Αναλύσεις

#SupportCY: Οι συνεργασίες και οι κοινές δράσεις δίνουν ελπίδα στις δύσκολες στιγμές

Για το #SupportCΥ, η ανιδιοτελής προσφορά είναι συνώνυμο της δυναμικής του δράσης σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές που ζούμε και τις προκλήσεις της καθημερινότητάς μας. Το κοινωνικό δίκτυο αλληλεγγύης, έμπρακτα ενεργό από τον περασμένο Μάρτιο, βρίσκεται ξανά πλάι στους συνανθρώπους μας, στη δεύτερη και πολύ κρίσιμη φάση της εξάπλωσης της πανδημίας στην Κύπρο. Πιστό στην αποστολή του αποδεικνύει με τις πράξεις του, πως η συνεργασία και οι αληθινές ανθρώπινες σχέσεις είναι πάντοτε το κλειδί για να ξεπερνιούνται εμπόδια και δυσκολίες.

Όταν τον περασμένο Μάρτιο ο κορωνοϊός εξαπλωνόταν στο νησί, η Τράπεζα Κύπρου, διαδραματίζοντας τον ρόλο που της αναλογεί, όπως αυτός εκφράζεται με το «Κοινό Κυπρίων», έσπευσε να δώσει τη δική της δυναμική παρουσία στη μάχη κατά του ιού, για να στηρίξει αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, αλλά και όσους χρειάζονται τη βοήθειά μας. Το πέτυχε άμεσα και αποτελεσματικά μέσα από τις δράσεις του #SupportCΥ, του Δικτύου αλληλοϋποστήριξης και αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε μέσα από τη συνεργασία της Τράπεζας με τον Οργανισμό Reaction. Το #SupportCΥ από τότε μέχρι σήμερα στηρίζει ανελλιπώς την κοινωνία στην αντιμετώπιση καίριων προβλημάτων της, μέσα από συνεργασίες με επιχειρήσεις και την ανιδιοτελή επικοινωνία μεταξύ των ανθρώπων που τις στελεχώνουν.

Με τα μέλη του να αυξάνονται συνεχώς, απαριθμώντας ήδη τα 86, το #SupportCΥ απέδειξε έμπρακτα την πολύπλευρη προσφορά του. Αυτή η δεύτερη φάση της έξαρσης του Covid-19 βρίσκει το #SupportCY ακόμα πιο δυνατό, για να υπηρετήσει μαζί με τις επιχειρήσεις που το αποτελούν, ύψιστες αξίες όπως η αλληλεγγύη, η συνεργασία και το ενδιαφέρον για τον άνθρωπο.

Δίπλα στους ήρωες της πρώτης γραμμής

και τους ανθρώπους που μας χρειάζονται και στο δεύτερο κύμα

Κατά την έναρξη της δεύτερης φάσης της πανδημίας, τον περασμένο Σεπτέμβριο, το #SupportCY δεν άργησε να βρεθεί ξανά δίπλα στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων, στηρίζοντας το δύσκολο έργο της για τη φροντίδα των θετικών περιστατικών κορωνοϊού. Παραχώρησε έτσι ένα μικρό λεωφορείο (minibus) για τη μεταφορά των πολιτών που πιθανόν να έχουν επιμολυνθεί από τον ιό, σύμφωνα με τα πρωτόκολλα του Υπουργείου Υγείας. Το λεωφορείο παραχωρήθηκε από την Unicars, μέλος του #SupportCY.

Το #SupportCY, επιβεβαιώνοντας την πρόθεσή του για συνεχή στήριξη των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή κατά της πανδημίας με κάθε δυνατό τρόπο, λίγες εβδομάδες αργότερα παραχώρησε στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας - ΟΚΥπΥ και την Υπηρεσία Ασθενοφόρων τέσσερα οχήματα, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης του στόλου της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων για αντιμετώπιση του αυξημένου αριθμού περιστατικών. Τα οχήματα παραχωρήθηκαν και πάλι από την Unicars, με την οικονομική υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου. Διαθέτουν εξοπλισμό γεωγραφικού εντοπισμού (GPS), μια προσφορά της εταιρείας Frotcom, επίσης μέλος του Δικτύου, ενώ ο συντονισμός της προσφοράς έγινε από τον Οργανισμό Reaction.

Πιστό στη σημαντική αποστολή του να συμβάλει στο έργο της Πολιτείας παρέχοντας βοήθεια σε υπουργεία, φορείς και Αρχές στη μάχη ενάντια στον Covid-19, το #SupportCΥ παραχώρησε πρόσφατα προστατευτικές μάσκες μίας χρήσης, σε οργανισμούς που στηρίζουν συνανθρώπους μας. Οι μάσκες προσφέρθηκαν από την Τράπεζα Κύπρου, Unicars, Procopiou Medi Shop, Mangas Home Improvement και Arnold Digital Printers, όλα μέλη του #SupportCY. Η μεταφορά και παράδοσή τους πραγματοποιήθηκε από την DHL Express Κύπρου, στους εξής οργανισμούς: Αντικαρκινικό Σύνδεσμο Κύπρου (για Κέντρο Ανακουφιστικής Φροντίδας «Αροδαφνούσα»), Συμμαχία Σπάνιων Παθήσεων, Οργάνωση Παραπληγικών Κύπρου, Αντιαναιμικό Σύνδεσμο Κύπρου (Κέντρα Θαλασσαιμίας), Παγκύπριο Σύνδεσμο Ένα Όνειρο μια Ευχή, Σύνδεσμο κατά Πλάκας Σκλήρυνσης, Δήμο Λεμεσού, Δήμο Μέσα Γειτονιάς, Κοινοτικό Συμβούλιο Κυπερούντας.

Η άμεση και συνεχής ανταπόκριση του #SupportCΥ για τις ανάγκες της πανδημίας δεν απουσιάζει ούτε από το Νοσοκομείο Αναφοράς, αφού αγκαλιάζει ασθενείς απ’ όλη την Κύπρο που εισάγονται κατά τη διάρκεια όλου του 24ώρου εσπευσμένα και τις περισσότερες φορές χωρίς τα απαραίτητα, προσφέροντάς τους πακέτα με είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής. Μέσα στα πακέτα, που ετοιμάζονται από εθελοντές του Δικτύου -τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού- έχουν τοποθετηθεί και παιδικά σχέδια με ευχές για ανάρρωση, από μαθητές του Νηπιαγωγείου G.C. School of Careers, μέλος του #SupportCY. Στα πακέτα έχουν συνεισφέρει: Τράπεζα Κύπρου, Οργανισμός Reaction, DHL Express Κύπρου, KEAN και ο Όμιλος Φώτος Φωτιάδης / Φυσικό Μεταλλικό Νερό Αγρός .

Παραδόθηκε επίσης εξοπλισμός στη Μη Κυβερνητική Οργάνωση ETEA (Εθελοντικό Τμήμα Εκτάκτων Αναγκών), μέλος του #SupportCY, με τη συνεργασία του Leroy Merlin Cyprus, για άμεση χρήση στην αντιμετώπιση πλημμυρών.

Ακόμα, το Δίκτυο τις τελευταίες ημέρες ενισχύει, μέσα από ένα τηλεοπτικό φιλμάκι, την ευαισθητοποίηση για τα μέτρα πρόληψης και την ασφάλεια όλων μας. Μήνυμά του «Σπάσε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού, προστάτευσε τον εαυτό σου και τους γύρω σου. Οι αριθμοί είναι πολύ περισσότεροι απ’ ό,τι νομίζεις…».

Εκστρατεία για ενίσχυση Οδικής Ασφάλειας

Στο πλαίσιο της αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων και της στήριξης της κοινωνίας, το #SupportCY ξεκίνησε μια σημαντική εκστρατεία για ενίσχυση της οδικής ασφάλειας, σε συνεργασία με τον Οργανισμό Reaction, την Τράπεζα Κύπρου, με την υποστήριξη της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων – ΟΚΥπΥ και του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας, με το σύνθημα «Σκέψου αυτούς που αφήνεις πίσω σου». Μέχρι το τέλος του 2020, έχουν προγραμματιστεί ενημερωτικές δράσεις σε τοπικό αλλά και σε παγκύπριο επίπεδο με τη χρήση της τεχνολογίας, όπως διαδικτυακά εκπαιδευτικά προγράμματα για μικρούς και μεγάλους από εξειδικευμένους εκπαιδευτές και άλλα, τα οποία θα ανακοινωθούν σύντομα. Κατά τη διάρκειά τους θα ακολουθηθεί αυστηρά η τήρηση των σχετικών πρωτοκόλλων του Υπουργείου Υγείας, για προστασία από τον κορωνοϊό.

Ενίσχυση Διαδικτυακής Επικοινωνίας

Ακόμα μία δράση του #SupportCY αποτελεί η δημιουργία και λειτουργία της Ανοικτής Ακαδημίας Πολιτών, μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Στροβόλου, του Reaction και της Τράπεζας Κύπρου. Πρόκειται για διαδικτυακές διαλέξεις και συζητήσεις για θέματα που αφορούν όλους μας, που πραγματοποιούνται κάθε δεύτερη Τετάρτη του μήνα, στις 18:30. Στόχος των διαλέξεων, που το κοινό μπορεί να παρακολουθήσει ζωντανά μέσα από τις Facebook σελίδες του #SupportCY, του Reaction και του Δήμου Στροβόλου , είναι η ενημέρωση για θέματα της επικαιρότητας από επιστήμονες, ακαδημαϊκούς και αρμόδια κυβερνητικά τμήματα.

Στις 14 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η διάλεξη «Ψυχολογικές επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά και την οικογένεια», από την ψυχολόγο Μαρία Φουσταλιεράκη, του Ελληνικού Μη Κυβερνητικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», επίσης μέλος του #SupportCY. Η κα Φουσταλιεράκη απάντησε σε ερωτήσεις και έδωσε χρήσιμες συμβουλές.

Στις 18 Νοεμβρίου, η Ακαδημία των Πολιτών ασχολήθηκε με ένα ακόμα σημαντικό και επίκαιρο θέμα δημόσιας ασφάλειας, με τον Εκπρόσωπο Τύπου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ανδρέα Κεττή και την Λειτουργό Ασφάλειας του Δήμου Στροβόλου, Άννα Παντοπίου, να δίνουν χρήσιμες συμβουλές και να απαντούν ερωτήσεις των πολιτών, σχετικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση πλημμυρών.

Για την ενίσχυση της ψηφιακής επικοινωνίας, το Κέντρο Ψηφιακής Εκπαίδευσης του #SupportCY, σε συνεργασία με το Astra Web TV και το «Χαμόγελο του Παιδιού», ζήτησε από τον ψυχολόγο Στέφανο Αλεβίζο να αναλύσει την δεδομένη κατάσταση σε συνάρτηση τις ψυχολογικές επιπτώσεις στα παιδιά.

Επίσης, σε συνεργασία με την Κυπριακή Μαθηματική Εταιρεία, το #SupportCY προέβαλε μέσα από τη σελίδα του στο Facebook την παρουσίαση «Τι σχέση έχει μια Έξυπνη Τσάντα και μία "ΤΡΟΥΣ";» της μαθήτριας Άντρεας Μαρίνας Αλεξίου από το Λύκειο Κύκκου (Πάφος) και του μαθητή Χάρη Ταπακούδη από το Γυμνάσιο Διανέλλου & Θεοδότου. Πρόκειται για δυο συμμετοχές που διακρίθηκαν στο Διαγωνισμό «Ζωή – Ιδέα – Καινοτομία» της Κυπριακής Μαθηματικής Εταιρείας, μέλους του #SupportCY, με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου.

Η στήριξη και η προσφορά δεν σταματά

Το #SupportCy συνεχίζει να αποδεικνύει έμπρακτα πως, σε περιόδους που μοιάζουμε ευάλωτοι, μπορούμε να γίνουμε δυνατοί. Οι συνεργασίες μεταξύ επιχειρήσεων, οργανώσεων, θεσμών και κρατικών υπηρεσιών, αλλά κυρίως οι αληθινές σχέσεις μεταξύ ανθρώπων παραμένουν το κλειδί για να εντοπιστεί μια ανάγκη και να καλυφθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Το #SupportCY συνεχίζει δυναμικά.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σελίδα του #SupportCY στο Facebook, ενώ όσες επιχειρήσεις επιθυμούν να συμμετέχουν, μπορούν να αποταθούν στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@supportcy.net, να αναφέρουν τα βασικά στοιχεία της προσφοράς τους και τα στοιχεία επικοινωνίας τους.