Βρετανός Αρχηγός Ενόπλων Δυνάμεων: Υπαρκτός ο κίνδυνος Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου
Η οικονομική ύφεση λόγω του «lockdown» για τον κορωνοϊό, οι μαχητικές «anti-lockdown» διαδηλώσεις και οι περιφερειακές συγκρούσεις αποτελούν το μίγμα που θα οδηγήσει σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο; Αυτό είναι ένα ρίσκο για το οποίο πρέπει να είμαστε σε ύψιστη ετοιμότητα, ανέφερε σε συνέντευξή του ο Αρχηγός των βρετανικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός Σερ Nick Carter.
Ο κορωνοϊός, μαζί με τις διάφορες τρέχουσες συγκρούσεις και κοινωνικές αναταραχές, ίσως δημιουργούν τις συνθήκες για τον Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο αν κλιμακωθούν και βγουν εκτός ελέγχου, παρασύροντας μαζί τους περισσότερες χώρες και περισσότερα οπλικά συστήματα.
Αυτά είπε σε χθεσινή συνέντευξή του στη Deborah Haynes στο πρόγραμμα «Sophy Ridge on Sunday» του αγγλικού «Sky News» (08/11/2020) ο Στρατηγός Σερ Nicholas Carter, Αρχηγός του γενικού επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου (Chief of Defence Staff).
Ο επικεφαλής του βρετανικού στρατού προειδοποίησε πως ο κόσμος περνά μια «πολύ αβέβαιη και ανήσυχη» περίοδο ως αποτέλεσμα της πανδημίας του κορωνοϊού μαζί με το ρίσκο οι περιφερειακές εντάσεις να κλιμακωθούν σε ένα Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο Στρατηγός είπε πως το ΗΒ πρέπει να βρίσκεται σε επιφυλακή έναντι του κινδύνου της οικονομικής κρίσης, του παγκόσμιου ανταγωνισμού και των περιφερειακών συγκρούσεων καθώς η ανάφλεξή τους μπορεί να προκαλέσει ευρείας κλίμακας στρατιωτικές συγκρούσεις.
Στη συνέντευξή του, που έγινε με αφορμή την «Κυριακή της Μνήμης» ("Remembrance Sunday"), δήλωσε πως ο «ρυθμός» της ιστορίας δείχνει πως τοπικές εντάσεις μπορούν εύκολα να ενταθούν και να παρασύρουν τα έθνη σε πόλεμο. Η «Κυριακή της Μνήμης» είναι η εθνική επέτειος που το Ηνωμένο Βασίλειο τιμά όλους τους πεσόντες του κατά τον Α' και Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, καθώς και τους μετέπειτα πολέμους.
Στην ερώτηση εάν οι οικονομικές επιπτώσεις του κορωνοϊού μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα ασφαλείας ή ακόμα και στρατιωτική σύγκρουση, ο Σερ Nick Carter ανέφερε «ναι, πιστεύω πως ζούμε σε μια στιγμή όπου ο κόσμος είναι ένα πολύ αβέβαιο και ανήσυχο μέρος» και πρόσθεσε: «Και βεβαίως, η δυναμική του παγκόσμιου ανταγωνισμού είναι επίσης ένα χαρακτηριστικό της ζωής μας. Πιστεύω ότι το πραγματικό ρίσκο που έχουμε με αρκετές από τις περιφερειακές συγκρούσεις που λαμβάνουν χώρα αυτή τη στιγμή είναι πως μπορείς να δεις το πως η κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε λάθος υπολογισμούς και αυτό είναι κάτι για το οποίο νομίζω πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή».
Σύμφωνα με τον Βρετανό στρατιωτικό, ο οποίος υπηρέτησε μεταξύ άλλων σε Γερμανία, Κόσοβο, Αφγανιστάν, Ιράκ, Κύπρο και Βόρεια Ιρλανδία, η ιστορία έδειξε πως οι πρωταγωνιστές συχνά δεν συνειδητοποιούν τις πιθανές συνέπειες των πράξεών τους, με αποτέλεσμα οι περιφερειακή ένταση να οδηγήσει σε μια κλιμάκωση όπου «εμπλέκονται πιο πολλοί άνθρωποι, εμπλέκεται περισσότερος οπλισμός και πριν να προλάβεις να το συγκρατήσεις οδηγείται στο σημείο που οι πλευρές καταλήγουν σε ένα κανονικό πόλεμο».
Προειδοποίησε πως «αν συμβεί αυτό, όπως είδαμε τον προηγούμενο αιώνα, πρέπει να θυμόμαστε πως η ιστορία μπορεί να μην επαναλαμβάνει εαυτόν, αλλά έχει ένα ρυθμό. Αν δούμε πίσω στον προηγούμενο αιώνα, πριν και από τους δύο παγκόσμιους πολέμους, νομίζω πως δεν τυγχάνει αμφισβήτησης πως υπήρξε μια κλιμάκωση που οδήγησε σε λάθος υπολογισμούς, που τελικά οδήγησε σε πόλεμο μιας κλίμακας που ελπίζουμε πως δεν θα δούμε ποτέ ξανά».
Ο Στρατηγός όταν ρωτήθηκε ευθέως αν υπάρχει πραγματική απειλή για ακόμα ένα παγκόσμιο πόλεμο απάντησε: «Αυτό που λέω είναι πως υπάρχει ένας κίνδυνος και πρέπει να έχουμε συνείδηση αυτών των κινδύνων. Είναι για αυτό που η μνήμη έχει σημασία διότι όταν κοιτάζεις πίσω στην ιστορία, ελπίζεις πως θα μάθεις από την εμπειρία τους και θα φροντίσει να είσαι πολύ προσεκτικός για το πως διαχειρίζεται όλων των ειδών περιφερειακές συγκρούσεις που βλέπουμε να ξεδιπλώνονται σήμερα στον κόσμο.»
Περιφερειακές εντάσεις
Ωστόσο, ο Σερ Carter δεν προσδιόρισε ποιες είναι οι περιφερειακές συγκρούσεις που μπορεί να οδηγήσουν σε ευρύτερο πόλεμο αν και τα τελευταία χρόνια είδαμε αυξανόμενες εντάσεις στην Νότια Σινική Θάλασσα όπου τόσο το Πεκίνο όσο και η Ουάσινγκτον αύξησε την στρατιωτική τους παρουσία. Επίσης, η Ρωσία και η Ουκρανία διατηρούν την ένταση που ξεκίνησε από το 2014 ενώ η Λευκορωσία παραμένει ένα θέατρο όπου ασκούν πίεση οι δυνάμεις δυτικά και ανατολικά της για αύξηση της επιρροής τους. Και, όπως πάντοτε, η Μέση Ανατολή παραμένει εύφλεκτο υλικό με την Συρία και τη Λιβύη να έχουν κατακερματιστεί σε ένα ανελέητο και ρευστό πόλεμο μεταξύ διάφορων παραστρατιωτικών σχηματισμών και μισθοφόρων.
Πιο πρόσφατα, στον Καύκασο αναζωπυρώθηκε η σύγκρουση Αρμενίων και Αζέρων στο Αρτσάχ, με τη χρήση μάλιστα τζιχαντιστών που έδρασαν στη Μέση Ανατολή. Ταυτόχρονα, ο ανταγωνισμός στην περιοχή από Ισραήλ, Τουρκία, Ιράν, Σαουδική Αραβία, Αίγυπτο, Κατάρ και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, μαζί με τις ενεργειακές εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τα λαθρομεταναστευτικά και προσφυγικά ρεύματα ανακατεύουν συνεχώς την τράπουλα της επιρροής και της ανησυχίας.
Ο Βρετανικός Στρατός των ρομπότ του 2030
Ο Βρετανός επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, σχολιάζοντας τον αμυντικό προϋπολογισμό της χώρας του, ανεφερε πως «χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμες επενδύσεις διότι η μακροπρόθεσμη επένδυση μας δίνει την ευκαιρία να έχουμε εμπιστοσύνη στον εκσυγχρονισμό. Ο εκσυγχρονισμός ουσιαστικά σημαίνει πως θα αποσύρεις μερικές δυνατότητες, πιθανόν της βιομηχανικής εποχής, και θα θέλεις να προσβλέπεις σε μερικές από τις δυνατότητες που χρειάζεσαι για μιαν πληροφοριακή εποχή».
«Νομίζω αυτό που θα δούμε είναι Ένοπλες Δυνάμεις που είναι σχεδιασμένες για την δεκαετία του 2030. Δεν θα πας εκεί σε μια νύχτα αλλά αυτή είναι η κατεύθυνση που οδηγούμαστε. Και πιστεύουμε πως οι Ένοπλες Δυνάμεις που σχεδιάζονται είναι αυτές που είναι οργανωμένες μέσα από το πρίσμα ξηράς, θάλασσας και αέρας αλλά επίσης και του κυβερνοχώρου και του διαστήματος», ανέφερε, καθώς πιστεύει πως η διακλαδικότητα αυτή προσφέρει την αιχμή που χρειάζονται.
Ερωτηθείς για το αν θα μειωθεί ο στρατός των 82,000 στρατιωτικής, ο Αρχηγός ανέφερε: «Όχι, δεν μπορώ να το πω αυτό, τουλάχιστον διότι δεν έχουν παρθεί οι αποφάσεις, αλλά αυτό που υπαινίσσομαι είναι πως χρειάζεται να σκεφτούμε πως μετρούμε τα αποτελέσματα με διαφορετικό τρόπο».
«Εννοώ πως υποψιάζομαι πως μπορεί να έχουμε ένα στρατό των 120,000 εκ των οποίων οι 30,000 μπορεί να είναι ρομπότ, ποιος ξέρει; Αλλά η απάντηση είναι πως πρέπει να ανοίξουμε τα μυαλά μας στο ότι πιθανόν οι αριθμοί να μην είναι αυτοί που καθορίζουν το τι πρέπει να κάνουμε αλλά το αποτέλεσμα που μπορούμε να πετύχουμε, αυτό είναι στην πραγματικότητα το τι πρέπει να αναζητούμε».
Στο Λίβερπουλ, περίπου 2,000 στρατιώτες συμβάλλουν στον μαζικό έλεγχο για κορωνοϊό. «Υποψιάζομαι πως αν αυτό φανεί αποτελεσματικό μπορεί να δούμε πως υπάρχουν και άλλες περιοχές όπου μπορούμε να βοηθήσουμε με παρόμοιο τρόπο», δήλωσε και διευκρίνησε πως η ανάληψη του προγράμματος ελέγχου για τον κορωνοϊό από τον στρατό είναι μια επιλογή αλλά μέχρι στιγμής έχει εμπιστοσύνη στην υπάρχουν διευθέτηση.
Κορωνοϊός, οικονομική ύφεση & ταραχές
Στις χώρες που επλήγησαν περισσότερο από την πανδημία του κορωνοϊού η οικονομική ύφεση πυροδότησε τέτοια αβεβαιότητα με αποτέλεσμα να υπάρχει η απειλή για πολιτική αναταραχή. Ήδη σε πολλές δυτικές χώρες έχουν σημειωθεί μεγάλες διαδηλώσεις και συγκρούσεις με αστυνομικές δυνάμεις μετά τις εξαγγελίες για νέα απαγορευτικά μέτρα τύπου «lockdown».
Στη Βρετανία, οι εκδηλώσεις για την «Κυριακή της Μνήμης» διακόπηκαν λόγω του «lockdown» των τεσσάρων εβδομάδων που επέβαλε η κυβέρνηση. Ο Στρατηγός Carter είπε πως η σηματοδότηση των θυσιών που έκαναν οι προηγούμενες γενεές είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να συνειδητοποιήσουμε την σημασία της προσπάθειας να αποφύγουμε τον πόλεμο.
«Έχει να κάνει με την απόδοση τιμών σε αυτούς που έδωσαν τις ζωές τους στην υπηρεσία της χώρας μας και, βεβαίως, το έκαναν αυτό για να προστατεύσουν τον τρόπο ζωής μας και την ελευθερία μας», ανέφερε. «Νομίζω θα ήταν πολύ επικίνδυνο αν το ξεχνούσαμε αυτό. Αν ξεχάσεις την φρίκη του πολέμου, τότε ο μεγάλος κίνδυνος, νομίζω, είναι πως οι άνθρωποι μπορεί να νομίσουν πως το να πας σε πόλεμο είναι ένα λογικό πράγμα να κάνεις».
Υπογραμμίζοντας πως το ενδεχόμενο του πολέμου πάντα υπάρχει, αλλά υπενθύμισε την φρικτή του φύση και γιατί πρέπει να παλεύουμε να τον αποφύγουμε: «Τώρα, σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί αυτή να είναι η υπόθεση, αλλά βέβαια πρέπει να καταλάβετε το τι αναλαμβάνετε διότι είναι πάντα αποτρόπαιος, είναι πάντα βίαιος, είναι πάντα κτηνώδης και τελικά οδηγεί τους ανθρώπους να πρέπει να θυσιάσουν τις ζωές του για τον σκοπό του και αυτό δεν είναι μικρό πράγμα για να κάνεις. Για αυτό πρέπει να το θυμόμαστε αυτό. Πρέπει να μάθουμε από αυτό και πρέπει να εξασφαλίσουμε πως οι άνθρωποι θα μας πάρουν σε πόλεμο μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο».
Μεγάλες «anti-lockdown» διαδηλώσεις έλαβαν χώρα τις τελευταίες μέρες σε Γερμανία, Αγγλία, Ουαλλία, Ιταλία, Ελλάδα, Κύπρο, Τσεχία, Αυστρία, Ισπανία, Αυστραλία και Καναδά, μεταξύ άλλων, πολλές από τις οποίες διαλύθηκαν με βίαιη αστυνομική καταστολή. Σε όλες τις περιπτώσεις τα συνθήματα των διαδηλωτών ήταν κατά της στέρησης ελευθεριών, της παγκοσμιοποίησης, της χρήσης μάσκας και του υποχρεωτικού εμβολιασμού.
Πολυκοινοτικές ταραχές;
Ταυτόχρονα, πέραν του κορωνοϊού, οι διάφορες περιφερειακές συγκρούσεις πυροδοτούν και αντιδράσεις εντός των δυτικών κοινωνιών. Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε αντιπαραθέσεις μεταξύ Τούρκων-Αζέρων και Αρμενίων με αφορμή τη σύγκρουση στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Τούρκοι και Αζέροι σε μαζικές πορείες στη Λυόν αναζητούσαν Αρμένιους σε πορείες που ξύπνησαν μνήμες «πογκρόμ» και σημειώθηκαν βανδαλισμοί σε μνημεία της Γενοκτονίας των Αρμενίων, κάτι που προκάλεσε την απαγόρευση των Γκρίζων Λύκων στη Γαλλία. Στο παρελθόν είχαν επίσης στοχοποιηθεί και οι Κούρδοι, όπως η δολοφονία τριών ακτιβίστριων τον Ιανουάριο του 2013 στο Παρίσι. Επίσης, εδώ και χρόνια δίκτυα Τούρκων μυστικών πρακτόρων δρουν σε ευρωπαϊκές χώρες σχεδιάζοντας ταραχές και πολιτικές δολοφονίες, κάτι για το οποίο ανησυχούν έντονα οι κατά τόπους αρχές ασφαλείας.
«Εάν η Ευρώπη συνεχίσει έτσι, κανένας Ευρωπαίος σε κανένα μέρος του κόσμου δεν μπορεί να περπατήσει με ασφάλεια στους δρόμους», δήλωσε ο Tayyip Erdoğan σε ανύποπτο χρόνο στην Άγκυρα τον Μάρτιο του 2017. Αιτία της απειλής ήταν η απαγόρευση από γερμανικές και ολλανδικές αρχές στους Τούρκους αξιωματούχους να κάνουν εκστρατεία υπέρ του δημοψηφίσματος θα ενίσχυε τις εξουσίες του.
Τέτοιες δηλώσεις από τον Τούρκο Πρόεδρο αποτελούν σοβαρές ενδείξεις για όσους δεν εθελοτυφλούν και βλέπουν τον υβριδικό πόλεμο που διεξάγεται, αφού το νήμα που συνδέει την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού-προσφυγικού από την χώρα που με παραστρατιωτικούς και μισθοφόρους έχει αποσταθεροποιήσει όλη την Μέση Ανατολή και τον Καύκασο είναι εδώ και καιρό ορατό και στους πιο δύσπιστους.
Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί δεκάδες τρομοκρατικές επιθέσεις και έχουν ματαιωθεί πολλές άλλες. Αυτές, μαζί με την άνοδο της εγκληματικότητας και την δημιουργία απροσπέλαστων προς τα Σώματα Ασφαλείας γεωγραφικών «γκέτο», έχουν γιγαντώσει την απαρέσκεια και τον φόβο των πολιτών πράγμα που όχι μόνο αύξησε τα ποσοστά συντηρητικών και εθνικιστικών κομμάτων, αλλά οδήγησε και στη δημιουργία άτυπων μορφών «πολιτοφυλακών» από ντόπιους. Αυτοί θεωρούν πως το κράτος δεν είναι σε θέση πλέον να παρέχει ουσιαστική ασφάλεια και το αστυνομικό προσωπικό ανησυχεί για την λήψη μέτρων υπό τον φόβο να μην χαρακτηριστεί «ρατσιστικό», «φασιστικό» ή «ξενοφοβικό» από αυτούς τους διαμορφωτές της κοινής γνώμης που ομνύουν πίστη σε ένα συγκριμένο είδος «πολιτικής ορθότητας». Αποτέλεσμα, το «κενό ασφαλείας» να οδηγήσει εδώ και χρόνια σε μια «εκ των έσω άλωση» των εθνών-κρατών.
Συγκρούσεις μεταξύ διαφόρων κοινοτήτων και ριζοσπαστικοποιημένων πολιτικών παρατάξεων στις δυτικές κοινωνίες, με την οικονομική ύφεση που προκαλούν τα μέτρα κατά του κορωνοϊού, σίγουρα θα ρίξουν περισσότερο λάδι στη φωτιά.
Η Νέα Παγκόσμια Αταξία & το αμερικανικό καζάνι
Τέλος, η επόμενη μέρα των εκλογών στις ΗΠΑ κρίνεται ως πολύ σοβαρή και βρίσκει την χώρα ως ένα καζάνι που κοχλάζει. Ο απερχόμενος Πρόεδρος Donald Trump εξαπολύει σοβαρές κατηγορίες για καλπονοθεία και στα ΜΚΔ δημοσιοποιούνται συνεχώς καταγγελίες, ενώ ταυτόχρονα σε πολλές πολιτείες το επιτελείο του προσέφυγε στα δικαστήρια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι οπαδοί του να οργανώνουν μαζικές συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, πολλές φορές κατεβαίνοντας σε αυτές με τον προσωπικό τους οπλισμό. Ταυτόχρονα, πλείστοι εξ αυτών είναι κάθετα κατά των απαγορευτικών μέτρων και της χρήσης μάσκας.
Από την άλλη, ψηφοφόροι του Joe Biden στήνουν μεγάλες φιέστες αγαλλίασης για την αποχώρηση Trump και μερικές φραξιές των Δημοκρατικών εκδικητικά ετοιμάζουν λίστες με όσους συνεργάστηκαν ή στήριξαν τον απερχόμενο Πρόεδρο, το ονομαζόμενο «Trump Accountability Project», κατηγορώντας τον μάλιστα προσωπικά για τους θανάτους Αμερικανών λόγω του κορωνοϊού.
Στην αδιαφιλονίκητη πυρηνική υπερδύναμη της Δύσης και του ΝΑΤΟ, που πλανάται το ιστορικό φάντασμα του Αμερικανικού Εμφύλιου Πολέμου, τέτοιες εξελίξεις δεν κρίνονται ως καθησυχαστικές.
Αξίζει να σημειωθεί πως το εξώφυλλο του τελευταίου τεύχους (Νοέμβριος 2020, τ. 170) του αμερικανικού συντηρητικού περιοδικού τιτλοφορείται «The New World (dis)Order»...