια για πάταξη της διαφθοράς. Μάλιστα, έγινε γνωστή και η πρώτη απόφαση για την άμεση βοήθεια τόσο σε τεχνογνωσία αλλά και εμπειρογνωμοσύνη από ειδικά κλιμάκια της UEFA, η οποία αντέδρασε θετικά στο αίτημα του Προέδρου της ΚΟΠ.

Τις επόμενες ημέρες θα ξεκαθαρίσουν οι λεπτομέρειες για την άφιξη των εμπειρογνωμόνων που θα συνεργαστούν με την Κυπριακή Αστυνομία για την εξέταση των εκθέσεων για τους αγώνες με ύποπτο στοιχηματισμό.

Επίσης, μετά από παράκληση της ΚΟΠ, το κλιμάκιο της UEFA θα ασχοληθεί και με την ενημέρωση και εκπαίδευση εκπροσώπων των Σωματείων για αντιμετώπιση των λεγόμενων κόκκινων φακέλων.

Παράλληλα, η ηγεσία της Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Δικαιοσύνης, την Αστυνομία και τον Σύνδεσμο Διαιτητών, εργάζεται προς την κατεύθυνση της δημιουργίας συνθηκών που θα επιτρέπουν την επανέναρξη των Πρωταθλημάτων της ΚΟΠ.

Μεγάλη σύγχυση με το πρόγραμμα των αγώνων

Με την αναβολή των παιχνιδιών προκύπτει μεγάλη σύγχυση με τις ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων.

Σε μια περίοδο που ήδη εκκρεμούν δύο παιχνίδια (ΑΠΟΕΛ-Ανόρθωση, Πάφος FC-Απόλλων), ματς κυπέλλου και που ο ΑΠΟΕΛ έχει τουλάχιστον ακόμα δύο ματς στο Γιουρόπα Λιγκ με τη Βασιλεία, η ΚΟΠ θα πρέπει να βρει τις ημερομηνίες διεξαγωγής της 17ης αγωνιστικής. Αν η αποχή επεκταθεί στα μεσοβδόμαδα ματς ή και περαιτέρω, είναι αναμενόμενο ότι θα είναι ακόμη πιο δύσκολο το έργο της ΚΟΠ για να βρει ημερομηνίες διεξαγωγής των αγώνων.