Συνεντεύξεις

«Κάνουμε τα πάντα για να αποτρέψουμε τον κίνδυνο σύρραξης»

Σύντομη αλλά αποκαλυπτική συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας στη «Σημερινή» και την τηλεόραση «Σίγμα» - Η σύζευξη συμφερόντων ΗΠΑ, ΕΕ και των χωρών μας καθορίζουν πολιτικές αποτροπής

Την οπτική του έναντι των εξελίξεων στην περιοχή, κυρίως σε ό,τι αφορά τη νέα εποχή που φαίνεται να ξημερώνει στις σχέσεις ΗΠΑ - Κυπριακής Δημοκρατίας, έδωσε σε σύντομη αλλά αποκαλυπτική συνέντευξή του στη «Σημερινή» και την τηλεόραση «Σίγμα» ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Λίγο πριν αναχωρήσει από το ξενοδοχείο στο κέντρο της Αθήνας για το Ζάππειο, όπου έπεσαν οι υπογραφές για τον EastMed, άνοιξε τα χαρτιά του για το πώς η Ουάσινγκτον εμπλέκεται στο γεωπολιτικό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου και απάντησε σε όσους δηλώνουν ότι η Λευκωσία προσδένεται στο άρμα των ΗΠΑ με ρίσκα για τις σχέσεις της με τη Ρωσία. Πάντως από τις φράσεις του, αλλά και το ύφος του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν κρύβει την ανησυχία του για τα όσα λαμβάνουν χώρα και κυρίως από τα όσα η Τουρκία επιχειρεί με τις απαράδεκτες πράξεις της.

Κύριε Πρόεδρε, πέραν του EastMed να αναμένουμε και άλλες πρωτοβουλίες Αθήνας - Λευκωσίας το επόμενο διάστημα;

Στη συνάντησή μου με τον Πρωθυπουργό Μητσοτάκη έγινε μια ανάλυση των δεδομένων, των ενδεχομένων, αλλά και για το πώς πρέπει να προχωρήσουμε, λαμβάνοντας υπόψη τις απειλές, τις έκνομες ενέργειες, αλλά και τους πιθανούς συμμάχους, προς αποτροπή και ανατροπή των όσων η Τουρκία σχεδιάζει. Οι ενέργειες θα είναι συνεχείς. Η προσπάθεια είναι η αποτροπή του οποιουδήποτε κινδύνου σύρραξης. Εμείς επιδιώκουμε με βάση το διεθνές δίκαιο την επικράτηση της ειρήνης, της σταθερότητας, της συνεργασίας. Έχουμε τονίσει και κατά τις τριμερείς συναντήσεις ότι στόχος μας δεν είναι ο αποκλεισμός κανενός. Επιδίωξή μας είναι η συνεργασία με όλους τους γείτονες. Και το έχουμε επιτύχει στον μέγιστο βαθμό, με όλες τις χώρες πλην της Τουρκίας. Αυτό που θέλουμε είναι όσοι συμμετέχουν σε αυτή την, αναγκαία να υπάρχει, συνεργασία για ειρήνη και σταθερότητα, να σέβονται το διεθνές δίκαιο.

Παρά την ατυχή συγκυρία που έφερε την αναβολή της επίσκεψης Πομπέο στην Κύπρο, είναι σαφές ότι οι ΗΠΑ παίζουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε αυτό που λέμε «πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή», που επιχειρούν να διαδραματίσουν η Κύπρος και άλλες χώρες, σε αντιδιαστολή με την Τουρκία.

Πριν και πάνω απ’ όλα ας εξετάσουμε το ποιος μπορεί να είναι ο ρόλος των ΗΠΑ. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρόσφατη θέσπιση της νομοθεσίας EastMed Act, που έγινε αποδεκτή και από τον Πρόεδρο Τραμπ, είναι μια απόδειξη του επιπλέον ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή. Οι σχέσεις Αμερικής - Ισραήλ είναι καλά γνωστές. Η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας EastMed συνδέει άμεσα τα ενδιαφέροντα του Ισραήλ, αλλά και της Ευρώπης, της Ελλάδας και της Κύπρου. Συνεπώς υπάρχει μία διασύνδεση, ενόψει και της αστάθειας που παρουσιάζεται ως προς τη σταθερότητα των σχέσεων Τουρκίας - ΗΠΑ. Επομένως, αν συζευχθούν όλα τα στοιχεία, με τις διπλωματικές ενέργειες που καταβάλλονται -ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας θα έχει στις 7 του μήνα (μεθαύριο) συνάντηση με τον Αμερικανό Πρόεδρο- πιστεύω πως τα συνδυασμένα ή τα εμπλεκόμενα, ας τα ονομάσουμε έτσι, συμφέροντα των χωρών της περιοχής, της Αμερικής και της Ευρώπης δημιουργούν κάποια δεδομένα που καθορίζουν πολιτικές αποτροπής. Αποτροπής των έκνομων ενεργειών και των συνεπειών από μία ενδεχόμενη, έστω και τυχαία, σύρραξη.

Σε όσους ανησυχούν ότι η «πρόσδεση στο άρμα των ΗΠΑ» -όπως κάποιοι χαρακτηρίζουν τις εξελίξεις- θα ζημιώσει τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, τι λέτε;

Δεν έχουμε την οποιαδήποτε σύγκρουση με τη Ρωσία. Διατηρούμε τις καλές σχέσεις που διαχρονικά είχαμε. Να σημειώσω ότι ούτε η συμμαχία Τουρκίας - Ρωσίας επηρέασε αυτές τις σχέσεις. Συνεπώς, σεβόμενοι την ανεξαρτησία του κάθε κράτους, όπως το έχουμε αποδείξει, προσπαθούμε με κάθε τρόπο να διατηρούμε τις καλές και φιλικότατες σχέσεις με τη Ρωσική Ομοσπονδία, χωρίς να επιτρέπουμε την ίδια ώρα την οποιαδήποτε παρέμβαση στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική της κυριάρχου Κυπριακής Δημοκρατίας. Είτε από τον ένα, είτε από τον άλλο, είτε από τον οποιονδήποτε. Περισσότερο είμαστε προσαρμοσμένοι με τις πολιτικές που η Ε.Ε ακολουθεί και βεβαίως λαμβάνοντας πάντοτε υπόψη το ύψιστο συμφέρον προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.