Αναλύσεις

Απαγόρευση Γκρίζων Λύκων στη Γαλλία και τα εντάλματα σύλληψης των φονιάδων των Ισαάκ-Σολωμού

Απαγόρευση της δράσης των Γκρίζων Λύκων προετοιμάζει η Γαλλία μετά τις οχλαγωγίες και τις επιθέσεις εναντίον Αρμενίων. Οι απειλές Ερντογάν το 2017 για ανασφάλεια στους δρόμους της Ευρώπης και οι επιθέσεις στη Βιέννη. Ώρα να επανέλθουν στην επικαιρότητα τα εντάλματα σύλληψης της Interpol για τους δολοφόνους των Ισαάκ-Σολωμού το 1996.

Σε απαγόρευση του κόμματος των Γκρίζων Λύκων στην επικράτειά της θα προχωρήσει η Γαλλία, όπως ανακοίνωσε χθες ο ΥΠΕΣ της χώρας Gerald Darmanin, μεσούσης της έντασης μεταξύ Παρισιού και Άγκυρας.

Τις τελευταίες μέρες Τούρκοι εθνικιστές περιφέρονταν με διαθέσεις που θύμιζαν «πογκρόμ» σε προάστια της Λυόν και αναζητούσαν Αρμένιους. Προχθές, οι Γκρίζοι Λύκοι βανδάλισαν μνημείο για την Αρμενική Γενοκτονία αναγράφοντας «Loup Gris» ("Γκρίζοι Λύκοι") και «RTE», από τα αρχικά του Τούρκου Προέδρου.

2-2.jpg

Η απαγόρευση θα καταστήσει τις δραστηριότητές της διεθνούς φασιστικής οργάνωσης στη Γαλλία παράνομες και θα τιμωρούνται με πρόστιμο ή φυλάκιση.

Η κίνηση αυτή στέλνει ένα βαρύ διπλωματικό μήνυμα στον Recep Tayyip Erdoğan και τον σύμμαχό του Devlet Bahçeli, καθώς οι Γκρίζοι Λύκοι είναι μια οργάνωση βαθειά δικτυωμένη στο τουρκικό παρακράτος, τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, τον στρατό και την αστυνομία, καθώς και την μαφία.

Απειλές Erdoğan το 2017

«Εάν η Ευρώπη συνεχίσει έτσι, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα μέρος του κόσμου δεν μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στους δρόμους», δήλωσε ο Erdoğan σε ανύποπτο χρόνο στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2017. Αιτία της απειλής ήταν η απαγόρευση από γερμανικές και ολλανδικές αρχές στους Τούρκους αξιωματούχους να κάνουν εκστρατεία υπέρ του δημοψηφίσματος θα ενίσχυε τις εξουσίες του. Όπως αναφέρει σήμερα το «SigmaLive», έχουν περάσει ήδη δύο χρόνια και η προειδοποίηση του Erdoğan έγινε πραγματικότητα καθώς οι δρόμοι της Ευρώπης βιώνουν την ισλαμική τρομοκρατία.

«Οι απειλητικές δηλώσεις του Τ. Ερντογάν δεν φαίνεται να κατανοούνται από τους Ευρωπαίους.» Αυτά έγραφε μόλις πριν μια βδομάδα στη «Σημερινή» (27/10/2020) η Πρέσβης ε.τ. Λόρια Μαρκίδη για μια ΕΕ που «παρουσιάζεται απονευρωμένη και απογοητευτικά ανήμπορη να διαδραματίσει τον ρόλο που οι πεφωτισμένοι ιδρυτές της οραματίστηκαν» για να καταλήξει:

«Υπενθυμίζεται εν προκειμένω για προβληματισμό των Ευρωπαίων ότι οι Οθωμανοί Τούρκοι έφτασαν μέχρι τη Βιέννη, την οποία πολιορκούσαν από τις 27 Σεπτεμβρίου μέχρι τις 14 Οκτωβρίου 1529 και ένα σχεδόν αιώνα αργότερα, το 1683, πολιόρκησαν την πόλη από 14 Ιουλίου μέχρι 12 Σεπτεμβρίου. Η Βιέννη σώθηκε ως εκ θαύματος από τα στίφη των Οθωμανών.»

Και να που χθες βράδυ και η ίδια η Βιέννη έζησε μια νύχτα τρόμου μετά από πολλαπλές επιθέσεις ισλαμιστών τρομοκρατών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει αναφορά για τουρκικό δάκτυλο πίσω από τις επιθέσεις (τις οποίες η Τουρκία καταδίκασε λεκτικά), παρά το ότι οι δράστες ήταν ισλαμιστές.

Δράση MİT στην Αυστρία

Πρόσφατα, είχε αποκαλυφθεί μεγάλο δίκτυο των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών σε πολλές επαρχίες της Αυστρίας το οποίο διενεργούσε κατασκοπεία και σχεδίαζε πολιτικές δολοφονίες (Σημερινή, 30/09/2020).

Ένας από τους στόχους, η κουρδικής καταγωγής πολιτικός Aygül Berîvan Aslan, βουλευτής του κόμματος των Πρασίνων, αποκάλυψει πως τα άτομα της MİT «είχαν διαταχθεί να δημιουργήσουν ταραχή μεταξύ των τουρκικών και κουρδικών κοινοτήτων στην χώρα».

Τουρκικό παρακράτος & σκάνδαλο Σουσουρλούκ

Οι Γκρίζοι Λύκοι έχουν παίξει ένα σκοτεινό ρόλο στην ιστορία του τουρκικού κράτους ως ο παρακρατικός μηχανισμός, υπεύθυνος για πολλών ειδών «βρωμοδουλειές».

Ένα δυστύχημα στη μικρή πόλη του Σουσουρλούκ το 1996 έφερε στο φως πολλές λεπτομέρειες αυτής της σχέσης όταν μια μερσεντές συγκρούστηκε με φορτηγό και αποτέλεσμα ήταν να βρουν τον θάνατο όλοι οι επιβάτες, πλην ενός.

Νεκροί από το τροχαίο ήταν ένας ανώτατος αξιωματικός των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής Αστυνομίας, ένας καταζητούμενος εγκληματίας και η ερωμένη του, πρώην βασίλισσα των καλλιστείων. Ο επιβάτης που επέζησε ήταν ο βουλευτής της κυβέρνησης Sedat Bucak.

σουσουρλούκ-750x395.jpg

Ο μαφιόζος που σκοτώθηκε ήταν ο Abdullah Çatlı. Σύμφωνα με τον Σταύρο Λυγερό (Απόψεις, 27/04/2019), ο Çatlı «ήταν κεντρικό πρόσωπο στους κόλπους των παρακρατικών μηχανισμών.» Το βαθύ τουρκικό κράτος τον εφοδίασε με ταυτότητα ανώτερου κρατικού υπαλλήλου, γραφείο στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση, άδεια οπλοφορίας και υπηρεσιακό διαβατήριο, όλα με ψεύτικο όνομα. Σύμφωνα με ομολογία του υπαρχηγού της MİT, ήταν συνεργάτης της υπηρεσίας με με μεγάλη δράση στο εξωτερικό. «Ο Τσατλί είχε οργανώσει την απόδραση του Γκρίζου Λύκου Μεχμέτ Αλί Αγκτσά έξι μήνες μετά την καταδίκη του σε ισόβια για τη δολοφονία του διευθυντή της εφημερίδας “Μιλιέτ” Αμπντί Ιπεκτσί (1979). Αργότερα, με τη συνεργασία του Τσατλί, ο Αγκτσά τραυμάτισε τον Πάπα σε μια απόπειρα να τον δολοφονήσει (1981)», αναφέρει ο Λυγερός.

Στην κηδεία του ήταν παρόντες χιλιάδες Γκρίζοι Λύκοι, γνωστοί μαφιόζοι και πολλοί πολιτικοί. Η τότε Αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Tansu Çiller δήλωσε: «Όποιος ρίχνει ή δέχεται μια σφαίρα γι’ αυτό το έθνος αξίζει τον σεβασμό μας»!

Η Άγκυρα σχεδόν κουκούλωσε το σκάνδαλο, οι βουλευτές αρνήθηκαν την άρση ασυλίας των συναδέλφων τους, το δικαστήριο άφησε ελεύθερους όλους τους κατώτερους αστυνομικούς που είχαν συλληφθεί και έτσι το τουρκικό παρακράτος κατάφερε να αποσιωπήσει τις πραγματικές του διαστάσεις. Επιβεβαιωνόταν όμως αυτό που ο κόσμος σιγοψιθύριζε: Πως υπάρχει διασύνδεση ανάμεση στην Αστυνομία, τη μαφία και το διεφθαρμένο κράτος (Τα Νέα, 05/11/1997).

Erdoğan και Γκρίζοι Λύκοι

Η σχέση του Erdoğan με τους Γκρίζους Λύκους και το MHP του Bahçeli ενισχύθηκε και επικυρώθηκε το 2017 δημιουργώντας ένα εκρηκτικό κυβερνητικό μείγμα νεο-οθωμανικού ισλαμισμού και τουρανο-κεμαλικού αποκρυφισμού.

Σε συλλαλητήριο τον Μάρτιο του 2018, ο Erdoğan έκανε τη χαρακτηριστική χειρονομία των Γκρίζων Λύκων και αμέσως μετά την χειρονομία Rabia που παραπέμπει στην Μουσουλμανική Αδελφότητα ενώ τα πλήθη ζητωκραύγαζαν για την εισβολή στο Αφρίν (Ahval, 10/03/2018).

1-24.jpg

Μάλιστα, τόση μπορεί να ήταν η επιρροή των ακραίων εθνικιστών στον Erdoğan που ίσως να είναι και ένας από τους λόγους που κατέρρευσαν οι συνομιλίες για το Κυπριακό στο Crans Montana το 2017, σύμφωνα με εκτίμηση του πρώην ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκου Κοτζιά σε πρόσφατη συνέντευξη του στον Αντρέα Κημήτρη (ΡΙΚ1, 29/10/2020). Στις 21 Οκτωβρίου, ο υπουργός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μάλιστα πως στην Αθήνα και στη Λευκωσία υπάρχει «μέτωπο στήριξης του τουρκικού εθνικισμού και υπονόμευσης της θέσης της Κύπρου» και πως «αρθρογράφοι της διαπλοκής και αριστερών εφημερίδων» συμμετέχουν στο ξέπλυμα της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας.

grw.jpg

Το Οκτώβριο του 2018 μια διακομματική ομάδα Γερμανών βουλευτών εξέφρασε την επιθυμία για απαγόρευση του χαιρετισμού και των ρατσιστικών συμβόλων των Γκρίζων Λύκων, τα οποία τους θυμίζουν τον ναζιστικό χαιρετισμό (Deutsche Welle, 09/10/2018).

Ο Τουρκοκύπριος ιδρυτής τους

Ιδρυτής των Γκρίζων Λύκων είναι ο Τουρκοκύπριος αξιωματικός του Τουρκικού Στρατού, Συνταγματάρχης Alparslan Türkeş. Οι Γκρίζοι Λύκοι αποτέλεσαν τη παραστρατιωτική πτέρυγα του κόμματός του, MHP. Η κατήχησή και η εκπαίδευσή τους γινόταν σε δεκάδες στρατόπεδα σε όλη την επικράτεια της Τουρκίας.

Ιδεολογικά κάνουν μια μίξη τουρανικού αποκρυφισμού και οθωμανικού ισλαμισμού, είναι αντικομμουνιστές, ανθέλληνες, αντιαρμένιοι και αντισημίτες και θεωρούν εχθρούς τους τις μειονότητες στη χώρα, όπως τους Κούρδους και τους Αλεβίτες. Ένα από τα συνθήματά τους είναι «ο γιατρός σας θα είναι Τούρκος και το φάρμακό σας θα είναι το Ισλάμ».

Τις δεκαετίες του 1970 και 1980 οι Γκρίζοι Λύκοι θεωρήθηκαν ότι βρίσκονταν πίσω από την σφαγή 100 Αλεβιτών το 1978 στο Maraş και την σφαγή αριστερών στη πλατεία Taksim το 1977.

s.jpg

Πρόσφατα, το σπίτι του Alparslan Türkeş στη κατεχόμενη Λευκωσία μετατράπηκε σε μουσείο με στήριξη του Τούρκου Αντιπροέδρου Fuat Oktay.

Γκρίζοι Λύκοι & κατεχόμενα

Μετά την εισβολή του 1974 οι Γκρίζοι Λύκοι συνέχισαν την ριζοσπαστικοποίηση μερίδας των Τουρκοκυπρίων και ήταν διαχρονικοί υποστηρικτές του Rauf Denktaş, ενώ συμμετείχαν σε επιχειρήσεις «τρομοκρατίας των πολιτών» με την υποστήριξη του κατοχικού καθεστώτος.

Τον Ιούλιο του 1996, ο Τουρκοκύπριος δημοσιογράφος Kutlu Adalı σκοτώθηκε, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, από τους Γκρίζους Λύκους, επειδή είχε ασκήσει κριτική στον Denktaş και την πολιτική του. Κατά τη διάρκεια του δημοψηφίσματος του Σχεδίου Ανάν το 2004, οι Γκρίζοι Λύκοι, που τάχθηκαν εναντίον, προκάλεσαν έντονες ταραχές κατά των οπαδών του «ναι», ενώ θεωρήθηκαν ύποπτοι για τον ξυλοδαρμό μοτοσυκλετιστών που μετέφεραν πανό του «Ναι». Τον Οκτώβριο του 2013 άνοιξαν νέα κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία και το 2011, το 2012 και το 2016 συγκρούστηκαν με Κούρδους έποικους, ενώ το 2015 προπηλάκισαν στον κατεχόμενο Σαντάλαρη τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού (Σημερινή, 04/06/2016).

Η παρουσία των Γκρίζων Λύκων στα κατεχόμενα συνεχίζεται, όπως και η σχέση με το τουρκικό κράτος και τη μαφία. Μόλις στα τέλη Αυγούστου, ο Alaattin Çakıcı αγόρασε (χωρίες «βέβαιες πληροφορίες» σε σχέση με την διαδικασία πώλησης) το κλεμμένο ξενοδοχείο Cratos στην κατεχόμενη Κερύνεια, σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Avrupa». Ο Çakıcı καταζητείτο για εγκλήματα που διέπραξε στην Τουρκία, συνελήφθη στην Γαλλία και αφού εξέτισε ποινή πολύχρονης φυλάκισης στην Τουρκία αφέθηκε ελεύθερος τον περασμένο Απρίλιο.

Στην φυλακή βρέθηκε το 2006 ως ηθικός αυτουργός για την δολοφονία της πρώην συζύγου του το 1995. Αξιοπερίεργο είναι το γεγονός ότι το δικαστήριο μείωσε την ποινή του από ισόβια κάθειρξη σε φυλάκιση 19 ετών και 2 μηνών εξαιτίας της φράσης «ο Οτσαλάν είναι πιο τιμημένος από εσένα» που του είπε η γυναίκα του.

Ο Çakıcı ήταν για πολλά χρόνια μέλος των Γκρίζων Λύκων και δημοσιεύματα από τουρκικές πηγές τον φέρουν να συμμετείχε σε αποστολές των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών κατά Αρμενίων και Κούρδων, εμπλέκοντάς τον μάλιστα και σε δολοφονίες (Economy Today, 28/08/2020).

cakici.jpg

Το «Έθνος» (22/04/2020) πως ο Çakıcı ως «εκτελεστής» της MİT είχε αναπτύξει δράση και εκτός Τουρκίας, σε Ελλάδα και Λίβανο και αποφυλακίστηκε με βάση τον νόμο που για αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω κορωνοϊού που ψήφισαν AKP-MHP στις 14 Απριλίου. Με αυτό τον νόμο αποφυλακίστηκαν πρόωρα μαφιόζοι προσκείμενοι στη τουρκική ακροδεξιά με βαρύ ποινικό μητρώο.

Ο «Εθνικός Κύρηκας» (28/08/2020) αναφέρει πως το 1980 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο χρόνων διότι βρέθηκε ένοχος σε κατηγορίες που αφορούσαν δολοφονίες αριστερών και αντιφρονούντων. Μετά την αποφυλάκισή του, η εγκληματική δραστηριότητα του περιελάμβανε δολοφονίες και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και φυγαδεύτηκε με πλαστό διαβατήριο στη Γαλλία, όπου συνελήφθη και εκδόθηκε υπό όρους στην Τουρκία. Το 2004 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 40 χρόνων με την κατηγορία ότι δημιούργησε συνδικάτο εγκλήματος με σκοπό τη δημιουργία πλούτου.

Ο Çakıcı διατηρούσε και εξακολουθεί να διατηρεί φιλικές σχέσεις με τον ηγέτη των Γκρίζων Λύκων Devlet Bahçeli, στον οποίο, όπως λέγεται οφείλει την ελευθερία του. Η αποφυλάκιση του Çakıcı ήταν ένα από τα χατήρια που επιτακτικά ζητούσε ο Bahçeli από τον Erdoğan, καταλήγει το δημοσίευμα του «Εθνικού Κύρηκα».

Λυντσάρισμα Τάσου Ισαάκ

Η πιο μελανή στιγμή της δολοφονικής δράσης τους στην Κύπρο ήταν η οχλοκρατική παρουσία τους ως αντίβαρο στην ειρηνική διαδήλωση των Κυπρίων μοτοσυκλετιστών στην Δερύνεια τον Αύγουστο το 1996.

Η δολοφονία του Τάσου Ισαάκ στις 11 Αυγούστου 1996 (όπως και του Σολωμού Σολωμού στις 14 Αυγούστου) έγινε μπροστά στις κάμερες των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων. Μεταξύ των των δολοφόνων υπήρχαν και ένστολοι «αστυνομικοί» του αποσχιστικού κατοχικού καθεστώτος.

CpmgK2UWcAIE9nD.jpg

Μέσα στους δολοφόνους υπήρχαν παρακρατικοί Γκρίζοι Λύκοι, «κουβαλητοί του Ντενκτάς» όπως χαρακτηρίστηκαν τότε. Στο μπαλκόνι, όλη η πολιτική, στρατιωτική και αστυνομική ηγεσία των κατεχομένων επέβλεπε την οχλαγωγία, προεξάρχοντος του ίδιου του Rauf Denktaş που που απαθανάτιζε προκλητικά τις σκηνές με την φωτογραφική του κάμερα.

Ένταλμα σύλληψης της Interpol

Το ΤΑΕ και η ΚΥΠ εντόπισαν τις ταυτότητες των ατόμων και η Αστυνομία Κύπρου εξέδωσε εντάλματα σύλληψης εναντίον δύο Τουρκοκυπρίων και τεσσάρων Τούρκων εποίκων.

Σύμφωνα με αναφορά του ΚΥΠΕ (22/11/1996), τα έξι άτομα εναντίον των οποίων είχαν εκδοθεί εντάλματα συλλήψεως είναι τα ακόλουθα:

- Haşim Yılmaz, έποικος, ο οποίος υπήρξε μέλος των Τουρκικών Μυστικών Υπηρεσιών και σήμερα διατηρεί καφενείο στην κατεχόμενη Κερύνεια. Αναγνωρίζεται σε φωτογραφίες, σε διάφορες φάσεις στη διάρκεια των γεγονότων.

- Neyfel Mustafa Ergun, έποικος, ηλικίας 26 περίπου ετών, παράνομος "αστυνομικός" του ψευδοκράτους, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο σε πολύ μικρή ηλικία, μετά την εισβολή. Αναγνωρίζεται σε φωτογραφίες της σκηνής του φόνου.

- Polat Fikret Koreli, Τουρκοκύπριος, περίπου 17 ετών, ο οποίος κατοικεί στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

- Fikret Veli Koreli, Τουρκοκύπριος, πατέρας του προαναφερθέντος, από την Πάφο και σήμερα στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ο οποίος εργάζεται ως επιδιορθωτής ποδηλάτων και μοτοσικλέτων.

- Mehmet Mustafa Arslan, έποικος, περίπου 41 ετών, αρχηγός της εξτρεμιστικής οργάνωσης "Γκρίζοι Λύκοι", στα κατεχόμενα, ο οποίος μένει στην κατεχόμενη Λευκωσία. Γι' αυτόν υπάρχουν μαρτυρίες και πληροφορίες ότι μετείχε στο φόνο.

- Erhan Arıklı, έποικος, περίπου 40 ετών, από την πρώην Σοβιετική Ενωση, ο οποίος εγκαταστάθηκε στα κατεχόμενα πριν από περίπου 10 με 11 χρόνια.

pssjjmzrte505a1f7ea5c5a.jpg

Ο τελευταίος, ήταν μέχρι πρότινος ο ηγέτης του Κόμματος της Αναγέννησης των εποίκων, λεγόμενος «βουλευτής» από το 2018, και «υποψήφιος πρόεδρος» στις παράνομες «εκλογές» στα κατεχόμενα, ο οποίος στο «δεύτερο γύρο» στήριξε τον Ersin Tatar.

Το 2012 ο Arıklı είχε συλληφθεί στην Κιργισία με βάση το ένταλμα αλλά δεν παραδόθηκε στην Κύπρο. Όπως ανέφερε τότε η Κύπρια ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου-Μαρκουλλή, «η Κιργισία δεν είναι ένα από τα φιλικότερα κράτη προς εμάς. Δυστυχώς, έχει πάρα πολύ στενές σχέσεις με την Τουρκία και είναι όχι μόνο ατυχές, αλλά και απαράδεκτο το ότι αφέθηκε ελεύθερος» (ΚΥΠΕ, 21/09/2012).

Νέα ευκαιρία για διεθνοποίηση

Τα εντάλματα σύλληψης της Interpol συνεχίζουν να ισχύουν. Η πρόσφατη απαγόρευση της δράσης των Γκρίζων Λύκων στη Γαλλία και η διεθνοποίηση της παρακρατικής και δολοφονικής τους φύσεως αποτελούν ευκαιρία για την Κυπριακή Δημοκρατία να πιέσει ξανά για την εκτέλεσή των ενταλμάτων και την προσαγωγή στη δικαιοσύνη των δολοφόνων των Τάσου Ισαάκ και Σολωμού Σολωμού.

Είναι επίσης διπλωματική ευκαιρία να υπενθυμίσουμε την Ευρώπη πως οι Γκρίζοι Λύκοι αποθρασύνθηκαν εκεί, αφού πρώτα είχαν δράσει στην κατεχόμενη Κύπρο.