Αναλύσεις

Υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους ανοικτούς δημόσιους χώρους - Κέρφιου σε Πάφο και Λεμεσό

Από αύριο η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους ανοικτούς δημόσιους χώρους, εκτός τους χώρους άθλησης - Απαγόρευση μετακινήσεων από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί σε Λεμεσό και Πάφο

Η εκτόξευση των κρουσμάτων στη χώρα μας ανάγκασε την Κυβέρνηση να λάβει σειρά νέων πιο αυστηρών μέτρων σε μία προσπάθεια αναχαίτισης της κατάστασης. Μετά το πέρας της σημερινής σύσκεψης του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υπουργός Υγείας Κωνσταντίνος Ιωάννου ανακοίνωσε ότι τα νέα μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από αύριο και μέχρι τις 9 Νοεμβρίου 2020 σε παγκύπρια κλίμακα είναι τα εξής:

  • Ισχύει το μέτρο που αφορά στον περιορισμό συναθροίσεων (μέχρι 10 άτομα). 
  • Δεν επιτρέπονται πάνω από 6 άτομα σε κρατήσεις σε χώρους εστίασης.
  • Επιτρέπεται η διεξαγωγή αθλητικών αγώνων αλλά κεκλεισμένων των θυρών.
  • Μέχρι 75 άτομα σε εσωτερικούς και 150 σε εξωτερικούς σε χώρους εστίασης.
  • Παραμένουν οι περιορισμοί στις εκκλησίες
  • Επιτρέπεται η λειτουργία κινηματογράφων και θεάτρων 50%
  • Απαγορεύεται το κόκτειλ πάρτι σε γάμους, βαφτίσεις, εκδηλώσεις, συνέδρια κτλ. Επιτρέπεται μόνο γεύμα με μέγιστο αριθμό τα 350 άτομα
  • Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου ποτών και τροφίμων (φούρνοι, υπεραγορές, μινι-μάρκετ, κτλ) και τα φαρμακεία μεταξύ των ωρών 8 π.μ. και 9 π.μ. θα εξυπηρετούν μόνο άτομα άνω των 60 και ΑΜΕΑ.

Την ίδια ώρα η χρήση μάσκας από αύριο θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους ανοικτούς δημόσιους χώρους, εκτός τους χώρους άθλησης και στα τραπέζια εστίασης. 

Ειδικό καθεστώς σε Λεμεσό και Πάφο

Επιπρόσθετα σε Λεμεσό και Πάφο όπου υπάρχει αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο, τίθεται σε ισχύ ειδικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο θα επιτρέπεται η λειτουργία των χώρων εστίασης μέχρι τις 22.30. Διευκρινίζεται ότι οι χώροι εστίασης δύνανται να παρέχουν υπηρεσίες κατ’ οίκον παράδοσης (delivery) και μετά τις 10.30 μ.μ..

Επίσης από αύριο θα απαγορεύεται η μετακίνηση πολιτών μετά τις 11 μ.μ. μέχρι και τις 5 π.μ., εξαιρουμένων των μετακινήσεων για έκτακτους ιατρικούς λόγους (από/προς φαρμακείο, νοσηλευτήριο) ή για σκοπούς εργασίας, με την παρουσίαση σχετικής βεβαίωσης ή αποδεικτικού στοιχείου.

Περαιτέρω, στις δύο επαρχίες αναστέλλονται όλες οι απογευματινές αθλητικές και κοινωνικές δραστηριότητες παιδιών κάτω των 18 ετών (π.χ. ποδόσφαιρο, χορός, κολύμπι, πολεμικές τέχνες, θέατρο, χορωδία, κτλ), όπως επίσης και οι αγώνες των αθλητικών πρωταθλημάτων αθλητών κάτω των 18 ετών των ομάδων, των οποίων η έδρα είναι στις Επαρχίες Λεμεσού και Πάφου. Για παράδειγμα, εάν μια ομάδα με έδρα την Επαρχία Λεμεσού ή Πάφου αγωνίζεται με ομάδα της Επαρχίας Λευκωσίας, ο αγώνας αναβάλλεται μέχρι τη λήξη των μέτρων.