Αναλύσεις

Κραυγή αστυνομικών: «Ισορροπούμε ανάμεσα σε διατάγματα και κουρασμένους πολίτες»

Η κραυγή αστυνομικών και πυροσβεστών στην εποχή του κορωνοϊού, της οικονομικής ύφεσης και λαϊκής αγανάκτησης. Ραδιοφωνική συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ, Αστυφύλακα Νίκο Λοϊζίδη για τις προκλήσεις του κορωνοϊού, τα ζητήματα της στολής, τον εξοπλισμό, τον «Τροχαίο Χάροντα» και την μισθοδοσία των αστυνομικών.

Τα προβλήματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αστυνομικοί και οι πυροσβέστες της πρώτης γραμμής συζήτησε σήμερα ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ) κ. Νίκος Λοϊζίδης με τους Λάζαρο Μαύρο και Μάριο Πούλλαδο στην «Πρώτη Εκπομπή» του «Ράδιο Πρώτο».

Στην εισαγωγή του, ο κ. Λοϊζίδης είπε πως «δυστυχώς τα Σώματα Ασφαλείας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο έγιναν οι μοναδικοί αφανείς ήρωες του κράτους. Και λέω αφανείς γιατί οι λειτουργοί υγείας είναι φανερά οι ήρωες όλων μας και μπράβο τους από τα βάθη της ψυχής μας. Δεν ζητάμε τιμές και δάφνες, λειτούργημα εξασκούμε. Κρατάμε τις Θερμοπύλες. Απλά ζητάμε την αξία που έχουν τα Σώματα Ασφαλείας να την επανακτήσουν μέσα από την Πολιτεία αλλά και την κοινωνία. Είμαστε και εμείς ανθρώποι, ισορροπούμε ανάμεσα στα διατάγματα λοιμοκάθαρσης αλλά και τους "κουρασμένους" σε εισαγωγικά πολίτες.»

Ερωτώμενος για το πως νιώθει που πολλοί πολίτες κατηγορούν και υβρίζουν την Αστυνομία στους δρόμους, στις διαδηλώσεις και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και θεωρούν πως είναι «ανόητοι» και δεν κάνουν καλά την δουλειά τους, ο κ. Λοϊζίδης είπε:

«Απλά εκείνο που ξεχνούν όλοι είναι ότι και εμείς σαν πολίτες είμαστε κουρασμένοι. Και εμείς είμαστε πολίτες. Και εμείς έχουμε συγγενείς και φίλους άνεργους που ταλαιπωρούνται από αυτή την κατάσταση. Θα κρατήσουμε όμως σαν μέλη Αστυνομίας και Πυροσβεστικής ψηλά τον πήχυ του επαγγελματισμού και της ευνομίας στη Δημοκρατία. Απλά, ένα αρχαίο γνωμικό του Πλάτωνα θέλω να σας πω "να είσαι καλός με όποιον ξέρεις ότι δίνει μάχη". Και εμείς καθημερινά δίνουμε μάχη σαν Σώματα Ασφαλείας με πολλές φορές κίνδυνο την ίδια μας την ζωή. Ισορροπούμε όμως μεταξύ των νόμων και των διαταγμάτων και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε και αυτή την φορά γιατί είναι λειτούργημα που εξασκούμε, επαναλαμβάνω.»

Ο κ. Λοϊζίδης αναφέρθηκε και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν για τα θέματα εξοπλισμού και στις εισηγήσεις που κάνουν στον Αρχηγό ως συντεχνία. «Θέλουμε ουσία στον εξοπλισμό μας και όχι στην εμφάνιση» και ανέφερε ως παράδειγματα την σύγχρονη τεχνολογία στα οχήματα και στον ατομικό εξοπλισμό.

Αναφορά και στο θέμα της αστυνομικής στολής έκανε ο κ. Λοϊζίδης: «Τα επεισόδια που καλούμαστε καθημερινά να επιληφθούμε, ακόμα και η στολή σου δεν πρέπει να είναι με γραβάτα και με πουκαμισάκι. Έχουμε να κάνουμε με επεισόδια βίας στην οικογένεια, με ψυχιατρικές νοσηλείες, με διάφορες νεανικές παραβατικότητες. Πρέπει να αντιληφθούν όλοι ότι η επιχειρησιακή στολή είναι η ουσία και όχι η εμφάνιση που παίζει ρόλο. Την εμφάνιση θα την κάνουμε με την στολή εκείνη που πρέπει, όταν πρέπει και ίσως σε εθνικές επετείους ή σε γιορτές. Η επιχειρησιακή στολή είναι αυτή που χρειάζονται οι αστυνομικοί και τολμώ να σας πω ότι τα πλείστα τμήματα δεν μας επιτρέπουν να φορέσουμε την επιχειρησιακή στολή. Όσον αφορά τα αντιοχλαγωγικά αλλά και τον ατομικό εξοπλισμό, θέλω να πω ότι έχουμε τρομέρές ελλείψεις. Τρομερότατες ελλείψεις και ο Αρχηγός το γνωρίζει και προσπαθεί εδώ και μέρες να επιλύσει κάποια προβλήματα.»

Οι δημοσιογράφοι έκαναν αναφορά στο ζήτημα του «Τροχαίου Χάροντα» και την απόσυρση στελεχών της Εθνικής Φρουράς, που κλήθηκαν να στηρίξουν την Αστυνομία και την χρήση αστυνομικών οι οποίοι βρίσκονταν σε φρουρές πολιτικών προσώπων για αυτή την δουλειά. Σχολιάζοντα το θέμα ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε:

«Ζητάμε ενίσχυση της πρώτης γραμμής. Υπάρχουν τρομερά προβλήματα, έχουμε κλείσει τμήματα για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στην λοιμοκάθαρση. Όλα όμως τα μη-αστυνομικής φύσεως καθήκοντα είναι αυτά που το 50% με 60% οφείλεται η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού. Απλά μια παρένθεση που ήθελα να κάνω κ. Μαύρο σε αυτό που αναφέρατε για τα πολιτικά πρόσωπα θέλω να πω ότι οι συναδέλφοι μου που ήταν εκεί ήταν κατόπιν οδηγιών και διαταγών, να το ξεκαθαρίσουμε αυτό και οι άνθρωποι είναι και αυτοί αστυνομικοί.»

Εν σχέση με την μισθοδοσία των αστυνομικών, ο Πρόεδρος του ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ αποκάλυψε πως «υπάρχει ένα πρόβλημα το οποίο είχαμε θέσει και στον Αρχηγό μας και στην Υπουργό μας. Χωρίς γραπτές διαταγές τους εξανάγκαζαν κόσμο, κάποιοι αξιωματικοί, να βάζουν υποχρεωτική άδεια σε δημόσιες αργίες και Κυριακές, κάτι που δεν νομίζω ότι το έγκλημα ή η ασφάλεια του κράτους να σταματά και σε συγκεκριμένα τμήματα».

Σε σχέση με τους μισθούς, ο κ. Λοϊζίδης υπογράμμισε πως «ένας Ειδικός Αστυφύλακας έχει βασικό μισθό περίπου €1000. Ένας αστυνομικός έχει βασικό μισθό περίπου €1300. Ένας νεοπροσληφθέντας αστυνομικός έχει βασικό μισθό περίπου €1000. Οπότε αντιλαμβάνεστε ότι όλοι αυτοί οι αριθμοί έρχονται απέναντι απ' αυτούς που λένε ότι, ξέρετε να κάνουμε περικοπές και στην Αστυνομία και στην ασφάλεια του κράτους. Και να βάλουμε κόσμο να καθίσει στις δημόσιες αργίες και τις Κυριακές για να μην πληρώνονται υπερωρίες. Εδώ κάτω στη Λευκωσία ή οπουδήποτε σε άλλες επαρχίες ψάχνουμε κόσμο για να βγάλει περιπολία και εμείς σε συγκεκριμένα τμήματα, τα οποία θα μπορούσαν άνετα τους ανθρώπους να τους φέρνουν για περιπολίες, τους βάζουν δημόσιες αργίες και Κυριακές να μένουν στο σπίτι. Αν κάποιοι βλέπουν λογιστικές πράξεις στην ασφάλεια του κράτους μπορούμε να προτείνουμε πολλές λύσεις, σαν λογιστική πράξη, και εμείς σαν συνδικαλιστικό όργανο.»

Η ραδιοφωνική συζήτηση έγινε με αφορμή συνέντευξη του κ. Νίκου Λοϊζίδη στην χθεσινή έκδοση της «Σημερινής της Κυριακής» με τίτλο «Δεν είμαστε δυνάστες, αλλά υπηρέτες του λαού». Στην συνέντευξή του κ. Λοϊζίδης και άλλα μέλη της ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ έδωσαν τον παλμό της πρώτης γραμμής, την πίεση από πάνω και από κάτω όσον αφορά τα διατάγματα για τη λοιμοκάθαρση, το λειτούργημα και το καθήκον του αστυνομικού, την διαφορά μεταξύ Δημόσιας Υπηρεσίας και Σωμάτων Ασφαλείας, τον υποχρεωτικό εμβολιασμό και την βιντεογράφηση αστυνομικών κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

asdyk.JPG